Столичната община е против отпадането на ВиК програма от плана за възстановяване

Столичният общински съвет. Сега сесиите се провеждат олайн заради пандемичната обстановка.

© Велко Ангелов

Столичният общински съвет. Сега сесиите се провеждат олайн заради пандемичната обстановка.Столичният общински съвет протестира срещу отпадането на програмата за изграждане на ВиК системи в селища в района на София от Националния план за възстановяване и устойчивост. В приетата декларация, обявена от Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, се призовава решението за отпадане на програмата да се преразгледа. Повече за новия план за възстановяване четете тук.


Програмата за изграждане на ВиК системи и пречиствателни станции за отпадъчни води включва четири агломерации с население до 10 000 жители на територията на Столичната община - Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк.


Проектите са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г. Основният довод за изключването им от финансирането е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. В момента ВиК мрежата на столицата е дадена на концесия на "Софийска вода" до 2025 г.
В декларацията на СОС се посочва, че трябва да се изпълняват задълженията, произтичащи от Европейските директиви за пречистване на градските отпадъчни води и качеството на водите, предназначени за консумация от човека.


"Отчитайки факта, че само за постигане на съответствие с изискванията на Директива 91/271/ЕИО и осигуряване на съвременен начин на живот на населението по отношение на отпадъчните води към 31 декември 2018 г. необходимият индикативен финансов ресурс е над 5.8 млрд.лева, като за агломерациите с население между 2000 и 10 000 жители нужният ресурс е около 3.9 млрд.лева, не можем да приемем, че тази финансова тежест трябва да бъде поета изцяло от гражданите, а този ресурс да бъде осигурен през техните сметки за тези комунални услуги", се казва в декларацията на СОС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK