Кратки новини: До 29 юли областните щабове ще се готвят по плана срещу пандемията

Кратки новини: До 29 юли областните щабове ще се готвят по плана срещу пандемията

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Медици от "Пирогов" протестираха пред президентството


На протест пред сградата на президентската администрация на "Дондуков 2" излязоха над 100 медици от "Пирогов" с призив да не се правят кадрови смени и да няма сътресения при всяка смяна на властта, съобщи БНР. Те отново поискаха оставката на управителя на Здравната каса и публично извинение от служебния министър на здравеопазването. Междувременно пред Би Ти Ви зам.-директорът на спешната болница Николай Габровски съобщи, че е подал оставка, следвайки обичайната практика при смяна на директор. Изрази готовност да помага на новото ръководство, съставено от негови колеги.


До 29 юли областните щабове ще се готвят по плана срещу пандемията


Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров е наредил директорите на регионалните здравни инспекции да уведомят областните управители за приетия от правителството на 15 юли Национален оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 и да поискат незабавно свикване на областните кризисни щабове. Целта е да бъде създадена организация по райони в случай на повишаване ръста на заболяемостта от COVID-19, контрола за спазването на мерките и осигуряването на необходимите болнични легла. Срокът е 29 юли.


Детски градини и училища получават близо 4 млн. лв. за спорт
Кабинетът отпусна 3 977 445 лева за физическа активност, спорт и спортно- туристически дейности за децата и учениците за 2021 година. Средствата се предоставят за 212 145 деца и 668 202 ученици от общински и частни детски градини и училища, духовни училища и държавни училища, финансирани от Министерството на образованието и науката. По бюджетите на общините се разпределят 3 579 807 лева. За Министерството на образованието и науката се отпускат 397 638 лева за 186 деца и 79 416 ученици от държавните училища. От тях 5920 лева са за Технологичното училище електронни системи към Технически университет- София.


Минималните разходи за физическа активност за дете са 3 лева, а за ученик - 5 лева.


154 работодатели ще сключват договори за стаж на студенти


През академичната 2021 - 2022 година 154 работодатели ще имат право да сключват договори за обучение на студенти за периода на обучението им и да им осигурят работно място след успешно завършване. Те са включени в списък, одобрен днес от Министерския съвет.


Работодателите са предложени от осем ресорни министри - на икономиката, здравеопазването, енергетиката, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и храните, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите и на образованието и науката. Тези компании са заявили необходимост от 975 студенти. Специалностите, за които могат да се сключват договори, се утвърждават от министъра на образованието и науката.


Правителството премахна визовата такса за деца до 12 години


На днешното си заседание правителството премахна визовата такса за деца до 12 години и намали три пъти таксата за удостоверяване с "Апостил", извършвано от Министерството на външните работи, която вече ще е 5 лв. В момента при подаване на заявление за издаване на виза за краткосрочно пребиваване у нас за деца на възраст между 6 и 12 години се събира такса от 35 евро.


Друг текст в постановлението предвижда увеличаване на визовата такса за пълнолетни от 60 на 80 евро заради промените във Визовия кодекс на ЕС. Увеличението няма да повлияе и няма да промени визовата такса по Споразуменията за улесняване на визовия режим между ЕС и трети страни, която е 35 евро, и се прилага за гражданите на държавите, с които ЕС има сключени визови споразумения за улесняване на визовия режим като Русия, Азербайджан, Армения и Беларус.


Създадена е новата дирекция за правата на пациентите


За първи път в Министерството на здравеопазването в състава му ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите, след като Министерският съвет одобри промени в Устройствения правилник на министерството. Новата дирекция ще помогне не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така, ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове.


Веднага след обнародването на промените в Държавен вестник, ще бъдат обявени конкурси за всяка от длъжностите в новата дирекция. Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призовава всички пациентски организации да информират своите членове за възможността, ако същите имат подходящо образование, опит и желание за работа в държавната администрация, в защита на правата на пациентите, да подадат своите документи.


Служителите в "Пирогов" спират протестите


След среща в Министерство на здравеопазването между ръководството на министерството, Българския лекарски съюз и началници на клиники в "Пирогов" протестиращите служители на спешната болница са решили да прекратят демонстрациите, съобщи пресцентърът на лечебното заведение. "Синдикатите към болницата смятат, че животът и здравето на пациентите са най-важни и затова е неуместно участието в протестни действия", се казва в съобщението.


На срещата е решено установените административни нарушения от Националната здравноосигурителна каса да бъдат разгледани от компетентните органи. Страните са се обединили около факта,че е необходима здравна реформа, с която "да се намали възможността в бъдеще да има такива недоразумения".

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  С приключването на Балтов ще приключат и протестите , логично. Но проблемите в здравната система остават да висят като Дамоклев меч над българите.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  И тая бойкова уйдурма СЕ СПИХНА!!!
  Фактите победиха!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  Трябва да се прекрати комерсиализацията на болниците. И да има няколко здравни каси, както е в много страни. Или да се мине на британския модел с една обща и безплатна здравна система, финансирана от държавата.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Здравна реформа адекватна няма, пенсионна реформа адекватна няма, съдебна реформа адекватна няма. Какво въобще адекватно има в България?

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 191 Неутрално

  Трябва да се прекрати комерсиализацията на болниците.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Такова нещо има само в предизборната програма на БСП.


  До коментар [#3] от "Незнайко в Слънчевия град":

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonimnii":

  Гарантирано от ГЕРБ- корупция, кражби и нищоправене!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  То след 1989 г. след като падна комунизма реформи няма, затова сме на този хал.

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  Ами защо НИЩО не направихте другарю гербер?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Дрогари сте вие червените бабички и дядовци в пенсионерският ви клуб на БКП.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Като измре вашето поколение та белким България тръгне да се оправя. Това е надеждата на цяла България. То си личи че намалявате. На последните избори БКП взима все по-малко и по-малко %.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Неутрално

  Балтов в интензивното, душа бере...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Прати им медикаменти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на dzr57500206
  dzr57500206
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Като са им показали фиша за 70 000 лв на Балтов защо да се хвърлят на амбразурата за кирливите си 1500-2000 лв . Да се оправя Балтов парички има бол .

 14. 14 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Балтон са му показали още допълнителни документи и че няма къде да скрие мащабните кражби и човечеца получи хипертонична криза. Това да се разболееш преди да те съдят е типичен патент на мутро-милиционерите в България.

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2156 Любопитно

  ТИли да се мине на британския модел с една обща и безплатна здравна система, финансирана от държавата.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Това не беше ли българската здравна система отпреди реформите?

  Сам съм, други няма...
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Много разумно решение. Остава сега да намерите начин да запазите и Балтов, защото едва ли точно той има вина за хаоса, който цари в държавата. Всеки, на негово място, щеше да попадне в същия капан. С това по никакъв начин не оправдавам административните нарушения, те трябва да доведат до съответните глоби от НЗОК, но не си струва един прекрасен хирург и директор, който пое тежестта от първите вълни на ковида, да бъде похарчен.

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonimnii":

  Ама ти сега ще изкараш пенсионерите виновни за липсата на реформи в съдебната, здравната и образователната реформи…’айде по-спокойно…

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не пенсионерите, а комунистите. Има много пенсионери, които не са комунисти.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  едно по едно бойковите корумпета с пинсетите - кърлежче по кърлежче, пиявичка по пиявичка ...

 20. 20 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonimnii":

  Добре де не разбрахте ли че вашият кораб със се капитана потъна. Намалявали гласовете за комунистите - СЛАВА БОГУ прав сте, в това число и на БКП2 (пардон Герб) с ръководител охранителя на Бай Тошо, всеизвестна мутр@ от 90тте години.

  Балтов беше поредният партиен съклецар на Герб и е нормално да изчезне. Къде е минетчи йски питам аз? Потъна в дън земя да не би и него да разкарат. Всичката мафия (защото това правехте 45 и повече години) трябва да се махне. Ще бъде лошо ако бъде заменена с друга, но дори и така ще е много по-добре от управлението на бащицата т.к. администрацията работеше като 6то управление - всеки знаеше кога на кого може да се обади за да заобиколят закона и да вземат едни пари. Примери много, но един от най-фрапиращите е магистрала Тракия - ужасно строителство, наложителен ремонт 5г след построяването и невъзможност да се ползват големи отсечки от нея. Ето така строи вашият другат 4+ милиарда евро. Сложете му икона вкъщи и му се кланяйте всеки ден, но ако не е в затвора, то поне да е далеч от държавата че с години няма да можем да се отървем от наследството му.

  Един Българин
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  "Служителите в "Пирогов" спират протестите"
  Разбраха,че срещу факти не се протестира.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanpopov":

  Вчера слушах д-р Дечо Дечев ,бившият шеф на касата . В другите болници има по 1 до 6 пациенти за долекуване на Ковид по пътеки Черен дроб и бъбреци . В Пирогов са 400 / четиристотин/ За това ги проверяват.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivanpopov":

  Вчера слушах д-р Дечо Дечев ,бившият шеф на касата . В другите болници има по 1 до 6 пациенти за долекуване на Ковид по пътеки Черен дроб и бъбреци . В Пирогов са 400 / четиристотин/ За това ги проверяват.

 25. 25 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  С приключването на Балтов ще приключат и протестите , логично. Но проблемите в здравната система остават да висят като Дамоклев меч над българите.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  Протестът пред пРезидентството ще се проведе.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/10011864

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  "Д-р Данов обясни и че на срещата вчера при министър Кацаров било обсъдено,

  резултатите от проверката на касата не доказвали нарушения.

  Допълни и че докладът от нея не е минал по съответния ред. Оказало се,

  че резултатите не са минали през надзора на касата,

  а са предадени директно на министъра, което било нарушение."

  Толкова за проверката на НЗОК.

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  "За първи път в Министерството на здравеопазването в състава му ще има структура, пряко отговаряща на правата на пациентите, след като Министерският съвет одобри промени в Устройствения правилник на министерството. Новата дирекция ще помогне не само в контрола по спазването на правата на пациентите, но също така, ще може да разработва методологии, програми, стратегии, както и да предлага промени в нормативни актове."

  Айде още 20-30 нови калинки на държавна работа :)

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonimnii":

  Прав си. Но няма "ако". Ако се намеси външен, ще ускори процеса. Боли ги външните за мене, тебе и Ганьо. Вътрешната сила ни липсва и си отиваме. За успокоение-далеч по-читав нации са изчезнали.

 31. 31 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#15] от "MilliVanilli":

  Тц, не беше. При българската соц, до специалист и важно изследване се стигаше за часове. При британската-влизаш у едни списъци и чекаш месеци.

 32. 32 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  КМЕТЕ,
  Писах ти вече един път. Иди на лекар, бе човек. На психиатър. Имаш натрапчиви мисли.

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2214 Неутрално

  областните щабове ще се готвят по плана срещу пандемията
  ++++*
  Дъра бъра, два чадъра…….
  В ковид кризата България е точно там където е и във всичко друго.
  Доста назад от развирия свят, но пък доста по-напред от племената в Африка и Амазония.
  В развития свят образованите/богатите/успелите знаят Що е това ваксина и не искат да си идат бе време и да ме се раздават на плодовете на труда си. Малцинствата, неграмотните, незнаещите и неможещите не вярват на ваксини мислейки че това е поредната лъжа на умните и богатите. Съотношението между първите и вторите е около 60:40
  В племената на Африка, амазония, централна Америка, близкия изток разчитат на молитви и шамани. Нищо добро (си мислят) не са видели от белите хора, защо сега да видят?
  У нас е най-интересното.
  Хем учени, хем недоучени.
  Хем вярващи на медицина, хем на врачки и ходжи.
  Хем без самочувствие в живота, хем бабаити.

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  В развития свят образованите/богатите/успелите знаят Що е това ваксина и не искат да си идат бе време и да ме се раздават на плодовете на труда си.
  Малцинствата, неграмотните, незнаещите и неможещите не вярват на ваксини .
  —цитат от коментар 33 на Таралеж


  Тука вярваме на Мерките!

  Вярваме на Науката за Мерките и спасяването на животи - ковидизма ..!

  А нейде си по света , ако искат до утре да повтарят думите на Мангъров - че с Мерки не можело било, да се бие пандемия и че заболяването щело да бъде спряно, само когато 70% имат антитела..

  Мангъров беше измислил и специална дума за налудните си антимеркени брътвежи "стаден имунитет" ..

  Гледам - троловете мангъристи - нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили ..

  Всявате неверие в Мерките и дуднете чудновати послания .. пременени сте в нова, вакстърска премяна и мислите, че ще ви повярваме ..

  Ми нефела, не ви ловим вяра , ресто, неуместно, не струва! ..

  Вярваме си в Мерките!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK