Правителството предлага след 1 октомври да няма пенсионери с доходи под линията на бедност

Правителството предлага след 1 октомври да няма пенсионери с доходи под линията на бедност

© Георги КожухаровСлужебното правителство предлага актуализация на бюджета, при която след 1 октомври да няма пенсионери с доходи под линията на бедност, каза днес служебният социален министър Гълъб Донев. По-рано днес финансовият министър Асен Василев каза, че на депутатите ще бъде предложено разходната част на бюджета да се повиши с 1.8 млрд. лева, като 575 млн. лв. от тази сума са за социални дейности. От вчера са започнали консултации по темата с политическите сили в новия парламент.


Министър Донев поясни, че, от една страна, от тази дата пенсиите ще се вдигнат средно с 12.5%, а от друга, ще се дава и добавка за бедност. Ако актуализацията на бюджета бъде приета, минималната пенсия ще стане 340 лева, а тази за старост 170 лева.


Минимална пенсия 369 лева тази година и 413 лв. догодина


Отделно всички, които получават пенсии под линията на бедност, която сега е 369 лева, а от следващата година ще е 413 лева, ще взимат парична добавка по линия на социалното подпомагане. В България пенсионерите са 2.80 млн., а по последни данни добавката за бедност ще получават 431 хил. души.
Тя ще се дава при определени критерии - пенсионерите да не работят допълнително, да не живеят в голямо жилище, да нямат над определена сума по влог и т.н. Министър Донев уточни, че препоръка за това има и от Европейската комисия. Беше уточнено, че добавката ще се дава на хората над 65 години с придобито право на пенсия.


Добавката за бедност ще се получава през агенцията за социално подпомагане, като за целта ще трябва те да подадат заявки. Според разчетите, за да се дават сумите ще са нужни над 18 млн лева до края на годината.
Гълъб Донев коментира, че повишаването на пенсиите няма да лиши хората от енергийни помощи, които също ще бъдат вдигнати с 5.6%. Смята се, че повече хора ще получат такива за отоплителния сезон 2021-2022 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK