Седем университета получават статут на изследователски

Седем университета получават статут на изследователски

© Анелия НиколоваСедем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години, съобщи пресцентърът на образователното министерство. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година.


На критериите за изследователски университети отговарят Софийският университет "Св. Климент Охридски"; (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, Техническият университет в София, Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Пловдивският университет "Паисий Хилендарски".


Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Със значителен брой защитили докторанти се отличават широкопрофилните университети, а тези с инженерен профил имат научна продукция, видима в международните издания. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.
СУ и Медицинският университет в София събират над 5000 точки при необходим минимум от 1000. Между 2000 и 3000 са точките на медицинските университети във Варна и Пловдив и на Техническия университет в София. ХТМУ и Пловдивският университет имат между 1000 и 2000 точки.


Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета неотдавна от кабинета методика, която включва само обективни критерии. Взимат се предвид научните резултати, видими в международните бази данни Scopus и/или Web of Science, и други проверими данни, отразяващи развитието на академичния състав, общественото и икономическото въздействие на научната дейност. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.


При определянето на първите изследователски университети е използвана информацията, представена от висшите училища в периода 2017-2020 г. във връзка с ежегодната оценка на тяхната научна дейност съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания.


Университетите бяха поканени да подготвят кандидатурите си за предстоящата процедура още на 24 юни, след като МОН публикува за обществено обсъждане методика за придобиване на изследователски статут. В Министерството на образованието и науката постъпиха заявления от 26 висши училища. Те бяха оценени по приетата от служебния кабинет методика от междуведомствена група, създадена със заповед на министъра на образованието и науката.


Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. Той се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научноизследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели.


Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост. Затова определянето им е задължително условие за това неговата реализация да започне навреме.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  Радвам се, че университетът в който съм учил е един от тях. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  Да не си мислиш, че си научил нещо !

 3. 3 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Реално всички останали "универитети" в България трябва да бъдат закрити.

 4. 4 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  КОЛКО ОТ "УНИВЕРСИТЕТИТЕ" ОТГОВАРЯТ НА ТОВА ОПИСАНИЕ

  Думата „университет“ произлиза от латинския израз „universitas magistrorum et scholarium“, което означава „общо.
  Университетът е висше училище, съставено от основни учебни звена (факултети) и техни подразделения (катедри), със спомагателни учебни и научноизследователски звена (институти, департаменти и др.) от различни клонове на науката. Ръководи се от ректор (или президент), в който преподавателите (хабилитирани – професори и доценти, и нехабилитирани – техните асистенти) обучават чрез лекции, семинари и изследователска работа студентите по различни академични дисциплини – фундаментални (водещи началото си от средновековното богословие и каноничното право; от средновековната медицина и фармация и от средновековните седем свободни изкуства – граматика, реторика, диалектика, аритметика, геометрия, астрономия и теория на музиката) и специални. УИКИ

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  И само тези университети трябва да останат. Седем са ни напълно достатъчни.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Тука нещо не разбирам. Колко много министри, вицепрезидент, прокурори, съдии работят в библиотекарския, а той немал никакъв принос?

 7. 7 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 778 Неутрално

  що няма ВИАС-УАСГ.
  пловдивския що.
  нещо не ме кефи.

 8. 8 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Весело

  До коментар [#1] от "Иво":
  Радвам се, че университетът в който съм учил е един от тях...
  >>> И аз се радвам. В един съм учил( и даже завършил:)), а в два - съм работил .

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Весело

  До коментар [#2] от "konservator.bg":

  Видно някои сме научили доста повече и от вас и от вожда ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Весело

  До коментар [#4] от "konservator.bg":

  Разбра ли поне какво си постнал?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4763 Весело

  До коментар [#6] от "4ort":

  И твоята магнаурска школа също. Трагедия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 776 Весело

  Това е антисписък.
  Истинският е: Югозападния, Библиотекарският, Академията в Свищов, Пернишкият (ако още съществува)

  Миша
 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Кмете, немаш ли клозет у вас, че о..... форума?

 14. 14 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Разстроено

  Изследователски центрове със декрет не се създават изискват кадри, школи, апаратура, технологии, изследвания , публикации, взаймодеиствие с водещи центрове в смета. И всичкото това да се прави дълго време. В нормалните страни, бройката на университетите, на милион жители е ЕДИН. У нас на седем милиона имаме 50 университета... Второ, 90% от новосъздадените университтети са в хуманитарни специалности /познайте защо/. Трето, така българското висше образование произвежда ДВА пъти по малко от необходимото инженери и ТРИ пъти повече от необходимото маркетолози, социолози политолози, прависти /не юристи/ , икономисти , повечето от които не намират работа по специалността... И четвърто, порочната практика да се субсидират университетите на бройка приет студент, слага точката на българското ВИШЕ образование... Никой обаче не желае промяна и никой не говори за това... И тук не ни е виновен нито Бадън, нито Меркел , нито Путин , нито Ердоган...

 15. 15 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Всяка една институция която не е изследователска не е университет а колеж! Всички други трябва да им бъде променен статута докато си извоюват това място.

 16. 16 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Весело

  А развъдника на ДС и кадри - библиотекарския?

  И за къде без УНССто с промоциите - 3 изпита за триста марки и едно прасе?

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 878 Неутрално
 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#9] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Видно някои сме научили доста повече и от вас и от вожда ви."
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  "ВИДНО" ... От какво е видно? И какво си научил!
  Запомни това! Няма как да си учил в България и да си научил нещо! Образованието ни преди 1944 се създаваше и се учеше как да образова, след 1944 (най-трагичното време) каквото и да учиш го учиш през идеологията и репресията срещу истинската наука, а след 10 ноември "университетите" ни са на равнището на техникумите от тоталитаризма, като основната вина е на студентите, заради опростачването на населението, което каквото поръча това му се сервира!

  Ти, ако си учил, си учил след 10 ноември, демек си завършил "техникум" – дори и експериментална физика с математическо моделиране да си учил пак си взел не повече половината и то от базата, нищо повече от това, ако въобще си ходил на лекции и си си взимал изпитите !

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "Разбра ли поне какво си постнал?"
  ––––––––––––––
  Аз да, ама ти не си – нарича се функционлна неграмотност!

 20. 20 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  Радвам се, че университетът в който съм учил е един от тях. :-)
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Аз пък не, вървим към зелена сделка, единствената изцяло инженерна катедра по екология в България от 2 години няма студнети. ХМТУ-то отдавна трябваше са се слее с ТУ и Лесотехниеския университет в една голяма политехника, пък сега и изследователски статут им дадоха.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  За мен по-важен критерий за изслеователски е броят патенти регистрирани от съответния университет.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#20] от "Изгубеният":

  Ами такава е била идеята малко преди 9-ти и след това - голяма Политехника. После започва имитация на съветското бранжово разделение, и всяко министерство си има вуз.
  За случая със 7-те джуджета: В цяла Германия започнаха със 6 елитни изследователски университета, но отделиха и категорията на "приложните", тези които нямат ресурси за мащабни изследвания но са добри в подготовката на кадри за практиката. Пак сме напред :-)

 23. 23 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#21] от "Корки":

  Броят на регистрираните патенти в развити страни и /по важно/ на купените лицензии, е истинската мярка...

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#1] от "Иво":Да не си мислиш, че си научил нещо !
  —цитат от коментар 2 на konservator.bg


  Със сигурност съм научил повече от теб!!! :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Весело

  До коментар [#8] от "тулса":

  Е и аз ги завърших... първо с бакалаварска степен, после с магистърска. :-)

  Но, ти явно и си работил там. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4529 Любопитно

  До коментар [#20] от "Изгубеният":

  Давате интересно предложение! Имам предвид сливането на трите университета.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#21] от "Корки":
  "За мен по-важен критерий за изслеователски е броят патенти регистрирани от съответния университет."
  До коментар [#23] от "fkm26555709":
  "Броят на регистрираните патенти в развити страни и /по важно/ на купените лицензии, е истинската мярка.."

  Горките Нютон, Айнщайн, Максуел, Шрьодингер не са си патентовали формулите и според талибаните тук тяхното не е наука. Добре, че какво мислят те няма никакво значение.

 28. 28 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  До коментар [#20] от "Изгубеният":Ами такава е била идеята малко преди 9-ти и след това - голяма Политехника. После започва имитация на съветското бранжово разделение, и всяко министерство си има вуз.За случая със 7-те джуджета: В цяла Германия започнаха със 6 елитни изследователски университета, но отделиха и категорията на "приложните", тези които нямат ресурси за мащабни изследвания но са добри в подготовката на кадри за практиката. Пак сме напред :-)
  —цитат от коментар 22 на daskal1


  То пък и един ресурс в ХТМУ-то, още се титрува на ръка, което си е срам за първата в света катедра по ананалитична химия, лабораториите им са пълна скръб. Една две специалности държавно дотирани и това е. ХТМУ беше ориентирано към практиката и кадрите.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  До коментар [#20] от "Изгубеният":Давате интересно предложение! Имам предвид сливането на трите университета.
  —цитат от коментар 26 на Иво


  Не е мое и не е от сега, просто го подкрепям

 31. 31 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1619 Разстроено

  Реално всички останали "универитети" в България трябва да бъдат закрити.
  —цитат от коментар 3 на potop


  Поне да ги преименуват. Те реално са полувисши институти или дори техникуми...

 32. 32 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#28] от "Изгубеният":

  "То пък и един ресурс в ХТМУ-то, още се титрува на ръка, което си е срам за първата в света катедра по ананалитична химия, лабораториите им са пълна скръб."

  Нали точно това е идеята - да се подкрепят тези, които са доказали, че могат да правят наука, било то и на фона на останалите в България. Апаратура се купува, най-важното са традициите и добре подготвени кадри, отново на фона на другите български университети.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":

  Майтапите са си майтапи, но има един интересен инструмент по ранжирането на следдипломните (магистърски и докторски) програми, който е неизползван и неразбран дори от някои от претендиращите за познаване на американската университетска система. Този организационен инструмент позволява фокусиране на една-две програми на най-високо ниво, без необходимостта да се правят общите калкулации и да се мерим с Харвард, МИТ, или Тексас А&М и подобни институции с огромни финансови и човешки ресурси.
  В американската система има немалко такива програми които не са в супер елитните университети, а в добрите изследователски такива пръснати по страната. Преди време един от моите "фенове" писа нещо за това как той е учил в най-добрия университет в махлата, а пък аз не. Въпросният, без да познава отвътре системата, малко по принципа на кучето което гледало касапина, не беше помислил да погледне ранга на програмата, а не на университета за да види, че тя е била в листата на трите най-добри в страната. Въпрос на стратегия и фокус върху това, как да направим най-доброто с това което имаме, като разбира се някои от промените ще бъдат болезнени за институцията (орязване на неефективни програми и дейности например).
  Мисля, че за България подобен процес на програмно фокусирани избирателни стратегии на базата на съществуващ задел и хора ще е далеч по-полезен отколкото празни табелки, нещо като "Образцов дом" навремето. :-)

 34. 34 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1149 Разстроено

  До коментар [#28] от "Изгубеният":"То пък и един ресурс в ХТМУ-то, още се титрува на ръка, което си е срам за първата в света катедра по ананалитична химия, лабораториите им са пълна скръб."Нали точно това е идеята - да се подкрепят тези, които са доказали, че могат да правят наука, било то и на фона на останалите в България. Апаратура се купува, най-важното са традициите и добре подготвени кадри, отново на фона на другите български университети.
  —цитат от коментар 32 на grajdanin1


  Понеже започнах със зелената сделка. Та следствието от предстоящото закриване на катедрата ще е, че всички асистенти и хабилитирани проподаватели, които излязоха от катедрата ще останат без работа. Самата катедра беше съсдадена като сбор от много други - химично инженерство, автоматизация на производството, неорганични химичнитехнологии, багрила и текстил ще се върнат в катедрите си, те никога не са спирали да преподават и там . Но реално хората, които са специалисти в тази област ще трябва да си търсят друго поприще.

 35. 35 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  Скоро Айнщановци , Шрьодингеровци и пр. гении у нас няма да се родят. Поради селският начин на мислене, на гражданите... Това първо. Второ, за твое голямо учудване, всички открития на изброените от тебе са па-тен-това-ни...Трето , има критерии за патентоване,наричат се "патентна чистота" ... Формулите които си виждал се доказват,в и чрез конкретни патенти, а самите те не се патентоват...

 36. 36 Профил на aqua_blue
  aqua_blue
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Има напредък, но още няколко имат възможност да получат този статут.

 37. 37 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1744 Неутрално
 38. 38 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Питам дали са качествени студентите в голяма част от университетите

 39. 39 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#35] от "fkm26555709":
  всички открития на изброените от тебе са па-тен-това-ни...
  >>> Прав сте. Шрьодингер написал известното си уравнение и първата му работа била да изтичка в патентното бюро, при колегата Айнщайн.

 40. 40 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1563 Весело

  До коментар [#39] от "тулса":

  Навикът първо да се пише и тогава чете , много трудно се губи... За функционална неграмотност, дума да не става...

 41. 41 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#40] от "fkm26555709":
  Много сте самокритичен, колега.:)

 42. 42 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Като прочерох, че ХТМУ е сред изследователските университети... То тия в МОН нямат акъл!
  Няколко години правех ресърч с румънци! Те са на светлинни години от нас! Един техен университет беше най-главният от 5, които имаха грант към ЕС за 4,3 милиона евро (по математика.
  Амивземете Албания, Македобия, Пакистан, Индия, Алжир и т.н.т. Там доста трудно се срава професор, но пък един професор та взима пон 2 и половина пъти по-вече пари! Сават пари и за наука...

 43. 43 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1837 Весело

  Голяма изследователска дейност ще падне. Ще се изразява главно в преписване от чужди автори, клинични изпитания на лекарства и бълване на доценти и професори на килограм. За да не обидя някого - имам напредвид медицинските университети.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#26] от "Иво":

  то е единственото разумно действие, не предложение

  но разбирам защо се бави

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  за съжаление - има значение

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#28] от "Изгубеният":

  абе титруването на ръка все пак е добре да се умее...

  както и стъкларството

  при все тенденцията (напълно полезна и позитивна) всичко да се автоматизира и роботизира, небезсмислено би било да запазим някои умения - за аварийни ситуации, а защо не и за собствено удоволствие?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3002 Неутрално

  До коментар [#35] от "fkm26555709":

  не бъди сигурен, че няма да се родят

  освен ако не съществува вече сигурен начин да ги стандартизират, щото нали гениалността било лудост и не влиза в рамките на определеното от бюрократите за "нормално"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":
  освен ако не съществува вече сигурен начин да ги стандартизират
  >>>> Има някои радостни новини от ...Калифорния. Там намериха цаката на стандартизацията, поне на ниво приемане във ВУЗ. Вече няма да се гледат резултатите от тестове( т.н. SAT например), защото тестовете давали неморално предимство на белите кандидати и ставали непреодолима пречка за много черни и латиноси в получаване на мечтаното от тях ..више.:
  https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2021/07/why-university-california-dropping-sat/619522/
  In May, the University of California announced an immediate end to the use of standardized testing in admissions and scholarship decisions at the nine schools in its system that accept undergraduates. .....Test scores don’t reflect the character-forging aspects of life as a poor teenager; the tests force students from underfunded schools to compete against “affluent whites” who can afford expensive test prep;
  Интересно, че и белите студенти не били пропорционално представени сред студентите. Прекалено представени били азиатчетата, главно китайци.
  ....There is only one group of students who are “overrepresented,” to use the chilling language of social engineering, at the university: Asian Americans.
  Зубрачи ниедни:) Сега ще видят те, като почнат да приемат само според оценките от училищата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK