ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Финансовата инспекция проверява Бюрото по защита към главния прокурор

Финансовата инспекция проверява Бюрото по защита към главния прокурор

© Юлия ЛазароваСлужители на Агенцията за държавна финансова инспекция са влезли в Бюрото по защита към главния прокурор, съобщава БНТ. Според източниците на телевизията са проверявани документи за разходи по дейността на бюрото.


През февруари 2020 г., в самото начало на мандата на Иван Гешев, правителството изпълни първото желание на новия главен прокурор: с промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бе направена решаващата добавка в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Според допълнението Бюрото за защита към главния прокурор освен доскорошните дейности по защита на свидетели разширява периметъра си и вече "организира и осъществява охраната на прокурори и следователи".


През първата година от мандата на Иван Гешев като главен прокурор служители на Бюрото по защита участваха в няколко значими акции на прокуратурата. В края на май 2020 г. именно служители на това бюро изведоха от Министерството на околната среда и водите бившия зам.-министър Красимир Живков, обвинен заедно с бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови за нерегламентирано управление на опасни отпадъци.

На 9 юли м.г. служители на бюрото влязоха в президентството при съвместна акция с прокуратурата, при която бяха претърсвани кабинети на съветници. По време на акцията бяха задържани бизнесменът Пламен Бобоков, президентският съветник Илия Милушев и секретаря Пламен Узунов. По-късно различни съдилища в страната излязоха с решения, че техните арести са незаконни, неоснователни и немотивирани. Влизането на въоръжените служители от Бюрото по защита към главния прокурор бе един от поводите за продължилите над 100 дни граждански протести с искане за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
На 11 март тази година президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по въпроса за Бюрото по защита към главния прокурор и поиска съдът да се произнесе в нарушение на конституцията ли са текстове от два закона, които определят структурата като самостоятелна и на подчинение на главния прокурор. Става дума за Закона за съдебната власт и Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, които поставят на контрол и подчинение към главния прокурор Бюрото по защита.


До момента главният прокурор единствен счита, че няма проблем в работата на Бюрото по защита, припомня "Сега". Само той е пратил положително становище по темата в Конституционния съд. Становищата на Министерския съвет, някогашния главен прокурор проф. Васил Мръчков, организацията Български адвокати за правата на човека, министъра на правосъдието Янаки Стоилов, Съюза на юристите, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) - от всички тях единствено Гешев е изразил мнение, че проблем с бюрото му няма. Всички останали подкрепят искането на президента и смятат, че атакуваните текстове противоречат на конституцията.


В първия ден от работата на 46-ото НС "Изправи се.БГ! Ние идваме" внесоха проект за законови промени, с които бюрото се отнема от главния прокурор и се прехвърля към министъра на правосъдието.


Междувременно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет се обсъжда предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Новините от заседанието можете да следите тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK