Радев няма да бърза с мандата, търсенето на съгласие за кабинет продължава

Радев няма да бърза с мандата, търсенето на съгласие за кабинет продължава

© Цветелина Белутова, КапиталПравителство на малцинството на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с плаващо мнозинство - засега това се очертава като най-вероятният сценарий за управление според изявленията на политическите лидери след консултациите при президента Румен Радев. Днес държавният глава обяви, че няма да бърза да връчва мандата, за да даде достатъчно време на парламентарните групи да намерят работещо решение. Формациите от своя страна показаха готовност за преговори, макар и повечето от тях да заявиха, че няма да остъпят от основните си приоритети. А една от основните червени линии за "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!" - а именно подкрепата от ДПС, се оказа не толкова червена.


Най-голям обрат в позицията си демонстрира "Има такъв народ". След като месеци наред представители на партията заявяваха, че няма да водят преговори с ДПС, БСП и ГЕРБ, тъй като са "партии на статуквото", вчера се разбра, че ДПС са получили покана за консултации от "Има такъв народ". Днес пък зам.-председателят на партията Тошко Йорданов заговори за общи приоритети с ДПС и заяви, че ако останалите политически сили надскочат партийните си пристрастия, би могло да се състави стабилно мнозинство. Той определи като основен приоритет бързото съставяне на правителство и "разграждането на мутренския модел". През деня в кулоарите на парламента депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов обясни пред Дневник, че "не става въпрос за бъдеща коалиция, за златни пръсти, за коалиция в бъдеще, за покани за министерски постове. Просто всички искат да ни изслушат и ще ни изслушат", твърди Балабанов.


"Демократична България" също смекчи тона спрямо евентуалната подкрепа на ДПС за съставянето на правителство. Според Христо Иванов право на мандатоносителя е да прецени как да форматира мнозинството и разговорите с ДПС не са притеснителен сигнал. "Притеснява ни ДПС да останат в разговора и да бъдат част от крайната конфигурация", заяви Иванов. Като приоритети пред обединението той изреди борбата с корупцията, което включва и съдебната реформа, изчистване на регулаторите, дълбока реформа на службите, мерки за борба с изпирането на пари. Въпреки желанието за постигането на разбирателство по ключови теми, Иванов подчерта, че обединението не подкрепшя идеята за съставяне на правителство на всяка цена.
"Изправи се.БГ!Ние идваме!" продължават да настояват за повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите, компенсация на бизнеса, подкрепа за децата и семействата, хората с увреждания, съдебна реформа, подкрепата на гражданите срещу монополите и не са склонни на отстъпки по тези теми, се разбра от изказването на Мая Манолов след срещата на коалицията с президента Радев. Манолова уточни, че формацията няма да подкрепи правителство, ако "в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС". Николай Хаджигенов пък добави, че няма значение как ДПС ще гласува за кабинета на "Има такъв народ", тъй като всеки има правото да гласува както пожелае.


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново бе лаконичен по всички въпроси, но заяви, че ДПС няма да даде подкрепа за кабинет на "Има такъв народ" безусловно, посочвайки възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията и програмата за ускорено икономическо развитие на страната като теми неподлежащи на компромис.


От БСП определиха смяната в позицията на "Има такъв народ" като "странен завой", но похвалиха желанието на партията на Слави Трифонов за диалог. Според Корнелия Нинова има разминавания в някои от политиките на БСП и "Има такъв народ", което вероятно ще доведе до по-дълги преговори. Тя посочи, че след първоначалния кръг от разговори експертни групи ще започнат работа по приоритети и програми, което бе потвърдено по-късно и от Христо Иванов в изявление след консултациите с "Има такъв народ". В открития за журналистите разговор с ръководството на БСП Румен Радев посочи, че от тях зависи дали ще има парламентарно мнозинство.


"Нужно е правителство с широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията е такава, че от БСП зависи парламентарното мнозинство, не само математически, а и идейно."


"Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ!Ние идваме!" имат общо 112 народни представители. Теоретично кабинет може да бъде избран и с 112 гласа, ако те са повече от половината от присъстващите в пленарна зала, тъй като е нужно обикновено мнозинство. Тоест някоя от партиите може да не се регистрира за кворум и да не участва в гласуването, за да даде шанс да има правителство. Това обаче би се отразило на стабилността на мнозинството в парламента.


Другите варианти


След консултациите днес се потвърди, че БСП има готовност да предложи свой състав на правителство с участвието на министри от служебния кабинет, ако се стигне до връчването на трети манда. От "Демократчина България" също заявиха, че имат достатъчно кадри, но правителство с мандат на "Има такъв народ" би бил най-здравословния вариант. ГЕРБ-СДС, които днес не участваха в консултациите при президента, още миналата седмица обявиха, че няма да правят опит за съставяне на правителство, ако се стигне до това.
ДПС и "Изправи се.БГ!Ние идваме!" засега не са казвали ясно, че искат мандат за съставяне на правителство.


Ходовете на президента


Днес президентът Румен Радев обяви, че няма да бъде архитект на бъдещо управление, но страната се нуждае от отговорно редовно правителство, което има необходимата парламентарна подкрепа и не е сформирано на всяка цена. Той обаче апелира политическите сили да положат усилия за намирането на консесус и да оставят идеята за предсрочни избори настрана. Държавният глава ще връчи първия мандат едва след като получи знак от страна на "Има такъв народ", че преговорите с останалите формации са приключили. Тази събота и неделя предстоят разговори с БСП, ДПС и "Изправи се.БГ!Ние идваме!". Ако те са успешни, възможно е Радев да връчи мандата още следващата седмица.


Според държавния глава има важни предизвикателства пред страната като усложнената среда на сигурност, пандемията, икономическата криза, внасянето на плана за възстановяване и развитие в срок в ЕС и др., заради които трябва да има правителство.


Видеа от срещите гледайте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK