Прокуратурата не откри магистрати и политици с недекларирани сметки в чужбина

Главният прокурор Иван Гешев и бившият главен прокурор Сотир Цацаров

© Велко Ангелов

Главният прокурор Иван Гешев и бившият главен прокурор Сотир ЦацаровВ часа, в който в парламента започна изслушването на двама служебни министри по темата за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, от държавното обвинение разпространиха съобщение, от което става известно, че
няма магистрати и политици с укрити сметки в чужбина.


От съобщението се разбира, че проверени са били общо 38 души - двама народни представители, двама зам.-министри, двама председатели на общински съвети, един кмет, четирима зам. кмета) и за 27 магистрати (17 съдии, петима прокурори и петима следователи). Проверката е започнала през септември 2019 година.


Тогава прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП) възложил на Национална агенция за приходите (НАП) данъчни проверки за периода от 2016 г. до 2019 г. Целта била да бъдат установени конкретните банкови сметки в чужбина, размерът и произходът на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими имоти в чужбина и произходът на средствата за придобиването им. Месец след това проверка е възложена и на антикорупционната комисия.
Една от възложените проверки все още продължава, а други данни са били изпратени от НАП в началото на този месец. Проверките не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, няма нарушения на данъчното и осигурителното законодателство. Според държавното обвинение законният произход на средствата е изяснен.


За списъка с имоти и сметки в чужбина преди изборите говори служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Неколкократно той твърдеше, че по времето, когато е била оглавявана от Сотир Цацаров, прокуратурата е разполагала с данни за близо 80 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, но е премълчала за половината от тях. По думите му става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в местната власт. В крайна сметка е започнала проверка, която е приключила за 38 души от списъка, твърдеше Рашков. Той заяви, че ще обяви имената на хората в списъка след вота.


Хронологията на проверките според прокуратурата:


С писмо от 13.05.2019 г. главният прокурор на Република България г-н Сотир Цацаров е изискал от ДАНС цялата налична информация (вкл. и по линия на финансовото разузнаване) за лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред притежавани лично от тях или чрез свързани или подставени лица банкови сметки в чужбина; недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност; участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.


В отговор на писмото са постъпили справки от 19.07.2019 г. и от 15.08.2019 г. от Държавна агенция "Национална сигурност", съдържащи класифицирана оперативна информация, голяма част от която е описана от ДАНС като "непотвърдена". В същата не фигурират лица, заемащи висши публични длъжности, недекларирали по съответния ред участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании и извършени разходи и инвестиции в чужбина.


Посочените в справките данни не са били достатъчни, за да бъде направен извод за наличие на основателно предположение за извършено престъпление от общ характер, което е наложило извършването на лична проверка от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП).


В хода на проверката и от съдържащата се в справките информация от НАП е установено, че по отношение на 11 лица - представители на органи на законодателната и изпълнителната власт съществува съмнение за недеклариране по съответния ред на притежавани от тях банкови сметки и/или недвижими имоти в чужбина.


По отношение така установените 38 лица, с постановления на прокурор от ВКП от 19.09.2019 г., са възложени данъчни проверки на НАП за периода от 2016 г. до 2019 г. С цел да бъдат установени конкретните банкови сметки в чужбина, размера и произхода на финансовите средства, постъпили по тях, както и притежавани недвижими имоти в чужбина и произхода на средствата за придобиването им с постановление на прокурор от ВКП от 22.10.2019 г. са възложени проверки и на КПКОНПИ.


За изясняване на цитираните факти и обстоятелства от страна на КПКОНПИ са извършени редица действия, като на ВКП е предоставена информация относно притежаваното от лицата движимо и недвижимо имущество и налични банкови сметки.


Материалите от извършените проверки на НАП са постъпвали във ВКП, като последно изпратената информация е с дата едва от 25.06. 2021 г. и е получена в прокуратурата на 05.07.2021 г. Към момента по отношение на едно от лицата все още не са приключили процесуалните действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от органите на НАП за събиране на доказателства.


Възложените данъчни проверки са приключени с протоколи. По реда на ДОПК е разкрита данъчна и осигурителна информация. Органите по приходите не са установили несъответствия и предпоставки за предприемане на последващи контролни действия, като е изяснен и законният произход на средствата. В резултат на предприетите процесуални действия и събраните доказателства в хода на възложените данъчни проверки органите по приходите са констатирали, че липсват нарушения на данъчното и осигурителното законодателство от страна на проверяваните лица.


По отношение на останалите посочени в справките на ДАНС лица е констатирано, че част от тях са декларирали притежавано недвижимо имущество и банкови сметки в чужбина, а за други задължението за деклариране е възникнало в по-късен момент. Две от лицата са били обект на данъчни ревизии по вече образувани преписки и досъдебни производства. За голяма част от тези лица също е посочено от ДАНС, че оперативната информация е непотвърдена и/или непроверена.


Информацията, съдържаща се в справките на ДАНС, е класифицирана с ниво на класификация "Поверително" по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и разгласяването й би било престъпление по чл. 357 от НК. Материалите от възложените на НАП проверки, съдържат данъчна и осигурителна информация, която е предоставена по реда на ДОПК само и единствено за служебни цели. Това изключва разпространението на информацията от възложените проверки от страна на ПРБ, тъй като това би било извършване на нарушение на българското законодателство и/или престъпление.


Събраните материали от извършените проверки са изпратени от ВКП на компетентната първоинстанционна прокуратура, по компетентност.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  Щеше да е голяма изненада гешефтурата да открие каквото и да било!

 3. 3 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 694 Неутрално

  лъжци и мафия, следващия да започне ИСТИНСКА проверка! Надявам се и други освен прокурватурата да могат да извършат тази проверка!

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  Кис, кис, кис!

  Ама Сийка наистина има пъпки!

 5. 5 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2726 Весело

  "Проверката е започнала през септември 2019 -та година." - прокурорите се сменят, парите остават. Всички сметки са точни, всички са чисти, от доходи за работа, работа, работа... А нЕкои викат, че в България нЕмало добра бизнес среда!?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 6. 6 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 565 Неутрално

  сашо диков от много време настоява да се даде отговор, но явно са "оправили" вече нещата тези двамата от снимката...

 7. 7 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Ха ха!!!

  Гнусна и негодна банда тунеядци - това е гешефтурата!!!

 8. 8 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Тя тая прокуратура открила ли е някога нещо въобще?

 9. 9 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Повечето информация била "непотвърдена и непроверена".
  Останалото е тайна, майна.

  Баси чистите престъпници са нашите правораздаващи, честно.

 10. 10 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 353 Весело

  "Прокуратурата не откри магистрати и политици с недекларирани сметки в чужбина"

  Представям си проверката им така:
  Прокурор:
  - Я да проверим дали Бойко Борисов има недекларирани сметки в чужбина.
  Следва запитване към чуждите институции:
  - Прощавайте, имате ли сметки или имоти на името на Бойко Борисов?
  - Мммм, не намираме такъв в нашите архиви.
  - Така си и мислех. Много ви благодаря!
  Прокуратурата към медиите:
  "Направихме обстойна проверка и не отркихме недекларирани сметки в чужбина на магистрати и политици"

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Българските политици и магистрати - най-честните политици и магистрати на света. 1 мръсен лев нямат.

  Поне ако питаме родната "прокуратура" .....

 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Весело

  Тя тая прокуратура открила ли е някога нещо въобще?
  —цитат от коментар 8 на parcaleste


  Разбира се. Не забравяй акциите за ракия без акцизи. "Милиарди" наляха в бюджета, а старците в планинските села загубиха цялото си нелегално производство от 2/3 литра ракия. Е туй ако не е успех незнам какво е.😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 711 Неутрално
 14. 14 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Бойчо нямал, Гешо нямал и т. н. Нямали недекларирани сметки и имоти в чужбина, вече !......и тва го били проверявали от 2019 г. видиш ли ...... Оставка на цялото ВСС...... гнусни хора долни

 15. 15 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Весело

  Според държавното обвинение законният произход на средствата е изяснензяснен.???????? Не разбрах.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 16. 16 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ясно, че прокуратурата пак ще бъде лоша, некадърна, корумпирана и прочее. Пита се обаче в задачата, ако Рашков е сигурен в информацията си и ако този списък наистина съществува, защото той така и не го е показал никъде? Къде е списъка, къде са имената? На практика от самото си встъпване в длъжност Рашков само хвърля бомби в пространството, но не е показал нито едно доказателство за твърденията си. Как тогава някой може да бъде осъден? В съда доказателства от типа ЕЖК много отдавна не вървят.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 17. 17 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1791 Весело

  Гербидж, нали нямало доказателства, нали всичко било "една жена каза". Ко тана сия?

 18. 18 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Според държавното обвинение законният произход на средствата е изяснензяснен.???????? Не разбрах.
  —цитат от коментар 15 на petrow1973


  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  Буахахахахаххахаха

 19. 19 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#17] от "Doge": Гербидж, нали нямало доказателства, нали всичко било "една жена каза". Ко тана сия?


  Ей тУй станА: - "Според държавното обвинение законният произход на средствата е изяснензяснен."

 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Има много неща, които трябва да се подобрят в работата на прокуратурата, като например адекватни разследвания за Цветанов, Цачева, Борисов, Каракачанов и др., но все пак по-добре работи в сравнение с прокуратурата по времето на Костов и Кобурготски, когато се занимаваше само с политически дела и не приемаше никакви граждански молби. Мафиите мачкаха хората, въобще не обезпокоени от прокуратурата.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 857 Неутрално

  политико-прокурорска мафия на държавна издръжка!

 22. 22 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1560 Весело

  Българската прокуратура чисти най добре. Имате проблеми със закона, имате лоша репутация,имате недоказани доходи, елате при нас, ние ще ви направим по чисти от момина сълза.

  Тиква под наем.
 23. 23 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Къде изчезна Илчовски, който сътвори сензации в НС?

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  не са търсили - не са открили

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  До коментар [#21] от "хм":

  не се заблуждавай

  те тва е държавата

  а не каквото тя те кара да мислиш
  или каквото сам си въобразяваш, че е

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Прокуратурата не откри и самоличността на Мата Хари, та какво остава за недекларирани активи на магистрати в чужбина?!

  Нищо, ФБР и Джесика Ким ги знаят къде са и на кого са. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Такива хубави хора ни управляват, дето 1 стотинка доход не са укрили. И такива хубави хора следят за изпълнението и контрола на реда в страната, дето не си и помислят да подслушват някого с користни цели. Колко жалко, че този неблагодарен народ не го оценява, няма друга държава с такива чисти и неопетнени политици, съдии и прокурори!

 29. 29 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 523 Гневно

  Без смяна на този галфон и ВСС не може да имаме държава! Първо оттам трябва да се започне! Е.....и наглите индивиди!

 30. 30 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Бати яката снимка😂

  Благодаря, ДПС.

  Благодаря, ГЕРБ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 31. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ами как ще ги открие като те са в списъка?

 32. 32 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "Прокуратурата не откри магистрати и политици с недекларирани сметки в чужбина"

  А бе вие публикувайте списъка, пък ние ще преценим кой кой е в него. Ама това , че го криете 2 години е много съмнително. Докато не го публикувате, ще смятаме, че в списъка има и И.Г.

 33. 33 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Гневно

  Някой наивник очаквал ли е Гешевтатурата да съобщи нещо различно???

 34. 34 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1491 Гневно

  Между другото, вчера разбрах, че Каскета нямал диплома за завършено юридическо образование. В дипломата му, издадена от Милиционерската школа в Симеоново, пише "Сигурност и охрана на обществения ред" или нещо подобно. Имаше един стар виц: Какво е чисто и просто? Отговор: Къпан милиционер...

 35. 35 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Да премахнем разделението на властите.
  Да премахнем к изборите дори.

  Министри, прокурори, съдии, кметове, журналисти - всички те да се назначават лично от Рублен Радев ;)

 36. 36 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Добре де, Лупи призна че има недекларирана сметка. Питам се той ли лъже, или прокуратурата?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#34] от "murry":

  Точно така. Между 1991 и 2001г дипломите от школата са със приравнена степен бакалавър, а не магистър.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Бойко Рашков, дойде време да извадите оня списъка. И щом прокуратурата не е открила, да я закрием. И без това не работи.

 39. 39 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 780 Неутрално

  ДАНС с ръководител БРАКОНЕРА ли е източник на информацията, да не би някои данни да са куцукали и да са ги от стреляли като диво прасенце?

 40. 40 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Един диск бяха изпратили от Германия на НАП, но той изчезна. Владито Горанов го "покри".
  Учудващо е че години никой не пита за него.

 41. 41 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  да се твърди, че "няма магистрати и политици с укрити сметки в чужбина" е формен идиотизъм при положение, че има една камара начини да откриеш сметка с анонимен реален собственик. Единственото, което нормален човек би казал е, че няма данни за това.

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Неутрално
 43. 43 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1931 Весело

  Каскета е като куцо прасе в тъмна гора. Да внимава!

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  ,,Прокуратурата не откри магистрати и политици с недекларирани сметки в чужбина,,

  Ааа, ма Рашков ги е открил начи

 45. 45 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3898 Гневно

  Срамота!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 226 Весело

  И това е сериозно казано.......

 48. 48 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Няма политици с недекларирани сметки в чужбина. Но за сметка на това откриха на бай Пешо 40 л. ракия без платен акциз и 3 кубика дърва без фактура. Тази прокуратура е пълен смях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK