Вицепремиер описа администрацията: И кадърни експерти, и институции, неглижирали ролята си

Атанас Пеканов

© Георги Кожухаров

Атанас ПекановКакто изключително кадърни и работливи експерти, така и институции, неглижирали ролята си и без експертен потенциал, е срещнал вицепремиерът Атанас Пеканов докато е работил по преработката на първия План за възстановяване и развитие на България, който вече е представен за обществено обсъждане.


Може би сме забравили колко е важна експертизата, колко са важни фактите, коментира Пеканов в интервю за БНТ и добави, че гражданите се нуждаят от по-ефективна държава и от институции, които си вършат работата.


Като пример за липса на експертен потенциал той посочи провала на важния по думите му проект за нови тръби за "Напоителни системи" за 850 млн. лв., който се е наложило да бъде изваден от плана. "Всеки проект трябва да бъде защитен перфектно. Експерти не бяха направили така, че той да бъде защитен. От месеци е отправяна критика, че не е доказано, че този проект няма да навреди на околната среда", каза Пеканов и поясни, че на възраженията от Брюксел е отговаряно единствено с декларация, че няма да навреди.
Пеканов изрази надежда, че след като бъде защитен, за което ще са нужни месеци, проектът ще може да получи финансиране, когато се активира заемната част на плана.


"Планът е важен ресурс, но зависи от нас как ще го използваме, зависи от нас средствата да се използват по
най-добрия начин. Има механизми за ефективна употреба на тези средства, но зависи от нас дали ще се случи", каза вицепремиерът.


По думите му България може да се изстреля в нова посока, ако нейните институции дават възможност на гражданите да участват в развитието на страната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK