90% разлика с резултата на победителя: Къде вотът се различава от масовия избор

Снимката е илюстративна

© Велко Ангелов

Снимката е илюстративнаСело Забърдо, Смолянско, е известно с различни неща, но един от впечатляващите факти за него са динамичните резултати на парламентарните избори - последните пет пъти там всеки път печели различна политическа сила.


През 2009 г. победител е "Ред, законност и справедливост", а четири години по-късно (през 2013 г) - "Коалиция за България". През 2014 г. фаворит на местните жители е "България без цензура" на бившия тв водещ и евродепутат Николай Бареков, а през 2017 г. - БСП.


През април и през юли тази година жителите на Забърдо гласуват масово за "Републиканци за България" на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, като особено впечатляващ е резултатът от редовните избори, когато формацията получава в пъти повече гласове от ГЕРБ.
Пред вестник "24 часа" тогава кметът на селото Валентин Черпоков (с един мандат от 1996 до 2001 г. и следващи два от 2015 година насам) обяснява резултата с респекта си към доскорошният зам.-председател на "Републиканци за България" - бизнесмена Павел Вълнев. "Вълнев дойде в селото и аз бях възхитен от него...Той е родопчанин като нас, от нашата област, от Доспат. Успял човек", казва Черпоков. Изданието цитира местни жители, според които хората подкрепили партията, за да се издигнат като бизнесмена.


Неправителствената организация "Антикорупционен фонд" обаче има друго обяснения - тя поставя Забърдо сред рисковите секции, в които гласуването се различава твърде много от останалите резултати, поради което допуска злоупотреби. При "Републиканци за България" вотът в селото се отличават рязко от вота за партията в цялата област.


Проверка на "Дневник" показа, че и на други места има подобни големи разлики в резултатите между победителя за даден район или града и отделни секции. Анализът на данните от гласуването на 11 юли сочи, че разликата в гласовете за партия в дадена секция и тези в целия район, достига до до 90%. Това не означава непременно контролиран вот, доколкото разликата в нагласите на избирателите е принципно възможна, но диспропорцията е интересна и заслужава внимание.


Данните показват, че най-често несъразмерно по-висок резултат в сравнение с общите гласове за района има в секции, спечелени от ДПС. "Промените в електоралното поведение на избирателите, може да се дължи и на икономически, социални и политически фактори, като например етническата принадлежност на населението или присъствието на силен политически представител в общността", коментира пред "Дневник" политологът Марио Русинов, който работи за "Антикорупционния фонд".


ДПС: от Благоевград до Пазарджик


В Благоевград (за района победител е ГЕРБ - СДС с 26.12% - над 32 хиляди гласа) има три секции, в които се отчитат големи разлики. Една от тях е в град Гоце Делчев, в който победител е БСП с 29 %, има 90 % вот за ДПС (при общ резултат за движението в града 2 %). В същата секция на изборите през апри 2021 година всички гласове са били за ДПС.


В Разлог, където ГЕРБ и "Има такъв народ" имат равен резултат - 24 % има секция, в която ГЕРБ печели 75 % от гласовете.


В град Нова Загора, където победител е "Има такъв народ", има девет секции, в които с над 80% печели ДПС (при общ резултат за движението около пет процента). Подобен е бил и резултатът на вота през април. Тогава обаче победител в града са били ГЕРБ.


В Пловдив град, където победител е партията на Слави Трифонов, има 12 секции, в които печели ДПС. Резултатът на партията в тях се различава от общия ѝ резултат в района между 81 % и 50 %. В Пловдив град движението взима едва 1 % гласовете. Част от секциите с този резултат са в ромския квартал "Столипиново", където на тези избори беше отчетена по-ниска избирателна активност.


В Пазарджик в ромската махала кв. "Изток" също гласуват преимуществено за ДПС (общо за града, движението има резултат от 2 %), въпреки че в града победител е "Има такъв народ". Кварталът, който през годините често влизаше в новините заради джамията "Абу Бекир", която се намира, там и проповедника Ахмед Муса, за когото прокуратурата твърдеше, че изповядва антидемократична идеология и е привърженик на "Ислямска държава", гласува трайно за партията, въпреки че сред хората там има и недоволство от това как движението се грижи за проблемите на хората в етническите квартали. (Повече за ситуацията в квартал "Изток" - тук)


В секция в град Кочериново, който се намира в Кюстендилска област и в който печели БСП, на вота на 11-ти юли хората са подкрепили "Има такъв народ" с над 70 % (общият резултат за Кюстендил е 20 %). На изборите през април в секцията победител е ГЕРБ със 17 гласа. (Таблица с останалите, регистрирани аномалии, по-долу в текста.)


Промяна на нагласите


Промяна на нагласите на хората за изборите може да има и заради други фактори, като например от коя партия е кметът на съответното населено място.


"Свободна Европа" писа за кмета на Хитрино, където след вота от 11-ти юли водещата политическа сила е "Демократична България". Преди това в градчето е имало пълна доминация на ДПС (гласуване с над 80 % за движението), последвана през категорична подкрепа за ГЕРБ до изборите през юли, когато първа политическа сила е обединението. За последните 18 години кмет там е Нуридин Исмаил (наричан от бившия премиер Бойко Борисов "мой брат").


Друго село, в което предпочитанията на хората се променят разко между двата вота е Долни Цибър в Монтанско. Там има две секции, през април от гласувалите 545 души, 505 са подкрепили ГЕРБ, а за ДПС подкрепа има от двама души. Но през юли при по-ниска избирателна активност - подкрепата за движението нараства до 276 гласа, а за ГЕРБ - подкрепата спада до 15 гласа. Кметът там от 29 години с осми мандат е Камен Димитров, подкрепен от ДПС.


След вота от 4-ти април, от "Антикорупционния фонд" отчетоха, че рисковите секции за купен или контролиран вот са се увеличили с поне пет процента или между между 1491 и 2101 секции.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  В Забърдо който е платил за вота е спечелил. Същото е и в ромските махали . Познати отдавна факти.

 2. 2 Профил на philosophiser
  philosophiser
  Рейтинг: 267 Неутрално

  мдааа, дпс доминира феодалните територии, другите партии и те се изкушават тук там. В тези секции с 80-90 процентовите дялове хората сигурно не знаят дали управлява премиер, цар, султан или хан. Управлява местният дерибей.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И къде е тука парадокса :)

  Би ли ми обяснил някой защо в селата трябва да гласуват като в София, примерно. :)

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  В Забърдо който е платил за вота е спечелил. Същото е и в ромските махали . Познати отдавна факти.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  "През 2009 г. победител е "Ред, законност и справедливост", а четири години по-късно (през 2013 г) - "Коалиция за България". През 2014 г. фаворит на местните жители е "България без цензура" на бившия тв водещ и евродепутат Николай Бареков, а през 2017 г. - БСП."
  Би ли уточнил, кой е плащал в Забърдо и кои не е?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Да, такава рязка промяна може да има. Но, в почти всички случаи, след съответното стимулиране.

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  И що министър Рашков е лош - щото разрита сергията, затуй.

 7. 7 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  В тези цифри съвсем ясно се вижда, че ДПС е етническа а не политическа партия.

 8. 8 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Преди години бях в едно село в прованса. И като питах какво правят партиите за селяните, една жена ми отвърна, че преди всички избори БКП давала по нещо не всеки селянин. Например по няколко килограма месо, пакет с брашно, захар, сол.
  Та БКП отдавна купува гласове.
  По махалите с ромско население пък се купува с пари. В махалата "Ицо Ботев" в София всички роми които имат право на глас полуачават примерно по 20 лв. за да гласват за БКП.
  Това са неща, които се знаят, а и не се и крият.
  Само "държавата" не ги знае и "не може" (не иска) да хване платеният вот.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#8] от "justauser":
  Само дето БКП се рои на БСП, ГЕРБ, ДПС и патреторстващи викачи.
  И се надцакват по ред.
  Другото е вярно.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  През 2009 е платил Яне Янев. През 2013 - някой от червените велможи. През 2014 Цв. Василев е надцакал червените велможи, а през 2017 Цв. Василев вече не можеше да плаща, та се е върнал онзи червен велможа.

 11. 12 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Население - 419 души (15 юни 2020 г.)
  с.Забърдо гласуват масово за "Републиканци за България" -
  Масово, масово, колко пък масово да е? 419*30 max

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 12. 13 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  ДпС е партия на ДС за хващане на вота на турците в България. След като бяха ударени от САЩ с "Магнитски" веднага отиде охлюва им в Турция за да се срещне с тамошният, за да се покаже на турците в България, че ДпС е заедно с Турция. Само дето при свалянето на самолета не беше така. Тогава агент Сава взе страната на Путин.
  Та точно каква игра играе ДпС се знае, хора на КГБ са. Или казано с други думи, лъжат турците в България, че са с Турция, заявяват пред господарите си в Кремъл, че са с тях, а пред ЕС казват,ч е са либерали...
  Само САЩ не могат да излъжат...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 13. 15 Профил на hph16649537
  hph16649537
  Рейтинг: 13 Любопитно

  Само за 3 месеца гласовете за партията на Цветанов на национално ниво се стопиха 5 пъти! Без милионите на Вълнев - толкова ...

 14. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  ДПС са проклятие за България, ако не бяха те , тиквите щяха да са в историята оше през 2016г.

 15. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#8] от "justauser":

  Само не уточни кое от двете крила на БКП. Щото едното крило нааля с 25%, когато подгониха търговците на гласове.

 16. 18 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1758 Весело

  Рашков прецака кофти ГЕРБ и ДПС на тия избори..

  Sic transit gloria mundi
 17. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  Добро утро...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Във всяка секция по един Бойко Рашков. Иначе няма управия.

 20. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Ден година храни, а?
  Или хубава работа, ама помашка?

 21. 23 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1354 Весело

  "В секция в град Кочериново, който се намира в Кюстендилска област и в който печели БСП"
  Еее, ако от Дневник не бяхте очернили Спас и не бяхте изгорили всички мостове там, сега в Кочериново щеше да е водач ДБ. :(

  П.П. Опа, извинявам се - вие го познавате като Александър Николов, а не като Спас.
  П.П.П. Спасе, ако четеш, нищо лично. Голям фен съм.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 22. 24 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Рашков поограничи купения вот донякъде, ни не може от един път всичко.

 23. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 33 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Има и секции, където на 4.4 ГЕРБ и ДПС имат по над 1000 гласа, а на 11.7 са с по под 100, като изгубените гласове стават негласували, а останалите партии не мърдат. Това даже май са по-интересни случаи, защото говорим за невъзможна загуба на гласове в реалния живот. 2000 човека от 3000 в село изведнъж да решат да не гласуват е повече от странно.

 32. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  По- принцип може да контролиран вот, но в селата има една такава работа, че всички се познават и ако се наговорят в кръчмата, могат да гласуват за масово за някоя партия и без "стимули".

 33. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 36 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Докато неграмотните гласуват така ще е.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 35. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 38 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Купен и корпоративен вот. Тези саслужават да им спрат париуте от републиканскте трансфери за общините.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK