Обединение "Детско здраве" представя своята визия за детска болница

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Обединение "Детско здраве" представя своята визия за детска болницаОбединението "Детско здраве" спечели през 2019 г. обществената поръчка за проектирането и изграждането на Националната детска болница - т.нар. инженеринг, който е световен стандарт при специфични проекти като лечебни заведения, защото отговорността на архитектите и строителите е споделена и гарантирана от изпълнител с опит.
Обединението "Детско здраве" е дружество по Закона за задълженията и договорите, което представлява консорциум от строителни дружества с капацитет и опит в проектирането и изграждането на лечебни заведения. Участниците, представляващи обединението, са "Главболгарстрой" АД, "ГБС- Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънал" АД, построили болници като "Св. Екатерина", "Токуда", "УниХоспитал" в Панагюрище и др.
Консорциумът от компании, който предоставя това съдържание, работи по проекта от октомври 2020 г. И през този месец представи публично два варианта как ще изглежда детската болница според създателите им: Мая Пенчева, арх. Димитър Дачев, арх. Иво Мечанов и инж. Николай Дончев. Авторите се надяват, че работата им през изминалата една година ще достигне до повече хора и затова обединението "Детско здраве" предоставя специално видео.


Обединение "Детско здраве" представя своята визия за детска болница


Нова детска болница - сега или след 10 години
Готовите проекти спестяват време. От момента на издаването на строителното разрешително до пълното изграждане на Националната детска болница ще изминат 42 месеца, както предвиждат и условията на обществената поръчка, спечелена от "Детско здраве". В този срок е включено и събарянето на недостроената сграда, подчертават от обединението.


Експертите са изследвали всички възможни варианти за използване на ценната локация на недовършената от 1979 г. сграда за национална детска болница в двора на Медицинска академия, която е с оптимална комуникация с останалите лечебни заведения в карето, с Медицинския университет и в непосредствена близост до хеликоптерната площадка на покрива на УМБАЛ "Света Екатерина".


Двата варианта, предложени от консорциума, предвиждат събаряне на тази недовършена конструкция и изграждане на нова модерна сграда. Проектите са изработени от архитектите в обединението "Детско здраве", в който участват компании с голям опит в проектирането и строежа на болници в страната и в чужбина. Техните имена, както и тези на строителните инженери в "Детско здраве", стоят зад емблематични решения и сгради в българското здравеопазване като "Токуда болница", болница "Св. Екатерина", "Уни Хоспитал" - Панагюрище, и новия лъчетерапевтичен блок на Националната онкологична болница.


Обединение "Детско здраве" представя своята визия за детска болница


Обединението организира вътрешен конкурс, на който са поканени седем от най-големите архитектурни бюра в Европа, проектиращи само болници, както и всички български проектантски бюра, които се фокусират върху лечебни заведения.


"Най-важни критерии след компетентността и опита бяха желанието и готовността за участие и принос в каузата "Национална детска болница". Каузата изисква да изберем най-добрите специалисти, градили детски болници. Едно от най-реномираните студиа - Dutch Health Architects - прояви желание да бъдат наш консултант. Те проектират в цяла Европа и имат огромен опит", подчертава във видеоразказа Мая Пенчева, изпълнителен директор на "Главболгарстрой" АД.


Обединение "Детско здраве" представя своята визия за детска болница


Как да изглежда


"На всеки етаж има двор. Като висяща градина, пълзят по цялата фасада. И поглеждайки на юг, ще виждаме една много богато озеленена фасада в двата вътрешни двора на болницата. Всички клиники си имат отделно общо фоайе по етажите и от това фоайе се влиза в отделните клиники. По тези ръкави са вече болничните стаи. Много ясна структура, лесна за ориентация, фоайето от едната страна е отворено към входното пространство, от другата - към градинката, която я има на всеки етаж", разказва за вътрешното разпределение арх. Дачев.


Усилията на специалистите са работата им да стигне до повече хора и да "оживее" възможно най-скоро, защото започването на процедурата отначало ще е равно на десет загубени за здравето на децата години, подчертават от обединение "Детско здраве".


Създателите предлагат новата национална детска болница да изглежда така:


Видеото и въвеждащият текст са предоставени от обединение "Детско здраве". Това е гледната точка само на обединението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK