Проф. Коста Костов: Здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита

Проф. Коста Костов: Здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита

© Юлия ЛазароваСкандалът в "Пирогов" показа тежките проблеми на здравната система в България. Прав ли е министърът, има ли лекари олигарси и защо едни болести са свръхфинансирани, а за други няма пари? Интервю с проф. Коста Костов за "Дойче веле".


Проф. Костов, скандалът с "Пирогов" политически ли беше или професионален? Има ли невинни в него?


Скандалът има две страни - политическа, доколкото се атакуват порочни практики, провеждани от години в големи болнични структури, чиито ръководители се ползват от чадъра на изпълнителната власт - отколешна традиция на кадровата политика в здравеопазването. Осветяването на подобни практики е политическо действие, защото идва от министъра на здравеопазването, който е политически субект.
Професионална, защото разкрива злоупотреби, които създават негативни обществени настроения спрямо медицинската гилдия и рушат доверието между медици и пациенти. Злоупотребите водят до най-високия процент доплащане на медицински услуги от джоба на осигурения българин - без той да има вина нито за недостатъчния размер на осигуровките, които не стигат за покриване на всички разходи, нито за порочните практики, които компенсират недостига върху неговия гръб.


За съжаление протестът на колегите от "Пирогов" не се съсредоточи в проблемите на лечебното здравеопазване, а се ограничи до защита на личностни и конкретни болнични интереси, поради което не срещна еднозначна подкрепа от обществото. Пригласяше и БЛС в конфликт на интереси, доколкото двама от ръководителите на съюза са кадри на "Пирогов". Ако си послужа с поетична метафора - не се захванаха с тигъра, а с котката на тигъра.


Името Ви се обсъждаше за служебен министър в ресора. Ако Ви бяха поканили, щяхте ли веднага да се заемете с добре известния проблем с "мъртвите души" по клиничните пътеки? Как може да се постигне справедливост, така че една или две болници да не изкупуват греховете на всички?


Не бих казал, че основният проблем на системата са "мъртвите души", защото тази злоупотреба е по-скоро изключение. По-голям проблем е деликатната манипулация с клиничните пътеки, които могат да бъдат моделирани и адаптирани така, че да носят повече финансови приходи при редуцирано качество. Резултатът е манипулирана крайна диагноза, която реализира повече приходи при по-малко разходи. В част от случаите това е в полза на пациента, за да се осъществи необходимия диагностичен и лечебен процес, поради липса на съответната клинична пътека. Това наричам "емпатична манипулация", вината за която трябва да се търси в системата. В други, по-чести случаи, които наричам "прагматична манипулация", това се прави в полза на болницата, а не за пациента и обществото на осигурените.


Справедливост може да се постигне в реализиране на строг качествен контрол в работата по клинични пътеки, какъвто липсва. НЗОК извършва неефективен и формален контрол, който не е съсредоточен върху качеството на извършената дейност и така улеснява манипулациите. Контролните органи на НЗОК бяха закрити, за да не пречат на политическите манипулации с парите на здравноосигурените.


Работа на кого е било да се предвиди нова клинична пътека за постковид синдрома и защо това не се е случило?


Клинична пътека във фазата след остър Ковид-19 не е необходима и това е опит за реализиране на допълнителни печалби в болниците. Такава пътека е необходима само за физиотерапевтичните звена. Ежедневно преглеждам минимум 8-10 болни със "Синдром след остър Ковид-19" и не ми се налага да хоспитализирам някого, въпреки че през кабинета ми са минали вече над 500 преболедували. При тези пациенти е необходима прецизна функционална и образна оценка, след което следва терапевтичен пакет - медикаментозна терапия (ако е необходима), физио- и кинезитерапия (задължителна), кислородотерапия при нужда. По изключение - болнична терапия. Грижата за постковид болните е ангажимент на специализирана амбулаторна практика и въвеждането на клинична пътека според мен е каприз, който ще лиши от финансов ресурс амбулаторната помощ и ще го пренасочи необосновано към болничната.


Защо едни клинични пътеки са щедро финансирани от здравната каса, а други - примерно в пулмологията, педиатрията или инфекциозните болести, са недофинансирани? Това има ли връзка с нивото на научните изследвания в съответната област?


Въпрос на дългогодишно успешно лобиране в системата на здравеопазване, осъществено както "отгоре" - от управленския екип на министерството и здравната каса (припомнете си ръководните кадри в МЗ и НЗОК), така и "отдолу" - от ръководните екипи на дружествата по съответните специалности. Науката няма нищо общо в този процес, защото тя не дели пациентите на по-болни и по-малко болни, нито разделя специалностите на привилегировани и дискриминирани. Разликите във финансирането на клиничните пътеки в отделните специалности са драстични и не подлежат на никаква научна обосновка. Веднъж стартирал, този процес е необратим, защото е залегнал в политиките на всички нива и е формирал твърде много заинтересовани, за да очакваме промени. Парадоксите са налични - една и съща по сложност клинична пътека носи повече приходи в една специалност и по-малко в друга. Затова разликите в заплащането между отделните специалности е така голяма. Това стои в основата и на кадровия дисбаланс в здравеопазването.


Протест на служителите в "Пирогов" срещу смяната на проф. Асен Балтов

© Юлия Лазарова

Протест на служителите в "Пирогов" срещу смяната на проф. Асен Балтов


Започналото, засега "под сурдинка", разобличаване на лекари заради това, че успяват да печелят добре, не демотивира ли като цяло изпълнението на лекарския дълг? Няма ли риск да го докараме до някаква днешна версия на "врач вредител"?


Този процес на сриване авторитета на медиците върви от години и в основата му са именно порочните процеси, които превърнаха здравната система в доходоносен бизнес за "феодалите" в нея - те я "опитомиха" в своя полза и си я отглеждат като домашна прислуга. Здравната ни система, както и друг път съм казвал, функционира като лакомо бебе - с огромен апетит и разхлабено дупе. Поради тази незрялост в онтогенезата ние сме на първо място по смъртност на деца и възрастни - при най-много болници, болнични легла и брой хоспитализации на глава от населението.


Лобистки натиск от страна на частните болници или тяхно право е да обслужват главно добре финансирани клинични пътеки, след като са търговски субекти, създадени, за да печелят от здравеопазване?


В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита, а не от здравноосигурените граждани и техните интереси. Това личи и от резултатите - частните болници са привилегировани и развиват само печеливши дейности, имат по-ефективно управление, умело манипулират клиничните пътеки, но поради силните лобита ефективно избягват санкциите на НЗОК, затова печелят повече. Държавните болници развиват всички лечебни дейности, управлението е разбираемо по-неефективно, също манипулират клинични пътеки, но получават по-тежки санкции от НЗОК и поради различни зависимости разпиляват повече от финансовите постъпления и затова са по-губещи. Едните печелят предвидимо, а другите замитат невидимо. Причините за това разминаване са и в по-ефективното управление на частните болници и по-малкото разхищение на средства. Привилегията на държавните болници е да разпределят обществен ресурс чрез "обществени" поръчки, които се печелят от близки до властта фирми, при жонглиране с цените, за да се осигуряват комисиони на участниците в "задругата". Това са механизми, генериращи корупция в държавните болници и зад тези механизми стоят "прегръщани" от изпълнителната власт началници, поставени на тези места, за да върнат рестото от цената на прегръдката.


Защо бюджетът за здравеопазване у нас непрестанно расте, а услугата не повишава качеството си? Само липсата на баланс в "осребряването" на клиничните пътеки ли е причината?


Защото, вместо да се подобрява качеството, расте количеството - на клинични пътеки и на болниците. В България има близо 400 болници и само 10 000 болнични медицински сестри. На една болница се падат средно 25 сестри! Генерираните приходи не отиват за по-добра апаратура, квалификация на кадрите, подобряване на кадровия потенциал, иновации, промени в организацията, разгръщане на слабо финансирани звена - все процеси в полза на качеството, а в други посоки. Очевадно е кои звена са застъпени в частните болници и защо последните не развиват всички клинични специалности, макар да се наричат университетски и многопрофилни. Няма нито една частна белодробна болница и това говори много за оксиморона солидарно здравеопазване!


Можете ли да препоръчате първи стъпки, с които бъдещото правителство да подобри здравето на здравеопазването ни?


Първата стъпка към промяна е реформиране на БЛС, защото не изпълнява лидерските си функции, не защитава според очакванията интересите на съсловието и често не се допитва до него при вземане на решения. Трудно балансира между политическата конюнктура и съсловните интереси. Ако редактирам метафората, която използвах по-горе, БЛС по-често гали тигъра и подритва котката.


Втората стъпка е създаване на експертен съвет към президентската институция, който да обедини усилията на независими национални експерти в организацията на здравеопазването, представители на всички медицински съсловия, на Министерството на здравеопазването и НЗОК за изработване на национална стратегия за реформа в здравеопазването.


Третата стъпка е връщането на НЗОК на обществото чрез изтръгването ѝ от ръцете на изпълнителната власт и възстановяване на нейните функции на обществена институция, контролирана от обществото и здравноосигурените. Това означава възстановяване на нейните ръководни органи в първоначалната им форма - Събрание на представителите на здравноосигурените, Управителен съвет, Контролен съвет, които гарантират обществения контрол. Избирането на управител на НЗОК трябва да става от здравноосигурените чрез конкурс, на който се представят концепции, а не от политиците в парламента. Последното доведе до неправомерно отнемане на близо 2 милиарда лева от касата, т.е. от джоба на здравноосигурените, обявено за противозаконно от Конституционния съд. Парадоксално е, че политизирането на НЗОК направи държавата най-големият и в същото време най-недосегаемият длъжник на обществото.


Четвърта стъпка - закриване на болници, които генерират само разходи на обществен ресурс и са неефективни за системата. Това ще доведе до концентриране на повече кадрови и финансов потенциал в ефективни структури, което донякъде ще компенсира огромния недостиг на лекари и медицински сестри в България.


Пета стъпка - реформа в системата на специализация, като се осигурят максимално добри условия за квалификацията на младите лекари, което да ги задържи тук.


Шеста стъпка - заплащането на труда на лекари, специалисти по медицински грижи, лаборанти и пр. да се включи в цената на клиничните пътеки, за да се ликвидират огромните разлики в заплащането в различните специалности. Консумативите при реализиране на някои клинични пътеки също да бъдат включени в цената на клиничните пътеки, за да се сведат до минимум доплащанията, които излизат от джоба на пациентите.


Седма стъпка - въвеждане на диагностично свързани групи, което ще намали възможностите за манипулиране на клиничните пътеки и ще може да бъдат обслужени пациенти, които не се вместват в структурата на настоящите.


Осма стъпка - повишаване на здравната вноска на 10%


Девета стъпка - отклоняване на повече медицински дейности и финансови средства към амбулаторната помощ.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  > Науката няма нищо общо в този процес

  Някой да ви го каже.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Изобщо - герберизация на здравеопазването.

 3. 3 Профил на dyodi
  dyodi
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Толкова е близко до ума: НЗОК трябва да се закрие и чрез бюджета на министерството на здравеопазването да се финансират държавни и общински лечебни заведения, а здравноосигурителните вноски въобще да отпаднат. Частните лечебни заведения да разчитат на парите от частните си пациенти. Стига с тази мантра за равнопоставеност на частна и публична собственост. като са равнопоставени, защо не се финасират от държавата частни полиции, армии, затвори и др.? Точно толкова абсурдно е да се финансират с държавни пари частни лечебни заведения и частни училища.

 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  Отдавна се говори, че е необходима реформа, или довършването на реформата, започната през 2000г., реално спряна веднага след 2001г.
  И колко от партиите, които ще са в новото 46-то НС споменават за реформа в здравеопазването?
  Изобщо колко от партиите говорят за реформи?
  Май само ЕДНА!

 5. 5 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 757 Весело

  Ехеее, много знае този доктор. Браво. Само той ли ги знае работите или има и други.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  "....в основата му са именно порочните процеси, които превърнаха здравната система в доходоносен бизнес за "феодалите" в нея - те я "опитомиха"."

  Бандит не може да прави бизнес. той може само да краде. Цялата нова здравна структура е устроена за изцицване на здравната каса. И сега единствен изход е закриването и. Защото докато някъде има едни пари за окрадване, те ще бъдат окрадени и няма друга възможност. Държавата да отдели държавните болници със свой и социален контингент за лечение. Всичко останало да излезе на пазара и да се доказва.

 7. 7 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Къде потъват средствата на здравно осигурените лица може всики да си направи сметката от следната статистика.. Със старта на здравната система в далечната 1998 г до към 2011 при население от 8 милиона т.н.безплатни рецепти заплащани от НЗОК пациента заплащаше около 30 % от стойността на на медикаментите и то при МРЗ (минимална работна заплата) от 240.00 лв и 6% здравно осигурителна вноска от работещите .В 2021 г при МРЗ 650 лв и 8% здравноосигурителна вноска от работещите при население от по малко от 7 милиона то по т.н безплатни рецепти пациентите заплащат над 60 % от стойността на медикаментите.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Десета стъпка: данъчните да направят ревизия на разходите и доходите на всички ръководители на болници, шефове в НЗОК и пидобни и да продължат да следят изкъсо всички позиции, за които има риск от корупция. При разминаване между легални доходи и направени разходи - затвор.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1631 Разстроено

  В тези схеми, няма невинни и добри!!!

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3771 Неутрално

  Ощипана ново под слънцето. Краде се повсеместно. И се източва касата. Доста работа има, докато се вкара в ред.

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2815 Неутрално

  До коментар [#8] от "fpyyh":

  > данъчните да направят ревизия на разходите и доходите ...
  > ... и да продължат да следят изкъсо всички позиции, за които има риск от корупция

  Викаш - данъчните да следят изкъсо себе си ?

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Любопитно

  "Осма стъпка - повишаване на здравната вноска на 10%"

  От всичките мъгляви стъпки тази може би е най-лесна за изясняване:
  - Чии здравни вноски да се повишат - на пенсионерите (2.2 млн. души), на учащите се (1.2 млн. деца), на безработните (0.3 млн. души) или на "отпускарите" (по болест, които са ефективно 0.13 млн. души при 36 млн. болнични дни годишно)? Все пак това е 4 млн. от 7 млн. население на страната;
  - Предполагам, че "повишаване на 10%" е промяна от 8% на 10%, но от какво - от минималния осигурителен доход, от максималния такъв, от брутния трудов доход, от наема или от печалбата на търговското дружество? Защото, ако е само върху трудовия доход, то трудови договори имат само 2.8 млн. души от населението.
  - В чия полза да бъде повишена здравната осигуровка - в полза на НЗОК или в полза на конкурентите й, частните здравни застрахователни дружества? Или направо към частните търговски дружества "Болница" АД или "Частен кабинет" ЕТ?
  - Няма ли други начини за повишаване на здравната осигуровка, например чрез увеличаване с 25% на минималния осигурителен доход (и с 25% ефективно се увеличава сегашната 8% здравна осигуровка - от 52 лв. при 650 лв. МРЗ на 65 лв. при 812.5 лв. МРЗ );
  - ако едно търговско дружество е "недофинансирано", то има банки, инвеститори, субсидии, грантове, та дори и дарения, с които може да си реши проблема с "недофинансирането". Тези възможности защо, априори, се изключват? Ако я караме с тая "моделна солидарност" при ръст на коефициента на зависимост (брой неосигурени лица към броя осигурени) и ръст на смъртността, то няма да останат "солидарници" в модела на здравното осигуряване.

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#3] от "dyodi":

  "като са равнопоставени, защо не се финасират от държавата частни полиции, армии, затвори и др.?"

  Ами, финансират се - "Бюрото за защита на свидетелите" си е частна полиция на един, придобил с измама юридическа правоспособност"; затворът, под формата на карантина, също се финансира от държавата (НОИ); има частни съдебни изпълнители, има дори и частни съдилища (арбитражен съд, специализиран съд в нашия случай).
  И въпросът не е в "равнопоставеността", а в осигуряването на "свободна конкуренция" с цел осигуряване "Свободата на Човека" как точно да умре.

 14. 14 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Имам познати, които живеят в Англия и тук идват за медицински услуги, не защото е по-евтино, а защото там се чака 3-4 месеца за преглед при специалист. Не трябва да се опл@ва всичко българско.

 15. 15 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#3] от "dyodi":

  Нямаш нужда въобще от коментари...

 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  " чиито ръководители се ползват от чадъра на изпълнителната власт - отколешна традиция на кадровата политика в здравеопазването. "
  В десетката. Както виждаме и при т. нар. променячи се запазва същата практика.
  Вместо конкурс с ясни правила и публично проведен за пореден път си назначават свои хора.
  Така, че в скоро време очаквайте нови Балтовчета, Александровчета и прочие.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#14] от "pepisky":

  Това е хубаво да го знаят пишещите срещу нашето здравеопазване.
  През лятото и около коледа на ден преглеждам поне 5-6 такива пациенти.
  От Англия, Щатите, ЕС.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2765 Неутрално

  Трябва да се отговори на един прост въпрос !! Как се понасят "пазарната икономика капитализма " и здравеопазването ??? Според мен ...никак !! Това което се случва е капитализъм ..., борба за печалби , битка за пазар и тн !! Да се върнем към онова здравеопазване което имахме !! Та аз си спомням едно цигле беше се потрошило !! Линейка в общинската болница , след 4-5 часа линейка в окръжна болница , а след това е качено на самолет и е транспортирано в правителствена болница !! Спасиха го...
  Сега ,...тази правителствена болница се занимава с трафик на човешки органи !??
  Няма добро в американското здравеопазване !!

 19. 19 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  "Девета стъпка - отклоняване на повече медицински дейности и финансови средства към амбулаторната помощ."
  Навременна диагностика може да спести по-тежки заболявания и болничен престой. Електронна здравна карта, онлайн консултации, онлайн запазване на час могат да спестят време и на медиците и на пациентите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 20. 20 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 297 Неутрално
 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  "В България здравеопазването се ръководи от политически и съсловни лобита, а не от здравноосигурените граждани и техните интереси." - същината на статията, заслужава си четенето


  към стъпките за оправяне обаче имам съмнения дали наистина ще постигнат нещо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Седма стъпка - въвеждане на диагностично свързани групи, което ще намали възможностите за манипулиране на клиничните пътеки и ще може да бъдат обслужени пациенти, които не се вместват в структурата на настоящите

  Това за мен е най-важната стъпка.За нея се говори от 20 години , но никой здравен министър не се осмели да го предложи.

 23. 23 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#22] от "star bastun":

  При тези здровно-осигурителни вноски в момента плюс символичните осигуровки за държавния башибузук няма как да стане въвеждането на диагностично-свързани групи.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#18] от "dejmos":

  “Трябва да се отговори на един прост въпрос !! Как се понасят "пазарната икономика капитализма " и здравеопазването ??? ”

  Засега се понасят с компромиси от страна на здравеопазването. Но когато “свободният пазар” и “научният консенсус” постигнат синтетични тъкани (кръв), органи и стволови клетки, ще настъпи истинската “свобода на Човека” ... под формата на киборги. Седиш си опашкулен зародиш, а киборгите сбъдва “дестските ти мечти” - спи, яде, боледува и всичко останало вместо теб.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  И какво свършиха гербаджиите за 10-12 години управление. Какви реформи направиха, освен че Дянков прибра повече от милиард здравни вноски в бюджета.

 26. 26 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Проф. Костов е изключителен специалист и забележителна личност. Изказаните от него мисли в интервюто обясняват защо той не беше член на прословутия НОЩ, не си го представям да се вози в джипа на БМБ и да му поддаква.
  Мисля, че следващият здравен министър трябва да го привлече като консултант при обсъждане на нови решения и нормативни актове в здравеопазването.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Има няколко вярни неща потопени в буламач от глупости.
  1. Диагностично -свързаните групи изискват ТРОЙНО финансиране от сегашното с клинични пътеки. Лекува се не само диабетът на пациента ,а и диабетната невропатия ,диабетната ретинопатия, съдовте увреждания от диабета, диабетната нефропатия със съответните консултации със специалисти, съответната диагностика , съответната терапия. Мпже да се окаже че е нужно и петорно финансиране на този петорен обем дейности. Сега клиничната пътека лекува само диабета и НИщО ДРУГО. ДСГ е по добрия и съвременен вариант обаче САМО АКО СТЕ ОСИГУРИЛИ ФИНАНСИРАНЕ . Иначе е чекиджийска работа и празни декларации от трибуната.
  2. Здравната вснокса и 20 % да стаен няма да отиде при работещия лекар ,а в политическата класа (НЗОК) или в частен фонд,който възможно е да не плаща пак на медицинския персонал по стар комунистически навик и модел на НЗОК. Качаването на здравните вноски не върши работа. Едно са 8% събирани върху средно 600-700 лева, друго е 8-12% , но събирани върху 3000 евро в нормалните европейски страни. През изминалите години нито една партия не пожела да каже на народа ,че пари няма и е необходимо официално доплащане за да се знае за какво се плаща и да няма даване на пари под масата. Който ползва , той ще доплаща. Ако една консултация НЗОК заплаща на специалист 15 лева , то пациентът също трябва да участва с 25 лева. Въпрос на остойностяване , но който се бави с официалното доплащане ще получи ИЗЦЯЛО КЕШ ПЛАЩАНЕ след 5-6 години. Защото няма кой да работи ,дефицитът ще качи цените в здравеопазването на нивото на частния здравен пазар, а фондовете няма да намерят някой лекар да работи с тях при жалките им параметри на заплащане както днес прави НЗОК. Дясната политика в здравеопазването е на принципа на личната отговорност за здравето и отговорност във общото финансиране. Когато парите за здраве не достигат това означава доплащане. Лявата политика е основана на митове ,че пари има ,ама нямало контрол ( при най-ниския бюджет за здраве в Европа и част от Африка) ,блъфове за фалшива солидарност (който внася ,внася, който не внася халал да му е здравното обслужване) , флирт с нечестните в системата (мангалска псевдо интеграция от типа ‘абе тея не можем да ги накараме да плащат’) , двойни стандарти в здравеопазването (Правителствена Болница) и най-вече лозунги от типа ‘толкова имаме –бачкайте без да се оплаквате’. Само че светът е отворен и лекари търсят навсякъде . Чао на комунистическите боклуци независимо от това как са се боядисали...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#26] от "bramasole":

  Абсолютно. Бих добавил, че 90% от колегите му ще запсуват, 60% чисто меркантилно ще му скочат срещу, а 30% изобщо няма да разберат какво е искал да каже. За народо/демек-пациентите/ дума лоша нема да кажа,освен че около 90% нема начин да проумее тоя текст.. Народо си заслужава сичкото това здравеопазване и си го получава.

 29. 29 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  Само една извадка от твоя текст-верно ли нема пари мислиш? Те от такива шарани у системата, дето днеска са турили 150 лв. у джобо, нема никога да се оправи тая система. Шарани ли казах, Тц, помиари е думата. Оти ако малко акъл имахте у главата, щехте да зимате достойни, много пари. Ма немате.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2953 Весело

  До коментар [#27] от "Dr_Doolittle":

  "Дясната политика в здравеопазването е на принципа на личната отговорност за здравето и отговорност във общото финансиране."

  При "принципа на личната отговорност" няма никакво "общо финансиране" - плащаш ЛИЧНО след като резултатът е налице ... или съдиш, ако има увреждане (инвалидизиране).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK