Здравното министерство прекратява договора с "Главболгарстрой" за детската болница

Здравното министерство прекратява договора с "Главболгарстрой" за детската болница

© Цветелина Белутова, КапиталНа 5 юли Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия.


Заедно с прекратяването на договора, който е на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС, са спрени и всички свързани с него процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол, съобщава зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в писмо до Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница".

Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител, който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. Сега обаче Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в "изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".


От инициативата "ЗА истинска детска болница" настояват за изграждане на болница на друго място, където ще има достатъчно пространство. Срокът за проект и строеж, който си поставят. е 4 години. Междувременно в началото на месеца консорциум "Детско здраве" представи два виртуални проекта на новата детска болница.


"Дневник" търси представители на Министерството на здравеопазването и "Главболгарстрой" за коментар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK