Тристранката се обедини около актуализация на бюджета с повишение на пенсиите и намален дефицит

Тристранката се обедини около актуализация на бюджета с повишение на пенсиите и намален дефицит

© Юлия ЛазароваНа извънредно заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) постигна съгласие около предложение за актуализация на държавния бюджет, този на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд. лева повече приходи в хазната, а разходите да се увеличат с 1.8 млрд. Леко разногласие е имало около бюджета на НЗОК, съобщиха участниците, като следобед ще има заседание на ръководството на касата. Несъгласието е заради парите за ваксинация, като от НЗОК искат парите да бъдат поети от бюджета, а финансовият министър е бил против.


"Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и ново правителство да се справи с нова COVID вълна, без да се предприемат тежки, извънредни мерки. Актуализацията е направена при допускане на такава", съобщи министърът на финансите Асен Василев. Тя може да бъде приета след предложение на редовно правителство и гласуване в парламента.


"Служебното правителство предлага до края на годината държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, акумулирани допълнително, така че да не допуснем превишение на дефицита. Той се намалява с 0.5%. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост на данъци, акцизи и от здравни и социални вноски. Летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално", обясни вицепремиерът и председател на тристранката Гълъб Донев.

Той съобщи, че повишение има в почти всички сфери, в здравеопазването например то ще позволи да се осигурят парите за работещите на първа линия срещу COVID-19. Предлага се и повишение на пенсиите - през промяната на тежестта на осигурителния стаж във формулата на изчисление - от 1.2 на 1.35. Допълнителни 200 млн. лева ще бъдат осигурени за други социални плащания - месечна помощ за пенсионерите, които са под линията на бедност, както и помощ за родители с деца до 14 години, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата заради нова COVID вълна. 82 млн. са предвидени по Закона за личната помощ.

С актуализацията минималната пенсия би станала 340 лева, а таванът вече ще е 1500 при 1440 сега. Социалната пенсия ще е 170 лева.
За председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев героят на днешния ден е българският бизнес, който е осигурил в това тежко време по-големите приходи в бюджета.


Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че организацията подкрепя актуализацията. "Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления - социалните, подкрепа на бизнеса и заетостта, сферата на здравеопазването. Тези 1.8 млрд. са жизненоважни. Философията на тази актуализация не орязва други разходи. За 2022 задачата ни за фискална консолидация ще изглежда по-лесна", обясни той. Според него 50 млн. лева допълнително трябва да се насочат към публичния транспорт, както и да се увеличи квотата за ваучери за храна. Според него е постигнато много важно съгласие за подхода на преизчисляване на пенсиите през тежестта на осигурителния стаж, като поиска от законодателния орган да го чуят. Определи го като сериозно обединение около най-справедливия и разумния вариант.


В първия работен ден на 46-ото Народно събрание Корнелия Нинова и Мая Манолова внесоха два законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, водещи до преизчисляване на пенсиите. И двете предлагат от 1 септември пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход за 2018 г. Нинова обаче предлага това да се направи с пенсиите, отпуснати до края на 2017 г., докато Манолова смята, че трябва да се преизчислят пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. Според изчисленията на Гълъб Донев тези варианти ще струва по около 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение. Предложеният от служебното правителство вариант пък ще струва около 140 млн. лв. на месец. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на над 2 млн. пенсионери.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Може ли някой да сметне примерно увеличение по предложението с корекция коефициента за трудов стаж 1,2 към 1,35 при пенсионери:
  1. С пенсия към днешна дата 1000лв и 40год. трудов стаж
  2. С пенсия към днешна дата 1000лв и 27год. трудов стаж

 2. 2 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Пак ще позакърпиме старите дрешки. И диетата ще остане здравословна.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  Правете си сметка колко се е крало!!!
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  "повишение на пенсиите и намален дефицит"

  Хем вълка сит, хем агнето цяло ... де да ставаше така :)

  Мат'риала пак го водят за носа и пак ще си сърба попарата!

 5. 5 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 375 Весело

  Тва дето ше иде за пенсии директно удря по инфлацията.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#1] от "acarid":

  Мисля, че някъде имаше калкулатор за пенсиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  Прочети горния пост. Обяснил съм го като за теб как стана възможно.
  НЕ Е ЧУДО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  Оказа се, че Боко го е водил 12 години за носа с лафа "няма пари". А през това време е пълнил онова чекмедже.

 9. 9 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Разстроено

  Няколко дена преди президентските избори пенсионерите ще получат 100-тина лв отгоре!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  До коментар [#5] от "cnu40695109":

  Инфлацията си дойде от безконтролното печатане на долари и евра без покритие. Трилиони при това. Нашето няма и капка в океана.

 11. 11 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "повишение на пенсиите и намален дефицит"Хем вълка сит, хем агнето цяло ... де да ставаше така :)Мат'риала пак го водят за носа и пак ще си сърба попарата!
  —цитат от коментар 4 на Гражданин


  При положение, че се крадеше по около 10 млрд. годишно, по принцип има как да стане. Мантрата, че няма пари обслужваше криминалната групировка, превзела институциите.

 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3938 Весело

  До коментар [#9] от "chichka":

  Баце рИве от мъка, че няма да може да чопне нещо от тях.

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Процентното увеличение на тежестта на години трудов стаж донякъде ще компенсира това,че минимална пенсия се взима и с 15 год.стаж, а полицаи и военни добиват право с 27год., от които 18 под фуражка. Работилите 1-ва и 2-ра група имат сумарен стаж, приравнен на 3-та и те също ще усетят ползата точно от повишената стоиност на сумарнита години.

 14. 14 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гарантирано от мафията БСП, ИТН и ДеБъ

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#9] от "chichka":

  Бойко ти защо ги ЛИШАВАШЕ толкова ГОДИНИ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#14] от "kzj35678888":

  Нещо нервен ми се чиниш другарю бокопоклонник. Внимавй.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Кой от т.нар. "тристранка" защитава интересите на малкия и средния бизнес, на самонаетите лица, на работниците в частния сектор? Това са 90% от хората, които създават брутния продукт на държавата!

  Работодателските организации първо не са единни и второ, по-важно, включват основно големи дружества и предприятия. Синдикатите се грижат най-вече за хората в бюджетния сектор, където са най-големият брой техни членове. Остава правителството, но то пък внимава най-вече за 2 млн. пенсионери и 1,5 милиона в публичните сектори.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3934 Неутрално

  Смятам повищението на пенсиите за прибързано.
  Да не се окаже след преизчисленията (за каквито социалистите са дали зор) , че някои пенсии ще бъдат намалени.
  Това би довело до нови брожения и недоволство.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Това "обединяване"" е само докато дойде време за министерските кресла. После става обедняване, но за народа.

 20. 20 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Тая сметка малко без кръчмар, ама айде. Тази актуализация трябва да се гласува от Парламента, но трябва да бъде поискана и от новия кабинет, тъй че цялата работа е каруцата пред коня. Вероятно идеята е, след като вече уж има съгласие и е обавено какво да се актуализира, а именно разходите, следващите да нямат ход за мърдане, че ще разсърдят някого. Това не ми се вижда правилно, ама да не издребняваме.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  "За председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев героят на днешния ден е българският бизнес, който е осигурил в това тежко време по-големите приходи в бюджета."
  А в добрите времена защо не ги осигуряваха?

 22. 22 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Плашиш със саморазправа ли? Внимавай

 23. 23 Профил на geometar
  geometar
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  2-та милиарда, които уж ги бяха намерили, се оказа че ще ги търсят до края на годината. Най-вероятно от аванса от все още неподаденият ЕС доклад.

 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3934 Гневно

  Това "обединяване"" е само докато дойде време за министерските кресла. После става обедняване, но за народа.
  —цитат от коментар 19 на tolex


  Кога ще престнете с глупашките си предсказания и клетви?
  Критикувайте по същество, вместо да се чудите как да зачерняте нещата.
  Помогнете да вземем окраденото от Борисов и кръгът от негови олигарси.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3112 Неутрално

  Демек ще "узаконят" допълнителните 50 лв., които получаваме вече година и практически увеличението ще бъде горе-долу толкова. Ама да видим, като дойде 7.10 ще обявя тук дали пенсията ми (истинската, без петдесетях лева) се е увеличила с 12.5%.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 26. 26 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Това не трябва ли да е политика на редовния кабинет? Каквото и да се обърка, те ще го ядат.

 27. 27 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":Прочети горния пост. Обяснил съм го като за теб как стана възможно.НЕ Е ЧУДО!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Сега аз ще го обясня "като за теб"!

  Това дето се е крало, се е крало и преди, ще се краде и занапред! Защото проблема не е в ГЕРБ! Докато има ГЕРБ, БСП и ДПС, ще се краде и ще се краде и ще се краде! Та промяна в бюджета няма да има никаква. Нито ще влязат повече приходи, нито ще намалят кражбите и разходите. Сега ти смятай с ученическата си аритметика, откъде точно ще дойдат парите за пенсиите!

  И още нещо: увеличаването на пенЦиите е традиционната Фатка на БСП-дружинката. И работи, защото масовото пенЦионер е достатъчно прост, за да не се усети, че 10% увеличение са 3 годишната инфлация и че след 4 години управление на БСП ще му изяла пенЦииката и пак ще е беден, защото друго увеличение няма да има. Въпроса е БСП-дружинката да се намести на крадливите местенца и след това кинтите вървят в посока "едни наши читави хора". А пенЦионерите както обикновено гризват дръвцето.

  Така, както и Доганя вече 30 години лъже неговите мьослямци, че ще им разпредели порции, а те все са бедни и още си чакат порциите. Щото са прости и те като пенЦионерите!

  Когато пенЦионера захапе, че социализъм не се гради с популизъм, а със силна икономика, тогава може и да види висока пенсия! И да важното - силната икономика ще дойда само със силната правораздавателна система.

  Та в общи линии докато правораздаването ни е калпави, пенЦии на най!

 28. 28 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#24] от "Храбър":

  За да може вие да си го присвоите и откраднете? Така ли?

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#22] от "kzj35678888":

  Притеснявам се за здравето ти. ПАК е си разбрал но това НЕ ме учудва. Все пак си от най-червените гербери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":Прочети горния пост. Обяснил съм го като за теб как стана възможно.НЕ Е ЧУДО!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Един от вариантите за по-високи пенЦии е вдигане на данъците. В следствие на което ИТ-сектора ще започне да се движи в посока навън от България. Докато се срине бюджета обаче, на БСП ще им е свършил мандата и ще припишат белята другимо. Яли сме я попарата вече няколко пъти. След БСП винаги остава пустиня! С едно изключение: когато загубиха от ГЕРБ. Тогава и те като ГЕРБ не предполагаха, че ще загубят изборите и оставиха някой лев в хазната, въпреки че преди да напуснат харчеха ударно милиарди, както и ГЕРБ сега раздаде едни милиарди на едни фирми.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  Тристранката е едно доста отвратително явление в политическия ни живот, при все че той сам по себе си е отвратителен

  събира се правителство (по Ботев: заговорници срещу свободата), работодатели (които едва се примиряват с факта, че работниците не им плащат за честта да работят при тях) и, извинете за мръсната дума, "синдикалисти" (някога гордо понятие, но постепенно започнало да означава предатели на интересите на работещите - просто чиновничество, нито държавно, нито фирмено), след която тази троица мерзавци решават въпроси за това колко хляб се полага на ратаите...

  гнусота

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":

  Не ти се получи обяснението. Пробвай с ИСТИНАТА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#28] от "kzj35678888":

  НИКОЙ не може да настигне ГЕРБ. Вие сте шампионите!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":Прочети горния пост. Обяснил съм го като за теб как стана възможно.НЕ Е ЧУДО!!!
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Още нещо: в бюджета в момента има пари заради концесията на летището. Това ще се промени от догодина, защото им се опрощават данъците за години напред.

  Чакай догодина сметката и съм сигурен, че няма да ти хареса!

 35. 35 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":Не ти се получи обяснението. Пробвай с ИСТИНАТА!!!
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Аз не пиша нищо друго освен ИСТИНАТА и ФАКТИТЕ.
  Това, че има хора, на които им е нелицеприятна е ясно!

 36. 36 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":Не ти се получи обяснението. Пробвай с ИСТИНАТА!!!
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  А че пиша ИСТИНАТА вече е доказано - БСП бяха дълги години на власт. Направиха ли нещо за пенЦионерите? НЕ! ПенЦионерите гласуващи за тях бяха бедни и си останаха бедни, подобно на електората на ДПС.

 37. 37 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  "Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че организацията подкрепя актуализацията. "Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления - социалните"

  В това влиза допълните дни отпуск платени от бюджета на членовете на синдикатите в държавния сектор. Държавата плаща на синдикатите, за да им набавя членовете, точно за подписват тристанките и да държат ниски заплатите

 38. 38 Профил на kzj35678888
  kzj35678888
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Спрете се и се кротнете.

 39. 39 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Кога ще излязат точни числа, какви пари се заделят от бюджета за синдикатите?

 40. 40 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":

  пенЦионер е достатъчно прост, за да не се усети, че 10% увеличение са 3 годишната инфлация и че след 4 години управление на БСП ще му изяла пенЦииката и пак ще е беден, защото друго увеличение няма да има.
  Забрави „швейцарско правило“ (50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година) в следващите три години. процентът за осъвременяване на пенсиите се очаква да бъде съответно 5,5% през 2022 г. и 5,6% през 2023 г.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 41. 41 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Смятам повищението на пенсиите за прибързано.Да не се окаже след преизчисленията (за каквито социалистите са дали зор) , че някои пенсии ще бъдат намалени.Това би довело до нови брожения и недоволство.
  —цитат от коментар 18 на Храбър


  Точно така ще се окаже! Вече го писаха: увеличението ще бъде намалено за хора притежаващи жилище. Т.е. увеличението ще засегне най-вече един определен етнос, който по традиция няма нищо, системно краде ток и вода и не *бава Закона под никакъв предлог.

  Та това увеличение има цел - на следващите избори едни хора да гласуват за едни "наши читави хора" и БСП отново да седне на хранилката.

  ГЕРБ се задържаха по-дълго от планираното - цели 12 години. И народа забрави Фатките на БСП. Затова сега пак ще се нахендри! Преди се отървахме от БСП и се нахендрихме на ГЕРБ. Сега се отървахме от ГЕРБ и ще се нахендрим пак на БСП. За да може следващите 10-ина години пак да се отърваваме от БСП. Като през цялото това време ще ни крадат и ще живеем в стабилна мизерия. Отново, отново и отново.

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  Просто отпада декемврийското харчене на "излишък"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  При разумно управление на парите на данъкоплатците и повишена данъчна събираемост спокойно пенсиите могат да се повишат поне с 20- 25 процента

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  При разумно управление на парите на данъкоплатците и повишена данъчна събираемост спокойно пенсиите могат да се повишат поне с 20- 25 процента

 45. 45 Профил на lpv131050995
  lpv131050995
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Да вдигат пенсиите колкото може повече че възрастните хора ще харчат и повече ще вливането в икономиката средства да се въртят
  Лекарства храна данъци сметки социални работници... над 2 милиона пенсионери почнат ли да харчат повече ще е добре за всички

 46. 46 Профил на lpv131050995
  lpv131050995
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Да вдигат пенсиите колкото може повече че възрастните хора ще харчат и повече ще вливането в икономиката средства да се въртят
  Лекарства храна данъци сметки социални работници... над 2 милиона пенсионери почнат ли да харчат повече ще е добре за всички

 47. 47 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":пенЦионер е достатъчно прост, за да не се усети, че 10% увеличение са 3 годишната инфлация и че след 4 години управление на БСП ще му изяла пенЦииката и пак ще е беден, защото друго увеличение няма да има.Забрави „швейцарско правило“ (50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година) в следващите три години. процентът за осъвременяване на пенсиите се очаква да бъде съответно 5,5% през 2022 г. и 5,6% през 2023 г.
  —цитат от коментар 40 на petrow1973


  Със се швейцарските правила приятелю, пенЦионерите си бяха бедни, останаха си бедни и ще са бедни. Важно е да се знае история, за да не се повтарят грешките от миналото. Българина явно не е силен в такива неща. Обича да папа обещания за светло бъдеще!

  Чекай увеличение на пенЦията чадо, чекай! Кинтите растат по дърветата, не са следствие от силна икономика. Трябва да си голяма лейка, за да мислиш, че едни милиарди за пенЦии просто ей тъй ще поникнат някъде и трябва само да ги съберем и да ги раздадем.

  Да се радвате че кражбите са спрели е прекалено рано друзя! Доганя не случайно се подхилкваше от Росенец. Ще си сърбате попарата и ще ви пукат ушите, докато не се научите, кои неща са важни за едно демократично общество!

 48. 48 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Любопитно

  [quote#24:"Храбър"][/quote]

  "......Помогнете да вземем окраденото от Борисов и кръгът от негови олигарси."
  ...........
  Храбрецо, а ти ще помагаш ли да вземем и от другите олигарси?
  Или кой таковал, таковал, кака вече не е труженичка.

 49. 49 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Високи пенсии ще има при добре работещ бизнес, а такъв е възможен само при ефективна борба с корупцията.
  Удивително е какво постигна служебния кабинет, когато има за фокус обществения интерес,!

 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":Просто отпада декемврийското харчене на "излишък"
  —цитат от коментар 42 на дерибеев


  Имаше го по време на БСП, по време на НДСВ, по време на ГЕРБ и всички останали. Та как точно смяташ да отпадне? Някакви аргументи имаш ли и само наивно предполагаш?

 51. 51 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Пламен Димитров от КНСБ - това съпругът на скандалната Галя Димитрова, екс-шеф на НАП ли е?

 52. 52 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Весело

  "До коментар [#27] от "Гражданин":Не ти се получи обяснението. Пробвай с ИСТИНАТА!!!
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА

  А че пиша ИСТИНАТА вече е доказано - БСП бяха дълги години на власт. Направиха ли нещо за пенЦионерите? НЕ! ПенЦионерите гласуващи за тях бяха бедни и си останаха бедни, подобно на електората на ДПС."

  Направиха носталгици, тъгуващи за младостта си.

 53. 53 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Високи пенсии ще има при добре работещ бизнес, а такъв е възможен само при ефективна борба с корупцията.Удивително е какво постигна служебния кабинет, когато има за фокус обществения интерес,!
  —цитат от коментар 49 на petrapetra


  Служебния кабинет има цел и тя е да се вдигне рейтинге на един от "нашите читави хора", за може той с новата партия да хване юздите на наивния мат'риал и да го краде отново и отново. Щото ако това дето си писала го мислиш, то:

  Трябваше приоритетно да оздравят правосъдието. Нещо случи ли се там? НЕ! По това ще ги познаете!

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#41] от "Гражданин":

  Не е така.
  Увеличението ще е през трудовия стаж - увеличава се коефициента на осигурителния стаж с около 15 %. И понеже този коефициент влиза в индивидуалния коефициент на пенсионера, по-големия трудов стаж ще предполага по-голямо увеличение.

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 55. 55 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "повишение на пенсиите и намален дефицит"Хем вълка сит, хем агнето цяло ... де да ставаше така :)Мат'риала пак го водят за носа и пак ще си сърба попарата!
  —цитат от коментар 4 на Гражданин


  Не зная дали ще си сърба попарата или ще опъва уши гладен...

 56. 56 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#41] от "Гражданин":Не е така.Увеличението ще е през трудовия стаж - увеличава се коефициента на осигурителния стаж с около 15 %. И понеже този коефициент влиза в индивидуалния коефициент на пенсионера, по-големия трудов стаж ще предполага по-голямо увеличение.
  —цитат от коментар 54 на mitko11


  И кои са тези, дето имат трудов стаж и нямат жилище? Щото ясно пишеше, че увеличението ще засяга по-малко имащи "имане"? Що го напиша още веднъж - увеличението засяга основно МАЛОИМОТНИ!

  Вместо да спорим, просто съберете повече инфо и ще се усетите за какво "УВЕЛИЧЕНИЕ" става въпрос. Възприема се част от западната пенсионна политика - имаш ли жилище - ако не ти стига пенсията продай го и живей с парите. Като свършат обади се да ти дадем една мизерна пенсия, с която само наем не можеш да платиш.

  Балами сте и балами ще си останете! БСП ви открадна всичко, сега ще ви вземе и възглавницата изпод главата! Прост народ!

 57. 57 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Ако някой се чуди, маските са за да не им се виждат неотрязаните езици.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 58. 58 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Весело

  При разумно управление на парите на данъкоплатците и повишена данъчна събираемост спокойно пенсиите могат да се повишат поне с 20- 25 процента
  —цитат от коментар 43 на bat_plamen


  Баце Пламене, виждаш ли как ОФ-то дава 12.5%, а ти твърдиш, че може да са 25%. Къде отидоха другите 12.%? Оф-то ги ОТКРАДНА!!!!
  Защо сменихме едните крадци с другите?

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":

  Споко, ще вкарат в наредбата, че ако преизчислената пенсия е по-малка от сегашната си остава сегашната.
  Иначе за 50-тачка ББойко не го преизбраха. РРадев да опита с 1000-дарка на калпак!
  Иначе интересуващите се от темата знаят, че сега ще вървят едни приказки и обещания и аха да стане работата... и ще остане за следващия парламент!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":

  Не си чел внимателно. Увеличението е за всички с осигурителен стаж и възраст. Ограничението е за изплащане на добавката за бедност - за всички, които след увеличението ще имат пенсия под 369 лв.
  С други думи - махат се 50-те лева от Бойко, към 300-та лева сегашна минимална пенсия се добавят още 40 лв., а допълнението от 29 лв. се дава под условие.

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 61. 61 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  Има само един начин, да се вдигнат доходите: Върховенство на ЗАКОНА!

  Доказвам: След 89-та в Естония, бивша соц държавица като нас, рестартираха всички силови министерства и въведоха електронно правителство. В Естония има върховенство на Закона.

  Резултат:

  България БВП/гл.нас. = 9,828.15 USD ‎(2019)
  Естония БВП/гл.нас. = 23,723.31 USD ‎(2019)

  Това е ИСТИНАТА и това са ФАКТИТЕ!!!

 62. 62 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#52] от "4ort":

  Който не отпуска пари и за пенсии и заплати, един ден не му стигат % да продължи да управлява. С похарчени пари за магистрали, аецове и др. грандиозни проекти, мандатът е кратък

 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гражданин":

  Преди два месеца се пенсионира съседка- даскалка. Пенсия 945 лв! В момента се търсят даскали по аритметика със начална чиста заплата 1600 лв!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":Не си чел внимателно.
  —цитат от коментар 60 на mitko11


  Четох, приятелю, четох. На различни места инфото четох. И мога да го осмисля, защото знам, как работи осигурителната система на Запад. Едното изречение, което то пропускаш, аз знам, какво означава! В случая ще вземе лошото от там и ще се комбинира с лошото от тук. А простия пенЦионер си мисли, че ще му вдигнат пенЦийката.

 65. 65 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#41] от "Гражданин":Не е така.Увеличението ще е през трудовия стаж - увеличава се коефициента на осигурителния стаж с около 15 %. И понеже този коефициент влиза в индивидуалния коефициент на пенсионера, по-големия трудов стаж ще предполага по-голямо увеличение.
  —цитат от коментар 54 на mitko11


  Митре, индивидуалният коефициент и трудовият стаж са две различни неща!
  Пример:
  Работил си 20 г. на средна заплата за страната, следващите 20 години на минимална.
  Индивидуалният коефициент ти пада под единица!!!
  Работил си 20 години със заплата три пъти по-висока от средната за страната и 20 години си живял от рента. При навършване на възраст от 67 г./ приблизително/ имаш индивидуален коефициент ТРИ!

 66. 66 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Кога ще престнете с глупашките си предсказания и клетви?
  Критикувайте по същество, вместо да се чудите как да зачерняте нещата.
  —цитат от коментар 24 на Храбър

  Ми хайде по същество. Актуализация на бюджета трябва да се внесе от правителство, което ще изпълнява актуализирания бюджет.Новия Премиер и новия финансов министър могат да имат различни от служебните такива виждания по въпроса. Ново правителство би трябвало да имаме в началото на август.
  Внасянето на актуализацията от служебното правителство е индикация, че то (разбирай р.радев) се кани да управлява поне до Нова година.
  Т.е. затвърждава се хипотезата, че ни чака еднолично управление и служебна победа на р.радев за втори мандат.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 67. 67 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  [quote#65:"4ort"][/quote]

  Баламите не разбират, че едни хора са сметнали, как хем да дадат на пенЦионерите, хем да не им дадат нищо. И са го сметнали точно до стотинка. БСП години наред ги лъга, ще ги излъже отново, това правят популистите - лъжат за да крадат.

 68. 68 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гражданин":Преди два месеца се пенсионира съседка- даскалка. Пенсия 945 лв! В момента се търсят даскали по аритметика със начална чиста заплата 1600 лв!
  —цитат от коментар 63 на chichka


  Чичи, тук говорим за вече пенсионираните с малки пенЦиики! Става въпрос за под минимални пенЦии и т.н., че няма да има пенЦии под прага на бедността и такива неща ...

 69. 69 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Хаха, парите в бюджета не стигаха само до изборите :-), ако чалгаджиите не излъчат правителство, те пак ще свършат!!!!

 70. 70 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 2094 Гневно

  До коментар [#47] от "Гражданин":
  Гражданино, работиш години на ред на минимална заплата, останалото го получаваш в плик, каква пенсия искаш - 1000, 2000?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 71. 71 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 841 Весело

  Това ако е с парите, които няма да бъдат откраднати тази година, какво ли би било, ако не бяха крали 10 години?

 72. 72 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#65] от "4ort":

  Не позна по няколко пункта:
  1. Във формулата влиза осигурителен стаж. Може да имаш трудов стаж, ама да не си се осигурявал и да нямаш осигурителен.
  2. От 01.01. 2000 г. е в сила ограничение на максималния осигурителен доход. Така че можеш да се осигуряваш само до максималния осигурителен доход.
  3. В твоя пример ще имаш 20 г. осигуряване на максималния осигурителен доход - да речем индивидуален коефициент 3, и още 20 г. си вземал рента. Ако по време на рентиерския период не си се осигурявал, по сега действащия КСО не можеш да се пенсионираш на 65 г., защото нямаш нужния осигурителен стаж - в момента 39 г. осигурителен стаж и 64г. и 4 месеца възраст за мъжете. Изискването за по-малък стаж е минимум 15 г. - пенсионираш се на 66 г. и 8 месеца. И при пенсионирането изчисления индивидуален коефициент ще е около 1.5.
  За да се пенсионираш с коефициент 3, трябва през 20-те рентиерски години да си се осигурявал на максимума, независимо, че не си получавал доходи от трудова дейност...

  https://www.noi.bg/pensions/grantpensions/5813-promenipensii2020

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 73. 73 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гражданин":Гражданино, работиш години на ред на минимална заплата, останалото го получаваш в плик, каква пенсия искаш - 1000, 2000?
  —цитат от коментар 70 на petrow1973


  Това няма общо с темата! Темата е "ще вдигат пенЦиите". Като някои хора си мислят, че всички пенсии ще се вдигат. Като съберете повече инфо какво и как ще се вдига, тогава пишете. И не става въпрос конкретно за пенсиите, дохода ще се раздели на пенсия и на помощ от социалните. И тук на това място идва якото дърво за всички, които си мислят, че ще вземат повече. Както се казва "Дяволът е в детайлите"! А българина обича лозунги, прекалено е глупав за да мисли в/у детайлите! Затова винаги пада в капана на БСП и затова е беден!

 74. 74 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  До коментар [#14] от "kzj35678888":

  Вие какво правите в този форум? Ноиз полюшън?

 75. 75 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Любопитно

  До коментар [#73] от "Гражданин":

  Абсолютно вярно е. Пенсиите няма да се вдигат - те ще се преизчисляват...
  Около 1 милион пенсионери /поповината, получаващи пенсия/ няма да получат увеличение. Това са пенсии по инвалидност, социални пенсии, пенсии по болест и т.н.
  О останалите около 900 000 пенсионери приблизително 600 000 са на минимална пенсия - в момента 300 лв. На тях ще им вземат 50 лв. от Бойко и ще им дадат 40 лв. Някои от тях ще се борят за социалните 29 лв до прага на бедност. Повечето въобще няма да ходят на опашките на пенсионното за 15 евро на месец.
  От останалите около 300 000 някъде около 25 000 пенсионери вземат около и над 1000 лв. пенсия на месец. За тях ще има някакво увеличение в зависимост от трудовия стаж....

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 76. 76 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#69] от "accidental":

  Всички са станали чалга фурии, той Слави дори сега си почива

 77. 77 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":Абсолютно вярно е. Пенсиите няма да се вдигат - те ще се преизчисляват...Около 1 милион пенсионери /поповината, получаващи пенсия/ няма да получат увеличение. Това са пенсии по инвалидност, социални пенсии, пенсии по болест и т.н.О останалите около 900 000 пенсионери приблизително 600 000 са на минимална пенсия - в момента 300 лв. На тях ще им вземат 50 лв. от Бойко и ще им дадат 40 лв. Някои от тях ще се борят за социалните 29 лв до прага на бедност. Повечето въобще няма да ходят на опашките на пенсионното за 15 евро на месец.От останалите около 300 000 някъде около 25 000 пенсионери вземат около и над 1000 лв. пенсия на месец. За тях ще има някакво увеличение в зависимост от трудовия стаж....
  —цитат от коментар 75 на mitko11


  Най-голямото дърво ще е разделянето на пенсията на пенсия + добавка от социалното. Това е във фокуса на "преизчисляването" и на "промяната". Това ще доведе до масова загуба на собствени имоти за пенсионерите и за куп нови проблеми. В крайна сметка, тези с 1000 лв пак ще си взимат 1000 лв. А тези с малките пенсии, на които уж ще се помага, ще живеят в още по-голяма мизерия.

  В БГ пенсионерите досега имаха право на собствен имот, сега ще го загубят! Това е основната информация, което масата балами пропускат. Ще се увеличат пенсионерите без покрив и ровещите в боклуците за храна. Ще увеличи бедността още повече и това ни се пробутва като "увеличение на пенсиите". Никъде по Света няма толкова прост народ, като българския! Никъде!!!

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#75] от "mitko11":

  На Запад пенсията се допълва от социалното. Но там тази система работи, защото имат много силна социална политика (която е възможна заради силната икономика!). В България социалната политика е под всякаква критика! Останат ли пенсионерите на милостта на социалното да чакат - ще ги видим пак обесени по домовете си ... дежавю ... с любов от БСП! Това ни готвят под формата на увеличение на пенсиите.

 79. 79 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#72] от "mitko11":

  Митре, тази година мъжете, които имат 15 години трудов се се пенсионират на 66 г.и 8 месеца.
  Виж формулата за изчисляване на пенсията и смятай!!!!!
  20 години трудов стаж/ както съм дал пример/ и коефициент ТРИ и 40 г. трудов стаж с коефициент 0.75.

 80. 80 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#4] от "Гражданин":

  Теоретично може. Спират се кражбите. Парите, текущо отиващи в кюлчета, поршета, силикони и ланци отиват за пенсии и така грандиозното увеличение няма да доведе до брутален дефицит.

  Дали ще стане, или пак ни водят за носа, предстои да видим.

 81. 81 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин":

  Те там, където получават големи пенсии, плащат и големи осигуровки върху много по-големи трудови възнаграждения. В България, голяма част от хората се осигуряват на минималия праг, получават по-големи възнаграждения и после се възмущават, че пенсиите им били малки. Има и хора, които действително трябва да се възмущават - тези, които не получават реално толкова, колкото са се осигурявали, поради максималния размер на пенсията, ограничен нормативно, както и тези, чиито пенсии не са индексирани от 12 години. Но болшинството възмутени са от първата категория.

 82. 82 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Весело

  До коментар [#79] от "4ort":

  Ти ги изкара на 66 години с 60 г. трудов стаж....
  20 г. трудов стаж с коеф. 3 - - просто във формулата коеф. 3 се умножава по 0.2/за 20-те години/. И пенсията въобще не е максималната, а е 0.2 от максималната, или 20% от 1500 лв.....
  Хайде да не е 300 лв., а да е 450-500 лв.....
  Край на илюзията, че ще се осигуряваш 20 г. на максимума и ще вземеш максимална пенсия.....

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 83. 83 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1609 Неутрално

  До коментар [#79] от "4ort":Ти ги изкара на 66 години с 60 г. трудов стаж....20 г. трудов стаж с коеф. 3 - - просто във формулата коеф. 3 се умножава по 0.2/за 20-те години/. И пенсията въобще не е максималната, а е 0.2 от максималната, или 20% от 1500 лв.....Хайде да не е 300 лв., а да е 450-500 лв.....Край на илюзията, че ще се осигуряваш 20 г. на максимума и ще вземеш максимална пенсия.....
  —цитат от коментар 82 на mitko11


  Митре, има формула!!!!!!! Сметай!!!!!!!!!!

 84. 84 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#83] от "4ort":

  https://www.pariteni.bg/novini/pensionirane/s-20-po-niski-pensii-v-kraia-na-2021-g-234821

  Когда мужчина не способен любить женщину, он начинает любить что попало: Родину, партию, профессию и пельмени...
 85. 85 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#78] от "Гражданин":Те там, където получават големи пенсии, плащат и големи осигуровки върху много по-големи трудови възнаграждения. В България, голяма част от хората се осигуряват на минималия праг, получават по-големи възнаграждения и после се възмущават, че пенсиите им били малки. Има и хора, които действително трябва да се възмущават - тези, които не получават реално толкова, колкото са се осигурявали, поради максималния размер на пенсията, ограничен нормативно, както и тези, чиито пенсии не са индексирани от 12 години. Но болшинството възмутени са от първата категория.
  —цитат от коментар 81 на zlo38528262


  Приятелю, тук не става въпрос за възмущения и недоволствания. Съжалявам, ако се чувстваш ощетен! Но аз лично си спомням времената, когато пенсионерите си слагаха въжето от немотия и не искам това време да дойде отново! И не виждам никакъв смисъл да се отнема имота на човек, на който и без това му остават няколко години? Ти виждаш ли смисъл? Би трябвало в 21 да сме напреднали достатъчно като общество, за да не си пращаме старите хора да ровят по боклуците и да се бесят по домовете си!

  И би трябва да сме поумнели достатъчно, за да можем усетим БеСеПарската лъжа, че уж ще увеличават нещо, за да гласуваме за техни агенти, че впоследствие да могат да ни крадат.

  По друг начин казано, не се вживявай в подробности! Търси важното в контекста:

  Увеличение няма да има - това е просто популизъм - ще се прелива от пусто в празно, тъй като пари за увеличение няма от къде да се вземат! БСП са крали и пак ще крадат, т.е. кражбите няма да спрат!

  БСП не ви е увеличила пенсиите досега и няма да ги увеличи и за напред, защото парите се крадат! Помислете пак, преди да гласувате за доказани крадци и мошеници!

 86. 86 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Интересно нещо сме българите. Все някой друг ни е виновен. Хайде, не е съвсем така. До 1990година свободни избори не е имало (хора над 48г е нямало как да махнат лошите управници, за да има справедлива пенсионна система), но иска ли се специално образование, за да съобразим, че ако спестяваме фиксирана сума, а всяка година виждаме как цената на хляба в магазина расте да си мислим, че пенсиите ни не се обзценяват? Ако сме внасяли 40 години по 10% ( ако не сме били безработни и не се пенсионираме с по-кратък стаж) значи имаме 100% от средния ни доход за 4 години напред и това можем да очакваме от държавата. Дали инфлацията не ги е изяла? Абсолютно сигурно е че реалната покупателна сила в обидно нищожна обаче вярваме и гласуваме за същите довели до този абсурд с надеждата, че някой от някъде ще намери едни пари без да вдигнем допълнително цените.

 87. 87 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Весело

  До коментар [#66] от "Родолюбец":

  РРадев ще управлява със служебни кабинети до края на втория си мандат!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 88. 88 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Весело

  До коментар [#79] от "4ort":

  Не се мъчи, не можеш да отвориш очите на тези които нямат глава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 89. 89 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#27] от "Гражданин":Не ти се получи обяснението. Пробвай с ИСТИНАТА!!!
  —цитат от коментар 32 на КМЕТ В СЯНКА


  Такава е истината .
  Озаконяват се тези 50 лв. Пенсията ми се намалява .
  А колко е инфлацията?
  Икономиката върви по инерция осигурена от ГЕРБ . до към ноември месец . . Данъците се плащаха защото се очакваше да се получават помощите за бизнеса заради корона вируса.
  Ако ни удари новата вълна на короната , народът ще се изрине на площада.
  Е да де.
  До тогава обаче излъганите камилчета ще са избрали Радев за Президент .
  Видяхме колко сте далновидни .
  За какво ви бяха втори избори .
  Акъла ви идва ама после.

 90. 90 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":
  Гражданино, първо погледни заглавието. Сам си достигнал до прозрението "със силна икономика", а не със сива. Предполагам си чувал за осигурителен стаж и доход и връзката със силната икономика.

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 91. 91 Профил на duc121065313
  duc121065313
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":

  пълни глупости говориш имаш имот друга пенсия от нямащия.
  А според теб немците си продават жилищата , за да им дадат пенсиите.Живея в Германия,ако имаш собсвено жилище но нямаш работа държавата ти дава 480 евро на месец за член от семейството, а ако си под наем и него държавата ти плаща.Българи на социал са 90 хиляди/ дават им се пари според доходите - има такива дето взимат 18 евро а други 1800 евро на месец.В зависимост членове доходи.Тук в Германия няма минимална пенсия.
  дава се точка , ако си взимал средната за годината заплата.Средната сега е 3000 евро, а за една точка ти дават 30 евро.Пример имаш 5 години стаж с 1000 бруто пенсия.Ако сега се пенсионираш ще вземеш 50 евро пенсия.Но с тях не се живее и ти доплащат още 400 от социала, но не те карат да си продадеш имота.Имам познат немец живее в апартамента на баща си и му плаща наем, но парите за наема ги плаща социала.

 92. 92 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#56] от "Гражданин":пълни глупости говориш имаш имот друга пенсия от нямащия.А според теб немците си продават жилищата , за да им дадат пенсиите.Живея в Германия,ако имаш собсвено жилище но нямаш работа държавата ти дава 480 евро на месец за член от семейството, а ако си под наем и него държавата ти плаща.Българи на социал са 90 хиляди/ дават им се пари според доходите - има такива дето взимат 18 евро а други 1800 евро на месец.В зависимост членове доходи.Тук в Германия няма минимална пенсия.дава се точка , ако си взимал средната за годината заплата.Средната сега е 3000 евро, а за една точка ти дават 30 евро.Пример имаш 5 години стаж с 1000 бруто пенсия.Ако сега се пенсионираш ще вземеш 50 евро пенсия.Но с тях не се живее и ти доплащат още 400 от социала, но не те карат да си продадеш имота.Имам познат немец живее в апартамента на баща си и му плаща наем, но парите за наема ги плаща социала.
  —цитат от коментар 91 на duc121065313


  Дали пиша глупости? Дааа, в Германия няма минимална пенсия, но има праг на бедност и ако пенсията ти е под него социалното доплаща. Писах го и горе. От социалното обаче преди да ти дадат пари, ти гледат собствеността! Вкл недвижима и сметки по банки. Идеята е, че доплащат на социално слаби, не на имащи. Ако имаш пари на сметка, няма да ти дадат нищо, докато не ги похарчиш. Ако имаш жилище, директно ти казват продай го и живей с парите! НО, когато един ден трябва да живееш под наем, както сам пишеш, ти дават за наем!!!! А вБългария? На колко пенсионера са дали за наем?! На НУЛА!!!

  Та глупостите ги пишеш ти! Имал си познат немец, ама не му взимали апартамента ... и как ще му го вземат, като не е негов?! Нали сам пишеш, че е на баща му! И да, официално плаща наем и социалното компенсира. Точно така! Точно, както съм го описал!

  И ако обичаш не ми прави повече сметки от Германия, защото там и пенсионната система е друга и социалната и икономиката и всичко. Няма база за сравнение!!!

 93. 93 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гражданин":Гражданино, първо погледни заглавието. Сам си достигнал до прозрението "със силна икономика", а не със сива. Предполагам си чувал за осигурителен стаж и доход и връзката със силната икономика.
  —цитат от коментар 90 на petrow1973


  Това го коментирах горе - българина обича лозунги - вижда "повишаваме пенЦиите" и изпада в див екстаз! Както писах, прочел съм по темата, не само от тук и от тази статия. Повишение няма да има, както писаха и други горе - ще има преизчисляване! По-интелигентните хващат разликата ... ;-)

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  До коментар [#91] от "duc121065313":

  това което горе описвах, е че взимат лошото от Запада - това, че ще трябва да си продадеш жилището. Доброто обаче не го взимат - никой няма да ти доплаща за наем, след като останеш и без жилище и без пари! Не става така! Това е обратното на повишение, това е ограбевне!

 95. 95 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Вървим добре. Персоналният състав остана като последен и може би най-важен въпрос за решаване преди да се роди... правителството!

 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#1] от "acarid":

  Може ли някой да сметне примерно увеличение по предложението с корекция коефициента за трудов стаж 1,2 към 1,35 при пенсионери:
  1. С пенсия към днешна дата 1000лв и 40год. трудов стаж
  2. С пенсия към днешна дата 1000лв и 27год. трудов стаж
  И така. Маже и да ме изтрият но. първо умножете 40х1,35% ви дава 54%.
  27х1,35% ви дава 36,45%
  Сега, почвате отначало. Средногодишният осигурителен доход през годината когато сте се пенсионирали умножавате по коефициента получен от заплатите( У) полученият резултат умножавате по 54% (36,45%) и така получихте началната пенсия с която сте се пенсионирали. Тази начална пенсия умножавате по % за индексация за следващата година и продължавате с процентите индексации за всяка следваща година, така до като стигнете тази година. Това е най накратко

 97. 97 Профил на sanyu
  sanyu
  Рейтинг: 140 Неутрално

  По-високи пенсии и по-нисък дефицид.
  Преди тази разлика е отивала в джоба на боко и компания.
  Смятайте колко са крали!

 98. 98 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  По-високи пенсии и по-нисък дефицид.Преди тази разлика е отивала в джоба на боко и компания.Смятайте колко са крали!
  —цитат от коментар 97 на sanyu


  А сега разликата ще отива в устата на 36-те олигарси на БСП, в пеперудката им Мая, в слугинския фургон на Слави, (в олигарха на ДБ И.П.) и олигарсите на Боко също ще намажат, защото олигарх олигарху око не вади. Ясно е като бял ден, че зад самоизбрал се Чалгар № 1 и партията му стои БСП с патерицата си Мая и го помпат, а той играе ролята на ощипана мома "да лъже безмозъчните ,че „с никого не бил". Профсъюзите открай време са под командата на БСП тези приказки за увеличаване на пенсии , заплати и подпомагане на безнеса, БСП вече 30 години ги говори пред всички избори, но като е идвала на власт ги е забравяла, а в бизнеса са се облагодетелствали не малкия бизнес, той не вижда дори трохи, а само нейните олигарси.И понеже нейните олигарси са свързани с руските и командвани от там, парите на българските данъкоплатци ще отиват директно в Москва ,а от тям ще се прехвърлят в офшорни зони, без нито цент да влезе в българската икономика и социална сфера, да я развие и вдигне заплати и пенсии.
  По принцип увеличаване на пенсии , заплати и подпомагане на малкия бизнес е лява политика на западноевропейските социалистически партии, които също са въвели праг на бедността с реален социален минимум( както пише „Гражданин“ ) и доплащат социални на бедните слоеве на населението. Но БСП няма нищо общо с тях, макар да се е писала"социалистическа", тя не е лява, а дясна партия на едрия олигархичен капитал, дойде ли БСП на власт, макар скрита зад широкия гръб на Слави Трифонов, едрия капитал ще изяде всичките пари и пенсионери и трудещи си ще си останат със същите пенсии и заплати и един среден пръст в устата. А западните медии като говорят за България ще продължат да започват с изречението"най бедната страна в Европа". Слугата на червената олигархия и мафията Слави Трифонов окончателно ще довърши България!

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 99. 99 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#92] от "Гражданин":

  Поздравления за написаното! Разликата е ,че Германия е социална и правова държава и правовата държава не позволява социалната да бъде унищожена или заменена. Като Германия социални и правови държави са всички скандинавци + Австрия, Швейцария, Франция. Там социалната пенсия варира между 500 и 900 евро, а в България тя е едва 80 евро. И бъдете сигурен, че с новото преизчисление, тя няма да бъде вдигната.
  Там е въведен праг на бедността, който те наричат „реален социален минимум“, вариращ между 1500 до 2500 евро, той е въведен преди 40 години в развитите европейски социални държави от северна и средна Европа ( Швеция, Норвегия, Финландия, Дания, Холандия, Германия ,Австрия, Швейцария)под формата на „Реален социален минимум“( РСМ) и е въведен с една цел- да ликвидира мизерията и бедността и подпомогне слабите слоеве от населението- пенсионерите, безработните, децата. По него със закон автоматично се наглася минималната пенсия и минималната заплата.
  Там РСМ се изчислява по общоприета формула взета от практиката на западноевропейската социална държава, като по него автоматично се наглася минималната пенсия и минималната работна заплата: 
  ФОРМУЛАТА(за 1 човек месечно-потребителска кошница(храна и облекло)+разходите по жилището(наем,отопление, ток, вода)+здравни разходи=РСМ. За деца и студенти до 26 годишна възраст в РСМ се включват и нужните средства за образование.)
  Под сборната сума на формулата, не може да падне никой доход, ако доходът е по малко от сборния на формулата, социалните допълват.
  Там също РСМ се актуализира всяка година според ръста на БВП.
  В България РСМ не съществува, защото държавата ни не е социална да мисли за целокупното си общество, нито е правова да си изпълнява законите.
  По принцип увеличаване на пенсии , заплати , подпомагане на малкия бизнес, въвеждане на праг на бледността с реален социален минимум е била лява политика и се провежда от западните социалисти и социалдемократи, които са левите сили на Европа. Но у нас няма леви партии вече 30 години, лява партия беше БКП, тя строеше социализъм считан за алтернатива на капитализма, но тя се самоуби под ударите на грешките на източните комунисти, убия я последния елит на БКП около Луканов, който смени идеала на комунистите” социализъм” с неолиберален капитализъм ,което ликвидира БКП. За това разказвам в материала си „ Кое доведе до провала на комунистическата система и защо станахме „бедните роднини на запада“?
  https://www.ideyazabulgaria.org/autors/doraapostolova/5116-5116
  Макар Луканов да преименува БКП в „социалистическа“, сегашната БСП е чисто нова партия и няма нищо общо със социалистическите идеи, тя не е лява, а дясна партия на едрия олигархичен капитал, но хитро използва липсата на лява партия у нас, да монополизира лявото политическо пространство на България и да лъже пенсионерите, че е лява партия.
  Сега БСП се е скрила зад широкия гръб на Чалгар №1, който се продаде на БСП за пари и се води по нейната гайда. Дойде ли БСП на власт, макар скрита зад широкия гръб на Слави Трифонов, едрия капитал ще изяде всичките пари и пенсионери и трудещи си ще си останат със същите пенсии и заплати и един среден пръст в устата. А западните медии като говорят за България ще продължат да започват с изречението"най бедната страна в Европа".
  Слугата на червената олигархия и мафията Слави Трифонов- Чалгар №1 , зад когото се е скрила БСП, окончателно ще довърши България!
  www.ideyazabulgaria.org, www.facebook.com/ideyazabulgaria

  Идея за България- алтернатива на статуквото
 100. 100 Профил на umv52590594
  umv52590594
  Рейтинг: 50 Неутрално

  "Пламен Димитров от КНСБ съобщи, че организацията подкрепя актуализацията. "Има увеличение на разходите в необходимата степен, за да се покрият основните направления - социалните"В това влиза допълните дни отпуск платени от бюджета на членовете на синдикатите в държавния сектор. Държавата плаща на синдикатите, за да им набавя членовете, точно за подписват тристанките и да държат ниски заплатите
  —цитат от коментар 37 на ggot


  Това е толкова инфалтилно, че дори не е смешно.
  Много удобно някои хора забравят кой започна протестите при управлението на Жан Виденов. Други пък смятат, че 1996/97 е древна история и папагалски повтарят отдавна невярни клишета.

  Ама мислете сами понякога, моля - знам, че е трудно, но поне опитайте.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK