"Главболгарстрой" не е уведомена, че се прекратява договорът й за строителството на детската болница

"Главболгарстрой" не е уведомена, че се прекратява договорът й за строителството на детската болница

© Цветелина Белутова, КапиталКонсорциумът "Детско здраве", начело със строителната компания "Главболгарстрой", който трябваше да изгради новата детска болница на мястото на изоставения строеж до Медицинска академия, не е уведомен за прекратяването на договора с Министерството на здравеопазването (МЗ). Това заяви пред "Дневник" Мая Пенчева от консорциума. Тя е и изпълнителен директор на "Главболгарстрой". Компанията е научила от медиите за прекратяването на договора и е озадачена от това.


На 5 юли Министерството на здравеопазването е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД в едномесечен срок да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия. Това стана известно по-рано днес от публикация на страницата във "Фейсбук" на Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница".


Заедно с прекратяването на договора, който е на стойност 77.8 млн. лв. без ДДС, са спрени и всички свързани с него процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол, е съобщил зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров в писмо до гражданската инициатива. Това обаче не е известно на спечелилия обществената поръчка комсорциум, който получи 10% от сумата през октомври, подготви се за събаряне на старата сграда и проектира няколко вида сгради за терена.


Реконструкция на сграда, която не съществува в устройствения план
Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета още през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител, който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. Сега обаче Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в "изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".


"През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД "Детско здраве" договор за инженеринг на "Национална многопрофилна детска болница", който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД", уточни здравното министерство по-късно днес.


През февруари 2021 година държавното дружество е поискало от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие.


"На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора", пише в уточнението си МЗ.


Няма отказ, има препоръка


От "Детско здраве" заявяват, че са изпълнили всичките си ангажименти по договора. "Искахме няколко срещи с МЗ, получихме само една - на 1 юни, представихме цялата документация и се надявахме да имаме работни срещи и да продължаваме напред, но това сега за нас е голяма изненада", каза Мая Пенчева пред "Дневник".


По думите ѝ консорциумът не е показал проект, защото първо трябва да мине през градоустройството и всички процедури и тогава да бъде внесен за одобрение. "А ние сме готови с няколко варианта за проекти, защото не сме спирали да предлагаме хипотези, в което това може да стане. Тази седмица планирахме да представим проекти и на вътрешни интериорни решения и разпределенията", заяви Пенчева.


Тя подчерта, че служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова не е имала достатъчно време да се запознае с цялата преписка. "Бях с целия си екип в регионалното министерство, на която ни се обеща решение по казуса, защото хипотетични технически решения има няколко. Да, договорът е за реконструкция, но това всъщност е събаряне на сградата. Сградата има всички необходими нормативни документи, а това, че не е отразена в ПУП, е пропуск и не означава, че не съществува. ПУП е моментна снимка, инвеститорът може да измени инвестиционното си намерение по всяко време и това се казва "изменение на ПУП", разясни Мая Пенчева.


Визуализация на бъдещата детска болница: "Главболгарстрой"

Визуализация на бъдещата детска болница: "Главболгарстрой"


По думите й има два пътя за решение за сградата - или с мотивирано предложение за ПУП (каквото е направил консорциума "Детско здраве"), или през виза за строителство. "Министър Комитова излезе пред медиите и ни посъветва да внесем виза, а ние виза не сме искали. Редът е такъв - ти искаш нещо, те ти го одобряват или ти го отказват. Тук няма отказ, има препоръка. Целият този медиен панаир не разбирам за какво е. Ние си вървим по клаузите на договора, проектираме дори визуализираме проекта, преди да бъде допуснат дори. Няма как да се направи, без да имаме строителни книжа, такъв е редът по закон", коментира Пенчева.


Тя е очаквала втора среща, техническа - С МРРБ и МЗ, на която да им се обясни да подготвят документите за новия ПУП - защото преписките съдържат много документи, визуализации, обоснователни процедури, допускането до ПУП трябва да се съгласява и с Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата, и с Министерството на околната среда и водите. Но такава среща не се е състояла.


"Държавното дружество не само не ни е уведомило, а и нямаме никаква представа то какво прав с МЗ - има ли такова писмо и какво се случва оттук нататък", подчерта Мая Пенчева. "Ние сме отговорни и градивни хора, не мислим, че това трябва да става през медиите. Защото живеем в нормална европейска държава и ако някой нещо иска да прави, то най-малкото трябва да ни го съобщи", каза тя в отговор на въпроса дали "Главболгарстрой" ще обжалва решението в съда и ще търси обезщетение.


Какво следва


Според изпълнителния директор на "Главболгарстрой" ако нов конкурс за детската болница може би може да бъде обявен чак след няколко години. "Защото ако този договор бъде прекратен, това означава, че трябва да се смени предметът на цялата дейност, иначе каква е причината той да бъде прекратяван", посочи тя. "Ако бъде обявен нов конкурс, това означава, че ще има нова концепция и това ще отнеме 10 години, заявявам ви го най-отговорно", добави.


Консорциум "Детско здраве" апелира да се направи общ форум, в който да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение за строежа. Той вече има готовност да започне, а в началото на месеца представи два виртуални проекта на новата детска болница.


"Договорът продължава и ние сме готови с проект за събаряне на сградата. Той подлежи на одобрение и съответно да ни допуснат да влезем на площадката, за да съборим сградата. Такъв проект имаме направен, въпросът е някой да седне с нас", каза изпълнителният директор на "Главболгарстрой".


Според консорциума новата детска болница може да е факт след 2.5 години. "Имаме опита, международната подкрепа и капацитета да изградим чисто новата детска болница за 2 години и половина. Подчертаваме, че сме готови да започнем разрушаването на стоманобетонния скелет, веднага след получаването на зелена светлина от институциите. Категорични сме, че усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, детска болница няма да има още десет години", написаха в декларация от "Детско здраве".


"Дневник" очаква коментар и от Министерството на здравеопазването.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3898 Весело

  78 милиона лева лесни пари не се изпускат току така ! Сега се започва с воя, заплахите, неразбралите, нечулите.........

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3870 Любопитно

  Е вече са предупредени чрез медиите!

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  Няма ПУП, няма виза за проучване и проектиране, но има договор, строителен Герб стайл, то и за магистралите така се действа.
  А иначе, поне според мен, щяха да се спестят 2 г., ако беше използвана недостроената сграда, вярно, с някои недостатъци. Както и да е , 4-5 години поне сега ще се чака.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7145 Неутрално

  "Главболгарстрой" май ще се размине с едни стотина милиона.

 5. 5 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Е защо да се бърза с детски болници? Сега парите ще изтекат натук-натам....

 6. 6 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Главболгарстрой" май ще се размине с едни стотина милиона.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Няма страшно, ицо зидаро ще издигне една без пари!

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Неустойките по договор са много по лесни пари

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на adj391075334
  adj391075334
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Саботажите на гербавите калинки и тук...

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Какъв % е обичаен като неустойка в твоя бизнес?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#10] от "chichka":

  Наистина жалко за всичко добро, което беше постигнато с толкова много труд!
  Но хората са казали- каквото сам си напрвиш, никой друг не може да ти го напрви....

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Да спечелиш обществена поръчка за строеж без строежа да има виза за проучване и проектиране е възможно само ако това зависи от Буци.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Никой в моя бизнес не започва да строи, ако инвеститорът няма Пуп, виза, готов технически проект и разрешение за строеж. ГБС нямат нито едно от гореизброените, каква неустойка?!? Ако им дадат неустойка.....
  Така се авансираха и договори за магистрали, пътища и т.н, найс, а. Това не е точно бизнес.

 14. 14 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":Неустойките по договор са много по лесни пари
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Едва ли. Няма издадена виза за проектиране. На какво ще стъпи иска за неустойка без законово основание.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#14] от "К2":

  Не си чел договора, не знаеш. Това е пълен абсурд по принцип - само държавата може да подписва подобни безумия, а доколкото знам, повечето договори на строителното министерство са такива. Бившата министърка е директно за затвор.

 16. 16 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2910 Весело

  Договорът е прекратен, ама дръШки, както се казва...

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 17. 17 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2910 Весело

  Договорът е прекратен, ама дръШки, както се казва...

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 18. 18 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  И аз мислех като теб, но вече имам друго мнение. Има много интересно видео (линк отдолу), който обяснява защо сегашното скеле е много неподходящо. Съветвам всички да го изгледат. Не може да се прави компромис с такъв значим проект за страната:

  https://tv1.bg/na-zhivo-po-tv1-sega-demokracijata-s-mario-gavrilov-11-juni-12-00-chasa/?fbclid=IwAR2BnC6LtVbpsAOUvKI3YKuj_qdkelZY6FZmYMl2ifiX7YnHrI_90r6E2M8

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#18] от "Луд Общественик":

  Нито един от тези не е конструктор, мнението им няма значение дали скелето е годно, това се решава от тежка техническа ексертиза. Дали е подходящо е съвсем друга тема. Няма да ги гледам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Весело

  Е!
  Сега вече знаят и могат да се считат за уведомени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Любопитно

  До коментар [#10] от "chichka":

  Затова ли си толкова щастлив?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  мне.
  бетона е с доста влошени показатели.
  долната армировка се е показала на места
  от подлизването на водата и замръзване/топене
  на леда в микропукнатините.
  не е оферта ,како се казва. тея мошеници
  от гебесето,просто искат да си приберат
  парата и да дадат обещаните 30на процента
  на боклука бойко.

 24. 24 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#23] от "mihail_p":

  За конструкцията не знаеш, макар че така и на мен ми изглежда. За рушвета положението е точно същото. Не може да се възлага строителство на болница за 100 млн. От нашите пари по този безумен начин.

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Любопитно

  До коментар [#19] от "boevbisser":

  Аз пък като конструктор мога да ти кажа, че една такава панелна сграда да стои толкова време изложена на атмосферните условия няма начин да не е загубила поне половината от устойчивостта си.
  Знаеш ли как се задържат панелите една за друга?
  Тези метални скоби за толкова години сигурно са загубили поне половината от здравината си.
  Да продължиш да строиш такава сгарада си е просто игра с дявола.....Още повече когато става дума за деца.
  Да не говорим, че за толкова години самата сграда е изгубила своята функционалност и качества да бъде детска болница.
  Знаеш ли за колко време се променят критериите и изобщо разбиранията за функционалността на една болница?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#11] от "lodkarski":Затова имам постулат: Прост и наивен народ гласува за партия "Има такъв идиот"!
  —цитат от коментар 20 на chichka


  Боже!
  Колко сте некадърни това герберята!?
  Непрекъснатите опити да обиждате говорят не за друго, а за липсата на каквито и да е аргументи за да опонирате!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#23] от "mihail_p":

  Направо ицето да си вика товарищите от амбасадата на северна азия, дето гръмнаха военните складове да бутат сградта!

 28. 28 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2912 Весело

  До коментар [#25] от "Храбър":

  Занимавам се със строителство, но съм икономист, нямам претенции да разбирам от конструкции. Щом казваш - добре.

 29. 29 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#25] от "Храбър":"Аз пък като конструктор мога да ти кажа, че една такава панелна сграда "
  Щом това за тебе е панелна сграда, значи си конструктор толкова, колкото ристю е адвокатин! Плашим се!

 30. 30 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  за да стане, като хората, трябва
  да се впръсква една импрегнираща смес,
  която съм виждал как се прави. много е
  времеемко и с много несигурни резултати,
  защото не знаеш как и по какъв начин водата е отишла
  пукнатините. биеш едни отвори и впръскваш с един странен
  уред с бутало, през едни стоманени втулки.

 31. 31 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#27] от "lodkarski":

  направо земи кажи нещо по въпроса.
  не ми плюй.

 32. 32 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#3] от "boevbisser":Какъв % е обичаен като неустойка в твоя бизнес?
  —цитат от коментар 9 на дерибеев


  Вижте колко ни изръсиха за Белене.....процента е горе долу същия....колкото % за руснаците , толкова и за местните им мекерета.............

 33. 33 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Голяма работа, че не са уведомени. Вече знаят, че им спряха кранчето по този проект.

 34. 34 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Българина, който е лаик по образование и всезнайко по призвание, НЕ РАЗБИРА ОТ НИЩО, НО ИМА МНООГОООО СИЛНО МНЕНИЕ ПО ВСЕКИ ВЪПРОС! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ТРУДНО НАМИРАМЕ СПЕЦИАЛИСТ ЗА ТОВА, ЗА КОЕТО Е УЧИЛ, НО ВИНАГИ ИМА ИЗОБИЛИЕ ОТ ПЕНКЕЛЕРЩИНА.
  Не съм прочел всички мнения, но 90+ % са абсолютно ... не ми говори!

 35. 35 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Народе-разединен, не разбираш ли, че темите, за които се джавкаш нищо не променят от измисления ти свят!
  Това, което ще го промени е С КАКВО СЕ ОБРАЗОВАШ (КАКВО ТИ ПРЕПОДАВАТ), КАКВО ПРОИЗВЕЖДАШ, КОЙ (НЕ КЪДЕ) ЩЕ ТИ ЛЕКУВА ДЕЦАТА, С КАКВО ОТНОШЕНИЕ И ВСЕОТДАЙНОСТ ЩЕ ГИ ЛЕКУВА...
  КАК ТОЛКОВА ЛЕСНО СЕ ХВАЩАТЕ НА ПЪРВАТА ВЪДИЦА ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР, А НЕ ЗАДАВАШ ВЪПРОСА ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ПРАВОСЪДИЕ В БЪЛГАРИЯ! ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ДНЕС ИСКОВА МОЛБА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРЪЧИ 1 ГОДИНА? ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ДЕЛА, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ВЛАЧАТ ПО 15 ГОДИНИ, А КРАТКО ДЕЛО Е 5 ГОДИНИ – ТОВА ПРАВОСЪДИЕ ЛИ Е!
  ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ СЪДИИТЕ СЪДЯТ СПОРЕД, КАКТО СА СЕ СЪБУДИЛИ ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО СА НЕКОМПЕТЕНТНИ – това правосъдие ли е ... НЕЩО ВЪОБЩЕ ЗНАЕТЕ! Какъв главен прокурор, какви 5 лева – никога няма да ви се наложи да опрете до главния прокурор! Главния прокурор е проблем на ОЛИГАРСИТЕ И НА ПРЕЗИДЕНТА!

 36. 36 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#35] от "konservator.bg":

  аре да не ми пишеш с главни букви.
  успокойте се там любо канов,
  москов и сие и загърбете тъпоумното ви
  инатене и действайте с демократите. това
  да не ви е някаква територия, която
  да ви дава право да си плюете от уж имунизираното
  ви псевдомясто в консевративната идеология.

 37. 37 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Главболгарстрой" е една от фирмите, през които мафията ГЕРБ източва държавни, тоест наши пари. Заедно с "Джи Пи Груп", собственост на правешкото котило Златеви и още около десетина големи строителни фирми. От банковите сметки на ГБС част от източените/откраднати пари отиват в чекмекжето на нощното шкафче, като комисионна. Затова сега са тези гербаджийски вой, плач и кански писъци. Между другото, доколкото зная, някъде от 2011 година насам един от основните акционери в ГБС е... Цветелина Бориславова.
  В строителния бранш съм вече около 30 години и са ми известни доста подробности "от кухнята".

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  До коментар [#24] от "boevbisser":

  Самата такава болница е безумие. Каква е идеята? Да се съберат Стоков, Патриков (те и сега са си на едно място).... на едно място? Тази болница бетонира кампаниите за набиране средства за лечение на деца в чужбина. Вярвай ми! Не случайно Аджъбадем поемат издръжка и обучение на сестри (засега) в Турция за болниците им в България.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 472 Любопитно

  Добре де, по ЗОП всичко е публично. В процедурата трябва да има описани изисквания, образец за оферта, както и количествена сметка, на база на която да има сравнимост на офертите.

  Защо авторЪ на статията не се е напънал малко?

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#39] от "kokoto2":

  в офертите по зоп няма количествени сметки,
  когато е на инженеринг. има само времеви график.

 41. 41 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Любопитно

  Е защо да се бърза с детски болници? Сега парите ще изтекат натук-натам....
  —цитат от коментар 5 на lodkarski


  Новите управници ще могат да дадт проекта на техни фирми?

 42. 42 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Тази болница не и е мястото в София. Плевен е с перфектните геогравски координати. Има и традиции в здравеопазването. Отново софиянските политици набиват всяка национална инвестиция само в София. Докога?

 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  Нямам ВИАС, но знам как се проверява здравина на стар бетон. Няма начин да не знаеш как се "гърми" бетон. Сградата не е панел, а предполагам ППП....
  Проблема е, че е проектирана за едни височини в помещенията, а сега техниката изисква по-високи стаи!!!
  Моето мнение е за събаряне.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Моето мнение е за събаряне.
  —цитат от коментар 43 на chichka

  Искаш да кажеш строеж на нова, предполагам? Защото ОФ-то разбират под това изчегъртване, т.е нищо да не остане след тях....
  И моето категорично становище е строителство на нова по подходящите изисквания и стандарти за този вид и предназначение!

 45. 45 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Колко детски живота ще “изчегъртаме” докато разберем какъв е генезиса на ифраструктурен строителен процес ?

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Сега ще излезе финансовия министър и ще каже, че ЗАЕДНО със Спецов са осигурили 78 млн. лв. за българските пенсионери!

 47. 47 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1459 Весело

  Ясна позиция на ГБС, при това в интерес на детското здраве и обществото. Уважавам министър Комитова, но нейното критично отношение към процедурата "инженеринг" е експлоатирано от кръгове, които изобщо не се интересуват от здравето на децата...

  От идиоти отговор не чакам
 48. 48 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Тази компания не просто е над закона, тя е законът. Тя стоеше зад подпорната стена на плаж Алепу край Созопол, наречена снизходително от Боко Тиквата къщичка за птици...

 49. 49 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#48] от "petrapetra":

  Предполагам, че познавате достатъчно добре компанията, законите, свлачището в Алепу и орнитологията. За Борисов е достатъчно човек и с бегъл поглед да го прецени, но за другото да се приказва на едро ... не е умно.

  От идиоти отговор не чакам
 50. 50 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 535 Неутрално


  Какво значи " да зависи" , та нали именно той /ББ, е собственик на "Главболгарстрой", като принуди да му прехвърлят дяловете на фирмата, чрез поставени лица, преди няколко години. Как се прави конкурс за строеж без виза? Без ПУП? В договора има неустойки за компенсиране на фирмата. А как се подписват такива договори, като за един дребен общински ремонт не можеш да сложиш неустойки, за фирмата изпълнител-освен ако не е "наша".

 51. 51 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 535 Неутрално


  Какво значи " да зависи" , та нали именно той /ББ, е собственик на "Главболгарстрой", като принуди да му прехвърлят дяловете на фирмата, чрез поставени лица, преди няколко години. Как се прави конкурс за строеж без виза? Без ПУП? В договора има неустойки за компенсиране на фирмата. А как се подписват такива договори, като за един дребен общински ремонт не можеш да сложиш неустойки, за фирмата изпълнител-освен ако не е "наша".

 52. 52 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1459 Весело

  До коментар [#51] от "optimu_s":
  Борисов ли го сподели на уше?
  Гледам, че плюенето по ГБС прави кеф на доста хора.
  Верно, че да плюеш не е най-умното занимание, ама поне да не е толкова глупаво...

  От идиоти отговор не чакам
 53. 53 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Какво значи " да зависи" , та нали именно той /ББ, е собственик на "Главболгарстрой", като принуди да му прехвърлят дяловете на фирмата, чрез поставени лица, преди няколко години. Как се прави конкурс за строеж без виза? Без ПУП? В договора има неустойки за компенсиране на фирмата. А как се подписват такива договори, като за един дребен общински ремонт не можеш да сложиш неустойки, за фирмата изпълнител-освен ако не е "наша".
  —цитат от коментар 51 на optimu_s


  Договора не е за строеж, а за инженеринг.
  Няма как да се направи оферта за строеж без да има проект с количествена сметка.
  Няма как да се взема виза без да се знае какви са параметрите на новата сграда. Реда е по сложен
  1. Идеен проект ( тук ше се уточнят неща като площ, височина и всички други параметри на ПУП-а )
  2. Обществено обсъждане
  3. Виза и ПУП
  4. Проектиране
  5. Разрешение за строеж
  6. Строеж със всичките му актове по ЗУТ включително и акт.16

  точка 1. е доста скъпо начинание и никой няма да го направи безплатно, особено за детска болница. По този идеен проект са работили десетки хора с месеци, ако им прекратиш договора без дори да погледнеш труда им и да го подложиш на обсъждане - да , дължиш неустойка

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK