Прекратено е разследването срещу бивши пътни шефове заради катастрофата край Своге

Прекратено е разследването срещу бивши пътни шефове заради катастрофата край Своге

© МВРСофийската градска прокуратура е прекратила в началото на месеца разследването срещу бившите шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Светослав Глосов и Дончо Атанасов заради катастрофата край Своге през лятото на 2018 година, при която загинаха 20 души, съобщи mediapool. Двамата бяха обвинени, че неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя - "Трейс".


Става въпрос за малко над 60 хил. евро, колкото би струвала замяната на неотговарящия на стандартите асфалт, който не осигурява нужното сцепление, с такъв който е в норма. Разследването по делото продължи близо две години, но съдия Иван Коев от Софийския градски съд го прекрати, защото по време на разследването са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.


Те са довели до ограничаване на правата на обвиняемите, а внесеният обвинителен акт е неясен и съдържа много противоречия. Сега делото се прекратява, без да е направен опит пропуските да се отстранят.
Близо три години прокуратурата отчиташе разследването срещу бившите шефове на АПИ като едно от делата за пресичане на злоупотребите по върховете на властта.


За катастрофата край Своге има още едно дело, по което обвиняеми са шофьорът на автобуса Григор Григоров, изпълнителният директор в "Трейс" Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, шефът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и директорът на дирекция в АПИ Стела Попниколова. То беше върнато през месец май на прокуратурата от Софийския апелативен съд с аргументи, че обвиненията срещу всички освен водача са неясни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK