Членове на съвета, защитили Гешев, се уплашиха от хаос и беззаконие

Вероника Имова е във ВСС от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ.

© Анелия Николова

Вероника Имова е във ВСС от парламентарната квота, номинирана от ГЕРБ.Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) - Боян Магдалинчев и Вероника Имова - защитили главния прокурор Иван Гешев при дискусията на предложението за отстраняването му, се опасяват, че в страната може да се стигне до хаос и беззаконие. Те са се почувствали лично обидени, подложени на натиск и ултиматум от другите власти от изслушването на двамата служебни министри на правосъдието и вътрешните работи, които в края на миналата седмица говориха пред парламента по темата.


Двамата коментираха дебата в парламента на пресконференция за представяне на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Магдалинчев и Имова са от парламентарната квота, предложени от ГЕРБ, предаде "Клуб З".


Миналата седмица пленумът на съвета обсъди предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев. Той се позова на сигнал от служебния вътрешен министър Бойко Рашков, според който главният прокурор Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт. Очаквано мнозинството отхвърли като недопустимо предложението, като седемчасовият дебат се фокусира върху процедурата, а не върху данните. На следващия ден в парламента Рашков заяви, че ще сезира прокурор за това, че Иван Гешев е разпространявал данни от специални разузнавателни средства.
"Дори по едно елементарно дело се събират доказателства - тука доказателства няма", повтори отново една от защитните тези Вероника Имова. По думите й така можело да се стигне да бъде "осъден" всеки.


"Важно е да са гарантира правният ред и сигурност на всеки гражданин - в противен случай отиваме към хаос, беззаконие, отиваме към реваншизъм, отиваме към действия, които не са познати в демократичната история", каза още Имова.


Тя се е почувствала обидена от това, че от парламентарната трибуна се е говорило за непрофесионализма на членовете на съвета. Имова коментира, че има 40-годишен стаж като съдия и че още от началните години в професията се изгражда "морален щит" срещу влияния.


"Ние сме професионалисти с история, която не би следвало да се пренебрегне. Аз имам близо 40 г. стаж като съдия, 20 от които са във ВКС, и съм се занимавала наказателни дела. И бих приела като лична обида - и това е факт! - че от парламентарната трибуна се говори за членове на ВСС като за хора, които са с недостатъчна и съмнителна професионална компетентност", каза още Имова.


"Много уважавам министъра на правосъдието, познавам се с него отдавна. Това, че той внесе едно предложение и не получи резултат, който очакваше, не означава, че той непременно е прав, а ВСС не е прав в своята оценка", коментира Магдалинчев.


По думите му съдебната система "невинаги е била долюбвана", а че от другите власти не се наблюдава реципрочно на тяхното отношение на сдържаност и толерантност. "Някои неща звучат почти като закана... Или заплаха - "ако съветът не направи това и това, ще видят какво ще се случи", каза още представляващият съдебния съвет.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK