Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти


От 2020 г. в Медицински колеж - Стара Загора, започна обучение за помощник-фармацевти. До 3 години от Тракийския университет ще получат дипломи и първите успешно завършили специалисти с дефицитната специалност. Излишно е да коментираме нуждата от образовани помощник-фармацевти в аптеките, с модерни познания и висок стандарт на работа. По данни на РЗИ - град Стара Загора, от месец март 2019 г. броят на работещите помощник-фармацевти е 188 при 136 регистрирани аптеки на територията на област Стара Загора - видна е необходимостта от подготвени регионални кадри. Извън сухата статистика атрактивната специалност и трудът на преподавателите са ключови за намаляването на вътрешната миграция към по-големите градове за много млади хора от региона. Образование и бъдеще - това искат младите хора. Мечтите трябва да се сбъдват.

Специалистите от Медицински колеж - Стара Загора, разказват


Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти


"Пътят към защитаването на специалността бе труден и с много препятствия. Проблемите бяха различни - свързани с преподаватели, учебна база, подкрепа от институциите. Направихме всичко, както трябва. Днес вече посрещаме и младите хора от прием 2021 г., желаещи да се обучават като помощник-фармацевти. Медицински колеж в Стара Загора съществува от почти 80 години и през цялото време сме поддържали добра репутация за иновативно учебно заведение в полза на обществото. Възможно ли е след няколко години да обучаваме и магистър-фармацевти? Част от развитието е да успееш да сбъднеш мечтите си", заяви проф. Анна Толекова, директор на колежа.
Ростислав Курдов, магистър-фармацевт, преподавател


Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти


"Да преподаваш на младите хора е вълнуващо, особено ако обичаш своята работа. За мен е много важно да успея да предам не само познанията, но и особената мотивация на фармацевта. Ние сме здравни специалисти с желание да допълваме познанията и да помагаме на хората - със съвет за компетентен избор, прием или употреба на даден продукт. В последните месеци ние доказахме, че стоим зад своята работа и останахме на първа линия и в най-страшните дни от пандемията. Модерният фармацевт работи с помощта на съвременните технологии, не бяга от иновативните подходи към структурирането и организирането на работния процес."


Недко Кузманов, магистър-фармацевт, преподавател


"Фармацевтът е най-достъпният медицински специалист, винаги готов да съдейства и да помогне. Това е важно за нашата област, защото атрактивната специалност ще помогне на младите хора да останат да живеят в Стара Загора и ще имат възможност за професионална изява, която винаги ще бъде търсена. Промотирането на грижата за общественото здраве и превенцията са наш дълг."


Десислава Митева, студент - втори курс


Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти


"Много от моите приятели избраха по-големи градове, за да продължат своето образование. Реших да постъпя по малко по-различен начин - да избера образование, което да ми позволи да остана в родния град и да се развивам тук. Вълнуващо е да си първи в нещо и това се усеща от всеки от нас. Желая да получа добра подготовка и след няколко години да имам работа и развитие в Стара Загора. Съчетанието от специалисти и база за обучение е подходящо и мотивиращо за млад човек като мен. С нетърпение очаквам и първото ни практическо обучение, което ще стартира през есента на 2021 г. Бялата манта е отговорност."


Владимир Благоев, студент - втори курс


Мечтите трябва да се сбъдват – Стара Загора и нейните фармацевти


"Записах специалността помощник-фармацевт в Медицински колеж - Стара Загора, към Тракийския университет, защото няма по-чиста и хуманна професия от специалностите с медицинска насоченост. Те дават изключително богата здравна култура, необходима все повече в наши дни. Преподавателите са утвърдени професионалисти, от които ние като студенти имаме нужда, за да се докоснем до тънкостите на тази професия.
Опазването на общественото здраве е едно от най-важните неща за една държава, редом с развитието на икономиката, стандарта на живот и положителния прираст на населението.
Към бъдещите ни колеги: избирайки тази специалност в Медицински колеж - Стара Загора, вие получавате възможността да придобиете знания, умения и теоретично-практически опит. Възползвайте се.
Родом съм от град Тополовград, където нуждата от квалифицирани млади специалисти в аптеките е особено осезаема. Това е поле за развитие за всички млади хора, които желаят не само да работят, но имат и мисия да са полезни за обществото."


Рамела Сакъз - търговски директор на аптеки "Фрамар" и част от управлението на "Фрамар холдинг" АД, споделя

"Историята на "Фрамар" започва в Стара Загора през 1999 г. Тук е отворена първата ни аптека, която все още работи и е разпознаваема сред хората от града. Централата на компанията също е разположена тук. Най-логичното решение за нас бе да подадем ръка на Медицински колеж - Стара Загора, и заедно да направим нещо полезно за младите хора в региона.
Това е и огромно признание за нас. Натрупаният опит в годините трябва да бъде предаден и да намери развитие. Колегите от аптеките са нетърпеливи да посрещнат първите стажанти.
Младите хора ще могат да научат много за естеството на работата и предизвикателствата на това да бъдеш помощник-фармацевт в една съвременна аптека.
Ключовите моменти за нас:
  • Като всяка модерна фармацевтична верига ние работим с голям набор от лекарства, хранителни добавки, козметика и медицински изделия. Детайлното познаване на асортимента е важно за своевременното взимане на решение. Процесът на обучение не може да прекъсне със завършването на учебното заведение.
  • Младите специалисти ще получат и основни познания по аптечен маркетинг в онлайн и офлайн пространството. Стремим се да бъдем гъвкави и високотехнологични, това е една от запазените ни марки. Това означава: позициониране и подреждане на продукти, работа с модерна ERP система, осмисляне на възможностите на съвременните програмни решения, които улесняват работата на фармацевта.
  • COVID-19 кризата особено силно акцентира върху нуждата от служители със съвременни познания и опит. Бързата и адекватна консултация стана стандарт в обслужването. Аптеките са място, където пациентите могат да зададат своите въпроси за лекарства и добавки, а фармацевтът трябва да даде удачен отговор.
Говорим за стандарт на работа, изграждан в течение на десетки години, подкрепен от опит и технологични иновации.
Вярваме в доброто партньорство между нас и Медицински колеж - Стара Загора. То е в полза на всички клиенти, които получават компетентно обслужване и съвет. То дава и възможност на младите хора за образование и мотивация да останат в региона като изградени и уважавани специалисти.
Развитието на област Стара Загора зависи от компетентните решения, взети своевременно и с поглед в бъдещето. Първите практически обучения започват през есента на тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK