Депутатите освободиха Илко Желязков от Бюрото за контрол на подслушванията

Решението за освобождаване на Илко Желязков от поста бе взето със 170 гласа "за" и нито един "против".

© Надежда Чипева, Капитал

Решението за освобождаване на Илко Желязков от поста бе взето със 170 гласа "за" и нито един "против".Депутатите прекратиха правомощията на Илко Желязков като заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС. Желязков бе подал заявление за предсрочно прекратяване на правомощията му като член и зам.-председател на бюрото. Решението бе взето със 170 гласа "за" и нито един "против".


Той беше един от санкционираните по закона "Магнитски" заедно с Васил Божков и Делян Пеевски. Санкциите, наложени от администрацията на Джо Байдън, бяха обявени в началото на юли.


Бившият заместник-ръководител на българската Държавна агенция за технически операции (ДАТО), която бе назначена в Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства, Илко Желязков бе посочен като "връзката" на Пеевски в бюрото."Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна", се казва в мотивите по закона "Магнитски".
Според документа "от 2019 г. е известно, че Желязков е предлагал подкупи на високопоставени държавни служители от българското правителство, от които се е очаквало да предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни длъжности и е осигурявал месечен подкуп".


Още за санкциите по "Магнитски" и конкретните престъпления, посочени от САЩ - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK