Стойчо Кацаров призова към законодателни промени за преструктуриране на болници (обновена)

Стойчо Кацаров

© Юлия Лазарова

Стойчо КацаровМинистърът на здравеопазването Стойчо Кацаров призова депутатите към спешни законодателни промени, които да позволяват на болниците бързо да се преструктурират, за да могат да осигурят необходимия брой легла за COVID болни.


В момента законът не позволява да се разкрият незабавно нови болнични структури, това отнема няколко месеца. В същото време Законът за здравното осигуряване не позволява да се сключи договор със здравната каса в същата година, в която е разкрита новата структура, обясни Кацаров от трибуната на Народното събрание по време на изслушването му за разпространението на COVID-19. При запълване на леглата трябва предварително да е известно къде да се настаняват болните, посочи здравният министър.


По думите му предшественикът му Костадин Ангелов се е сблъскал с тези дисбаланси по време на първите пандемични вълни. "Това беше преодоляно с обявяване на извънредна пандемична обстановка и издаване на заповеди и сега продължаваме да сме в този извънреден режим. правилният подход е да се промени законът, за да може здравните заведения да могат бързо, в рамките на няколко дни, да се преструктурират", заяви Кацаров.


Провал на ваксинационния план
Министърът на здравеопазването напомни, че приетият в края на миналата година ваксинационен план, който предвиждаше 4 фази на имунизация, в средата на февруари е прекратен, без да е изпълнена нито една от фазите. Според Кацаров първата грешка, допусната с плана за ваксинациите, е свързана с договарянето на ваксините. "България е дала предимство на договарянето на ваксините на "Астра Зенека" за сметка на останалите три ваксини, които впоследствие са одобрени. Поради тази причина в началото на януари поради закъсняла регистрация на ваксината на "Астра Зенека" и поради намалената първоначална заявка на ваксините "Пфайзер" България остава с много малко ваксини", каза Кацаров. Той уточни, че общо 200 хил. души са получили поне по една доза до края на февруари.


Втората грешка по думите на здравния министър е свързана с избора на приоритети: България не дава приоритет на най-уязвимата група - хората над 60-годишна възраст и тези с хронични заболявания. "Те са поставени на по-задно място във ваксинационния план. В продължение на 5 месеца имунизирахме млади и активни хора, а беше изостанал приоритет да се защитят най-уязвимите. Едва през май дадохме приоритет на това да се ваксинират с преимущество при личните лекари", посочи Кацаров. По думите му България е жертвала възрастното си население и тази грешка коства около 10 хил. смъртни случая.


Повече ваксинирани хора над 60 години от май


Стойчо Кацаров обяви, че 170 хил. души повече са ваксинирани от май, когато е застъпило служебното правителство. "От началото на ваксинационния процес до 10 май броят на ваксинираните, получили поне една доза български граждани над 60-годишна възраст е 453 хил. От 10 май досега са ваксинирани 490 хил. души", каза министърът.


По думите му това е единствената добра новина от целия ваксинационен процес - не че има ръст на ваксинираните , а че има ръст на ваксинираните възрастни хора. Той цитира справка за сравнение в темпа на ваксинациите. "Сравняваме 74 дни преди 10 май, 74 след 10 май. От 28 февруари до 25 май са ваксинирани 794 хил. души, от 13 май до 25 юли - 966 хил. души. 170 хил. души повече са ваксинирани, когато служебното правителство се е занимавало с този проблем", заяви Кацаров.


Според него поради липсата на информационна кампания, се е създала празнота, която е позволила негативни нагласи спрямо ваксините.


Ако не се ускори ваксинацията, България рискува висока смъртност


Двата основни риска при следващата пандемична вълна са ниският процес на ваксинацията, който увеличава риска от висока брой заразени и висока смъртност и лошото управление на кризата. Това посочи Кацаров и подчерта, че изготвеният от служебния екип на Министерството на здравеопазването план за справяне с евентуална следваща вълна на COVID-19 предопределя добро управление на кризата.


Кацаров посочи, че третият голям риск е изключително лошото състояние на здравната система. "Този риск не може да бъде преодолян в рамките на месец или два. Здравната ни система е тежко дебалансирана, лошо организирана, лошо структурирана и зле финансирана от години", подчерта той.


По-късно на брифинг пред журналисти Кацаров посочи, че въпреки рисковете очакванията са, че държавата би се справила много по-добре при следваща вълна, "защото вече имаме план, има вече натрупан опит в лекарите и персонала на лечебните заведения, имаме и анализ къде са допуснати грешки при управлението на кризата. Това са предоставки, които ни карат да се надяваме, че ще се справим много по-добре със следваща епидемична вълна, която дано не е толкова силна.", каза още Кацаров. Той посочи, че най-подходящият период за ваксинация е именно сега, а не по време на пандемична вълна. Здравният министър уточни, че вече има и разработен единен протокол за лечение при COVID-19, който обхваща както болниното лечение, така и поведението в извънболнична помощ. "Този протокол е сумирал най-доброто от опита на световната научна общност. Това също е предимство, което имаме сега", посочи Кацаров.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Ти Плати ли си Стойчо, на здравната каца?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Сега на закриването на болници "преструктуриране" ли му казват хунвейбинствящите неотроцкисти???
  Очаквайте да ви залее народната "любов"!!!

 3. 3 Профил на rw
  rw
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Сега на закриването на болници "преструктуриране" ли му казват хунвейбинствящите неотроцкисти???Очаквайте да ви залее народната "любов"!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Ето какво написа във фейсбук д-р Таблов:
  Предложение до министъра на здравеопазването в Република България!
  Уважаеми г-н Стойчо Кацаров ,
  Предвид личното Ви отношение по темата с глобалната пандемия и нежеланието Ви да предотвратите с активни действия задаващата се криза, предлагам:
  - да поемете управлението на избрана от Вас болница, в която да създадете организация за посрещане на следващата вълна тежко болни, с предимство за неваксинирани.
  - да поканите в ръководеното от Вас здравно заведение - доц. Мангъров, проф. Чорбанов, проф. Чалъков, д-р Тодоров, д-р Първанова, които да поемат лечението на интензивно болните.
  - да поканите телевизия 7/8 да отразява 24/7 случващото се в болницата, за да може най-накрая да се убедим и ние най-заблудените, че пандемията е измислица с цел налагане на нов световен ред.
  - да поканите д-р Алексов да прави аутопсия на починалите, за да докажем на цял свят, че от този вирус не се умира.
  - финансирането да бъде единствено и само за сметка на наличната клинична пътека за лечение на болни с COVID-19, за да докажете колко алчни и корумпирани са всички български медици, които повече от година пълниха болниците единствено с цел личната си материална облага.

  Уважаеми г-н Министър,
  Вярвам че ще жертвате от ценното си време в името на кауза, много по-голяма от всички нас - да докажете с вашите съмишленици, че живеем във времето на най-мрачната манипулация в историята на човечеството.

  С уважение,
  д-р Борис Таблов

 4. 4 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Сравняваме 74 дни преди 10 май, 74 след 10 май. От 28 февруари до 25 май са ваксинирани 794 хил. души, от 13 май до 25 юли - 966 хил. души. 170 хил. души повече са ваксинирани.
  Как пък да не ти повярвам (ама сам си каза, че не си доктор, а меринджей)
  От тези 794 хиляди защо не каза колко са били с първа доза и просто са дошли за втора през ТВОЯ период? :)

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 5. 5 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1074 Гневно

  Темп на ваксинация !!!
  Аз на диаграмите да вярвам ли или на Кацаров ?!?

 6. 6 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Темп на ваксинация !!!Аз на диаграмите да вярвам ли или на Кацаров ?!?
  —цитат от коментар 5 на drill


  Вярвай на който искаш. И диаграмите и Кацаров казват едно и също.

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Защо има висока смъртност??? Спомнете си онази акушерка, дето преби новороденото. Сега ви убиват по още по гаден начин... Кофти е ... Овце Луди....

 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":

  Т.е е едно и също да се ваксинират по 30 хиляди на ден само с не особено желаната АЗ като при ГЕРБ и сега, като има всякакви ваксини на корем да стигат максимум 10 хиляди на ден?

 9. 9 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1363 Весело

  Стойчо Кацаров направи впечатление на един изключително самовлюбен човек, готов да изпълни и най-гнусната поръчка, но да извлече полза за себе си. Планът, за действие по посрещане на дългоочакваната следваща вълна на корона-идиотщината е тотална глупост. Затварянето на какъвто и да било бизнес и отнемането на каквито и да било човешки права вече се доказа многократно и категорично през изминалите година и половина като тотално неефективно от медицинска гледна точка. Министърът Кацаров, обаче, залага отново на затваряне и отнемане на човешки права за да чупи гръбнака на вируса. Кацаров, запомни едно, първото затваряне и народът ще ви помете, защото отдавна му дойде до гуша от идиотщини, без значение дали са планирани или ад-хок ...

 10. 10 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Докато бе обикновен лекар говореше едни неща, сега като стана министър нещо му се смени речника, изникнаха нови приоритети и вече си личи промяната.
  А не бива да е така.
  Всеки, облажил се от властта се променя, направо не можеш да го познаеш.
  Вижте го, сега в устата му само ваксини и предстоящи вълни, ама това са приказки на човек, правещ лобистки услуги на фармацевтичните компании.

  кратък
 11. 11 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#6] от "Nick F":Т.е е едно и също да се ваксинират по 30 хиляди на ден само с не особено желаната АЗ като при ГЕРБ и сега, като има всякакви ваксини на корем да стигат максимум 10 хиляди на ден?
  —цитат от коментар 8 на m17


  Аз говоря за това "Сравняваме 74 дни преди 10 май, 74 след 10 май. От 28 февруари до 25 май са ваксинирани 794 хил. души, от 13 май до 25 юли - 966 хил. души. 170 хил. души повече са ваксинирани, когато служебното правителство се е занимавало с този проблем"
  И няма разминавания между думите му и статистиката.

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Този ни обяснява колко зле върви ваксинацията, сякаш не правителството отоговаря за нея!? Тези или не знаят къде се намират или ни смятат всички за глупаци!

 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Любопитно

  Слушам с интерес министър Кацаров ! Каква разлика огромен мащаб на изложението !! Има план , има ясни индикатори...Всеки знае кога да се включи и какво да прави !! Всно се вижда грижата съпоставено с крадците оглавяващи болници и получаващи по 100 000 заплати :) Благодаря на министър Кацаров , ще бъде прекрасно ако той продължи да е министър !

 14. 14 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Стойчо Кацаров направи впечатление на един изключително самовлюбен човек
  До коментар [#9] от "Иполит Матвеевич":

  Не е само самовлюбен, но и доста отмъстителен. Има на кой да прилича, но знае, че трудно ще му се случи съдбата на дядо му и баща му.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 15. 15 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 434 Разстроено

  Кацата и той грешка голяма се оказа...ни щъ да спасявам който и да е вече..да са се боцнали досега, вакса имаше!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  За гербавите и господ да слезе, щом не е назначен от Борисов, не става.

 17. 17 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Правилната позиция на умният и можещият министър на здравеопазването, след извършване на всички необходими действия, би трябвало за бъде:

  Отменяме всички ограничения, въведени от предходното управление на министерството, защото:
  1. Сме създали необходимата организация за действие в болничната, доболничната и спешната помощ при повишаване на заболеваемостта;
  2. Сме осигурили необходимото количество ваксини от всички одобрени видове и по този начин сме дали възможност всеки да се погрижи сам за себе си по единствения ефективен от медицинска гледна точка начин.

  Хората и бизнесът очакваха това, а получиха още една порция от идиотщините, с които ни заливаха предишните, само че планирани, а не ад-хок ...

 18. 18 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Поздравления за написаното от д-р Таблов.

 19. 19 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Законодателни промени трябват не само за болниците и преструктурираняита им. Но да се вземат малко в ръце, защото една детска болница не могат да направят от години.

  danitoledov
 20. 20 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 342 Весело

  Слушам с интерес министър Кацаров ! Каква разлика огромен мащаб на изложението !! Има план , има ясни индикатори...Всеки знае кога да се включи и какво да прави !! Всно се вижда грижата съпоставено с крадците оглавяващи болници и получаващи по 100 000 заплати :) Благодаря на министър Кацаров , ще бъде прекрасно ако той продължи да е министър !
  —цитат от коментар 13 на dejmos


  Оценявам чувството Ви за хумор!

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nick F":

  Само дето това сравнение е абсурдно щото до края на февруари ваксини на практика нямаше. А март имаше предимно АЗ срещу която се изля тотална помия. А изборите бяха на 4.4. Затова коректното сравнение е максум постигнати дози на ден и там Кацаров губи 3:1 спрямо ГЕРБ.

 22. 22 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Г-н Кацаров е крайно време да спре да разправя какво не е било направено.
  Време е да каже какво ще направи по този проблем - конкретно точка по точка.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 23. 23 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Кацаров, вие какво направихте за популизацията на ваксините откак сте служебен министър?

  Реторичен въпрос е , знам!

 24. 24 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  "Спешна помощ" изненада с писмо министър Кацаров
  Отказваме се от допълнителното възнаграждение за пациенти с Ковид-19  Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ изпратиха отворено писмо до здравния министър. В него те се отказват от допълнителното възнаграждение, което бе предложено.

  Вижте какво написаха медиците в писмото:

  До Министъра на здравеопазването

  Благодарственно писмо

  Уважаеми г-н Министър,
  Благодарим за това, че през следващите месеци, след всеки контакт с пациент с доказан КОВИД 19 целият ни екип подробно по минути ще описва какво и как сме правили. След което според събраните от нас минути в рамките на месец ще ни плащат за всяка минута по 0,11 лв. допълнително възнаграждение. Това са много сериозни суми, от парите на данъкоплатците и ние смятаме благородно да се откажем от тях. Нямаме време нито да засичаме минутите с пациентите си, нито да описваме действията си при обслужване на десетките си контакти с пациенти на ден. Времето, което ще губим за описание на минутите, струващи по 0,11 лв. ни трябва за да лекуваме пациентите си.

  През последната година и половина всеки втори спешен медик прекара КОВИД 19 и знаем от личен опит,че ни стига една минута за да се заразим от пациент С ДОКАЗАН ИЛИ НЕ КОВИД 19 докато го преслушваме, взимаме му тест, дишаме един и същи въздух в линейката или го реанимираме.

  Г-н Министър ,тази минута струваше на 42- ма от нас живота им!

  С благодарност спешните медици от ЦСМП.
  https://faktor.bg/bg/articles/speshna-pomosht-s-iznenadvashto-pismo-do-ministar-katsarov

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#24] от "constatator":

  Адмирации към колегите за това писмо!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK