И прокуратурата установи "ниви" върху дюни и скали край с. Лозенец

Близо половин декар плажна "нива" в местността Рибарницата е частна държавна собственост. Този статут на терена означава, че той може да бъде продаден или заменен във всеки момент, в който държавата реши да го направи.

© Скрийншот от АГКК

Близо половин декар плажна "нива" в местността Рибарницата е частна държавна собственост. Този статут на терена означава, че той може да бъде продаден или заменен във всеки момент, в който държавата реши да го направи.Очертанията на морските плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" край с. Лозенец, отразени в актовете за изключителна държавна собственост, се разминават с определените чрез преки геодезически измервания. Това е констатирала Върховната административна прокуратура. Така според кадастралните регистри скали и дюни са се оказали земеделски земи и ниви.


Проверката на прокуратурата е извършена, след като се е самосезирала по публикация на "Дневник" от април т.г. В нея бляха оповестени данни от проверка на неправителствената организация Камара на геодезистите в България. Три от крайморските "ниви" се оказаха общинска и държавна собственост, а два от терените - частни.


Как скали и дюни, граничещи с плажа край Лозенец, се оказа ниви - тук.
От разпространеното днес прессъобщение на прокуратурата обаче не става напълно ясно дали от разпоредената проверка по публикацията на "Дневник" е последвал конкретен резултат, или до момента е генериран единствено административен документооборот.


"Към настоящия момент за морски плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" не е извършено изменение на кадастралните карти и кадастралните регистри по данните от приетите специализирани кадастрални регистри, пише в съобщението. При съпоставянето на данните от тях на морски плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" става ясно, че границите, нанесени по данните от Акта за изключителна държавна собственост на морските плажове, не съответстват на границите, определени чрез преки геодезически измервания в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на кадастралните карти и кадастралните регистри."


По-нататък в разпространения днес текст е записано, че "съобразявайки обществената значимост на проблема на национално и регионално ниво и възможните неблагоприятни последици за природните дадености и екосистемите във визирания участък от Черноморското крайбрежие", Върховната административна прокуратура е сезирала Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е трябвало да извърши проверка.


Сезиран е и министърът на туризма, който следва да заяви изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас. До Министерството на туризма е било изпратено и копие от доклада на регионалното министерство да Върховната административна прокуратура. Така му е било направено "предложение" да реализира правомощията си по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


"В отговор министърът на туризма своевременно е уведомил Върховната административна прокуратура за естеството на проблемите, съпътстващи конкретното изменение на кадастралните карти и регистри, респективно - за предприетите първоначални действия в тази насока", пише още в разпространеното днес съобщение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK