И прокуратурата установи "ниви" върху дюни и скали край с. Лозенец

Близо половин декар плажна "нива" в местността Рибарницата е частна държавна собственост. Този статут на терена означава, че той може да бъде продаден или заменен във всеки момент, в който държавата реши да го направи.

© Скрийншот от АГКК

Близо половин декар плажна "нива" в местността Рибарницата е частна държавна собственост. Този статут на терена означава, че той може да бъде продаден или заменен във всеки момент, в който държавата реши да го направи.Очертанията на морските плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" край с. Лозенец, отразени в актовете за изключителна държавна собственост, се разминават с определените чрез преки геодезически измервания. Това е констатирала Върховната административна прокуратура. Така според кадастралните регистри скали и дюни са се оказали земеделски земи и ниви.


Проверката на прокуратурата е извършена, след като се е самосезирала по публикация на "Дневник" от април т.г. В нея бляха оповестени данни от проверка на неправителствената организация Камара на геодезистите в България. Три от крайморските "ниви" се оказаха общинска и държавна собственост, а два от терените - частни.


Как скали и дюни, граничещи с плажа край Лозенец, се оказа ниви - тук.
От разпространеното днес прессъобщение на прокуратурата обаче не става напълно ясно дали от разпоредената проверка по публикацията на "Дневник" е последвал конкретен резултат, или до момента е генериран единствено административен документооборот.


"Към настоящия момент за морски плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" не е извършено изменение на кадастралните карти и кадастралните регистри по данните от приетите специализирани кадастрални регистри, пише в съобщението. При съпоставянето на данните от тях на морски плажове "Мечата дупка 2" и "Корал" става ясно, че границите, нанесени по данните от Акта за изключителна държавна собственост на морските плажове, не съответстват на границите, определени чрез преки геодезически измервания в специализираните карти и следва да се предприемат действия по изменение на кадастралните карти и кадастралните регистри."


По-нататък в разпространения днес текст е записано, че "съобразявайки обществената значимост на проблема на национално и регионално ниво и възможните неблагоприятни последици за природните дадености и екосистемите във визирания участък от Черноморското крайбрежие", Върховната административна прокуратура е сезирала Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е трябвало да извърши проверка.


Сезиран е и министърът на туризма, който следва да заяви изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри в Службата по геодезия, картография и кадастър в Бургас. До Министерството на туризма е било изпратено и копие от доклада на регионалното министерство да Върховната административна прокуратура. Така му е било направено "предложение" да реализира правомощията си по Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


"В отговор министърът на туризма своевременно е уведомил Върховната административна прокуратура за естеството на проблемите, съпътстващи конкретното изменение на кадастралните карти и регистри, респективно - за предприетите първоначални действия в тази насока", пише още в разпространеното днес съобщение.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Прокурватурата трябва да се рестартира с нов, необременен персонал. Начело с Гешефтов всичко там е за уволнение и съд!

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  В АГКК има извършени и прикрити много имотни измами. Техни служители са част от имотната мафия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Преди да има ефективни присъди на високо и средно ниво нещата няма влязат в ред. Докато рискът от корупция за корумпираните лица е нищожен, свинщините ще продължат.

  Ако приемем хипотетично че един корумпиран служител може да се облагодетелства с 50хил лева без никакъв риск да прекара време в дранголника, разчитаме единствено на морала и ценностна система на съответния, корупционното събитие са не се състои. Ако обаче има голяма вероятност, от практиката и историята, при такова поведение да прекараш от 5 до 8год в затвора, колко трябва да нарасне подкупа за да компенсира риска от корупция и ще излязат ли сметките на лицето което корумпира, ако приемем че все още ще има ентусиасти.

 4. 4 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 27 Весело

  Сефте :)

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Всичко е било готово за едни наши хора да гушна апетитни терени на първа линия. И да излеят поредното бетонно грозилище.

 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Докато умните се наумуват , лудите се налудуват!

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Стига с тази глупост -дюни! Не може купчина пясък, която се мести от вятъра да е световна забележителност и ако в имота ти се натрупа пясък, държавата да ти го взема! Дори и комунистите на времето са измисляли някаква легенда, когато са плячкосали имотит на българите!

 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Тая територия е населена с луди овце на които от 30 год. им пробутват дюни, ниви, заменки, мутри, отррепки, стена-хотел и т.н. И номерът все минава. Това е някаква лудост.

 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#3] от "negodnik":

  Според мен по лесно е да има массови присъди на най ниско ниво.
  И най голамата Далавера не може да стане и най висшият политик не ти върши работа.
  Ако някъде някоя микроскопична Амеба не сложи един Подпис и
  печат.
  Въз основа на него се изготвя цял Тон непробиваеми документи който дават напълно законно да мине Номерът.
  Ако Амебата знае че ще лежи и не подпише всичко отива на Кино.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  те по-често прикриват.
  като се позовават на това, че
  не могат да направят нещо, заради
  дело в съда. ама не разследват
  фалшиви нотариални актове, които през ден
  им дават от имотната мафия и си вписват.
  утре всеки може да се събуди със съсобственик.
  много сме коментирали с колеги продажността
  в агенцията по кадастър. там също трябва
  не яка, ами мега яка чистка.

 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Българите с кошаревски свидетели станаха собственици на места край морето след 1990-та година. Ниви има ли на пясъка, да бе... Други чрез заменки и доста по на едро.
  Ама ти си някакъв олигофрен принципно.

 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Може да става за садене на царевица, слънчоглед и евентуално лавандула. Малко трудно ще влиза комбайна между хавлиите на плажуващите, но при желание е възможно. Все някой ще го хареса. Тука се грижим да дребния бизнес.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 948 Неутрално
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#12] от "Индиана":

  Вече има дронове!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Собствениците на тези ниви, ще бъдат ли потърсени или те са неизвестни?

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#11] от "falcone":

  И според Вас преди комунистите да плячкоста земите край морето, на кой бяха собственост!? Може би на “зелените” фирми?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Ако нямаше материал в "Дневник", какво щеше да прави прокуратурата. Да си затвори очите, както винаги.

 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Дюните са мноо важни, щото там се въдят гущери и змии!

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  А ДНСК пък крие кея на Доган!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160157675281189
  ДНСК не е предприела нищо за незаконния кей на Догансарай. Бил поземлен имот, а не строеж

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "Държавният строителен контрол не е предприел абсолютно нищо след като стана известно, че край лятната резиденция на Ахмед Доган е изникнал кей без строителни книжа. Това става ясно от отговор по ЗДОИ на въпроси изпратени от БРРД. Оказва се, че ДНСК не иска да види очевидното – появата на бетонен пристан дълъг 230 метра и оборудван да приема големи яхти на стоянки с ток и вода. Според новия директор на ДНСК Влади Калинов цялата тази инфраструктура се явявала поземлен имот, а не строеж. Ето защо преписка не била образувана."
  https://bird.bg/dnsk-kalinov-dogansaray/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK