Община Бургас се извини с безсилие по казуса "Росенец"

Инж. Чанка Коралска, зам.-кмет на Бургас по строителството. Вляво са Даниел Митов и Жечо Станков от ГЕРБ.

© Максим Караджов

Инж. Чанка Коралска, зам.-кмет на Бургас по строителството. Вляво са Даниел Митов и Жечо Станков от ГЕРБ.Община Бургас не е могла да установи дали Ахмед Доган е обитавал сградата в "Росенец", нито дали двуетажна сграда там има разрешение за строеж. Тези обяснения даде зам.-кметът по строителството инж. Чанка Коралска на първото заседание на парламентарната комисия за установяване на факти и обстоятелства за незаконни действия в лесопарк "Росенец".


Нямаме ресурс да контролираме, заяви Коралска. Може ли в акваторията, която е изключителна държавна собственост, без разрешение за строеж да се построи кей и после той да се окаже частен, запита общинският съветник Димитър Найденов от "Демократична България".


- Не може и не би трябвало - отговори Коралска, която отговаря и за незаконното строителство в община Бургас. Това обаче е станало и изводът е, че никой не е смеел да отиде на "Росенец", за да установи нарушенията, обобщи председателят на комисията Калоян Янков от "Демократична България".
Рамадан Аталай от ДПС от началото до края на заседанието, което продължи три часа, твърдеше, че това е "поредната безсмислена комисия". Колегата му Хамид Хамид се оплака, че не е подготвен да задава въпроси на представителите на община Бургас, извикани на заседанието, "тъй като комисията не е предоставила документи". Същата причина изтъкнаха Жечо Станков и Даниел Митов от ГЕРБ. "Тука "Демократична България" и ДПС си правят пиар, а ние какво правим", риторично запита Митов.


Въпросите към ръководството на община Бургас (без кмета Димитър Николов) основно отправяше Димитър Найденов. Дали общинарите са търсили собствениците на имотите да си плащат местните данъци, както и обезщетение, че шест години са преградили с бариера общинската улица към плажа. Отговорът беше, че засега не могат да кажат, но за следващо заседание ще се подготвят.


Хамид направи процедурно предложение въпроси да задават и другите членове на комисията, а не само Найденов. "Да прекратим заседанието, за да се подготвим с документи", предложи Аталай. Жечо Станков от ГЕРБ посочи същата причина - как да задавал въпроси като нямал документи. В хора се включи и Даниел Митов, който също не знаел в детайли казуса "Росенец" и щял да задава въпроси едва като се запознае с тях. Той упрекна председателят на комисията Янков, че не е неутрален в позицията си.


Янков на свой ред запита зам.-кмета на Бургас Коралска как всички в страната знаят, че Доган обитава резиденцията в "Росенец", публикуваха се снимки и видео, само общината не е установила това.


"Как да се докаже, че обитва имота? Ако е хотел или предприятие, е лесно - по регистрациите, но в личен имот няма как да се докаже. Собственикът може да е влязъл да си го нагледа, а не го обитава", обясни инж.Коралска. Резиденцията а Доган се води спортна водна база, а не частна къща за живеене, поправи я общински съветник. Нямаме правомощия, настояваше тя.


Председателят на комисията обяви, че ще разпрати писмо с искане до различни държавни институции за предоставяне на документация, с която да се изясни има ли незаконосъобразни действия на компетентните органи в парк "Росенец". Преди следващото заседание те ще бъдат предоставени на всички членове на комисията. В нея участват по двама депутати от всичките шест парламентарни групи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK