Прокуратурата предаде на съд Нено Димов за водната криза в Перник

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов ще бъде изправен на съд за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник в края на 2019 и началото на 2020 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов ще бъде изправен на съд за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник в края на 2019 и началото на 2020 г.След продължило повече от година и половина разследване специализираната прокуратура обяви, че е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и бившия изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева за водната криза в Перник и недостатъчния воден обем на язовир "Студена", довел до воден режим в града в края на 2019 и началото на 2020 г.


От разследването са отделени материали срещу тогавашния управител на "ВиК Перник" Иван Витанов, които са изпратени на компетентната Окръжна прокуратура в Перник.Тогавашният министър Нено Димов бе задържан и обвинен на 10 януари 2020 г. При разследването прокуратурата е установила, че от 1 април 2019 г. до 19 ноември 2019 г. като министър той умишлено не е извършил служебни действия, което е довело до "разпиляване на имущество, публична държавна собственост" и до други значителни вреди като въвеждането на воден режим в града, засегнал близо 97 хил. души.


Установените щети са в размер на над 1 млн. кубически метра вода на стойност над 1.9 млн. лв. - това са щети от незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.
На 24 януари 2020 г. бе повдигнато обвинение и на временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник, заемала поста само няколко месеца. Тя ще отговаря пред съда за това, че от 9 октомври 2019 г. до 11 ноември 2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на "ВиК Перник" ООД, че дебитът на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена" е значително намалял, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения. Прокуратурата твърди, че Ковачева не издала навременна заповед за въвеждане на воден режим в община Перник.


Детайлите около разследването бяха съобщени на пресконференция от шефа на специализираната прокуратура Валентина Маджарова и говорителят на прокуратурата Христо Кръстев.


Те обясниха, че по време на разследването са разпитани общо 156 свидетели и са събрани много документи. Назначени и изготвени са сложни експертизи, сред които и комплексна съдебно-техническа експертиза, която е изготвена от 9 експерти. Правени са огледи на язовир "Студена" и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения, продължили повече от 2 месеца.


По думите на Христо Кръстев, престъплението е особено тежък случай, тъй като е довело до значително намаляване на водните обеми в язовир "Студена", близки до критични нива и т.нар. мъртъв обем. Освен това се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск в условията на пандемия и обявеното тогава извънредно положение в България. Доказателствата са събрани в над 4000 страници.


"Всяко дело е специфично за себе си и разследването тече с различни темпове. По този случай беше събран огромен обем информация. Този период от година и половина е изключително кратък за това разследване. Изтеклият срок е,от една страна, дълъг, от друга - не толкова. Важно е да се изтъкват конкретни обстоятелства. Първо, през цялото време на досъдебната фаза по това разследване се намирахме в ситуация на пандемия, което се отрази на ритмичността на разследването, а осигуряването на безопасни условия на труд беше приоритет", обясни Валентина Маджарова причината за продължителния период на разследването.


По думите й делото било сложно за разкриване и доказване механизма на извършването му.
"Може би това е първият случай за подвеждане под наказателна отговорност на действащ министър, а всички сме наясно и със състоянието на инфраструктурата", посочи още Маджарова. Тя добави, че разследването е започнало не в резултат на активната намеса на всички компетентни органи, а след постъпил сигнал от граждани, въз основа на който прокурор е разпоредил предварителна проверка и след това е пристъпил към образуване на делото.


"Очевидно изводът му, че е имало достатъчно доказателства, е бил верен. Не искаме да нарушим презумпцията за невиновност, но изнасяме данни, за да изпълним регламент на Съвета на Европа, съгласно който по делата с висок обществен интерес сме длъжни чрез медиите да информираме обществото", каза още шефът на спецпрокуратурата.


По думите й двамата обвинени ще отговарят за умишлени корупционни престъпления. "Престъплението е за умишлена безстопанственост - че Нено Димов умишлено не е положил достатъчно грижи. Не случайно конкретни престъпления, които се извършват от публични длъжности, попадат в корупционните - не е класическото корупционно с подкуп, но този род престъпления са с корупционен мотив", посочи още тя.


Тя каза и че наблюдаващият прокурор по делото е поискал процесът да бъде изнесен и да се гледа в съдебната палата в Перник. Причините са няколко, обясни Маджарова - "защото голяма част от свидетелите са от Перник, но и защото обществото трябва да знае". условията на световна пандемия от коронавирус и обявено извънредно положение в България жителите на Перник и околните населени места останаха без вода в продължение на 7 месеца до юли 2020 г. независимо от обвиненията срещу Димов и милионите, инвестирани в алтернативен водопровод към града.


Изграждането на 13.5-километровия водопровод до Перник струваше около 20 млн. лева, а тръбата даде възможност язовир "Студена" да се напълни, докато перничани получават вода от София. Пускането на новия тръбопровод обаче бе съпроводено от няколко аварии, тъй като остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да издържат на напора.


В края на 2019 г. правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водопреносната мрежа в областния град. След това се оказа, че продължават проблемите в стопанисването на язовирите и ползването им за индустриални цели, въпреки недостига.


Нено Димов прекара повече от 3 месеца в ареста, след което в края на април 2020 г. му бе наложена по-лека мярка за неотклонение - домашен арест.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK