Прокуратурата предаде на съд Нено Димов за водната криза в Перник

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов ще бъде изправен на съд за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник в края на 2019 и началото на 2020 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов ще бъде изправен на съд за умишлена безстопанственост, довела до водния режим в Перник в края на 2019 и началото на 2020 г.След продължило повече от година и половина разследване специализираната прокуратура обяви, че е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и бившия изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева за водната криза в Перник и недостатъчния воден обем на язовир "Студена", довел до воден режим в града в края на 2019 и началото на 2020 г.


От разследването са отделени материали срещу тогавашния управител на "ВиК Перник" Иван Витанов, които са изпратени на компетентната Окръжна прокуратура в Перник.Тогавашният министър Нено Димов бе задържан и обвинен на 10 януари 2020 г. При разследването прокуратурата е установила, че от 1 април 2019 г. до 19 ноември 2019 г. като министър той умишлено не е извършил служебни действия, което е довело до "разпиляване на имущество, публична държавна собственост" и до други значителни вреди като въвеждането на воден режим в града, засегнал близо 97 хил. души.


Установените щети са в размер на над 1 млн. кубически метра вода на стойност над 1.9 млн. лв. - това са щети от незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества "Стомана индъстри" АД и "Топлофикация Перник" АД.
На 24 януари 2020 г. бе повдигнато обвинение и на временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник, заемала поста само няколко месеца. Тя ще отговаря пред съда за това, че от 9 октомври 2019 г. до 11 ноември 2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на "ВиК Перник" ООД, че дебитът на водоизточниците и на водния ресурс в яз. "Студена" е значително намалял, и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения. Прокуратурата твърди, че Ковачева не издала навременна заповед за въвеждане на воден режим в община Перник.


Детайлите около разследването бяха съобщени на пресконференция от шефа на специализираната прокуратура Валентина Маджарова и говорителят на прокуратурата Христо Кръстев.


Те обясниха, че по време на разследването са разпитани общо 156 свидетели и са събрани много документи. Назначени и изготвени са сложни експертизи, сред които и комплексна съдебно-техническа експертиза, която е изготвена от 9 експерти. Правени са огледи на язовир "Студена" и прилежащите му канали и деривации, както и геодезически замервания на язовирните съоръжения, продължили повече от 2 месеца.


По думите на Христо Кръстев, престъплението е особено тежък случай, тъй като е довело до значително намаляване на водните обеми в язовир "Студена", близки до критични нива и т.нар. мъртъв обем. Освен това се е стигнало и до завишен санитарно-хигиенен риск в условията на пандемия и обявеното тогава извънредно положение в България. Доказателствата са събрани в над 4000 страници.


"Всяко дело е специфично за себе си и разследването тече с различни темпове. По този случай беше събран огромен обем информация. Този период от година и половина е изключително кратък за това разследване. Изтеклият срок е,от една страна, дълъг, от друга - не толкова. Важно е да се изтъкват конкретни обстоятелства. Първо, през цялото време на досъдебната фаза по това разследване се намирахме в ситуация на пандемия, което се отрази на ритмичността на разследването, а осигуряването на безопасни условия на труд беше приоритет", обясни Валентина Маджарова причината за продължителния период на разследването.


По думите й делото било сложно за разкриване и доказване механизма на извършването му.
"Може би това е първият случай за подвеждане под наказателна отговорност на действащ министър, а всички сме наясно и със състоянието на инфраструктурата", посочи още Маджарова. Тя добави, че разследването е започнало не в резултат на активната намеса на всички компетентни органи, а след постъпил сигнал от граждани, въз основа на който прокурор е разпоредил предварителна проверка и след това е пристъпил към образуване на делото.


"Очевидно изводът му, че е имало достатъчно доказателства, е бил верен. Не искаме да нарушим презумпцията за невиновност, но изнасяме данни, за да изпълним регламент на Съвета на Европа, съгласно който по делата с висок обществен интерес сме длъжни чрез медиите да информираме обществото", каза още шефът на спецпрокуратурата.


По думите й двамата обвинени ще отговарят за умишлени корупционни престъпления. "Престъплението е за умишлена безстопанственост - че Нено Димов умишлено не е положил достатъчно грижи. Не случайно конкретни престъпления, които се извършват от публични длъжности, попадат в корупционните - не е класическото корупционно с подкуп, но този род престъпления са с корупционен мотив", посочи още тя.


Тя каза и че наблюдаващият прокурор по делото е поискал процесът да бъде изнесен и да се гледа в съдебната палата в Перник. Причините са няколко, обясни Маджарова - "защото голяма част от свидетелите са от Перник, но и защото обществото трябва да знае". условията на световна пандемия от коронавирус и обявено извънредно положение в България жителите на Перник и околните населени места останаха без вода в продължение на 7 месеца до юли 2020 г. независимо от обвиненията срещу Димов и милионите, инвестирани в алтернативен водопровод към града.


Изграждането на 13.5-километровия водопровод до Перник струваше около 20 млн. лева, а тръбата даде възможност язовир "Студена" да се напълни, докато перничани получават вода от София. Пускането на новия тръбопровод обаче бе съпроводено от няколко аварии, тъй като остарелите тръбопроводи на Перник не успяваха да издържат на напора.


В края на 2019 г. правителството отпусна 35 млн. лева за ремонт и подмяна на част от водопреносната мрежа в областния град. След това се оказа, че продължават проблемите в стопанисването на язовирите и ползването им за индустриални цели, въпреки недостига.


Нено Димов прекара повече от 3 месеца в ареста, след което в края на април 2020 г. му бе наложена по-лека мярка за неотклонение - домашен арест.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Дано Неню да повлече крак и продажните основатели на ДСБ си намерят мястото.
  Там при бай Ставри – строг, но справедлив.
  Аман от депутати, които продават избирателите си.
  Неню няма да влезе в затвора,
  защото е излъгал избирателите си, но това е бял кахър.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " След продължило повече от година и половина разследване специализираната прокуратура обяви, че е внесла в съда обвинителния акт срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов и бившия изпълняващ длъжността кмет на Перник Севдалина Ковачева за водната криза в Перник и недостатъчния воден обем на язовир "Студена", довел до воден режим в града в края на 2019 и началото на 2020 г."

  Сетили се от спец бухалката кога да повдигнат обинение срещу герберския министър в последното управление на бай Тошовия ! След година и половина разследване !

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Тоя Нено сега ще му се скъси животе, задето пристана на гербаджиите и те си измиха ръцете с него. Не ми е симпатичен и да си носи кръста , но...много ми е интересно как ще се развие процеса предвид тази констатация -

  По думите й, двамата обвинени ще отговарят за умишлени корупционни престъпления. "Престъплението е за умишлена безстопанственост - че Нено Димов умишлено не е положил достатъчно грижи.

  Само като прочета, че е действал умишлено с цел пресушаване на язовира и воден режим и на хоризонта ми се види вече оправдателна присъда, а и няколко дела в европейския съд.
  Нещо като метеж и насилствено сваляне на властта няма ли да му лепнат..
  Много смарт пръскачки в тая прокуратура, много нещо.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Весело

  ... "Всяко дело е специфично за себе си и разследването тече с различни темпове. По този случай беше събран огромен обем информация. Този период от година и половина е изключително кратък за това разследване. Изтеклият срок е от една страна дълъг, от друга - не толкова. Важно е да се изтъкват конкретни обстоятелства. Първо, през цялото време на досъдебната фаза по това разследване се намирахме в ситуация на пандемия, което се отрази на ритмичността на разследването, а осигуряването на безопасни условия на труд беше приоритет", обясни Валентина Маджарова причината за продължителния период на разследването ...

  Ама ги е дрънкала другарката Маджарова!
  И да е жив Коронавирусът и Неговата Пандемия - пенкилерът за всичко!

  Случаят с Нено е наистина хем сложен - хем прост.
  Сложен - защото е министер знаете на кого.
  Прост - защото Нено е подписвал редовно разпределението на водоподаването!

  И понеже Прокуратирата, във всичките и въплащения, усеща вече огромна жега откъм площад Батемберг и Ларгото и конкретно някои от тях и един топъл дъх във врата - та се хванаха за делото на Нено, което иначе пректасно затлачваха, и веднага го плеснаха на масата като "свършена работа".

  А Сийка има пъпки!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3728 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Опс!
  БатеНберг!

  Сорри!

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Обвинили кмета, че не е издала заповед за въвеждане на режим!? Тези верно ли са написали такава глупост в обвинителен акт!?

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Ще го "съдят" 5-6 години и накрая или ще го оправдаят, или някоя условна ще му лепнат, като на другаря Овчаров.

  То не, че Нено е основният виновник, но все пак е сложен там за бушон ..... да гръмне той, ако стане нещо, за да не гръмне някой по-нагоре.

 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  А Петя Аврамова удобно я укри. Дали пък не е защото има мноооого заслуги, към обръчите на доносниците от ДпС?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 628 Неутрално

  4000 страници звучи като документален саботаж, дано греша.

 10. 10 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Дано Неню да повлече крак и продажните основатели на ДСБ си намерят мястото. Там при бай Ставри – строг, но справедлив. Аман от депутати, които продават избирателите си.Неню няма да влезе в затвора, защото е излъгал избирателите си, но това е бял кахър.
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Нено Димов е един от основателите на Екогласност и се бореше с режима още преди падането на Тодор Живков. Работеше в БАН и му отнеха достъпа до класифицирана информация, с коетому провалиха маса проекти. Той не е като онези демокради, дето непрекъснато им избива червеното.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Весело

  И съда ще го...оправдае

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Нено беше единствения министър в кабинетите Борисов, за когото мога да кажа, че беше свестен.

 13. 13 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  „Стомана индъстри“ и „Топлофикация Перник“ плащали 13 ст. за кубик, за разлика от гражданите, за които цената била близо 2 лв. за кубик.
  Да де, ама щяха да ревнат:
  Топлофикация Перник осигурява централно отопление и топла вода на около 20 000 абоната, жители на гр. Перник.
  „Стомана индъстри“ - ако ги спрем - ще останат без работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.
  Гадно!

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 14. 14 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  ЯЗОВИРА Е УМИШЛЕНО ИЗТОЧЕН ПРЕЗ ПРЕЛИВНИЦИТЕ , ЗА ДА СЕ ГУШНАТ ЕДНИ ТРИДЕСЕТ МИЛИОНА ПРЕДНАЗВАЧЕНИ ЗА ПОДВОДНИ СЛОЖНИ И СКЪПОСТРУВАЩИ РЕМОНТИ , ПРОСТО СА ГО ИЗТОЧИЛИ ЗА ДА ИЗПЛЯЗКАТ СТЕНАТА НА СУХО ЗА МАЛКО ПАРИ И ДА ОТКАДНАТ ДРУГОТО , СПРАВКА ГУГЪЛ ЪРТ КЪМ МОМЕНТА НА ИЗПРАЗВАНЕТО НА ЯЗОВИРА БУЙНИТЕ ПОТОЦИ ПО УСТИЕТО НА РЕКАТА МНОГО ЯСНО Е ВИЖДАТ , КОЕТО ОПРОВЕРГАВА ТЕМАТА ЧЕ ВОДАТА Е ОТИШЛА ЗА ПРОМИШЛЕНИ НУЖДИ , ЗАЩОТО ЗА ПРОМИШЛЕНИ СЕ ПОДАВА ПРЕЗ ТРЪБИТЕ

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Съдът задължително ще го оправдае именно заради това обвинение в "умишленост на деянието". По-скоро е подценяване на ситуацията, дори и некадърност, но няма умисъл. А за корупционния елемент - това е абсурдно.

  Сам съм, други няма...
 16. 16 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Ще видим как ще протече защитата. Водната криза в Перник беше предпоставена още от ремонта на стената на язовир Студена лани преди кризата. Онази дебелата гербава комсомолка, трябваше да я ремонтира без да източва водата, подводно едва ли не, за което бяха предвидени сума ти пари, 16 млн евро ли беше, повече ли? Парите бяха усвоени , ама и водата източена. Пък пусто не се случи достатъчно снежна и дъждовна зима и пролет 2019 г. Пък есента - кметски избори. Нено може и да е трябвало да ограничи потреблението и на домакинствата и на промишлеността още от късна пролет ранно лято 2019, ама пусто, ГЕРБ искат кметското място и общински съвет в Перник, а зад промишлениците е ДПС. Та не е имало как да издаде. Ако се беше опитал , щяхя да го съдят за нещо друго. Уин-уин ситуация. Така става като си дадеш гъза под наем на мутри и потурнаци.

 17. 17 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#16] от "zegi":
  уин-уин ситуация, добре, ама "наобратното", къде се скри. Редактор 🤢🤮😬🥵🥶🤯

 18. 18 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  Бившият екоминистър Димов прекара повече от 3 месеца зад решетките, след като беше арестуван на 9 януари 2020 г. Според защитата му той само е утвърждавал графиците, които преди това са изготвяни от подчинените му експерти. Към тях са били представяни и записки, в които е обяснявано как са изчислени количествата вода, подавани от язовира. Те обаче липсваха по делото в началото на досъдебното производство.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31225393.html

  А защо на посъдимата скамейка не са и ПОДЧИНЕНИТЕ МУ ЕКСПЕРТИ? Те са го подвели за истинскато състояние на нащата. Нено Димов няма личен хеликоптер та ежемесечно до инспектира всичките водоеми в републиката. А следенето на обемите е сложна работа видно и от експозето на прокуратарута, че им трябвали 3 месеца като са привлечени сума ти специалисти земемери.

  Сам съм, други няма...
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Който се е продал на Борисов, да не очаква нищо добро.

 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Да го осъдят да ходи една година на дискотека в Перник, там кюмюрите си знаят работата.

 21. 21 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2335 Неутрално

  През 90-те години и аз бях насаден по подобен начин като Нено (затова го оправдавам). Е, бях стопански ръководител на дребна общинска фирма по чистотата. Та за специализираните машинини (контейнеровози, сметарки тип "Бобър" и др.) всяка годна се утвърждаваха разходни норми за разход на гориво. Аз ги бях заварил такива (действали много години преди мен) и ежегодно ги преутвърждавах, като ми ги представяше за подпис лицето от
  Планов отдел. Те бяха някакви ведомствени изготвени от асоциация на дружествата БКС в Републиката.
  Ноооо... дойде ревизия на ДФК и ревизорката кой знае защо се захвана с тези разходни норми. За сметарката тиб "Бобър" призна само заводската норма на производителя на автомобила ( в случая "Шкода"). Да, но автомобила не е само голо шаси - има надсротойка с поне 10 м3 обем на приемния бункер за отпадъците. Има и механизми за повдигане и сваляне на казаните пред домовете. И режима на работа е тръгване и спиране на всеки 10 м. И после за разтоварване до сметището, където пътя е усрловно наречен път. И естествено, че нормата за разход на гориво на 100 км. е драстично по-голяма от заводската за движение на базов автомобил по магистрала. Но тази ревизорка не "призна" това и ми състави ревизионен акт за утвърдения от преразход, като постанови аз да върна разликата в бюджета на фирмата. Естествено е че оспорих в съда тази теза на ревизорката и тя падна. Но аз си знам какво ми беше докато окончателно не осъдих ДФК. Та затова съчувствам на Нено Димов...

  Сам съм, други няма...
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4246 Неутрално

  И съда ще го...оправдае
  —цитат от коментар 11 на pet_fire


  Най-вероятно така ще стане и българският данъкоплатец ще му плати десетки хиляди лева обезщетение.
  Ни най-малко искам да съм адвокат на Нено , но истинският виновник за водната криза в Перник е постоянният спътник в джипката на Бойко, бившият министър и после зам-министър на регионалното развитие Нанков, а към него прокуратурата дори не предприе разследване.
  Нено има други прегрешения , но специално за водната криза не могат да открият корупционен елемент, нито щети и загуби за държавата. Единствено е причинено неудобство на гражданите на Перник , но в България такова неудобство като недостиг на питейна вода и режим на водоснабдяване има всяка година в различни градове и десетки , ако не стотици села. За Перник се вдигна голям шум по чисто политически причини.

 23. 23 Профил на emil stefanov
  emil stefanov
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Има и други виновни, бившата кметица , бивша министърка откраднаха милиони източиха язовира и десетки хиляди страдаха а държавата го прикри явно парите са стигнали където трябва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK