С какво "Има такъв народ" атакува министър Асен Василев

С какво "Има такъв народ" атакува министър Асен Василев

© Велко АнгеловВ персонална атака срещу финансовия министър Асен Василев днес "Има такъв народ" използва история с 10-годишна давност, свързана с несъществуваща от 2013 г. насам британска фирма, на която той е бил един от ръководителите.


Обвинението от Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на ИТН, е в кражба на интелектуална собственост. Но понеже това се случи в контекста на настояването на "Демократична България" да чуе от партията на Слави Трифонов конкретни имена за бъдещи министри, този ход се възприе и като атака срещу ДБ. И не само - в няколко онлайн издания днес историята е насочена и директно към президента Румен Радев, който назначи Василев в служебното правителство.


Краткият коментар на Асен Василев пред журналисти в парламента бе, че по въпросния спор е спечелил всички дела в Ню Йорк и че действията на ИТН всъщност са очевидно "координирана атака на Тошко Йорданов и ДПС".
"Дневник" опита да установи по публични източници за какво става дума.


Началото е още по-назад във времето, когато преди 17 години Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев - възпитаници на университети в САЩ и Западна Европа - учредяват фирмата Lessno.com.


Съдбата ѝ прилича повече на това, което по-късно ще бъде наречено start-up - начинание (понякога и регистрирано като фирма), по правило завършващо с малък или никакъв успех, но в някои случаи с потенциал за израстване до доходоносен бизнес.


Инвеститор в Lessno.com през 2007 г. става фондът са рисково инвестиране NEVEQ, в който по това време управляващ партньор е Павел Езекиев, разказва "Капитал". Той е съосновател на New European Venture Equity, след като е бил първо съветник на тогавашния вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев, а после - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (2002 - 2004 г.) при кабинета "Сакскобургготски" и ръководител (2006 г.) на българския офис на Дойче банк (Езекиев работи за банката 4 години в Лондон като старши специалист по корпоративни финанси).


NEVEQ влага 3 млн. долара и изпраща двама свои представители в петчленния борд, като държи 51% от акциите. Заетите стават 57 души, които работят в две структури - EZsearch (разработва уникален софтуер за търсене на най-изгодни самолетни билети) и сайта lessno.com (дава възможност за резервация на самолетни билети). Асен Василев ръководи EZsearch.


Междувременно lessno.com се преструктурира, като сайтът и софтуерната лаборатория се регистрират в САЩ, а шапката на общата организация - в Холандия. EZsearch продава софтуера си на онлайн пътнически агенции, авиолинии и сайтове за сравнение на цените на билетите. В същото време сайтът работи с крайни клиенти предимно от САЩ и Западна Европа, където услугата е безплатна и всеки може свободно да открие изгоден билет там.


Но началото не е гладко - разработването на софтуера се бави повече от предвиденото и през 2008 г. NEVEQ налива още 1.5 млн. долара в проекта. Сменени са последователно трима IT директори. Все пак през февруари тази година екипът на lessno.com разработва първоначална версия на софтуера за търсене.


Според фонда юридическа проверка е открила множество нарушения на дружествения договор, които са главно за безстопанственост и преднамерена злоупотреба. Това им дава основание да поискат пълен контрол над lessno.com. Основателите около Асен Василев започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ.


Така в историята се появява датчанинът Мортен Лунд, известен в Европа "бизнес ангел" и един от първите инвеститори в "Скайп". Но негова предходна неуспешна инвестиция в датския вестник Nyhedsavisen го води до фалит и той не може да купи дела. "Загубих всичките си коли, арт колекция. Бяха на път да ми вземат къщата", признава по-късно Лунд. Приятели дори предлагат да платят образованието на децата му. Постепенно бизнесменът успява да се изправи на крака.


В началото няма право да инвестира в нови компании, тъй като активите му са запорирани от съда. NEVEQ не се съгласява с идеята му да плати определена сума след година и половина. Фондът обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com след консултации с юристи и разговори с инвеститорите във фонда.


Василев отхвърля обвиненията и заплашва с колегите му да си търсят правата в съд в Холандия и САЩ. Тогава обявява, че заедно с Лунд ще създадат нова компания, чийто бизнес ще е близък до този на lessno.com. Изданието отбелязва, че обикновено акционерите и мениджърите се задължават да не се занимавaт със сходен бизнес за определен срок от години.


Мортен Лунд става шеф на борда на директорите на британска (регистрирана на офшорните Британските Вирджински острови) компания за ценообразуване на самолетни билети "Евърбред" (Everbread). Тя е основана на 1 юни 2009 г. от Асен Василев, Мортен Лунд и Ашли Раниери и развива дейност в България, Сингапур и Великобритания, но между Василев и Лунд избухва конфликт и на 1 август 2013 г. е обявена в несъстоятелност и закрита.


Асен Василев става служебен министър на икономиката през 2013 г. в правителството на Марин Райков, назначено от президента Росен Плевнелиев. Тогава в. "24 часа" търси Лунд за интервю и той разказва, че Василев отишъл при него да го търси за съвместен бизнес. Датчанинът вложил 20 млн. долара в общата им компания "Евърбред", а по-късно убедил правителството на Сингапур, с което били приятели, да вложи 10 млн. в неуточнена валута. От разговора се разбира, че докато двамата продължават да имат общата компания, Василев периодично заплашвал Лунд със съд.


Разказва, че трябвало да се запознае с Езекиев, тъй като той започнал да го съди, защото познавал Асен Василев. От интервюто се разбира, че историята завършила със споразумение, което включвало "много пари". "Повярвахме във визията на Асен. Асен е един страхотен човек, с наистина страхотна визия. Той е гений. Но нали знаете - с гениите понякога се работи трудно. Мисля, че и с Айнщайн се е работило доста трудно", посочва още Лунд.


През 2015 г. датчанинът разговаря с "Капитал" като гост на Digitalk и изданието пише, че той предпочита да не говори за проекта Everbread, освен да нарича бившия си партньор с нелицеприятни имена.


Много от отправените днес обвинения срещу Асен Василев идват от една конкретна публикация на изданието phocuswire.com от преди 10 години. В нея се съобщава за приключването с извънсъдебно споразумение на спор между Everbread и компанията Vayant, за което няма публични подробности.


В изказването си в парламента Тошко Йорданов изброява детайли, които би трябвало да са известни само на страните по спора. Той говори за компютър, откраднат от Василев, за изплатени "няколко милиона долара и признание за открадната интелектуална собственост". В статията на phocuswire.com, позоваваща се на служител на Vayant, такова нещо няма. Цитирани са и две изявление от спорещите фирми, в които никъде не се говори за признаване на вина - напротив, и двете страни казват, че продължават напред с продуктите си (твърди се, че спорът е че Василев е използвал код от предишната си фирма). Т.е. обвиняващата страна приема преди да се е стигнало до доказване в съда, че Everbread е разработила нещо собствено.


Във въпросната статия се твърди, че обвинението от Vayant е от юли 2010 г. и засяга деветима нейни бивши служители, които "с шеметна скорост" (в рамките на около една година) били създали конкурентен продукт, използвайки "поверителна информация и/или копирайки програми със защитени права".


Става дума за продукта Haystack, който тогава изглежда много обещаващ, но спорът с Vayant притиска Everbread, Мортен Лунд се оттегля и е заместен като изпълнителен директор от Александер Щаун-Рехницер, също един от първите участници в стартъпа. През 2012 г. той казва, че Haystack се тества от 3 авиокомпании, но вероятно ще минат 2 години, преди някоя от тях да обяви начало на използването му.


По това време - около година преди обявяването в несъстоятелност, в компанията са останали не повече от 30 служители и тя трупа задължения.


През 2017 г. регистрираната в САЩ Vayant Travel Technologies е продадена за 35 млн. долара на американската PROS Holdings. Vayant е създадена по идея на българи и почти целият екип е базиран в София, а най-големият акционер в нея беше българският фонд NEVEQ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK