Правителството одобри актуализацията на бюджета (обновена)

Правителството одобри актуализацията на бюджета (обновена)

© Юлия ЛазароваСлужебният кабинет одобри актуализацията на бюджета на извънредно заседание, за което премиерът Стефан Янев съобщи днес по време на изслушване в парламента. В актуализирания бюджет са предвидени 2 милиарда лева повече приходи, както и допълнителни разходи от 1,8 млрд. лева, които да гарантират социалните плащания, да се посрещне евентуална нова COVID вълна през есента, както и за да се гарантира дейността на бизнеса.


"Ситуацията, виждате, че е динамична. Такова правителство все още не е съставено. В същото време икономическата и здравната ситуация в държавата е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата, по отношение гарантирането на социалните плащания, на дейността на бизнеса и разбира се, подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват", заяви Янев преди началото на извънредното заседание. Той призова парламентът да направи необходимия смислен дебат и да прояви разбиране към моментната ситуация, така че всички неотложни плащания в началото на септември да бъдат осигурени. Народното събрание трябва да гласува дали и как ще бъде актуализиран бюджетът.


Около общ план за актуализация на бюджета се обединиха в понеделник (26 юли) участниците в извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите на Янев отделните министерства няма да имат проблем да функционират нормално без актуализация, но социалните плащания, мерките за бизнеса, за подпомагане на здравната система в условията на епидемия от COVID-19 няма как да бъдат осигурени за септември, ако актуализацията не се внесе в парламента в началото на август. Иначе би било добре актуализацията да бъде внесена от редовно правителство, посочи Янев.
По-рано днес в парлаемнта премиерът информира народните представители, че неговият кабинет е заварил, меко казано, притеснителна финансова ситуация през май. "Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата", каза той.


"Установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината", каза Стефан Янев.


За приходните агенции служебният премиер обясни, че е направен анализ на дейността на НАП, който е показал, че фирмите, получили публични средства от обществени поръчки и плащания по програми на държавата, са със силна концентрация на публичните средства, като само през 2020 г. държавата е платила на частни фирми 15.8 млрд. лева, от които 3.4 млрд. лева са платени на 7 фирми. Започната е проверка на тези фирми и техните подизпълнители. Отделно за периода 2017 - 2020 г. приходната агенция е отписала 10 млрд. лева по давност, а други 10 млрд. висят несъбрани.


Голяма част от възможноста за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на годината, обясни Янев по повод бюджета за 2021 г.


На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. Янев отговори, че е обсъдена със социалните партньори.


"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", коментира той.


По повод на санкционираните от закона "Магнитски" българи, обявени в началото на юни, Янев, заяви, че липсва нормативна база какво се прави при санкционен режим от друга държава, като призова депутатите да се прецени необходимостта от закон в това отношение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK