Въглищните централи няма да се затварят с европейските пари

Атанас Пеканов

© snapshot webstreeming

Атанас ПекановНе сме обещавали затварянето на централите в Маришкия басейн в плана за възстановяване и устойчивост, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред Народното събрание в четвъртък, където представи последния проект на националния план, с който България ще кандидатства за средства от европейския спасителен фонд.


Така Пеканов отговори на въпрос от ГЕРБ дали поемането на ангажимент за изграждане на заместващи мощности на мястото на въглищните централи не означава фактическо обещание за закриването на трите маришки ТЕЦ.


Пеканов потвърди, че служебното правителство няма намерение да предрешава въпроса и ще остави на Народното събрание и на редовно правителство да вземат окончателното решение по проектите, свързани с реформата в енергетиката в плана за възстановяване.
България и Нидерландия са единствените държави от ЕС, които още не са внесли плановете си за оценка от Европейската комисия, което е предварително условие за започване на финансирането, срокът за което изтече на 30 април.


Вицепремиерът заяви, че четвъртата версия на плана, изготвена от служебното правителство е по-амбициозна от досегашните, но оставя отворени въпроси, по които трябва да се произнесе парламентът.


Освен съдбата на въглищните централи Пеканов посочи като отворени и въпросът за реформата за върховенството на правото, както и активирането на заемната част от плана. Засега България кандидатства само за безвъзмездни средства от ЕС, но според министъра по-късно би могла да включи допълнителни проекти, като поиска за финансирането им с евтини кредити от ЕС.


Според него Европейската комисия предпочита да получи качествен план, отколкото да се бърза с внасянето му в Брюксел. Пеканов увери, че парите няма да бъдат загубени, но че "има риск от забавяне". Затова той призова депутатите да не се опитват да променят всички заложени в него реформи и проекти.


Най-много въпроси по време на изслушването бяха отправени за отпадналия проект за възстановяване на напоителната система за земеделието и плана за финансовото подпомагане на фирмите. Пеканов обясни, че предложението с 850 млн. лв. да се възстановят напоителните канали не е достатъчно разработено и все още се очаква да му бъде направена оценка на въздействието, за да може да кандидатства за одобрение от Европейската комисия.


По плана за възстановяване на икономиката Пеканов изрази готовност да обсъди с депутатите разпределението на заделените 1.2 млрд. лв., които сега са предвидени за преки помощи на бизнеса и за кредитиране на най-жизнеспособните компании.


Министър Пеканов отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че намаляването на средствата за саниране ще позволи да бъде подобрена енергийната ефективност едва на една трета от 4300 сгради, които очакват безплатно саниране. Той поясни, че намалението е с 200 млн. лв. и се отнася само за еднофамилните сгради, като правителството предлага съфинансиране от 15% от страна на собствениците на сградите от най-висок клас, за да ги ангажира в по-бързото приключване на процеса, за което се настоява от Европейската комисия.


Пеканов увери депутатите, че пари не са насочвани за конкретни бизнес сектори, като средствата ще бъдат достъпни за всички, които са в състояние да предложат проекти, отговарящи на условията за финансиране по европейския Механизъм за възстановяване и устойчивост, за който приоритети са зеленият и дигиталният преход и неувреждането на околната среда. Министърът обясни, че планът не е ориентиран към проекти за отделни български градове и области, тъй като не е имало разработени планове, които да могат да бъдат включени за краткото време. Пеканов подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост не е продължение на оперативните програми и че проектите, които могат да влязат в него, трябва да отговарят на много по-строги критерии за екологичност и цифровизация.


Томислав Дончев, който в правителството на ГЕРБ отговаряше за изработването на предишните три версии на плана, заяви от името на парламентарната си група, че "85% е редакция на предишните" и че няма възражения с концептуалната рамка. Той обаче заяви, че отпадането на проектите за напояването, за уличното осветление са грешка. Дончев посочи, че искането за съфинансиране от собствениците на сгради няма да проработи и че намаляването на парите за директно подпомагане на фирмите е неправилно.


Новата версия на плана на България за възстановяване и устойчивост беше представена миналата седмица от правителството. Тя съдържа 57 проекта и 43 реформи, с които България да модернизира икономиката си през следващите седем години. Според правителството по плана България ще получи безвъзмездно от ЕС 12.6 млрд. лв. и чрез тях ще може да привлече още 8 млрд. частни инвестиции до 2027 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  "България и Нидерландия са единствените държави от ЕС, които още не са внесли плановете си за оценка от Европейската комисия, което е предварително условие за започване на финансирането, срокът за което изтече на 30 април."

  Само че като погледнем нидерландската икономика в какво положение е, и като погледнем българската, малко нещата са несъпоставими. Нидерландия може и без тези пари явно. Докато България и без това е най-мизерната страна в ЕС, а ако не дойдат и тези пари, вече ще стане бетер Африка.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Сипем едни милиарди .... за нищо

 3. 3 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Без правителство България не може май да кандидатсва за пари от ЕС. А правителство в скоро време няма да има.
  Победата на "партиите на промяната" се оказа пирова.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 4. 4 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 536 Весело

  Звучи гордо: бях заместник министър-председател, А

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "Пеканов подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост не е продължение на оперативните програми и че проектите, които могат да влязат в него, трябва да отговарят на много по-строги критерии за екологичност и цифровизация."

  ГЕРБ бяха свикнали да лапат по оперативни програми, но сега се очертава конкуренция между проекти

 6. 6 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Днес в Г 20 не са се разбрали за каквото и да е дата за спиране на въглищата. Китай си отварят нови централи, Русия, Индия също са против. ЕС ще приключи окончателно икономиката си и ще е в ситуацията "въздухът ми е много чист, нищо, че съседът до мен гори гуми"...

 7. 7 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#6] от "uchuden":

  Е няма той светът е разделен на отделни области и въздухът от Китай и Индия не достига до Европа (ЕС)...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Без правителство България не може май да кандидатсва за пари от ЕС. А правителство в скоро време няма да има.Победата на "партиите на промяната" се оказа пирова.
  —цитат от коментар 3 на justauser


  Че това правителство (служебното) може да остане още няколко години (ако има избори през три месеца). Правителство винаги ще има. Парламент - не.

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  "Въглищните централи няма да се затварят с европейските пари"

  За разлика на първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй , които бяха затворени със европейски пари , които никак не бяха малко , близо милиард евра. ЕС пое финансирането на затварянето на тези блокове поради това , че по тяхно искане те бяха затворени 3 до 4 години преди да изтече експлоатационният им срок. Така България спести близо милиард евра , които българският данъкоплатец щеше да блаща , ако реакторите бяха работили още няколко години.

 10. 10 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  "Въглищните централи няма да се затварят с европейските пари"За разлика на първите 4 блока на АЕЦ Козлодуй , които бяха затворени със европейски пари , които никак не бяха малко , близо милиард евра. ЕС пое финансирането на затварянето на тези блокове поради това , че по тяхно искане те бяха затворени 3 до 4 години преди да изтече експлоатационният им срок. Така България спести близо милиард евра , които българският данъкоплатец щеше да блаща , ако реакторите бяха работили още няколко години.
  —цитат от коментар 9 на tacheaux


  Бъркаш 3-4 години с 30-40 години. Виж кога е построена унгарската Пакш-1. ( подсказка: 1983-1986) Още работи и ще продължи още поне десетина години.

  Сам съм, други няма...
 11. 11 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално  До коментар [#9] от "tacheaux":

  Същите реактори като нашите , които Евроколхоза предсрочно затвори все още успешно си бачкат по целия свят отдавна са възстановили инвестициите , които са направени при строителството им и носят приходи на собствениците им . Просто там не са се намерили олигофрени като партията на Зелените , които бяха управляващи тогава в Германия да им затворят реакторите ,както на нас .

  Само да ти напомня , че председател на партията на Зелените тогава беше доказаният терорист от " Фракция Червена Армия " Йошка Фишер . До 1975 Фишер е член на ляво радикалната и войнствена групировка Революционна борба (Revolutionärer Kampf), участва също и в Почистващата група[2] ръководейки уличните боеве с полицията, в които са тежко ранени много полицаи.
  През 1969 Фишер взима участие в конференция на терористичната на времето Организация за освобождение на Палестина в Алжир, на която Ясер Арафат пропагандира борба до крайна победа над Израел.
  На 14 май 1976 след демонстрация по повод смъртта на терористката Улрике Майнхоф, Йошка Фишер е арестуван във връзка с атаката над полицаи с коктейли молотов, при която са тежко ранени двама от полицаите.
  На 11 май 1981 министърът на икономиката на провинция Хесен, Хайнц-Херберт Кари е убит с огнестрелно оръжие, което заедно с други откраднати от американска казарма е транспортирано през 1973 с колата на Йошка Фишер. Фишер твърди, че той е дал колата си на станалия впоследствие терорист Ханс-Йохим Клайн само, за да ѝ бъде поставен нов двигател. Едва по-късно той разбира, че с колата са транспортирани откраднатите оръжия.
  В началото на 2005 външния министър на Германия Йошка Фишер стои в центъра на вниманието и в така наречената афера с визови злоупотреби, в скандала е замесено и посолството на Германия в София, след като става ясно, че германски гражданин е изнасял български деца за педофили в Германия[8]. Фишер се явява в качеството на свидетел пред специално съставената за целта разследваща комисия на Бундестага, пред която признава лични пропуски и поема цялата политическа отговорност. Той изключва последваща от скандала оставка от поста вицеканцлер и външен министър, загадка остава под каква форма смята да поеме политическата отговорност.

  Е , тоя хубавец и прекара решението на Евроколхоза да ни затворят четирите работещи реактора .

  В началото на 2006 държи многобройни доклади за инвестиционните банки Барклейс и Голдман Сакс. През същата година се отдава и на преподавателска дейност в елитния американски университет в Принстън (Princeton University), където въпреки незавършеното си средно образование чете лекции на тема „международна кризисна дипломация“.

  Сега е " преподавател " в някакъв прехвален Американски университет и промива мозъците на нещастното младо Американско поколение . 12. 12 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 325 Неутрално

  “ една трета от 4300 сгради, които очакват безплатно саниране.”

  А за безплатно е””не къде да се запиша? Нямам претенции от коя страна съм. Важното е ефективност да има :)

  Поздрави!
 13. 13 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 59 Неутрално

  "Министър Пеканов отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че намаляването на средствата за саниране ще позволи да бъде подобрена енергийната ефективност едва на една трета от 4300 сгради, които очакват безплатно саниране. Той поясни, че намалението е с 200 млн. лв. и се отнася само за еднофамилните сгради, като правителството предлага съфинансиране от 15% от страна на собствениците на сградите от най-висок клас, за да ги ангажира в по-бързото приключване на процеса, за което се настоява от Европейската комисия."

  А всъщност реалността е, че безплатното саниране след като Герб загубиха властта просто спря.
  И не се знае дали въобще пак ще има. Програмата за европейско саниране просто спря.

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунисти.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK