България е усвоила над 14 млрд. лева европейски средства от 2007 година досега

България е усвоила над 14 млрд. лева европейски средства от 2007 година досега

© Георги КожухаровКъм 15 юни усвоените европейски средства в България прехвърлят 14 млрд. лева, съобщава Институтът за пазарна икономика. Това е сумата на всички изплатени пари по проекти, финансирани от структурните и кохезионните фондове на ЕС от началото на 2007 година. Най-много от тях са в София - над 4 млрд. лева. Следват областите Пловдив (близо 1 млрд. лв.) Благоевград (800 млн. лв.) и Бургас (750 млн. лв.). Като абсолютна сума пък най-малко са усвоените фондове в областите Перник, Търговище и Кюстендил (по около 130 млн. лв.).


По-големият размер на похарчените еврофондове отразява най-вече наличието на проекти в инфраструктурата - столичното метро, пътища и магистрали, водни цикли и т.н., които по своята същност изискват повече средства.


Най-големите областни проекти включват изграждане и подобрение във:
• Градски транспорт - в столицата (основно метрото, изплатените средства за което вече надхвърлят 750 млн. лв.), Бургас, Варна, Русе, Враца;
• Магистрали и пътища - Благоевград (АМ "Струма"), столицата (АМ "Калотина-София"), Смолян ("Михалково-граница" и "Смолян-Стойките-Широка лъка");
• Водни цикли и ВиК - Плевен, Добрич, Пловдив, Враца, Ямбол;
• Третиране на битови отпадъци - столицата, Варна, Пазарджик, Благоевград;
• Училищна инфраструктура - столицата, Бургас, Хасково, Видин, Варна;
• Градска среда - Варна, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Велико Търново.
Изплатените средства достигат средно 2010 лева на човек от населението - отново най-много в столицата (3578 лв.), следвана от областите Габрово (3331 лв.), Благоевград (2641 лв.) и Враца (2522 лв.).


При средни за страната 2010 лв. на човек от населението шест общини са получили над 5 хиляди лв. - Добрич (град), Свиленград, Костинброд, Приморско, Бяла (Варна) и Созопол. Половината от българските общини са успели да усвоят под хиляда лева на човек, като най-малко са изплатените средства в Дулово, Хитрино, Добричка община и Братя Даскалови - под 200 лв. на човек от населението.


В по-малките общини със сравнително ограничен административен капацитет усвояването е по-малко. Данните за 2021 г. обаче отново показват, че усвояването на европейски фондове не допринася за сближаването на отделните региони. Нещо повече - проектите често отместват фокуса на администрацията от развиване на бизнес средата и привличане на инвестиции, които дългосрочно да повишат местния стандарт на живот, към подобряване на градската среда с невинаги ясна полза и дългосрочна устойчивост - изграждане на стадиони, градинки и транспорт. Това още веднъж показва нуждата от фискална децентрализация, посочват от института.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK