Отдели в 5 съдилища да поемат делата на спецсъда, предлага Янаки Стоилов

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов представи предложения за законодателни промени за трансформиране на спецправосъдието.

© Лили Тоушек

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов представи предложения за законодателни промени за трансформиране на спецправосъдието.Закриване на специализираните съдилища и прокуратури и прехвърляне на делата, които се гледат в тях, в специализирани отдели в 5 окръжни съдилища. Това предвижда законодателна промяна, която министерството на правосъдието ще внесе в парламента, придружена от анализ. За законодателното предложение като "по-балансиран вариант" съобщи на брифинг във ведомството служебният министър Янаки Стоилов.


"За нас оптималното решение е да се създадат специализирани отдели в седалищата на сегашните апелативни райони - на пет места в страната да има такива отдели и отделения, които да се занимават с престъпленията в обхвата на специализираното правосъдие. Ще се запазят добрите страни, ще се избегнат неефективни и лоши практики и ще се предотврати възможността за местни влияния", обясни министър Стоилов.


Той съобщи, че са изпратени писма до ръководителите на специализираните институции, а след като са получени отговори е подготвен анализ, който също ще бъде внесен до депутатите заедно с предложенията за промени. По думите на служебният министър на правосъдието, промените предвиждат да се запазят добрите страни на специализираното правосъдие, но без съществуването на специализираните структури.
За висящите дела, които вече са започнали, е предвидено да бъде даден по-голям срок, за да завършат пред съответния спецсъд на първа или втора инстанция. По този начин ще се избегне забавянето по тях или започването им отначало.


Според зам.-министър Мария Павлова през последните години с промените в законодателството през 2017 и 2018 г. твърде много се е разширил обхватът на дела, които се разглеждат в спецсъдилищата. Стоилов посочи като пример за лоша практика това, че почти всяка форма на съучастие вече се квалифицира като организирана престъпна група, а тези дела са подсъдни на спецструктурите.


Промените предвиждат като първа инстанция да се произнасят 5 окръжни съдилища, втора да бъдат апелативните, а трета - Върховния касационен съд.


"Демократична България" още на 21 юли, в първия работен ден на 46-ото Народно събрание, постави на масата въпроса за закриването на специализираните съдилища и прокуратури с предложения за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Какво предвиждат промените и как другите партии гледат на тях - четете тук


Подготвя се и друг законопроект, който предвижда премахване на т.нар. "инвестиционно гражданство". Той отдавна анонсираше тази идея с мотива, че не може да се търгува с българско гражданство.


"Във връзка с това съм изпратил искане към ДАНС да направи проверка за последните няколко години за гражданствата, придобити на това основание. Съществува изискване инвестициите, които са заявени, да бъдат поддържани през определен период . Законът дори дава възможност за отменяне на гражданство, ако са нарушени изискванията", обясни Стоилов.


Бюрото по защита на свидетелите да се върне към основната си функция


Служебният министър на правосъдието е убеден, че Бюрото за защита на свидетелите към главния прокурор трябва да се върне към първоначалните си функции и замисъл.


"За последния период от 6 месеца почти липсват лица, които да са под закрила. Трябва да се върнем към общия замисъл за функциониране на Бюрото за защита на лица, застрашени в рамките на наказателно преследване, преди всичко свидетели и магистрати, ако е необходимо", обясни Янаки Стоилов.


По думите му, в момента прокурорите и съдиите се защитават по различен ред. "За да бъде защитата еднакво ефективна, тази дейност трябва да бъде ръководена и координирана от едно и също място", смята министърът.


"Целта на Бюрото по защита не е да се създаде някаква паралелна НСО структура, а наистина тя да обслужва правосъдието. Предстои, предполагам през есента, да се произнесе Конституционният съд по едно искане, в което се оспорват определени норми в закона, и смятам, че народните представители могат да променят това, което беше. Към финансовите въпроси трябва да обърне внимание ВСС и да изисква подробна информация за разходите, които се правят от Бюрото", добави още Стоилов.


На 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото и на подчинението на главния прокурор за противоконституционна.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK