Министерството на културата ще държи да се запази външният вид на халите, но не може да забрани дейността им

Министерството на културата ще държи да се запази външният вид на халите, но не може да забрани дейността им

© Лили ТоушекТова, което е поставено като желание от новите купувачи на Центалните хали, е представено преди 2-3 години, така че питайте предишното правителство защо не е поставено на обществено обсъждане. Така министърът на културата Велислав Минеков отговори на въпрос от зрител защо Министерството на културата допуска халите да се превърнат в супермаркет. "Това не е работа на Министерството на културата. Кой какво ще върши в собствения си имот си е негова работа", каза министърът в онлайн рубриката на служебния кабинет "Властта говори! Открито", в която министри отговарят на живо на въпроси на гражданите.


По думите му халите имат нужда от голям ремонт и реставрация и министерството ще държи да се запази фасадата, както и вътрешния вид на сградата. "Ние не можем да забраняваме дейност, това е", заяви Минеков.


По-рано през седмицата стана известно, че веригата "Кауфланд" има предварителен договор за покупката на софийските Централни хали, но дали смяната на собствеността ще се осъществи зависи от това как ще бъде преустроено вътрешното пространство на магазина и дали потенциалният инвеститор ще излезе на печалба, ако запази духа на стария софийски покрит пазар. Това се разбира от заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности, което Министерството на културата публикува в youtube.


Българските културни институти гълтат пари, без да отчитат дейност
Необходима е ревизия на дейността на българските културни институти в чужбина и нова политика, заяви Минеков. По думите му служителите там са назначаване по критерий "симпатичност" на министъра на културата, изпращат се на посещение отново симпатични нему и на директорите на институтите хора и се харчат пари без отчетност. Необходима е комисия за проверка на дейността им, каза министърът на културата, защото правилникът не се спазва. По думите му на места се отчитат разходи от по 120 хил. лв. за транспорт. "Аз не мога да разбера къде са отишли тези пари", е възмутен Минеков.


Според него е криворазбрана идеята за тези институции - те не са за да се привлича българската общност, а местната публика, посочи министърът и даде за пример чуждите културни институти в България, които организират събития за българската публика. "Това не дом за емигранти и нещастници, които търсят своите приятели", каза.


Трябва да се види как е дошла всяка вещ в колекцията на Божков


Местенeто на колекцията от артефакти на Васил Божков не е дело на Министерството на културата, а решение на прокуратурата, срещу което Минеков се обяви. Според него трябва да се отбележи как всяка от вещите в нея е пристигнала в колекцията, защото колекцията е наистина ценна и на световния пазар. Трябва да се търси как е дошла всяка вещ в колекцията, което е странно, че не се знае, каза още Минеков. "Трима министри са одобрили това като легален вид колекция, а според специализираната прокуратура е извън закона. Какво правим тогава с тези трима министри, те нарушили ли са закона, когато са направили легална тази колекция", попита Минеков.


Нова методика за избор на директори на театри


Минеков мисли за смяна на процедурата за директори на театри, защото смята, че сегашната не е достатъчно адекватна. Трябва да има и ограничение в мандатността, което трябва да се обсъди с общността. Откриването на фалшиви читалища той определя като "откриване на политически клубове". За това отговорност трябва да имат кметовете на общините, защото те управляват читалищата. "А когато се стигне до ремонт, читалищата се обръщат до Министерството на културата, а не до кмета, който е превзел читалището", каза министърът. "Читалищата в Турция, наричани културни клубове, са направени по идея на Ататюрк, който е видял българските и те са създадени по този образец. Би трябвало да се работи по същия начин в България", заяви Минеков.


Той обяви, че следващата седмица ще бъде открита сграда, която ще помогне на младите художници, които тъкмо излизат на пазара в момента и искат да се изявяват.


Според Минеков приходите от историческите и културни обекти не са много добри. "Някои от тези филиали и музеи смятам да пренасоча към друг вид дейност", каза той. Той каза, че знае музей, който е имал само 4 посетители за един месец.


Министърът каза още, че не той стои зад комисията, която реши да даде възнаграждения на популярни изпълнители, но именно той е трябвало да сложи подписа си в края на документа.


"Служебното правителство плати предизборните услуги на предишното правителство."


Велислав Минеков,

министър на културата


Той е могъл и да откаже, но с цената на очакванията на творците. По думите му скоро парламентът трябва да реши въпроса с "вечните пенсии, за които са лъгали културни дейци, че ще се увеличат".


От 2014 г. е трябвало да започнат приходи от частните хазартни оператори, казва Минеков. Според него загубите са на стойност милиони левове и някой трябва да обърне внимание именно на това.


Минеков призова гражданите да са "шумни" за всяка нередност. Думите му дойдоха след въпрос за съдбата на старата сграда на Националната гимназия за древни езици и култури на Женския пазар, министърът обяви, че е дал разрешение за ремонт.


Фондът за културата се е превърнал в министерство в министерството, каза Минеков и напомни, че заседанията на Управителния съвет са публични. Той изрази недоумение за парите, давани от правителството на Борисов, на богати общини и богати хора. "Притеснен съм, че правителство няма да има, а това означава да не можем да мислим в дългосрочен план", каза.


Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 10 Неутрално

  "МинИстерството" уважаеми!!!

 3. 3 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Да е хранителен магазин не е ли предназначението по замисъл на халоте? Какъв е проблема?

 4. 4 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наистина груба грешка. Достойното предназначение на Халите е да се превърне в галерия за произведенията на изкуството, направени лично от г-н Минеков.

  Както и дискретен щанд, продаващ на прилични цени, инструментите които г-н Минеков е използвал. Невъобразима ценност е да притежаваш длето, чиято дървена дръжка е попила потта и кръвта на г-н Минеков, докато твори нуминозно изкуство.

 5. 5 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хай Буй":

  И на тейка му чифтето, дет с др.живков е пуцал на авджилъка...

 6. 6 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Самата покана на комунистическата партия за участие във властта е престъпление, а онези които подкрепят това деяние - престъпници. Този който са го набедили за министър е наследствен комунист. Всеки да си прави сметката.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  Има си хас Минеков да не каже, че колекцията на Божков била легална. Че кой му плащаше да виси на фонтана пред президентството цялото минало лято?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Може би пловдивското масонче ще назначи министър на културата, който строго ще следи дали уважавате жените си по културен начин. Дотогава съм съгласен с Минеков, че не е работа на министерството да контролира кой какво прави в имота си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#3] от "Big Muzzy":

  проблема е от германския град Хале - да не се бърка с Хановер.
  Голям е колкото опашката на Халеевата гаммета, по-тежък от Черна дупка и лети право към Йена.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 10. 10 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#1] от "Big Muzzy":

  МинЕстество - това, може би, идва от комбинацията между МинИстерство и МинЕков ... :-)

 11. 11 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Голям проблем, софийските хали, и занимават цяла България.
  Както казват в Северна Македония "Баш ма брига".
  Столицата отдавна трябваше да се върне там, където и е мястото, в старопрестолния град Велико Търново.

  кратък
 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иполит Матвеевич":

  важното е да си джигит!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Готино!
  Отвънка поне ще са “културни” хали 😂

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Готино!
  Отвънка поне ще са “културни” хали 😂

 15. 15 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мариана Кълвачева":

  нали, когато генерал Скопелев стане Македонец, а цар Освободител- Александър Македонски

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 16. 16 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alabin Byblionov":

  Изречението има нужда от превод на български.

  кратък
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  Голям проблем, софийските хали, и занимават цяла България.Както казват в Северна Македония "Баш ма брига".Столицата отдавна трябваше да се върне там, където и е мястото, в старопрестолния град Велико Търново.
  —цитат от коментар 11 на Мариана Кълвачева


  Направо в Онгъла, викам.
  Хем ще е и "еко"!

 18. 18 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#17] от "xm...":

  Може и в Онгъла, важното е да не е като сега в Клоаката.

  кратък
 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Голям проблем, софийските хали, и занимават цяла България.Както казват в Северна Македония "Баш ма брига".Столицата отдавна трябваше да се върне там, където и е мястото, в старопрестолния град Велико Търново.
  —цитат от коментар 11 на Мариана Кълвачева


  Идеално. Ама си вземете и селяндурите, дето заляха София. И кметичката харизваме.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 20. 20 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Халите нали бяха гордостта на Софиянски. Какво пак се шуми около тях ?

 21. 21 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1867 Разстроено

  Министерството на културата ще държи да се запази външният вид на халите, но не може да забрани дейността им
  ...............................
  Ама пък как му се искаа...

 22. 22 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#19] от "Хриси":

  Значи сте съгласни, да не се пишманите после ?
  Проекта го има вече.
  Въвежда се софийско жителство, но не за да не идват в софия хора, а ... да не излизат.
  По околовръстното се прокопава канал, пускат се крокодили, които ядат топки.
  Валерката изгражда ограда като на границата, пуска се ток 380 волта и никой никъде не марда.
  Политиците остават вътре.
  Назначава се денонощна охрана, може Делта гард да помогне, Цацаров ще им е шеф, а Каскета ще е помощник.
  Столицата се премества на ново място, вече казахме, че Велико Търново е точното място.
  Всички стари муцуни, корумпирани тикви, чиновници-паразити и обикновени мижитурки си остават в софия.
  Пък дано нещата се оправят.
  Само какво ще правим с мутрите и идиотите по морските курорти, май трябва през зимата да се затвори порталът.
  Пиша София с малка буква, не че не знам как се пише, а от неуважение.

  кратък
 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Хайде да избират правителство и този да се разкарва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK