Пеевски лично обжалва "черния списък" след санкциите по "Магнитски"

В началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които и Делян Пеевски.

© Анелия Николова

В началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които и Делян Пеевски.Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е подал жалба във Върховния административен съд, с която оспорва решението на правителството, свързано със санкциите по закона "Магнитски" и вкарването им в черни списъци, съобщава в публикация по темата "Сега".


Пеевски е последният от тримата санкционирани по "Магнитски", който и в лично качество обжалва решението на правителството. Бизнесменът и обвиняем Васил Божков и бившият зам.-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков обжалваха още преди месец.


Повод за жалбите е решението на Министерския съвет, с което бе създаден т.нар. черен списък, в който попадат всички свързани с тях хора и фирми. По силата на решението държавните и общинските фирми, както и всички ведомства трябва веднага да прекратят всякакви връзки с тях и да не влизат в нови взаимоотношения.
Пеевски вече оспори решението на кабинета чрез "Интръст" ЕАД, на което е едноличен собственик на капитала. Делата на тримата санкционирани все още не са насрочени, но тези, заведени от свързани с тях фирми и дружества, предстои да започнат най-рано през ноември, съобщава още "Сега".


Още в началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В списъка попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.


Действието на НАП бе резултат от правителствено решение на служебния кабинет, с което на работна група бе възложено да идентифицира и обяви всички лица и фирми, свързани с тримата, така че държавните компании и институции да са наясно докъде се простират санкциите и да се предпазят от транзакции, за да не се окажат в санкционирания кръг. Веднага след публикуването на списъка заваляха и жалби в съда от засегнати и попаднали в него като свързани лица или дружества.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK