Според регионалното министерство детската болница трябва да е в района на Медицинска академия

Според регионалното министерство детската болница трябва да е в района на Медицинска академия

© Цветелина Белутова, КапиталНяма спор, че може и трябва Националната детска болница да е в района на Медицинска академия, теренът е свободен - това заяви регионалният министър Виолета Комитова в парламента, цитирана от БТА. Тя участва в обществената дискусия "Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от "Демократична България". Гости бяха архитекти, инженери, специалисти в изграждането на детски болници, депутати.


Още от 2011 г. в застроителния план на комплекса има място за детска болница, припомни Комитова. Според нея плюс за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура. "Днес двете тези са: ще се борим ли за сградата-скелет или ще вървим към нова сграда, както е предвидено от 2011 г.", обобщи министърът.


Повече за спънките около строежа на детската болница можете да прочетете тук и тук.
"Основната задача е да се отговори на въпроса може ли България да си поставя национални цели, политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца", подчерта в началото на дискусията председателят на парламентарната комисия на "Демократична България" Христо Иванов.


Как се стигна дотук


По време на дискусията арх. Пенчо Димитров, директор на дирекция "Устройство на територията" в регионалното министерство, подчерта, че не би трябвало да има големи очаквания към ведомството за решаване на споровете около детската болница, тъй като възложител е здравното министерство и всички процедури са в правомощията на здравния министър.


Миналата седмица изпълнителният директор на строителната компания "Главболгарстрой" Мая Пенчева заяви пред "Дневник", че консорциумът "Детско здраве" начело с "Главболгарстрой", който трябваше да изгради новата детска болница на мястото на изоставения строеж до Медицинска академия, не е уведомен за прекратяването на договора с Министерството на здравеопазването (МЗ), както бе обявено по-рано.


На 5 юли МЗ е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД в едномесечен срок да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия. Това стана известно от публикация на страницата във "Фейсбук" на Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница".


Служебният екип на МРРБ е заварил преписки с искане за допускане на подробен устройствен план, свързан със сградата скеле, което е било отказано, припомни Комитова днес.


През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнителя "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор (за реконструкция на сградата-скеле, а не за събарянето й - бел. ред.). Сега обаче Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в "изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".


"През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД "Детско здраве" договор за инженеринг на "Национална многопрофилна детска болница", който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД."


През февруари 2021 година държавното дружество е поискало от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие.


"На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора", уточнява МЗ.


Днес министър Комитова обясни, че е последвала среща-разговор с фирмата, спечелила обществената поръчка, на който тя е предложила виза за строителство. Те отказали и настояли за издаване на ПУП. Аргументът им бил, че ако получат виза, ще отпадне обществената поръчка.


Каруцата е сложена пред коня


Най-правилният начин е рестарт на процеса - това обобщи в интервю за Би Ти Ви арх. Петкана Бакалова от гражданската инициатива "ЗА истинска детска болница". "Няма как да се направи реконструкция на старата сграда. Това е правен абсурд - да се преустрои нещо, което не съществува. Довършването на строежа е невъзможно", заяви тя.


По думите й "с тази обществена поръчка каруцата беше сложена пред коня", защото няма анализ на нуждите в детското здравеопазване. "Как се създава болница - първо се прави прогноза на база статистика и база очаквания за демографията и детската заболеваемост. Прави се прогноза за детското здравеопазване и тогава се проектира сградата", посочи тя.


На обществената дискусия по-рано днес експерти коментираха, че нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство.


Депутатът от "Демократична България" Таня Андреева каза, че ще предложи създаването на подкомисия за детското здравеопазване към парламентарната здравната комисия. Една от целите на подкомисията ще бъде да анализира потребностите на бъдещата детска болница с помощта на експерти. Според нея, докато тече прекратяването на съществуващия договор, трябва да се започне с анализа на нуждите на бъдещата болница, за да не се губи повече време. Анализът трябва да бъде извършен от МЗ, но ако няма капацитет, може да го възложи и на външна компания.


Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Естествено, че там трябва да си остане по ред причини. Там са преподавателите, студентите и специализантите. Там са още 5-6 болници. Ако се закъса с някоя не-детска диагноза, да може да се пренасочи пациентът веднага или извикан специалист на помощ. Зеленият коридор за линейките към Пирогов също минава оттам, няма нужда да се организира нов.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3488 Неутрално

  Намерете си друго място за болница. Оставете построената сграда на мира. Нито старата можете да използвате, нито нова ще построите, некадърници!

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2342 Весело

  Ще дойде Борисов и ще разхвърля задачите. Тука шменди/капели ...дискусии ала бала !
  1 .Важното е да я построи МОЯ фирма,
  2.Друга моя да внесе техниката
  После ще я поеме Балтов .......и ще оправим работата !:)

 4. 4 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 792 Неутрално

  А защо не се ползва Правителствена болница Лозенец, която е с отпаднал статут на правителствена?

 5. 5 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Безплодието на БГ отново в действие.
  Спомням си подобни случаи:
  1. Моста на Дунав при Видин: хиляди години след войната в Югославия и ембаргото отпадна, някак напук успяхме да построим този мост....
  Поне не се загубиха милиарди, както при
  2. АЕЦ Белене......
  3. Тунел под връх Шипка!?!
  4. 40 години метро в София....Добре че започна "усвояването" на европейските пари, че се случи...
  5. Колко години продължи сагата с пешеходната зона по бул. Витоша в София, а сега без нея не можем!
  За магистрали и газови връзки по-добре да не говорим...
  Талантливи сме!!!

  Сидо
 6. 6 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#4] от "HERMES":

  Неофициално не е, но фактически е, затова!

  Сидо
 7. 7 Профил на pts00648711
  pts00648711
  Рейтинг: 25 Неутрално

  А защо точно в София? Защо не в Стара Загора например, за да е удобно за гражданите от всички краища на страната, включително и от Северна, като се изгради тунелът под Шипка. В София и без това има достатъчно болници.

 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#4] от "HERMES":Неофициално не е, но фактически е, затова!
  —цитат от коментар 6 на Подуенски нюанс


  Напротив , от началото на 2021 отново е "правителствена". Иначе мястото на новата детска болница е точно на мястото настарата сграда.

 9. 9 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Мая Пенчева каза, че ако не се прекрати договора, до 2,5 години болница ще има.
  Което не се хареса на гладни архитекти, конструктори, надзорници и пр.
  Мая Пенчева каза още, че всяко друго решение ще забави болницата поне с 10 години.
  Което явно се хареса на гладните...

  От идиоти отговор не чакам
 10. 10 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 902 Неутрално

  НЕ!
  Не всичко трябва да бъде набутано в София!
  Какво пречи тази болница де е в Плевен?

 11. 11 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#5] от "Подуенски нюанс":


  Само не разбрах защо при националните, набутваш и градските че и квартални проблемни проекти? АЕЦ и пешеходна зона под един знаменател?

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  Намерете си друго място за болница. Оставете построената сграда на мира. Нито старата можете да използвате, нито нова ще построите, некадърници!
  —цитат от коментар 2 на Judjuk


  Толкова много болнични сгради има , които не се ползват и запустяват , но ще ги рушим и ще изграждаме нови , щото сме бъкани с пари и се чудим какво да ги правим

 13. 13 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Ситуацията с болницата в момента е следната.

  Събрали са се всички страни да обсъждат. Гледат котката. Едните усилено твърдят, че е черна. Другите точно на обратното мнение - бяла е! Черна е! Бяла ! И така стоят и спорят до безкрай.

  Няма ли някой да излез и да им каже, че е крайно време да спрат спора какъв цвят е котката, а да я пуснат да лови мишките...

  Не е нужно нищо повече от това да се прати една фирма за събаряне на строежи, да сложи експлозив и да я събори тая грозна соц сграда. А после да докарат два багера, два камиона с пясък, един бетоновоза и за почват строежа нована сграда. Работа за месец. Докато само се карат коя да е сградата и къде да е сградата, а нищо не се прави, губят само малките пациенти.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK