Според регионалното министерство детската болница трябва да е в района на Медицинска академия

Според регионалното министерство детската болница трябва да е в района на Медицинска академия

© Цветелина Белутова, КапиталНяма спор, че може и трябва Националната детска болница да е в района на Медицинска академия, теренът е свободен - това заяви регионалният министър Виолета Комитова в парламента, цитирана от БТА. Тя участва в обществената дискусия "Национална детска болница в България в контекста на добрите европейски и световни практики", организирана от "Демократична България". Гости бяха архитекти, инженери, специалисти в изграждането на детски болници, депутати.


Още от 2011 г. в застроителния план на комплекса има място за детска болница, припомни Комитова. Според нея плюс за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура. "Днес двете тези са: ще се борим ли за сградата-скелет или ще вървим към нова сграда, както е предвидено от 2011 г.", обобщи министърът.


Повече за спънките около строежа на детската болница можете да прочетете тук и тук.
"Основната задача е да се отговори на въпроса може ли България да си поставя национални цели, политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца", подчерта в началото на дискусията председателят на парламентарната комисия на "Демократична България" Христо Иванов.


Как се стигна дотук


По време на дискусията арх. Пенчо Димитров, директор на дирекция "Устройство на територията" в регионалното министерство, подчерта, че не би трябвало да има големи очаквания към ведомството за решаване на споровете около детската болница, тъй като възложител е здравното министерство и всички процедури са в правомощията на здравния министър.


Миналата седмица изпълнителният директор на строителната компания "Главболгарстрой" Мая Пенчева заяви пред "Дневник", че консорциумът "Детско здраве" начело с "Главболгарстрой", който трябваше да изгради новата детска болница на мястото на изоставения строеж до Медицинска академия, не е уведомен за прекратяването на договора с Министерството на здравеопазването (МЗ), както бе обявено по-рано.


На 5 юли МЗ е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД в едномесечен срок да прекрати договора с консорциум от компании от групата на "Главболгарстрой" за изграждане на нова детска болница от предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинската академия. Това стана известно от публикация на страницата във "Фейсбук" на Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница".


Служебният екип на МРРБ е заварил преписки с искане за допускане на подробен устройствен план, свързан със сградата скеле, което е било отказано, припомни Комитова днес.


През 2011 г. влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус, чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнителя "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти, преди година бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор (за реконструкция на сградата-скеле, а не за събарянето й - бел. ред.). Сега обаче Министерството на здравеопазването е намерило основание за прекратяване на договора в "изразената позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж".


"През април 2020 година Министерството на здравеопазването е сключило с ДЗЗД "Детско здраве" договор за инженеринг на "Национална многопрофилна детска болница", който предвижда реконструкция на сграда, несъществуваща в Подробния устройствен план на София. През октомври 2020 година Министерството на здравеопазването е прехвърлило правата си на възложител на фирма "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД."


През февруари 2021 година държавното дружество е поискало от МРРБ да бъде издадена виза за проектиране. Такава не е издадена от предишния министър на регионалното развитие.


"На 9 юли настоящият министър на регионалното развитие официално отказва издаване на виза за проектиране. Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора", уточнява МЗ.


Днес министър Комитова обясни, че е последвала среща-разговор с фирмата, спечелила обществената поръчка, на който тя е предложила виза за строителство. Те отказали и настояли за издаване на ПУП. Аргументът им бил, че ако получат виза, ще отпадне обществената поръчка.


Каруцата е сложена пред коня


Най-правилният начин е рестарт на процеса - това обобщи в интервю за Би Ти Ви арх. Петкана Бакалова от гражданската инициатива "ЗА истинска детска болница". "Няма как да се направи реконструкция на старата сграда. Това е правен абсурд - да се преустрои нещо, което не съществува. Довършването на строежа е невъзможно", заяви тя.


По думите й "с тази обществена поръчка каруцата беше сложена пред коня", защото няма анализ на нуждите в детското здравеопазване. "Как се създава болница - първо се прави прогноза на база статистика и база очаквания за демографията и детската заболеваемост. Прави се прогноза за детското здравеопазване и тогава се проектира сградата", посочи тя.


На обществената дискусия по-рано днес експерти коментираха, че нова детска болница може да има след 5-6 години, ако се започне от нулата с анализ на нуждите, архитектурен конкурс, изготвяне на нов проект и строителство.


Депутатът от "Демократична България" Таня Андреева каза, че ще предложи създаването на подкомисия за детското здравеопазване към парламентарната здравната комисия. Една от целите на подкомисията ще бъде да анализира потребностите на бъдещата детска болница с помощта на експерти. Според нея, докато тече прекратяването на съществуващия договор, трябва да се започне с анализа на нуждите на бъдещата болница, за да не се губи повече време. Анализът трябва да бъде извършен от МЗ, но ако няма капацитет, може да го възложи и на външна компания.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK