Шефът на БНР Андон Балтаков е подал оставка (обновена в 17:38 ч.)

Андон Балтаков

© Юлия Лазарова

Андон БалтаковГенералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков е подал молба за предсрочно прекратяване на мандата му, считано от 6 август. Това съобщи сайтът на радиото. Мотивите на Балтаков са "дълбоко лични". Заради това той моли "за въздържаност от анализи и коментари".


Балтаков е съобщил за решението си в писмо до служителите на БНР.


"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък", е написал още Балтаков.
В писмото си той е изразил увереност, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. "Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът.


СЕМ ще разговаря със Силвия Великова и Волгин за и.д. на радиото


"Ужасно съжалявам, че той напуска поста", заяви пред "Дневник" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. Тя заяви, че при предишното депозиране на оставката на Балтаков, тя се е опитвала да го разубеди, но сега не го е направила, защото мотивите му "дълбоко лични".


Тя заяви, че докато започне процедура за избор на нов генерален директор, ще предложи на водещите Силвия Великова и Петър Волгин да бъдат изпълняващи длъжността. Разговорите с двамата започват във вторник, каза още Жотева.


"Може да ги поканим, защото е добре да са хора, които разбират от радио, които са от самото радио и знаят спецификите. Освен това те са хора с висок професионален капацитет, уважавани са", заяви още Жотева.


Мандат от година и половина


Балтаков беше избран за директор през януари 2020 година, като замени на поста Светослав Костов, който беше предсрочно освободен от СЕМ през октомври 2019-та година след опита за сваляне от ефир на дългогодишния водещ на сутрешния блок на програма "Хоризонт" Силвия Великова и последвалото безпрецедентно дълго спиране на ефирното излъчване на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.


Мандатът на генералния директор на БНР е 3 години. Веднъж вече Балтаков депозира оставката си - през есента на 2020 година, когато влезе в конфликт с тогавашния министър на културата Боил Банов заради промените в закона за радио и телевизия.


През май тази година в интервю за "Дневник", Балтаков заяви, че "БНР е подложено на спорадичен тормоз, а средата е токсична". Повод за това беше, че предишното правителство на два пъти намали субсидията на радиото с мотив - необходимостта от финансиране на допълнителни разходи на Министерството на здравеопазването в борбата с пандемията от разпространение на коронавирус. Единствено обаче радиото не получи помощ от кабинета за разлика от БТА - 2.75 млн. лв., и БНТ - 20 милиона лева. Тогава Балтаков писа до служебния икономически министър с молба решението да бъде преразгледано, но няма официална информация какво се е случило по тази тема.


Целият разговор по темата - тук


Андон Балтаков има над 20 години опит в медиите - първо като журналист, после и като мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио "Витоша" през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция "Асошиейтед прес" в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да си управляват бизнеса. Работи по два проекта съвместно с "Ройтерс", писа при избора му "Капитал".


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK