Здравните власти препоръчват да не се пътува до Гърция, Турция и Кипър

Здравните власти препоръчват да не се пътува до Гърция, Турция и Кипър

© Велко АнгеловВъв връзка с усложнената епидемична обстановка и отчетените за последните 14 дни високи нива на заболяемост на 100 хил. души население в близки до България държави, Министерството на здравеопазването препоръчва на българските граждани да се въздържат от неоснователни пътувания до Гърция, Турция и Кипър. Това се казва в съобщение на ведомството.


Гърция и Турция са най-посещаваните от българи държави по време на летния туристически сезон. За сравнение през 2019 г. преди пандемията с коронавируса през август Гърция е посетена от 207 хил. български граждани, а Турция - от 136 хил. През август на миналата намалението на пътуванията в чужбина е средно с 40%, но националната статистика не е обявила разбивката по държави.


Министерството на здравеопазването призовава гражданите да спазват въведените противоепидемични мерки за физическа дистанция, учестена дезинфекция и носене на предпазна маска за лице.
Ведомството обръща внимание, че летният сезон е изключително подходящ за ваксинация срещу COVID-19, България все още се намира в "зелената зона" по разпространение на COVID-19, осигурен е достъп до четирите одобрени в ЕС ваксини и всеки гражданин може да направи своя информиран избор без значение от здравноосигурителния си статус.


Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването и от хоспитализация. Те са единственият ефективен и безопасен начин да предпазим себе си и своите близки, се казва в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK