Кабинетът пита съда може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще оспори отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор пред ВАС, а паралелно с това служебният кабинет сезира Конституционния съд.

© Юлия Лазарова

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще оспори отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор пред ВАС, а паралелно с това служебният кабинет сезира Конституционния съд.Служебният кабинет сезира Конституционния съд с въпроса може ли министърът на правосъдието да иска предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор или на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.


Точната формулировка на въпроса гласи: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т.3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията", съобщава lex.bg.


Питането се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Повод за сезирането на Конституционния съд по въпроса е решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 22 юли да отхвърли като недопустимо искането на министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Един от спорните въпроси по време на дебата бе има ли законодателна възможност, която да допуска подобно искане.
Някои от членовете на ВСС твърдяха и че когато конституцията регламентира, че "министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи", това не включва "тримата големи", които са и членове по право на ВСС.


"Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Освен това явно нормата на цитираната разпоредба е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет, което налага да се изясни нейното съдържание", коментира министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.


Стоилов подчерта, че без тълкуване от КС ще се официализира това на ВСС, а само конституционните съдии могат да дават задължително тълкуване на основния закон.


"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и на правовата държава", каза Стоилов. Той подчерта, че ако се приеме, че министърът не може да иска освобождаването на тримата големи, ще излезе, че това могат да правят само членове на ВСС, а това противоречи на изискването за баланс и контрол между властите.


Във вторник министърът обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС да разгледа като недопустимо искането му за отстраняване на Гешев. Според него няма пречка двете дела да текат паралелно.


"Смятам, че двете производства трябва да се развиват успоредно и самостоятелно. Всеки един от органите има своите компетенции и надявам се искането за тълкувателно решение да не доведе до изчакване", каза той.


Проф. Стоилов подчерта, че делото в КС ще се развива независимо от това кое правителство е на власт, но позицията му по това във ВАС трябва да бъде поддържана от новия министър на правосъдието. В понеделник гражданско сдружение БОЕЦ също обяви, че е подало жалба в съда срещу произнасянето на Висшия съдебен съвет и отказа да разгледа искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор.


Как мина дебатът по искането за отстраняване на Гешев във ВСС - четете тук
Атанаска Дишева от ВСС: Няма петима членове, които да поискат оставката на Гешев - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK