Кабинетът пита съда може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще оспори отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор пред ВАС, а паралелно с това служебният кабинет сезира Конституционния съд.

© Юлия Лазарова

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обяви, че ще оспори отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на главния прокурор пред ВАС, а паралелно с това служебният кабинет сезира Конституционния съд.Служебният кабинет сезира Конституционния съд с въпроса може ли министърът на правосъдието да иска предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор или на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.


Точната формулировка на въпроса гласи: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т.3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията", съобщава lex.bg.


Питането се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Повод за сезирането на Конституционния съд по въпроса е решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 22 юли да отхвърли като недопустимо искането на министър Янаки Стоилов за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Един от спорните въпроси по време на дебата бе има ли законодателна възможност, която да допуска подобно искане.
Някои от членовете на ВСС твърдяха и че когато конституцията регламентира, че "министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи", това не включва "тримата големи", които са и членове по право на ВСС.


"Смятаме, че искането е допустимо, тъй като по такъв въпрос КС не е давал тълкуване. Освен това явно нормата на цитираната разпоредба е предизвикала противоречиво тълкуване сред членовете на Висшия съдебен съвет, което налага да се изясни нейното съдържание", коментира министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов.


Стоилов подчерта, че без тълкуване от КС ще се официализира това на ВСС, а само конституционните съдии могат да дават задължително тълкуване на основния закон.


"Смятаме, че това правомощие на министъра на правосъдието е в съответствие с принципите за разделение на властите и на правовата държава", каза Стоилов. Той подчерта, че ако се приеме, че министърът не може да иска освобождаването на тримата големи, ще излезе, че това могат да правят само членове на ВСС, а това противоречи на изискването за баланс и контрол между властите.


Във вторник министърът обяви, че ще обжалва пред Върховния административен съд отказа на ВСС да разгледа като недопустимо искането му за отстраняване на Гешев. Според него няма пречка двете дела да текат паралелно.


"Смятам, че двете производства трябва да се развиват успоредно и самостоятелно. Всеки един от органите има своите компетенции и надявам се искането за тълкувателно решение да не доведе до изчакване", каза той.


Проф. Стоилов подчерта, че делото в КС ще се развива независимо от това кое правителство е на власт, но позицията му по това във ВАС трябва да бъде поддържана от новия министър на правосъдието. В понеделник гражданско сдружение БОЕЦ също обяви, че е подало жалба в съда срещу произнасянето на Висшия съдебен съвет и отказа да разгледа искането за предсрочно отстраняване на главния прокурор.


Как мина дебатът по искането за отстраняване на Гешев във ВСС - четете тук
Атанаска Дишева от ВСС: Няма петима членове, които да поискат оставката на Гешев - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Ето един министър, който си гледа работата без да дращи агитационни глупости по мрежите.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Ако дойде и червената армия на Дунава ,може и Белене да отворите другари и другарки , всички врагове на народа там ,немедленно .

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Е що да не може :)

  Всеки може да иска отстраняването му. Е цяло лято скачаха с това искане. :)

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  Ако министър може да маха главния прокурор или председател на върховен съд, то тогава всеки съдия или прокурор ще може да маха министър-председателя. Така ли е бе, Янаки??? Егати конституционалистите! И Берия е бил по-умерен тиранин от Радевци и Рашковци... 👿👿👿

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Първата работа на Червената армия е била да прати запитване до КС и ВАС. Още ненагазила Дунава:) Изтърка се тая плоча, ама кой ти гледа. Трябва да се драще в съгласие със спуснатите директиви:)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 6. 6 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Ако КС не толкова недалновиден да отговори с "НЕ", то е ясно, че конституцията трябва да се промени и този текст да бъде записан в нея изрично. Щом ВСС не могат да четат и да мислят явно трябва да им се помага.

  Един Българин
 7. 7 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Г-н Иван Гешев не може да се пипа, защото:

  Г-н Иван Гешев:
  „Единственият, който въздава правосъдие, е Господ.
  Аз не въздавам правосъдие. Аз съм инструмент, с който Той прави нещата,
  които смята за правилни."

 8. 8 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Както беше казал Татарчев - само Господ е над мене. Така че никой по-долу от Господ може да пипа Каскета! Той има право да престъпничи както намери за добре... и той намира!

 9. 9 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  За Съда не знам, но Народът казва, че може, а и трябва.

 10. 10 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ама то накрая ще се окаже, че никой нищо не може да иска от Каскета, само сараите. :))

 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  Стоилов и Рашков, прозападните антикомунисти икони за умнокрасивците

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Е що да не може :)Всеки може да иска отстраняването му. Е цяло лято скачаха с това искане. :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Пак не сте в час! 8 члена на ВСС казаха, че не може. Даже да застреля жена и дете на улицата. Затова трябва да го издебнем с кофа катран и перушина ама той плаща 9 милиона годишно за лични пазванти. Т.е. от нашия джоб де.

 13. 13 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Ако това го пише в конституцията въпроса е с предрешен отговор "министърът на правосъдието може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи" - никъде не е уточнено дали в списъка не са "тримата големи" или "четиримата свети" даже не е споменато някакво изключение. КС практически няма избор а ВСС сам се набута в ъгъла с отказа да разглежда по същество. Можеха да точат локуми по темата поне до второ Пришествие ама не те решиха да се изрепчат на министъра на правосъдието....а той човека е професор по Право и ако не ме лъже паметта един от хората които писаха Конституцията.

  Мани мани...
 14. 14 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#11] от "Syzygy":

  Дали ако главния прокурор беше назначен от друг диктатор и издевателстваше над кръка Пеевски-Борисов щяхте да пишете тези жални коментари?

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  а той човека е професор по Право и ако не ме лъже паметта един от хората които писаха Конституцията.
  —цитат от коментар 13 на ДрънкалУтУ


  Интересно къде е спал докато я писал с такива двойни тълкувания, заложени капани и пр. неясноти и проблеми. :)

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1591 Весело

  До коментар [#15] от "realguru":

  Не е спал, това е идеята, да могат винаги когато някой оправи държавата да докопат власчицата през страничен вход и да мародерстват, ето - сега бсп са четвърта сила на избори обаче реално най-тъмночервеното им крило управлява

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#15] от "realguru":

  Конституцията си ни е добра. Тя задава принципите и отговаря на всички норми. А всяка конституция с годините има нужда от ремонти и/или допълване. И с Търновската е било така и с всяка друга в нормалния свят. Само ние се пънем за смяна по димитровски образец. Проблемите ни не са конституционни а от чисто балканско естество.

  Мани мани...
 18. 18 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  За Съда не знам, но Народът казва, че може, а и трябва.
  —цитат от коментар 9 на dwr30648311


  Няколко площадни кресливци не са народът.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4065 Весело

  До коментар [#17] от "ДрънкалУтУ":

  Твоите напъни с тълкуването на Конституцията са от чисто съветско естество...😛😛😛

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2675 Весело

  До коментар [#1] от "ddd":

  Ето един министър който не знае какво върши и се опитва да запълни пропуските със ангажиране на конституционния съд. А бе аланкоолу този съд да не е на майка ти частната учителка?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 21. 21 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ако Стоилов прокара това до КС, ще е единственото нещо, което е направил като министър на правосъдието и макар и да е комунист, само за това ще го уважавам. А ако КС се произнесе и в полза на неговата теза, направо ще направи половин съдебна реформа само с това.

 22. 22 Профил на tinucio
  tinucio
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#4] от "Петър Самсонов":

  Четеш ли или само си тролиш? Министърът не маха който и да е, а внася предложение. ВСС може да го махне.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  За съжаление Гешев е здраво "брониран", отвсякъде

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДрънкалУтУ":

  Е той и Виденов преподава икономика, въпреки че фалира държавата. Неговия министър Гечев, вместо да увисне на фенерите пред парламента заради хиперинфалцията стана професор и сега е мастит експерт и се кани пак да ни оправи.

 25. 25 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Стоилов и Рашков, прозападните антикомунисти икони за умнокрасивците
  —цитат от коментар 11 на Syzygy


  Ей, това герберляка докато си отворите устата и се почва с лъжите. Няколко на брой в едно семпло късичко изреченийце.

  Нито са прозападни, нито са антикомунисти, нито са икони. Не съм чул за икона, която да изпълнява желанията на 2/3 от населението:)

  Човек, който гони престъпници и прави каквото може за законността не е антикомунист, а просто съвестен гражданин, който гледа да си изпълнява задълженията.

  Не са и прозападни на думи, за разлика от гражданите за евроразграбване, които на думи са прозападни, а пък строят за Газпром и купуват реактори "сделано в СССР" като изоглавени:)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 26. 26 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  "Кабинетът пита съда може ли министърът да иска отстраняване на главния прокурор"

  Ако кабинетът пита специализирания съд,
  от там ще отговорят: Ко, не!

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Каскетзт отговорил след като си накривил каскета - само искат, а какво дават насреща тия паяци ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  До коментар [#23] от "pet_fire":

  Само той така си мисли.

 29. 29 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#19] от "Петър Самсонов":

  Ще изчакаме и ще видим КС какво ще каже.... може и да си прав а може аз 😃

  Мани мани...
 30. 30 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Коректният въпрос би трябвало да е: може ли министър от СЛУЖЕБНО правителство да иска оставката на гл. прокурор. С увъртания и шикалкавене не се правят промени към по-добро.

 31. 31 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#1] от "ddd":

  И какво свърши този министър, който явно само я гледа работата без да я върши? Един арестуван да има? Едно повдигнато обвинение?

 32. 32 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#5] от "ddd":

  Червената армия не е пращала запитвания към съдии, а е пращала съдиите в затвора и оставила правосъдието в ръцете на "пролетариата". В това число и не малко криминални. Историята не можеш да я промениш колкото и да я обявяваш за изтъркана.

 33. 33 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Естествено, че може. Пише го черно на бяло в Закона за съдебната власт в раздела за наказанията на прокурорите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK