Шофьорските книжки ще се подновяват за 3 работни дни

Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт.

© Георги Пауновски

Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт.Възможност за "ускорена услуга" до 3 работни дни за гражданите, които подменят шофьорски книжки заради изтекъл срок или промяна в данните на водача, предвиждат промени в правилника за издаване на българските лични документи, одобрени от служебния кабинет. С предложената промяна се въвежда ускорена услуга за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство и това ще става до три работни дни от приемането на заявлението, съобщиха от правителствената пресслужба.


Този вид услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства поради изтичане или вече изтекъл срок на валидност, промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация, издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено "Пътна полиция" при Столичната полиция или областните дирекции на МВР.


Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова възможност са създадени и нови образци на заявленията, съобщават още от пресслужбата.
В документа е предвидена и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.


Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ - неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.


С цел намаляване на административната тежест за гражданите, с изменението на Правилника се урежда и възможността удостоверение, съдържащо данни от информационните фондове, свързани с издаването и ползването на български лични документи, което се издава на лице, притежаващо валидно удостоверение за универсален електронен подпис, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5269 Неутрално

  Значи че досега не се е работило ефективно

 2. 2 Профил на Шизо
  Шизо
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Супер, но продължавам да не разбирам защо изобщо е необходимо да се вписва местоживеенето в книжката и съответно защо трябва да се сменя при преместване.

 3. 3 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шизо":

  защо трябва да се сменя при преместване - защото не си се сетил да пропуснеш да кажеш че сменяш местоживеенето и си се набутал в най-мръсната жега да висиш по опашките кат такоа... 😀 C'est moi 😎

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Аз изчаках 3 часа в страшна жега да подам заявлението. После 1 месец да станат готови и утре трябва да ги взема. Дано всичко да е наред.

 6. 6 Профил на signmeinalready
  signmeinalready
  Рейтинг: 63 Неутрално

  А може ли да става онлайн някой ден?

 7. 7 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Някой знае ли дали може да се подаде заявление за подновяване на шофьорската книжка в РПУ-то, а не в КАТ? Знам, че може, когато е заедно с вадене на лична карта или паспорт. Но ако е само книжка?

 8. 8 Профил на Даринка
  Даринка
  Рейтинг: 434 Гневно

  А следващото ли служебно правителство трябва да чакаме за да стане като в другите бели държави шофьорската книжка да е и лична карта а не да умножаваме по две и чакане и разходи?

  Jossi
 9. 9 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Значи че досега не се е работило ефективно
  —цитат от коментар 1 на pet_fire


  Преиздаването става за ден. Нарочно бавят, за да се плаща бърза услуга. Докато не ги подпука здрава ръка няма да се оправят там нещата. Корумпирани и търтеи на държавна хранилка!

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  Значи, щом едно служебно правителство може да направи това за няма и 3 месеца, смятайте какво е правило редовното правителство за 12 години - едно голямо нищо!
  —цитат от коментар 4 на yfn571067707


  Служебното правителство е на пРезидента, който е от квотата на БСП. БСП бяха години наред на хранилката и само крадоха. Та идеята, че пРезидента или неговото служебно правителство са направили нещо добро е доста глупава!

 11. 11 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Егати и напредъка....
  Тук става за 3 мин........

 12. 12 Профил на probba
  probba
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#7] от "hinchastewart":

  Може, но само за стандартен срок (30 дни).

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#7] от "hinchastewart":

  Ако има повече от месец до изтичане на срока на валидност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#12] от "probba":

  Благодаря!

 15. 15 Профил на hinchastewart
  hinchastewart
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Благодаря!

 16. 16 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Колко е сложно да се направи като тука - влизаш онлайн, попълваш си данните, плащаш 50 долара и след три дена получаваш по пощата

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  До коментар [#5] от "pepisky":

  Едно хубаво нещо има от това ,че чакаш месец за книжката , успяваш да научиш актуалните си глоби от камерите по пътищата ,за месец бях натрупал едни 400 лв ,сега скоро сменях лична карта ,пак 400 лв ,след 20 ина дни като вземам , пак ще ме сурвакат ,ама по добре ,щото ако те спрат на пътя ,трябва да плащаш на место или ти свалят номерата .

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  А следващото ли служебно правителство трябва да чакаме за да стане като в другите бели държави шофьорската книжка да е и лична карта а не да умножаваме по две и чакане и разходи?
  —цитат от коментар 8 на Даринка


  Та и в момента е личен легитимационен документ. Примерно, ако те спрат полицаи на улицата и ти искат личен документ, спокойно можеш да им покажеш шофьорската книжка. Обаче повечето държавни служби не го знаят. И тъпо и упорито си искат лична карта. Повечето от банките - също.

 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Наскоро ми се наложи да сменям лична карта, шофьорска книжка и регистрация на колата. Повисях си сериозно на опашки (общо около 10 различни) и си платих доволно за удоволствието да комуникирам с такива усмихнати любезни лелки по гишетата. Нека не дискриминирам все пак, имаше и много чичковци с бастуни отзад.
  Нямам търпение за следващото такова приключение през 2031 година (или ако сменя адреса даже по-рано, каква радост).

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Ей това не мога да го разбера, 3 дни. Скоро си поднових книжката и ето реда. Заради ковида си избрах дата и час онлайн (на периоди от по 30 минути). ми дадоха час. Попълних формуляра, и след 20 минути бях готов със снимката (пръстовия отпечатък си е същия). Разпечатаха ми временно удостоверение валидно до получаване на новата книжка, която получих на домашния си адрес след седмица (затова и трябва адресът, особено след като в САЩ книжката е и "лична карта"). Никакво висене по опашки.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Добре, че беше ГЕРБ да въведе електронното управление! :)))))

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  Да... Ама в България хората обичат да висят по опашки! И си гласуват за това. ;)

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":
  Никакво висене по опашки..
  >> Ово jе стандард.:)

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Имам час за подновяване на книжката след няколко дни.
  В DMV , местната равнозначност на КАТ.
  Получих писмо по пощата с напомняне че книжката ми изтича след 2 месеца.
  Направих си час на сайта им, попълних и изпринтих необходимия документ.
  Отивам, на гишето ми проверяват зрението, плащам 52 долара, правят ми снимка, дават ми временна книжка на лист хартия. докато ми дойде новата.
  Ще ми отнеме 15-20 минути.
  Новата книжка ще си получа по пощата.
  Колко отнема в България за медицински преглед, даване на заявление в КАТ, получаване на готовата книжка?
  Два дни? Три?
  Защо не 15-20 минути?

 25. 25 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Дори е смешно, това да го правим новина, при условие, че би следвало от много години да е така.

 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  КАТ требе да бъдат ликвидирани. Простотията - и униформената, и цивилната струи отвсякъде. Там, на опашките, ще разберете, че българинът е Абсолютен Простак и КАТ е просто част от него. Бай Ганьо за 100 е еволюиран до неузнаваемост....

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  (пръстовия отпечатък си е същия)
  —цитат от коментар 20 на daskal1


  Свалят Ви отпечатъци, за да можете да карате кола!!???

 28. 28 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  И в други държави аналозите на КАТ са предмент на вицове и подигравки от гражданите относно компетентността и бързината на служителите им. Обаче там поне веднъж ходиш на опашка да чакаш - като ти дойде реда, самата книжка я разпечатват и ламинират директно пред теб на един принтер.
  В края на краищата данните са в компютъра, ако те са ОК, самата книжка е просто една лъскава пластмаска. Би трябвало да става за минути, в рамките на едно ходене - а не да си вземаш отпуска 2 пъти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK