Шофьорските книжки ще се подновяват за 3 работни дни

Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт.

© Георги Пауновски

Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт.Възможност за "ускорена услуга" до 3 работни дни за гражданите, които подменят шофьорски книжки заради изтекъл срок или промяна в данните на водача, предвиждат промени в правилника за издаване на българските лични документи, одобрени от служебния кабинет. С предложената промяна се въвежда ускорена услуга за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство и това ще става до три работни дни от приемането на заявлението, съобщиха от правителствената пресслужба.


Този вид услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства поради изтичане или вече изтекъл срок на валидност, промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация, издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено "Пътна полиция" при Столичната полиция или областните дирекции на МВР.


Тази услуга ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова възможност са създадени и нови образци на заявленията, съобщават още от пресслужбата.
В документа е предвидена и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.


Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ - неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.


С цел намаляване на административната тежест за гражданите, с изменението на Правилника се урежда и възможността удостоверение, съдържащо данни от информационните фондове, свързани с издаването и ползването на български лични документи, което се издава на лице, притежаващо валидно удостоверение за универсален електронен подпис, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK