На изчакване: преговорите за кабинет блокират чакани промени в регулаторите

На изчакване: преговорите за кабинет блокират чакани промени в регулаторите

© Цветелина Белутова, КапиталТрудните преговори за правителство и несигурността дали и кога ще бъде излъчено ново управление бавят кадрови решения в някои от ключовите регулатори в страната.


Въпреки заявките за реформи в различни сфери и нуждата от решения по задаващи се проблеми (като новата вълна на коронавируса), Народното събрание работи вече втора седмица, без да е съставило нито една постоянна парламентарна комисия. По неофициална информация се изчаква да се види дали има смисъл от формиране на комисии, или ще се върви към нови предсрочни избори. В същото време ръководствата на част от държавните регулатори, както и на важни органи на изпълнителната и съдебната власт са с изтекли отдавна или изтичащи мандати, а назначаването на нови остава "на изчакване", докато не бъде формирана действаща власт. Част от кадрите трябва да бъдат избрани от Народното събрание, а други са в правомощията на бъдещия Министерски съвет.


Малко преди да сдаде властта бившата управляваща партия ГЕРБ бетонира свои представители в Комисията за защита на конкуренцията (ключов регулатор, от който зависят важни сделки), а също и в редица държавни дружества. От друга страна, остави на самотек ръководствата на други, като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чийто председател работи години отвъд мандата си.
Като цяло законодателството дава възможност на ръководителите, чийто срок на управление е изтекъл, да продължат да работят на постовете си до избиране на нов титуляр. Най-често Народното събрание пък няма изрично посочен срок, в който да ги подмени. Според юристи обаче не е изключено забавянето да повдигне въпроси, като се има предвид становищата - че поне що се отнася до съдебната власт - с изтичане на срока на овластяване властническите правомощия се прекратяват, без да е необходимо конституиращият орган да постановява изричен акт в този смисъл.


Управител на Българската народна банка, шефове на Националния осигурителен институт и Комисията за защита на личните данни, главен инспектор в Инспектората на Висшия съдебен съвет - това са само част от очакваните нови назначения, които председателят на парламента Ива Митева представи пред депутатите. За да се стигне до тях ще са необходими преговори между партиите, като най-често предимство има най-големият парламентарен играч. Това обаче съвсем няма да е толкова сигурно в новия фрагментиран парламент, в който малките разлики в числеността на групите може да доведе разнородни мнозинства при гласуване.


Шестгодишният мандат на


управителя на Българската народна банка Димитър Радев


изтече на 15 юли, а на 29-ти юли - на подуправителя и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова. На 24 октомври приключва срокът и за подуправителя и ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов. Според Закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет се произвежда не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия - срокове, които, поне що се отнася до Радев и Стоянова, не са спазени.


Ако до изтичането на мандата изборът не бъде осъществен, членът на управителния съвет с изтекъл мандат продължава изпълнението на правомощията си до произвеждането на нов избор, гласи законът. В него няма специален текст, който да забранява втория мандат.


Радев беше избран на поста след скандала с фалита на КТБ, който регулаторите до последния момент не забелязваха. Той смени на поста Иван Искров, който изкара начело на централната банка два непълни мандата или общо 12 години.


Сегашният


управител на Националния осигурителен институт


Ивайло Иванов е избран на поста през септември 2017 г. като единствен кандидат, издигнат от ГЕРБ - "Обединени патриоти", когото и опозицията подкрепи. Мандатът му е четиригодишен и изтича идния месец. Според Кодекса за социално осигуряване в случай че до изтичане на мандата на управителя и подуправителя не е осъществен нов избор, те продължават да изпълняват своите правомощия до провеждането му.


Председателят на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР)


Иван Иванов е изпълнил мандата си в КЕВР още през април 2020 г. 76-годишният представител на Реформаторския блок в регулатора, който взима ключови решения за цените на газа, тока, парното и водата,
обяви отдавна, че не желае втори мандат. Освен него изтича мандатът и на друг член - Евгения Харитонова.


През юни 2020 г. започна процедура по смяна на членовете на комисията с изтекъл мандат като ГЕРБ облекчи в закона изискванията за стаж и опит, които следващият титуляр би трябвало да притежава. Резултатът от нея е, че Харитонова се отказа сама, но ще продължи да заема поста до избирането на нов комисар. ГЕРБ имаше кандидат за поста в лицето на Пламен Младеновски, който обаче се отказа, по информация на "Капитал" след натиск от Делян Пеевски. Така КЕВР продължава да взима решения в стария си състав.


Най-продължително се очертава "изчакването" на


комисията по досиетата,


както е популярното наименование на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Председателят ѝ Евтим Костадинов отдавна е пресрочил и втория си петгодишен мандат. Нещо повече, съвсем малко му остава, за да "закръгли" и трети, на какъвто няма право по закон. Той беше избран за пръв път за председател през април 2007 г., а през 2012-та мандатът му беше удължен с одобрението на всички политически сили в парламента.


Намерението на ГЕРБ от края на миналата година да съкрати от 9 на 5 члена и да обнови състава на Комисията по досиетата остана нереализирано. Без движение остана и заявката на лидера на ВМРО и коалиционен партньор на ГЕРБ по това време Красимир Каракачанов, комисията да бъде закрита.


В състава на


Комисия за защита на личните данни


също се предвижда обновяване, доколкото мандатът на председателя Венцислав Караджов е изтекъл през декември 2019 г. Промени се очакват и в


Комисията за защита на потребителите,


но те са в правомощията не на Народното събрание, а на Министерския съвет. Сегашният председател Димитър Маргаритов е назначен на поста от второто правителство на Бойко Борисов през март 2015 г. Членът на комисията Константин Райков също с изтекъл мандат през 2020 г.


Мандатът на


Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)


изтече преди повече от година, но органът продължава да функционира, а това поставя под съмнение легитимността на всички решения, доклади и проверки, които е извършвал през последната година. Темата е поставяна и обсъждана многократно и в самия Висш съдебен съвет, и от юристи и конституционни съдии, които подчертават, че дейността на органа е нелегитимна повече от година.


Десетимата инспектори бяха избрани от Народното събрание на 18 февруари 2016 г. и встъпиха в длъжност на 14 март 2016 г. Техният мандат е 4 години и изтече на 14 март 2020 г. Главният инспектор Теодора Точкова беше гласувана на 2 април 2015 г. и встъпи в длъжност на 9 април 2015 г. Нейният мандат е 5 години и изтече на 9 април 2020 г.


Съгласно чл. 44 от Закона за съдебната власт "предложенията за кандидати за главен инспектор и за инспектори се правят от народните представители не по-късно от два месеца преди провеждането на избора пред комисията по ал. 2". Парламентът отдавна трябваше да е задвижил процедурата не само по номиниране, но и по избор на нов състав. Изборът на председател и на членове на инспектората е политически избор, доколкото се осъществява с квалифицирано мнозинство само от парламента.


Инспекторатът е особено важен, тъй като прави проверки за почтеност и конфликт на интереси, проверява имуществени декларации и действия, които накърняват престижа на съдебната власт и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. В рамките на мандата на този ИВСС попаднаха скандалът "ЦУМ-гейт", проверките по публично оповестените лични данни от декларацията на съдия Мирослава Тодорова и трите проверки срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, които дълго време Точкова отказваше да публикува.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Ако искат "изчегъртването" да продължи и да има успех, трябва наистина час по-скоро да се ускори подмяната на комисиите. Иначе калинките и калинчовците ще продължават да си изпълняват заръките на вожда.

 2. 2 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  ."От друга страна, остави на самотек ръководствата на други, като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), чийто председател работи години отвъд мандата си."

  Бизнесът вече спря работа заради скъпия ток, скоро и на хората ще дойдат високи сметки за плащане

 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":

  Гледам те, че като редови умнокрасавец го караш на опорки и общи приказки. Би ли пояснил кои от изброените са калинки и кои не?

 4. 4 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  "Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС)
  изтече преди повече от година, но органът продължава да функционира, а това поставя под съмнение легитимността на всички решения, доклади и проверки, които е извършвал през последната година. "

  То и без това този инспекторат не върши никаква работа, и с него, и без него няма значение

 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#4] от "ggot":

  А останалите комисии може ли да кажете какво точно вършат ,освен да узаконяват рекета и монополите на дружествата в енергетиката ВИК и горивата и да ни яздят с най скъпи цени в света ,узаконяване на държавния рекет върху гражданина ,после викат ,а ,събрахме данъци в излишък и ще ви раздаваме или ние ви правим , сега новите пак по същия начин ,ще събират повече пари на данъкоплатеца ,а тези дето не дават данъци ,само ще лапат .

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Неутрално

  За другите не знам, но безобразията, които направи КЗК, не могат да се отминат току така. Обаче без редовно правителство Парламентът да събере мнозинство да ги смени тези негодници - не вярвам, честно казано. Тези там бяха една от най-неприятните и брутални бухалки на Борисов.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#2] от "ggot":

  И кой е виновен за скъпия ток на борсите и недостига му?!
  Германия със спирането на ядрените си централи.
  Много ясно, че НЕК ще продава на свободният пазар на борсова цена. И лично България какво я бърка. Изнася и печели. Никой в момента не говори против въглищата.
  Германия и Полша вдигнаха потреблението на въглища с 15%.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Ми те преговорите са точно за порциите в тези регулатори

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  Оптимизмът ти относно новото правителство много бързо се изпари.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Весело

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Преди всичко съм краен реалист, а чак след това оптимист. Да видим все пак, надеждата умирала последна. Точно заради липса на редовно правителство ни промяна в закони, ни в регулатори са възможни. А без тях - Герб са уж паднали от власт, но не съвсем, хората им още са окопани.

 11. 11 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Проблема е,че ИТН се държат като махленски бабаити,наглеят,езика им е на ниво подпийнали квартални разбирачи. Не може да искаш безпрекословна подкрепа без се уточнят конкретно и разпределено във времето политики и действия,които да се реализират от хора които могат да ги извършат,а не разни продавачи на гащи и сутиени за плажа.
  А на всичкото отгоре явно се вижда връзката на тези от ИТН със сараите.
  Но за да си стига до тук с такива шоу-политикани,а преди до сикаджийски мутри-пожарникари причината е в мат'ряла.
  Материала,материала.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  А как ще махнеш над 60% кметове и общински съветници на ГЕРБ?!
  Никой не ми отговаря

 13. 13 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Аз едно не мога да разбера, как може да наричаш някого чалгар и какво ли не, пък после да искаш да правиш с него правителство?

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#7] от "Да вярваме на истината":

  БЕХ, НЕК и тем подобни бяха създадени от Луканов и досега никой от "спасителите на бял кон", които идват не променят цяластно енергийната система

 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bai nik":

  Това правят, което си изброил

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#14] от "ggot":

  Ами да я променят.
  Но пътят е в 2024 година свободен пазар. Даже за битовите абонати.

 17. 17 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#13] от "von_seeckt":

  Че те от ИТН са си чалгари,с това се занимават.
  Неудобно ли е им от това което правят.Такива са фактите и това е положението.
  Материала,материала.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Весело

  До коментар [#13] от "von_seeckt":

  И аз не го разбирам и не го одобрявам, въпреки че ИТН се държат дооооста неадекватно. Някак си политиците ни все искат да им се паднат по-добри карти и чак тогава да почне разиграването. Да де, ама по-добри карти няма, докога ще трошим пари и ценно време за избори.

 19. 19 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#11] от "anty":

  Олигарсите имат лобита и в Герб, БСП и други партии

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#17] от "anty":

  Щом мислиш,че това е основата за доверие и разбирателство добре. После не се чуди, че всеки бяга от вас като от чумави.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  "Народното събрание работи вече втора седмица, без да е съставило нито една постоянна парламентарна комисия"-----------------------------------------------------------------------За това пък, непостоянни, такива от които зависи бита и стандарта на всеки един гражданин , скоростно състави. Здравна комисия която да работи за справяне с Ковида няма, но има такава за Росенец. И икономическа, разглеждаща актуализацията на бюджета, увеличаването на пенсиите, няма, но на Галева има, итн, итн. Ама от ОФ-то, чието символ верую е чегъртане,пък народа кучета го яли, не можем да очакваме повече.

 23. 23 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Весело

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Няма нищо по-лесно от това да направиш един български кмет послушен, парите му почти изцяло зависят от централната власт. Борисов така и ги държеше, независимо дали кметовете са негови или не. То това е подчинената държава - главен прокурор идва с политическа протекция, но уж се гласува от ВСС, регулаторите уж ги избира Парламент, ама пак ги предлага правителството и т.н.
  Поне 2-3 години ще минат, докато се поизчисти наследството от Борисов, трябва да си краен наивник да вярваш, че може да стане по-бързо.

 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#18] от "boevbisser":

  Разиграването на картите е да се дадат постове на правилните хора, които ще раздават парите на олигарсите. Какви ги виждаш олигарсите без захранване на сметките и с конкуренция.

 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#21] от "anty":

  Ами тогава кажете отначало,че не искате правителство с тях. Само дето тази песен я запяхте едва след като ви натириха. Жалка история!

 26. 26 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Статията: "Малко преди да сдаде властта бившата управляваща партия ГЕРБ бетонира свои представители ..."

  ГЕРБ бетонира...

  КАНГО предлага добри къртачи за бетон!
  Особено добра е модификацията KANGO-Pankraz😂!

 27. 27 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Аз едно не мога да разбера, как може да наричаш някого чалгар и какво ли не, пък после да искаш да правиш с него правителство?
  —цитат от коментар 13 на von_seeckt

  От няколко дни и аз си задавам такива въпроси. За лилавите, хем ИТН са проект на Сарая, хем водят преговори с тях, споразумение искат да подписват, и в правителството да участват. Излиза, че ДБ със Сарая искат да правят коалиция!

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  Аз въобще не храня илюзии, че някакво наследство в България ще се прочисти докато средният и дребният бизнес не си създаде политическо представителство.
  Не вярвам и в никакво "изчегъртване "
  Колкото Костов "изчегърта " Гечев.

 29. 29 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Така стана ясно точно какви са тези от ИТН,поредния проект на онзи които са ги финансирали,като се почне от мултигруб та до днес.
  Сламени човечета,слуги.
  Материала,материала.

 30. 30 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#27] от "uvtest":

  Объркани хора!

 31. 31 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Уникално! Дружно да си изберат начин на самоубийство и да ни спасят от присъствието си.

 32. 32 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Габровската партия кога ще я стартирате😆?

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Весело

  До коментар [#32] от "von_seeckt":

  Ние сме я стартирали още с Възраждането в 1834 година и всички партии са габровски. Апропо след 1878-а година цели кабинети са слагани от Габрово и за 30 години България е сравнявана с Япония. А днес само селяни в политиката:)
  Продължавайте да си ги избирате.

 34. 34 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Поне 2-3 години ще минат, докато се поизчисти наследството от Борисов, трябва да си краен наивник да вярваш, че може да стане по-бързо.
  —цитат от коментар 23 на boevbisser


  Бисере, наистина ли мислиш , че тия-Слафчу, Ицу, Галева...са дошли с благото намерение да изчистят това наследство, за да се възцари правда и справедливост на земята?Щото за мен, целта им е да сменят хората на Боко със свои, и всичко да продължи постарому.

 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Ха,ха голям си сладуран😄.

 36. 36 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Потресаващо! Изтекли мандати още през 2019 - 2020 г.! По време на "стабилното" управление на ГЕРБ. Твърде улисано в пълнене на чекмеджетата за да му остане време за нещо друго.

 37. 37 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Една комисия по намиране на по-удобно диванче и по-нормални дрехи на г-н Трифонов е крайно нужна.

 38. 38 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3144 Весело

  До коментар [#34] от "uvtest":

  Слави за мен е все още неизвестна в политиката, и, за разлика от Манолова и особено от Герб, няма в какво да бъде обвинен - частник, успешен, успя да направи референдум, победи Борисов на избори. Сегааааа, какво ще направи - не се знае, аз не обичам, за разлика от повечето коментиращи, да лепя етикети преди да видя някой нещо да направи. Думите са вятър работа, особено в България. Ще видим.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  До коментар [#35] от "von_seeckt":

  Факт.
  Историците го казват.
  А сега президент, премиер, лидерите на основните партии селяни. Замислите се малко.
  Каква визия може да имат тези субекти?!

 40. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#36] от "Един препатил":

  Така е, ама след "стабилното" управление на ГЕРБ имаме вече втори парламент доминиран от ОФ партиите. Те чии чекмеджета пълнеха, та не направиха нищо по въпроса?

 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#36] от "Един препатил":

  Така е, ама след "стабилното" управление на ГЕРБ имаме вече втори парламент доминиран от ОФ партиите. Те чии чекмеджета пълнеха, та не направиха нищо по въпроса?

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#34] от "uvtest":

  Поднасяте ни отново байганьовското "Всички са маскари!".

  Ама такива маскари като Бойко Борисов и Сие герберски мародери няма как отново да се намерят.

  То бива, бива, ама такова нас....не никога не е било!

 43. 43 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#38] от "boevbisser":

  Да добавя и от мен: ДБ има само един потенциален съюзник сред сега съществуващите партии и това е ИТН, с всичките им недостатъци.
  Това за дългата ръка на Сараите е доста спорно - ако беше истина, нищо не пречеше на ИТН да сглоби кабинет още на предишните избори, всички я молеха. Така че първо фактите, моля. И очевидните факти, не скритите, дето уж ги знаем, ама не ги казваме публично.

  Как успяха две партии - потенциални съюзници да се изпокарат, за мен остава загадка. Или е забележителна некадърност и от двете страни, или действително има някаква задкулисна интрига - в смисъл, че инфантилно и наивно са позволили по-опитни играчи да им спретнат интрига.

 44. 44 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#40] от "uvtest":

  Типична герберска наглост! Два парламента да свършели за два месеца това, което некадърниците от ГЕРБ не сколасали да свършат за две години. Защото били заети да зяпат как непълнолетни проститутки щракат на фото чекмеджетата и телесата на любимия им вожд. Наистина потрес!

 45. 45 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 269 Неутрално

  На днешния ден преди 23 години почина другаря Тодор Живков. Спомням си гърчовете на правителството на Иван Костов дали да има или не държавно погребение! Добре, че поне Елена Костова взе компромисното решение за организиране на поклонение!

 46. 46 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#44] от "Един препатил":

  Добре, приятелю, каза си репликите, сега да те питам. В здравна и задаваща се икономическа криза, кои комисии са по важни за българите, липсващите здравна и икономическа, или направените вече за Росенец и полицейското насилие?

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  много кекави тия "важни регулатори"!
  да не могат да продължават работят срещу вкусни заплати - олеле!

  в началото на статията се споменават "очаквани реформи"
  откакто се почна с тая наша "демокрация", ПОСТОЯННО се очакват и правят и ПРЕправят реформи - а това не е нормално; ако е нормално, значи напълно в реда на нещата е когато завършат път или мост - и тутакси почват ремонтите!
  да, това при нас РЕДОВНО се случва, но НЕ Е нормално.

  какъв е изводът?
  ами изводът е, че скачайки от държавен към частен капитализъм, би трябвало да разберем, че тази икономическа система и в двата си варианта не струва;
  че политическата система (представителната "демокрация" - така се води на хартия, но на дело е класическа олигархия, т.е. власт на малцинството) ТОЛКОВА МОЖЕ, а това "толкова" е незадоволително;
  че докато наричаме нещата с погрешни имена, мисълта ни ще се лута като в лабиринт със зазидан изход;
  че настъпването на поумняването е вече въпрос на физическо оцеляване!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":

  и какво като е байганьовско?
  да не би да е лъжа?

  само че бай Ганьо правеше един извод
  ние можем да направим друг - пряка демокрация (със съответните институции) срещу представителната измама

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3362 Неутрално

  Абе онова, което в парламента няма да пипнат, са заплатите им. И доста комисии ще си направят - има келепир. А ние да се готвим да ни дерат и последните остатъци от кожа.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#38] от "boevbisser":

  съвсем известна величина е Слави

  лоша

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 163 Весело

  До коментар [#44] от "Един препатил":Добре, приятелю, каза си репликите, сега да те питам. В здравна и задаваща се икономическа криза, кои комисии са по важни за българите, липсващите здравна и икономическа, или направените вече за Росенец и полицейското насилие?
  —цитат от коментар 46 на uvtest


  Най-напред комисия за защита на герб троловете бих създал!

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4155 Весело

  Всички партии от статуквото като единно скочиха срещу проекто кабинета - нови били, непознати били, неопитни, какво като имали разни дипломи, какво като сме се разбрали за разни приоритети...
  Искат си "разпознаваеми хора", като тези които се въртят в оборот от 20 години...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#34] от "uvtest":

  това е практиката на всяка заемаща властта партия

  омагьосан кръг

  трябва да се счупи веднъж завинаги

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Интересна промяна в икономическата политика на итн. Ако в екипа на Василев имаше заявена проевропейска, пронатовска позиция сега кандидатът за финансов министър заявява че вече не стои въпросът кога да се приеме еврото, а дали да се приеме изобщо. Ако си мислят че хората скочиха срещу първия кабинет защото заявява проевропейска позиция, а не срещу хората в него много са се объркали. Интересно защо не се обсъжда този фундаментален въпрос

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  средният и дребният бизнес, казваш?
  ми то има опит - Германия 1920-30-те...
  после партията им взе властта, направи сговор с едрия капитал и изкла активистите на средния и дребния - и това не е метафора

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Осъзнавайки в каква България живеем, аз започнах да уча езика на ИТН, защото те много държат на хората, владеещи много езици. И така , на техния език, ще си кажа мнението си за техния проекто кабинет:
  "Гнусна паплач" от нищожества с амбиции, между тях поне двама "соросоиди-майкопродавци".

 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":

  повече от жалка!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 163 Неутрално

  Интересна промяна в икономическата политика на итн. Ако в екипа на Василев имаше заявена проевропейска, пронатовска позиция сега кандидатът за финансов министър заявява че вече не стои въпросът кога да се приеме еврото, а дали да се приеме изобщо. Ако си мислят че хората скочиха срещу първия кабинет защото заявява проевропейска позиция, а не срещу хората в него много са се объркали. Интересно защо не се обсъжда този фундаментален въпрос
  —цитат от коментар 54 на rexdog2004


  Мааа той нали Славиту си беше казал, че е про европейски настроен ?? Ма нали те са единствените принципни и последователни в политиката ?? Какво се случва, според мен Христо Иванов го държи като заложник и го контролира!!!

 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#23] от "boevbisser":

  това със зависимостта на кметовете от централния разпределител на пари - не е изобретение на Борисов

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 60. 60 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  не, надеждата умира последна

  самозаблудата е

  а често надживява носителя си

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 61. 61 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Кога за две седмици си смениха мнението за въвеждане на еврото у нас. От пълна подкрепа до не знаем дали ще го въвеждаме изобщо. И наистина кой им нареди този кабинет. А анти евро позицията с кого я съгласуваха. Само с БСП ли, ДБ знаят ли какво е съгласувано с другите партии и това съгласувано съвпада ли с програмата им. Гешев не е единственият и не е най важния проблем, ако ти обещаят съдебна реформа, а има отстъпление по другите проблеми на държавата това достатъчно ли е за подкрепа

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  кое ти дава основание да смяташ парламента за читав орган?

  от 30 години уж различни муцуни се държат като едни и същи персонажи - безсъвестни, алчни, високомерни
  мислят се за аристокрация

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":

  Мерси за такава стабилност..Стабилно последни във всичко.

  Sic transit gloria mundi
 64. 64 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Гарантирано от Радев.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 65. 65 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#43] от "еспресо":

  Всъщност и това ми е най- голямото разочарование..Мислех, че ще са по-умерени и мъдри и ще вършат работа , вместо да се карат.

  Sic transit gloria mundi
 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#52] от "hamiltonf":

  май не си забелязал, че всяка партия в опозиция или извън парламента се самонарича и дори държи като "партия на промяната"
  но щом й замирише дори на участие във власт - на дело тутакси се превръща в "партия на статуквото"

  и желанията на избирателите й нямат никакво значение

  какъв е изводът?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  никои комисии не са важни

  какво толкова вършат, че да ги смятаме за важни?!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#29] от "anty":

  Ако се опрем на фактите, нищо от казаното от теб не е вярно.. Недомлъвки и празни обвинения, хвърлени в пространството, за да окажат натиск върху ИТН да са по-сговорчиви..Това виждам аз .Ако бяхте прави, сега още шяхме да сме с 45-тия парламент и правителство на ИТН..Щото тогава всички презглава се натискаха да дават подкрепа..

  Sic transit gloria mundi
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#61] от "rexdog2004":

  а каква ни е файдата от еврото?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#1] от "papunqk":Гледам те, че като редови умнокрасавец го караш на опорки и общи приказки. Би ли пояснил кои от изброените са калинки и кои не?
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt  На мястото на колегата papunqk бих ти отговорил с контра- въпрос - а кои в Шайката не са калинки и клиентелисти ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#65] от "Hristov":

  разочарованието в партиите е признак за порастване

  честито

  (без никаква ирония го пиша)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Теллалов":

  Най-малкото - липсата на такси при обмяна лев-евро-лев

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#72] от "Хай Буй":

  малко е

  друго?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#32] от "von_seeckt":Ние сме я стартирали още с Възраждането в 1834 година и всички партии са габровски. Апропо след 1878-а година цели кабинети са слагани от Габрово и за 30 години България е сравнявана с Япония. А днес само селяни в политиката:)Продължавайте да си ги избирате.
  —цитат от коментар 33 на Да вярваме на истината  Защо се връщаш във време « оно « ?
  Обясни какво направи с електронното правителство плешивия от Габрово и къде отидоха милиардите ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Аз, каза, съм по-бизнес ориентиран. - Харчиш колкото имаш.

  Каза амбулантния дистрибутор на кинкалерия, миши кожи и паешка вълна.
  А най-вече мартеници в подлеза

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 76. 76 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#72] от "Хай Буй":малко едруго?
  —цитат от коментар 73 на Николай Теллалов


  По-евтини кредити. Малко повече доверие у външни инвеститори, когато сме в еврозоната. Малко повече увереност и в обикновените граждани, че има спасителна мрежа, която да смекчава най-големите тъпотии на властта - както стана с Гърция.

 77. 77 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  Какъв е проблемът с постоянните комисии? В три парламента имаше такива комисии с мнозинство на ГЕРБ. Да посочите нещо което те са свършили? Решенията се взимаха в джипката. Вие сега защо рьевете - че десетина дни няма комисии или че вече никога няма да има джипка?

  А що се отнася до мнението на българите навярно знаете, че над 60% от тях никак те бързат с комисиите и са си ОК със служебното правителство.

 78. 78 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  До коментар [#14] от "ggot":Ами да я променят. Но пътят е в 2024 година свободен пазар. Даже за битовите абонати.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  По примера на "свободните" бензиностанции ли?

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#76] от "еспресо":

  и смятате, че това ще бъде осигурено от еврото?

  ок

  после да не плачете

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 80 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#42] от "Един препатил":и какво като е байганьовско?да не би да е лъжа?само че бай Ганьо правеше един изводние можем да направим друг - пряка демокрация (със съответните институции) срещу представителната измама
  —цитат от коментар 48 на Николай Теллалов


  Как си представяш "пряката демокрация"? Материалът няма реална информация, идва един, говори как ще докара справедливост и ще пребори престъпността, говори хубаво, материалът го избира за главен прокурор. А се оказва, че този говори хубаво, ама е на "втора заплата" и работи за престъпниците. Как материалът ще избере "чистите" без да има информация , в манипулирана среда? Повтаряте ката папагали, без да мислите.

 81. 81 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Теллалов":

  Каквато и от ЕС. Само положителна

 82. 82 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#79] от "Николай Теллалов":

  Телалов, еврото е израз на икономиката на петстотин милиона души от златния милиард, левът на шест милиона от най бедните в Европа. Кое избираш

 83. 83 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Американски бизнесмени си разказват вицове. Идва ред на собственик на фирмичка за производство на плавници и шнорхели:
  - А пък мой служител от „продажби” ми пусна предизвестие за напускане...
  - Защо?
  - Спечелил кастинг!
  - За коя роля?
  - Премиер на някаква страна.... България.
  - Стига бе, няма такава държава!

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 84. 84 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#76] от "еспресо":и смятате, че това ще бъде осигурено от еврото?окпосле да не плачете
  —цитат от коментар 79 на Николай Теллалов


  Да не би някоя от страните наскоро минали към еврото сега да плачат ?
  Поне една страна минала към еврото да реве сега или миналата година ?

 85. 85 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#72] от "Хай Буй":малко едруго?
  —цитат от коментар 73 на Николай Теллалов


  Изобщо не е малко. Ползата с най-голям бонус обаче е излизането от валутния борд.

 86. 86 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#82] от "rexdog2004":

  Рексдог2004, Европа не от година или две усилено се самосъсипва. Ако ти избираш да се нанесеш на първия етаж на готова да се срути сграда, направи го, но недей агитира и други да го сторят.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 87. 87 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#80] от "iiu09354227":

  добре си я представям
  във вестник "Свободна мисъл" има подробности

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#80] от "iiu09354227":

  но пък твоята представа е меко казано нелепа

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#43] от "еспресо":

  "... Това за дългата ръка на Сараите е доста спорно..."!

  Замисли се, как започна влизането на ГЕРБ във властта през 2009-та година?! С яростни приказки от страна на Борисов срещу ДПС. Щеше да търси възмездие за Цанков камък и Водното огледало в Кърджали. Щеше и едно барбекю да събаря и чакаше Доган да му дойде на една ръка разстояние! И така докато си приказваше, бизнесът на ДПС процъфтяваше. Пеевски купи Булгартабак, макар първоначално да отричаха и да обясняваха какви велики външни инвеститори са намерили. Даже Борисов предпочете да провали коалицията с РБ, за да отиде на избори с които да обслужи ДПС. После започнаха да се крият още по-малко. Доган си построи нов Сарай и си купи ТЕЦ. В правителството на ГЕРБ си имаше министри на ДПС и това не беше тайна за никого.
  Затова и има опасения, че ДПС се подготвя да се инфилтрира отново в управлението. Просто сходствата между проекта ГЕРБ и ИТН са видими. И затова трябва да се внимава. Според мен, точно затова и ИТН се опъват и не искат да подписват нищо. Как ще се подпишат под това, че Гешев трябва да се смени в определен срок? Вгледай се малко в житие-битието на Слави Трифонов и ще видиш много червени лампи. Затова ИТН не трябва да се подценяват и трябва да се действа по устав с тях. Всичко да е описано в споразумение и да се гонят срокове. Иначе може да слушаме още 4 години общи приказки...!

  Бивш tww09306483.
 90. 90 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Абе ей...! Смешник...! Знаеш ли откога трябваше да има свободен пазар в енергетиката според обещанията на ГЕРБ?!

  Бивш tww09306483.
 91. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3018 Неутрално

  До коментар [#84] от "Хай Буй":

  Испания плаче
  Гърция плака
  скоро и Германия ще почне да реве

  хубаво де
  мен ме устройва една "внезапна" криза

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 92 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4126 Неутрално

  До коментар [#45] от "pernikforbg":

  Хайде сега , верните партийци да купите цветя и ги поднесете на паметника на Първия Партиен и Държавен Ръководител на Народна Република България. Останахте му верни , но той ви изневери. Каза , че социализЪма бил недоноШче.

 93. 93 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  До коментар [#91] от "Николай Теллалов":

  Никоя от изброените държави не плаче.

 94. 94 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#43] от "еспресо":"... Това за дългата ръка на Сараите е доста спорно..."!
  ... и това не беше тайна за никого....Затова и има опасения... сходствата ... са видими. ...!
  —цитат от коментар 89 на Petleshev


  По принцип си прав, действително има прилики. Но сходства, опасения, неуточнени неща, които уж не са тайна - това са косвени доказателства.

  Големият факт е, че всички парламентарни партии обещаваха подкрепа, ако направят правителство през април, а те не го направиха. Ако искаха да вкарват ДПС по заобиколен начин - нищо по-лесно тогава.

  Друг безспорен факт за мен е, че ДБ няма друг потенциален съюзник от съществуващите по-големи партии, затова ако преговорите между потенциални съюзници се разпаднат - тогава вече трябва да търсим конспирации и задкулисни влияния, а не ако не се разпаднат.

  Между ДСП и Да, България също имаше много разлики. Още има - виж ние със Стюпи как се обичаме в този форум - но в крайна сметка намериха общ език и сега работят добре заедно.
  Като ти трябва съюзник, защото сам очевидно не можеш да се справиш, само сходства и опасения не би трябвало да те спрат.

 95. 95 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1148 Любопитно

  Комисии и комисики, агенции и агенциики, постове и постчета, скъпоплатени чиновници и чиновничета на срочни, безсрочни, доживотни хранилки - държава на автопилот!

 96. 96 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3147 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Ти са ноо труден въпрос му заданашТо и Ристето не ги знае, па той ли

 97. 97 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Намерих по пълно интервю с кандидат финансвия министър. Та той си заявява директно отказ за приемане на еврото. Когато сме стигнели средно европейските доходи, но не и в 2024 г. ДБ какво казват, БСП са ясни.

 98. 98 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Предложеният за министър на здравеопазването д-р Силви Кирилов Петров е бил съакционер с ДС-премиера Любен Беров в агро-дружество. В по-ново време е член на ръководството на партията на Ковачки ПП Лидер
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160172745596189

 99. 99 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Предложеният за министър наМВР Петър Илиев е бил в борда на Краун Медия преди фирмата да бъде купена от Ирена Кръстева, майката на Делян Пеевски. Случайност?
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160159686866189

 100. 100 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Чиста случайност при толкова много имоти в София да си избереш точно апартамента на бившия министър на отбраната от НДСВ Николай Свинаров. Това е направил предложеният за министър наМВРПетър Илиев през 2018 г. НДСВ форевър.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160159765236189

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK