България може да поиска помощ от ЕС за пожарите заради липса на достатъчно летателна техника

България може да поиска помощ от ЕС за пожарите заради липса на достатъчно летателна техника

© Юлия ЛазароваБългария не разполага с достатъчно летателна техника и може да ѝ се наложи да поиска помощ от Европейския съюз, ако кризата с бушуващите в страната горски пожари се задълбочи. Това се разбра от участието на служебния премиер Стефан Янев в парламентарния блиц контрол, който отново се провежда всеки първи четвъртък на месеца. Министър-председателят уточни, че в момента България разполага само с един хеликоптер от Военновъздушните сили, който би могъл да участва в гасенето на пожарите и поясни, че максималният брой хеликоптери, които могат да бъдат осигурени, са три, но не повече.


Янев заяви, че е "направена първата полукрачка към решаването на въпроса с въздушната помощ", като в Плана за възстановяване и развитие е заложено купуването на летящи линейки. Той уточни, че е било обсъждано и създаването на цялостна държавна структура, която да управлява и поддържа летателната техника, но заради краткия хоризонт на работа на служебното правителство и мащабите на подобен проект идеята е била отхвърлена.


Към настоящия момент България не разполага със специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника.
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев обяви, че Министерският съвет има готовност да извърши допълнителен трансфер от бюджета към засегнатите от пожарите общини. Той уточни, че дирекциите за социално подпомагане ще направят оценка на нанесените щети по места. Пострадалите ще могат да получат еднократна финансова помощ от 375 лева. Отделно от това Министерският съвет има готовност да свика междуведомствената Комисия по възстановяване и подпомагане, за да могат всички пострадали и засегнати да получат социална подкрепа.


Вследствие на пожарите в Югозападна България загинаха двама горски служители от Петрич и Кресна. Паметта им бе почетена с едноминутно мълчание преди началото на парламентарното заседание днес. В общините Сандански, Петрич и Кресна днес е ден на траур в памет на загиналите.


Повече за пожарите в страната, може да прочетете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK