Бивш зам.-министър осъди прокуратурата заради незаконно обвинение

Христо Ангеличин (вдясно), адв. Христо Ботев (в средата) и Даниел Митов на заседание през 2018 г.

© Анелия Николова

Христо Ангеличин (вдясно), адв. Христо Ботев (в средата) и Даниел Митов на заседание през 2018 г.Бившият зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 25 000 лева за моралните вреди от незаконното обвинение в безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството. Това съобщи сайтът за новина на правна тематика news.lex.bg. Ангеличин претендираше за 100 хил. лв.


По това дело Ангеличин беше подсъдим заедно с бившия си началник Даниел Митов, който по онова време беше представител на Реформаторския блок в правителството "Борисов 2", а сега е зам.-председател на ГЕРБ.


Двамата бяха окончателно оправдани миналата година, но първоначално Специализираният наказателен съд осъди Ангеличин на 4 години затвор. Обвиненията към Ангеличин и Митов бяха за това, че преди 5 години МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания, припомня news.lex.bg.За да оцени справедливо размера на неимуществените вреди, съдия Мичева пише, че срещу Ангеличин е водено и второ дело, по което той също беше оправдан - за купуването на телефонни централи без обществена поръчка. Според съда бившият зам.-министър е изживял общи негативни емоции и е претърпял репутационни вреди, но е претендирал за вреди само от делото, по което беше подсъдим с Митов. Затова съдът отбелязва, че определеното сега обезщетение не е за възстановяване на всички вреди от двете дела.


Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK