Общо 198 пожара горят в страната, най-критичен е до Велинград

Общо 198 пожара горят в страната, най-критичен е до Велинград

© МВРОбщо 198 пожара са гасили огнеборците в цялата страна през изминалото денонощие. Всички са локализирани като 18 остават под наблюдение като най-опасен остава този при Велинград, който късно снощи беше ограничен. Продължава потушаването на огнената стихия в областите Кърджали, Кюстендил и Перник. Горски служители, формирования от армията и доброволци активно помагат на пожарникарите. На този етап няма ситуация, която да предполага евакуация на жители на населени места.


Активно работят екипите за ограничаване на огъня в граничните райони на Република Северна Македония, като основната задача е да не допуснат да достигне територията на България. "Пожарът е все още на няколко километра, няма аларма, която да повишава нашето внимание за опасност", съобщи директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов за БНТ.


Велинград е в частично бедствено положение
Частично бедствено положение до 12 август е обявено в община Велинград заради разрастващите се пожари в горски местности и задимяването. Мярката действа в района на Държавно ловно стопанство "Чепино" и горско стопанство "Алабак", както и в местностите "Бачовица" и "Сивек".


Пожар гори над велинградския квартал "Анезица". Това е трети пожар в района през този сезон. По първоначални данни са обхванати около 1000 декара, като немалка част са иглолистна гора. Няма опасност за къщите, които са в близост до района, увери говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.


"На място е изпратена цялата служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велинград, както и още 30 пожарникари от останалите районни служби в областта, служители и техника от двете горски стопанства на територията на Велинград, служители на община Велинград и доброволци. С техниката трябва да се направи просека от едната страна на пожара, така че той да бъде локализиран и да се спре неговото разпространение", каза говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов.


В Петрово пожарът вече е ограничен


"Пожарът край село Петрово е ограничен, обстановката е спокойна", съобщи главен комисар Дамян Дамянов, директор Югозападното държавно предприятие-Благоевград. Ликвидирането на огнищата на пожара в района на санданските села Петрово и Голешово продължава със съвместните усилия на няколко институции, каза Дамянов:


"На място са 80 служители на Югозападното държавно предприятие - Благоевград, 20 пожарникари, 30 военни и доброволци. През нощта е имало проблеми само по единия фронт на пожара, но те са преодолени".


Спокойна е ситуацията в района на границата с Република Северна Македония, увери той. "Горе на нашата границата, на билото е спокойно. Не се виждат пушеци и огньове. Съвсем леко е преваляло".


Българските огнеборци, които участват в гасенето на пожарите в Северна Македония са разположени в района между градовете Делчево и Пехчево. "Мястото, където сме ние в момента, е спокойно. Дъжд не вали. Всички български пожарникари са добре, няма проблеми, съобщи комисар Георги Пармаков, ръководител на екипа от 25 пожарникари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK