Юристите от "Правна лудост" откриха още примери за преписване от Петър Илиев

Петър Илиев

© Дневник

Петър ИлиевФейсбук групата "Правна лудост", зад която се предполага, че стоят юристи от правораздавателната сфера, публикува ново видео със своя проверка, в която показва още съмнения за копиране на цели пасажи без цитиране в научни публикации на кандидата за вътрешен министър от "Има такъв народ" Петър Илиев от трудове на доц. Наталия Киселова.


Миналата седмица групата първа сравни книги на Илиев и Киселова. Сега от "Правна лудост" са направили проверка на статии в специализирани юридически списания и освен че потвърждават написаното от "Дневник" (нашето разследване за случая Илиев - четете тук) за копирането от списание "Съвременно право", намират още едно преписване без коректно цитиране. Става дума за заимстване на Илиев от статията на Киселова - "Конституционни аспекти на парламентарния контрол в Италия и Германия" от 2006 г., публикувана в списание "Право без граници". Дали са пример и как Илиев не е цитирал и книга на проф. Георги Близнашки, която е цитирана от доц. Киселова.


В новото видео има цитирани пасажите, копирани дословно или с промяна на няколко думи от Илиев. За диктор е използван електронен четец с цел анонимност и това е причината за странните ударения и произношение на места, обясниха в отговор на въпрос от групата.

В началото на седмицата "Дневник" публикува фактите, които установи около доктората на Илиев. Оттогава няма реакция на ръководството на катедрата, нито на Петър Илиев. От "Има такъв народ" отричат да има плагиатство, твърдейки че всеки, който твърди, че кандидатът за вътрешен министър е копирал чужд труд, ще бъде съден. Кандидатът за премиер днес също витиевато отбягна отговор на въпрос на "Дневник".

На въпрос дали ще изтеглят други кандидати за министри Пламен Николов каза: "Нямаме такива планове." Попитан, ако се докаже плагиатство от страна на Петър Илиев, той каза: "Ако е един много хубав хипотетичен израз."

Доц. Киселова първоначално отказа да коментира казуса. В петък сутрин пред БНР заяви, че въпросът за плагиатството е бил замразен от катедрата в Юридическия факултет на Софийския университет през 2015 година.


В четвъртък от Софийския университет "Св. Климент Охридки" съобщиха, че са получени три сигнала за плагиатство срещу Илиев, подадени от обучаващи се във висшето училище. По случая е започнала проверка и до 7 дни трябва да стане известно дали сигналите са допустими. Тогава те трябва да бъдат предадени на Етичната комисия за плагиатство в СУ, която да провери обстойно казуса. След това решението за последствията ще бъде взето от ректора.


Първия епизод гледайте тук:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK