Кошлуков е глобен, защото не е осигурил адекватно право на отговор на Минеков

комбо Велислав Минеков, Емил Кошлуков

комбо Велислав Минеков, Емил КошлуковГенералният директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков е глобен с три хиляди лева заради това, че не е предоставил адекватен право на отговор на служебния министър на културата Велислав Минеков.


За това съобщи в. "Сега". Информацията беше потвърдена пред "Дневник" от Съвета за електронни медии (СЕМ). Решението е било взето с четири гласа "за" на 7 юли. Определената глоба от 3000 лева е минималната според закона.


"Дневник" не успя да се свърже с БНТ дали това наказателно постановление е обжалвано.
Конфликтът между служебния министър на културата и генералния директор на БНТ избухна, след като Минеков попита защо националната телевизия е спряла излъчването на редовната си програма, за да пусне брифинг на ГЕРБ с участието на Бойко Борисов. Малко след като станаха известни санкциите по закона "Магнитски", Минеков обяви, че Кошлуков може да попадне сред санкционираните лица. Генералният директор обяви, че ще съди Минеков, а управителният съвет на обществената телевизия излезе с остра декларация.


Минеков поиска право на отговор, но участието му в предаването "Още от деня" се превърна по-скоро в едновременно говорене на интервюиращ и интервюиран. Малко по-късно Минеков сезира СЕМ именно за това.


Според служебния министър на културата Кошлуков е разпространил "неверни данни и твърдения, както и обидни квалификации", като "същият подход беше приложен и към моето семейство и професионален път".

"При участието ми на 10 юни в "Още от деня" не ми беше предоставено право на отговор, а ми бяха поставени условия кога и как това трябва да се случи, като многократно ми бе заявено от водещата, че ще получа това право, ако първо отговоря на нейните въпроси и коментирам видеосюжети, несъотносими към моето право на отговор", пише в писмото си до СЕМ Минеков.


Това е второ наказателно постановление на Емил Кошлуков, откакто той работи в БНТ. Първото бе през 2018 г. за показания среден пръст срещу протестиращите пред сградата на обществената телевизия. Тогава той беше програмен директор на телевизията. Според Закона за радио и телевизия, ако генералният директор на БНТ и БНР наруши три пъти основните принципи на радио-телевизионната дейност, задължително трябва да бъде освободен от поста. Постановлението на Кошлуков от 2018 година обаче не е в качеството му на генерален директор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK