ГЕРБ иска парламентарна анкетна комисия за смъртта на офицер (допълнена)

Даниел Митов

© Юлия Лазарова

Даниел МитовПарламентарна анкетна комисия да разследва обстоятелствата около смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев от Военната полиция в Пловдив, който е намерен безжизнен на 19 юли в спално помещение на полигон Ново село. Това поиска от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ - СДС Даниел Митов.


Манчев беше един от наказаните със забележка офицери от служба "Военна полиция" заради инцидента в с. Чешнигирово през май, когато група български и американски военни по време на учение погрешка нахлу в цех на частно предприятие. След последваща проверка на инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната министър Георги Панайотов не е санкционирал Манчев, защото е преценил, че той не е извършил нарушения, се казваше в съобщението на Министерството на отбраната за смъртта му.


Според ГЕРБ - СДС офицерът е бил набеден за виновен от ръководството на "Военна полиция" и по-конкретно от временния й директор полк. Ивайло Сотиров. Междувременно Сотиров беше назначен за титуляр, а днес беше произведен и в по-високо офицерско звание - генерал.
Парламентарната група иска да даде гласност "на едно безобразие, което се е случило след инцидента с американските инциденти в Чешнегирово, за действията и бездействията на ръководството на служба "Военна полиция" и на политическото ръководство на Министерство на отбраната, които доведоха до преждевременната смърт на един български офицер, набеден за виновен, въпреки че е невинен".


"Имаме информация, че лейтенант Манчев е подложен на натиск да промени показанията си, да подпише неверни документи и да поеме цялата вина по случая без да е виновен. Доколкото разбираме два дни след като докладът на Инспектората е представен от министъра на началника на службата лейтенант Манчев е намерен мъртъв по време на учение, като основната версия е самоубийство", каза Митов от парламентарната трибуна.


Той се позова на разкази на членове на семейството на загиналия военен, като отбеляза, че "човек, който организира сватба през август, чака дете и е финансово осигурен, не е типичният профил на човек, който би посегнал на живота си, както до момента твърди Министерство на отбраната".


В декларацията на ГЕРБ - СДС се казва, че групата разполага с информация, че в резултат на проверката на инцидента в Чешнегирово са разкрити "шокиращи практики по замазване на отговорност, включително данни за престъпления под ръководството на "Военна полиция", които следва да се представят на "Военна прокуратура".


От ГЕРБ - СДС сме изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади в Инспектората на Министерство на отбраната и служба "Военна полиция" заедно с резолюциите по тях, но до ден днешен, те не са предадени", каза още Даниел Митов. Той изказа подозрението, че повишението на полк. Сотиров може да е "вид благодарност за действията му при разследването на катастрофата с МИГ - 29 в Шабла, в която загина майор Терзиев".


Министерството на отбраната реагира по-късно през деня с отговор, според който "коректността изисква не политиците, а компетентните разследващи органи да дават пред обществеността обективна информация" за двата инцидента край Шабла и в Чешнигирово. Ведомството допълва, че на етапа, на който прокуратурата води разследване, се въздържа да коментира в детайли двата инцидента. В съобщението се напомня, че покойният Манчев не е наказан от министъра за разлика от неговите командири - директорът на РСВП - Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в отдел "Контрол и охрана" майор Георги Мерджанов като това е станало четири дни преди смъртта на старши лейтенанта.


"За останалите подвеждащи твърдения в изнесената декларация нека се произнесат разследващите органи, след като приключат работа. Недопустимо е от трибуната на Народното събрание да се изнасят непроверени и манипулативни факти и да се влияе както върху общественото мнение, така и върху работата на разследващите органи", се казва в отговора на Министерството на отбраната.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Гневно

  "В декларацията на ГЕРБ - СДС се казва, че групата разполага с информация, че в резултат на проверката на инцидента в Чешнегирово са разкрити "шокиращи практики по замазване на отговорност, включително данни за престъпления под ръководството на "Военна полиция", които следва да се представят на "Военна прокуратура".

  Трябваше да замазваме недопустимите действия на американските военни нахлули нарочно в работещия цех, за тази цел бе обвинена военната ни полиция сякаш американците са толкова тъпи и не са разбрали къде са влезли и вместо веднага да напуснат те са продължили военната операция насочвайки оръжието си срещу работещите в цеха.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 2. 2 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Откога пък е работа на Народното Събрание да разследва самоубийства? Даниел Митов с какъв акъл от сравнително уважаван човек реши да мине в режим репортерка от ПИК

  Не ме търсете преди обяд
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Гневно

  "Той изказа подозрението, че повишението на полк. Сотиров може да е "вид благодарност за действията му при разследването на катастрофата с МИГ - 29 в Шабла, в която загина майор Терзиев"."

  Тук всичко си покри с информационна мъгла и от ГЕРБ нямат указания какво до говорят. Чакаме батковците от НАТО да ни посочат с пръст Рассия като виновна за свалянето на самолета ни. Големият ни съюзник Турция разбира се няма нищо общо!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Парламентът не е разследващ орган. Има си кой да разследва и да назначи необходимите експертизи.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Любопитно

  До коментар [#2] от "tulup":

  "Самоубийството" е само версия. В края на месеца е имал сватба, чакал е дете, малко странно не ти ли се вижда, или да го замажем с баданарката, от дебелите?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Ама през май държавата не се ли управляваше от куция министър председател в оставка, който още не беше окуцял?!

 7. 7 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Не твърдя каква е истината и дали трябва да се разследва или не. Но комисия в НС не разполага нито с експертиза, нито с правомощия да направи каквото и да е било. Как по-точно законодателен орган би помогнал за установяване на истината в този случай?

  Не ме търсете преди обяд
 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  "Трябваше да замазваме недопустимите действия на американските военни нахлули нарочно в работещия цех"

  Имам въпрос! Каква според Вас е причината за нахлуването в този цех? За да нахлуят НАРОЧНО, означава, че има причина за това! Каква е тази причина? Ако са нахлули по грешка, няма как да са нахлули нарочно!

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  Откога пък е работа на Народното Събрание да разследва самоубийства? Даниел Митов с какъв акъл от сравнително уважаван човек реши да мине в режим репортерка от ПИК
  —цитат от коментар 2 на tulup


  Добре е направил че го съобщава защото трагедията е станала на 19 юли, а до ден днешен информацията е крита както бе крит и инцидентът в Чешнигирово.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#2] от "tulup":"Самоубийството" е само версия. В края на месеца е имал сватба, чакал е дете, малко странно не ти ли се вижда, или да го замажем с баданарката, от дебелите?!
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  И кои са упълномощените от закона държавни органи да разследват дали е убийство или е самоубийство? Парламентът?

 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#2] от "tulup":

  Дани Митов го излъгаха да е кандидат премиер и стана по-голям словоблудец и от Баце.
  Както се казва “за една паница мамалига се продаде”. Можеше да бъде уважаван млад политик, но избра да стане придворен шут на светилото от Банкя.

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  [quote#9:"Julian Mall"][/quote]

  Ами ра беше се ибадил на инструмента Му, вместо да развява човешка трагддия за политически цели.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#7] от "tulup":

  При военните нали знаеш, че всичко е по-трудно, по-скрито, "да си остане вътре", отчаяните му близките сигурно пишат писма до кого ли не. А военните май щяха да изпратят една черна кутия за разчитане, но от "много бързане" са я забравили да я занесат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Гневно

  Тези два инцидента точно показват какво е нашата роля в НАТО да бъдем територия за провеждане на натовски учения при които цивилното ни население да играе роля на статисти от страна на бившият СССР а самолетите ни да са живи мишени за мнимите ни съюзници от Турция и всичко това пред безучастният поглед на американците с които най-вероятно всичко е било предварително съгласувано!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Разбира се, че в така!
  От сто години основната аксиома на висшите американски военни и политици е войната да бъде извън пределите н САЩ. Те за това се готвят и това искат.

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  [quote#9:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 12 на 3biri
  Ами ра беше се ибадил на инструмента Му, вместо да развява човешка трагддия за политически цели.[/quote]

  Точно това е задачата на всяка парламентарна комисия да събере факти които ако са достатъчни за предявяване на обвинение да ги предаде на прокуратурата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 374 Неутрално

  американските военни нахлули нарочно в работещия цех
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Американците са изкарали голям късмет,
  че не са попаднали на някои като братята Цоневи от с.Коиловци (Плевенско).


  До коментар [#1] от "Julian Mall":

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":"Трябваше да замазваме недопустимите действия на американските военни нахлули нарочно в работещия цех"Имам въпрос! Каква според Вас е причината за нахлуването в този цех? За да нахлуят НАРОЧНО, означава, че има причина за това! Каква е тази причина? Ако са нахлули по грешка, няма как да са нахлули нарочно!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  Причината е учението да е максимално приближено да реалните обстоятелства в условна страна от бившият СССР където се очаква да е театърът на бъдещите бойни действия! При такива учения в страни като Полша и други се наемат нарочно хора които да представляват цивилно население и на тях им се плаща затова, при нас както винаги услугите които оказваме на американците са безплатни!
  Вече писах че ако са нахлули по грешка щяха да се изнесат на секундата нали са в постоянен контакт с командването си чрез радиовръзка!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5132 Любопитно

  До коментар [#16] от "Julian Mall":

  "Точно това е задачата на всяка парламентарна комисия да събере факти които ако са достатъчни за предявяване на обвинение да ги предаде на прокуратурата!"

  Наистина ли? А каква е задачата на следствието? При смъртта на всеки човек ли трябва да се прави "парламентарна комисия да събере факти които ако са достатъчни за предявяване на обвинение да ги предаде на прокуратурата"?

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Това допускам, че е така, но това, което твърди Даниел Митов си е незаконно в момента, т.е законодателният орган вече е свършил своята задача. Другото нещо, което една комисия може да направи, е да контролира дали създадените по закон държавни органи са си свършили работата и евентуално да ги реформира. Или да иска оставка на изпълнителната власт, ако не се справя с прилагането на законите. Но първо трябва да бъдат сезирани компетентните органи и те нищо да не свършат. И даже по-скоро системно нищо да не вършат.

  Не ме търсете преди обяд
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#21] от "1908":

  Значи е убийство?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Щом МО се ослушва и не си върши работата, не ка комисия да разследва смъртта на офицера.

  "От ГЕРБ - СДС

  сме изискали от Министерство на отбраната да предостави изготвените доклади в Инспектората на Министерство на отбраната и служба "Военна полиция" заедно с резолюциите по тях,

  но до ден днешен, те не са предадени", каза още Даниел Митов."

 25. 25 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#24] от "Галя Станчева":

  А присъда да издаде не може ли? Какво би последвало от това разследване? Комисията не може да повдига обвинения. Да се обърнат към ВСС да искат оставката на шефа на военна прокуратура. Или от ГЕРБ искат разпускане на ВСС и избор на нов състав???

  Не ме търсете преди обяд
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Няма ли съд, че парламентаът ще разследва и ще раздава присъди.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#24] от "Галя Станчева":

  Какъв е срокът лельо?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  До коментар [#24] от "Галя Станчева":А присъда да издаде не може ли? Какво би последвало от това разследване? Комисията не може да повдига обвинения. Да се обърнат към ВСС да искат оставката на шефа на военна прокуратура. Или от ГЕРБ искат разпускане на ВСС и избор на нов състав???
  —цитат от коментар 25 на tulup


  Откъде го измисли това с присъдата?
  Какво ще последва от работата на комисията за Росенец?

  МО сега ще предаде докладите, които крие.

 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  ГЕРБ не може да иска нищо вече. Тия никой за нищо не ги брои. Демек отказва им се всичко.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2761 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":Мажоретката,Ами кой го спира твоя гуру Каскета да даде "вещи" указания по разследването?
  —цитат от коментар 30 на Простия от Банкя Пак Излъга


  Що за тъп въпрос. За военна прокуратура не си ли чувал?

 32. 32 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#31] от "Галя Станчева":

  "Съгласно разпоредбите на Конституцията на Република България и чл. 136, ал.1 и ал.5 от Закона за съдебната власт, Военно-окръжна прокуратура – София е неразделна част от Прокуратурата на Република България, като военните прокурори и следователи при изпълнение на длъжността си са независими от военните органи. "

  Гешев, както обикновено, спинка. За това не дава указания...

 33. 33 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#21] от "1908":

  Ние мислим. Затова чакаме някой да се заеме с Владко, Севдето и Бочко. Ако настояваш, може и парламентарна комисия да спретнат.

 34. 34 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#28] от "Галя Станчева":

  Да установи, че държавните органи и в частност гл. прокурор не си вършат работата и да предложи на НС да приеме промени относно структурата на начина му на избиране, структурата на ВСС и други такива. Това ли цели и ГЕРБ? Пък и използването на кея на Доган Ага за политически ПР (друг страничен ефект, който комисията Мая пък целеше) е доста по-приемливо отколкото една лична трагедия.

  Не ме търсете преди обяд
 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Откога пък е работа на Народното Събрание да разследва самоубийства? Даниел Митов с какъв акъл от сравнително уважаван човек реши да мине в режим репортерка от ПИК
  —цитат от коментар 2 на tulup


  Нали знаеш, че всяка комисийка значи още хонорари за дупетатите ??!

  Та не се учудвай на тоя напън за всякакви глупости да се правят комисийки.

 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 732 Любопитно

  До коментар [#35] от "Alex Ivanov":

  Мдам, добри пари ще си докарат по тия комисии всичките, дори и при ограничение да се членува в максимум 2.

  По темата:
  А комисия, която да следи за поготовката на учениците за следващата година- кога? Трябва и комисия по отчитане на туристическия сезон както и извънредна комисия, която да проследява миграцията на дивата овесарка, съгласно директива 3589/5874/2587РХ на ЕК.
  Давами идеи просто, гледам, че едва до 22 комисии са ги добутали, което прави средно по 5,5 депутата на комисия. Не можем да разрязваме депутати, така че още комисии трябват!

  П.П. Не се наядоха тия...

 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Че бяха само американци, българи нямаше в това нахлуване


 38. 38 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  ......... Даниел Митов с какъв акъл от сравнително уважаван човек .............
  —цитат от коментар 2 на tulup


  Няма разумен човек и истински българин, който сравнително да уважава това изчадие.

 39. 39 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Няма ли съд, че парламентаът ще разследва и ще раздава присъди.
  —цитат от коментар 26 на Роси


  Има, но толкова им е акъла на герберята, Георг, деси , пкп,

 40. 40 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Имам много прост въпрос. Защо някой който готви сватба, а годеницата му очаква дете (https://m.dir.bg/dnes/temida/samoubiliyat-se-voenen-politsay-gotvel-svatba-a-godenitsata-mu-ochakva-dete ), ще се самоубива? Нещата много миришат, но не се учудвам. Окакто комунистите взеха властта се случиха толкова инциденти в армията, колкото не бяха се случвали за последните 10 общо - американски войници нахлуха във фабрика, лтец загина при учение и този офицер го самоубиха, защото знае нещо. Това всичко ръководено от новите назначения на Мунчо. Мислете, хора!
  —цитат от коментар 21 на 1908


  Комунистите са виновни за цялостната разруха на България. Последните 12 години членовете на БСП/БКП именуващи се ГЕРБ разбиха Българската армия.

 41. 41 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 215 Неутрално

  "В декларацията на ГЕРБ - СДС се казва, че групата разполага с информация, че в резултат на проверката на инцидента в Чешнегирово са разкрити "шокиращи практики по замазване на отговорност, включително данни за престъпления под ръководството на "Военна полиция", които следва да се представят на "Военна прокуратура".Трябваше да замазваме недопустимите действия на американските военни нахлули нарочно в работещия цех, за тази цел бе обвинена военната ни полиция сякаш американците са толкова тъпи и не са разбрали къде са влезли и вместо веднага да напуснат те са продължили военната операция насочвайки оръжието си срещу работещите в цеха.
  —цитат от коментар 1 на Julian Mall


  Ами българи дупедавци,сър!🐕‍🦺

  Много съм прост
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Учението с янките е дело на Боковото правителство. Служебното правителство няма вина.

 43. 43 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#1] от "Julian Mall":

  Ако не беше толкова тъп, колкото останалата гербава пасмина щеше да отвориш Гугъл мапс и да видиш, че въпросният цех е НА ТЕРИТОРИЯТА НА БАЗАТА. Парламентарна комисия трябва да се свика за разследване, кой, кога и как е продал въпросният цех

 44. 44 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Тук смотаняците не искат разследване от комисия в народното събрание, защото еди какво си!? Ами тогава да закрием всички разследващи комисии там поради същите причини... Когато нещо ни удобно може, иначе не може? Смотаняци, вашата демокрация е най-долнопробен фашизъм и затова си заминавате в небитието наречено ДеБъ. И друг път не се бутайте във властта, нямате никакъв шанс.

 45. 45 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  .1 Комисия в Н.С. трябва да има.

  .2 Комисията в Н.С. трябва да работи в “тандем” с Военна Прокуратура и да бъде същевременно независима в свойте заключения.

  .3 Американските Военни извършват опознавателен “тур” без да рискуват сигурноста на работещите в предприятието в който и да било момент.

  .4 Отговорноста и произтичащите последствия са изцяло във, и за Българското Военно Командване.

  .5 Комисията в Н.С. и Военна Прокуратура трябва в най кратък срок да дадат отговори на поставените въпроси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK