Наталия Киселова: Беше ни казано с Петър Илиев да седнем и да се разберем. Не бях удовлетворена


Доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски", не е подавала сигнал в университета за копиране на цели пасажи без цитиране в научни публикации на номинирания за вътрешен министър и вицепремиер от "Има такъв народ" Петър Илиев от неин научен труд.
Тя припомни, че през 2007 година е защитила дисертация на тема "Парламентарен контрол", а през 2015 година е получила като подарък книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание", в които е открила цитати от своя труд. "Когато поставих въпроса, че има неща, които ме смущават, беше казано да седнем да се разберем. Проведохме два разговора с него, аз не бях удовлетворена. Тъй като тогава трябваше да продължим да живеем, хайде така да го кажа най-деликатно, аз насочих усилията си към друга посока", каза Киселова пред "Нова телевизия".


Срещу Илиев, който е преподавател в юридическия факултет на университета и чието име беше спрягано и за премиерския пост, в СУ има подадени три сигнала за плагиатство, съобщиха пред "Дневник" от университета. Киселова не знае кой е подал сигналите. "Тъй като вече е образувано производство, на някакъв по-късен епап ще се наложи и аз да дам писмени обяснения", каза тя.


В началото на седмицата "Дневник" публикува фактите, които установи около доктората на Илиев. Оттогава няма реакция на ръководството на катедрата, нито на Петър Илиев. От "Има такъв народ" отричат да има плагиатство, твърдейки че всеки, който твърди, че кандидатът за вътрешен министър е копирал чужд труд, ще бъде съден. Доц. Киселова първоначално отказа да коментира казуса. В петък сутрин пред БНР заяви, че въпросът за плагиатството е бил замразен от катедрата в Юридическия факултет на Софийския университет през 2015 година. "Аз влязох в този скандал случайно. Не съм човекът, дал сигналите на сайтовете, които са правили проверки", каза Киселова днес.


По думите й към 2015 година плагиатството е можело да се разгледа по два начина - по Наказателния кодекс, по който тя не е искала да се занимава или по Закона за автоското право и сходните му права, но и по него не искала да се занимава. "Исках нещата да се уредят по най-деликатния начин. Не съм търсела публичност, а да се решат проблемите в рамките на катедрата", посочи Киселова.


По думите й всяка катедра си има такива проблеми. "Не мога да кажа, че ръководството на факултета тогава е било пасивно и мисля, че сега, когато въпросът е публично повдигнат, ще получи своето адекватно решение през Закона за висшето образование, Закона за развитие академичния състав и правилата, по които СУ работи. И още нещо: аз не мога да си представя, че ще се изправя пред студентите и те ще ме попитат "защо мълчахте", каза преподавателят.


"За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които я реализират, така и по отношение на злоупотребата с името на Софийския университет, каквото не можем да си позволим. Ние сме символ на академизъм и трябва да покажем, че когато имаме проблем, можем да го решим по реда на нашите правила, а именно - в рамките на академичната общност", подчерта Киселова. Трите сигнала за плагиатство срещу Илиев ще бъдат разпределени на заместника на ректора на СУ проф. Николай Витанов, който в 7-дневен срок ще извърши проверка по допустимост.


На въпрос какъв обем е копирал Петър Илиев от нейния труд, без да се позовава, Киселова отбеляза, че въпросът не е в броя на страниците, а в принципността.


"Коректно ли е такъв човек да сиволизира промяната"


Доц. Наталия Киселова,

преподавател в СУ


"Ние не сме някакви безобидни учени, които стоят в някакви мухлясали кабинети. Ние имаме мисия да бъдем граждани и да излезем и да кажем когато има проблем с управлението на държавата. И тъй като въпросът с правосъдие и други реформи скоро ще дойде на дневен ред, недейте да ни превръщате във ваши врагове, господа бъдещи управляващи. Ние можем да ви помогнем промяната да се случи по-качествено", призова тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK