Рашков: Прокурори са търсили документи за дипломата на Гешев в Академията на МВР

Служебният министър на вътрешните работи коментира, че "прокуратурата в момента е много активно ангажирана да си защитава главния прокурор"

© Юлия Лазарова

Служебният министър на вътрешните работи коментира, че "прокуратурата в момента е много активно ангажирана да си защитава главния прокурор"Софийската градска прокуратура е извършила проверка в Академията на МВР, съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По думите му в петък двама прокурори са търсили документи, свързани с образованието и дипломата на главния прокурор Иван Гешев.


"Прокуратурата в момента е много активно ангажирана да си защитава главния прокурор, т.е. началника. Това е моят прочит на това, което се е случило не само в петък, но и в предходни седмици", коментира Рашков.


По думите на вътрешния министър държавното обвинение не се съобразява с решенията на парламента, а прокурорите, които са извършвали проверката в Академията на МВР, били сезирани от медия, която написала, че служители на вътрешното ведомство са отишли в академията, за да унищожават документи, свързани с дипломата на Гешев.
"Това са абсолютни лъжи, но тази медия е удобна на прокуратурата", коментира Рашков, без да спомене името на медията. Той отправи и въпроса дали прокуратурата не упражнява натиск върху МВР и дали не се притеснява да не открият нещо нередно с дипломата на Иван Гешев.


Съмнения за дипломата на главния прокурор Иван Гешев изказа първо адвокатът и бивш депутат Минчо Спасов. По-късно темата бе повдигана неколкократно, включително и в пленарна зала. Въпросът дали дипломата на Гешев му дава юридическа правоспособност и дали е валидна бе зададен на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов преди няколко седмици. Тогава той обясни, че компетентното ведомство, което може да отговори на този въпрос, е министерството на образованието, и препрати въпросите към министър Николай Денков.


Междувременно заместникът на Гешев Даниела Машева увери, че дипломата е валидна, като намекна и че ако дипломата от Академията на МВР не е призната, то това означава, че такива са и на много съдии, адвокати и нотариуси.


В петък миналата седмица адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" отново постави въпроса, този път от парламентарната трибуна. Отговорът на правосъдния министър Янаки Стоилов бе, че тя е напълно легитимна и че той е завършил с петица.


"Дневник" потърси с въпроси Софийската градска прокуратура, но оттам не отговориха и не потвърдиха информацията, че е имало такава проверка в Академията на МВР. От академията също няма официални отговори на въпросите на "Дневник".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK