На живо

Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

Пламен Николов

© Юлия Лазарова

Пламен НиколовВ последния ден преди очакваното гласуване на проектокабинета на Пламен Николов в парламента "Има такъв народ" остана сама в подкрепата си за него, тъй като БСП и "Демократична България" отказаха да дадат гласовете си. В отговор лидерът на партията Слави Трифонов оттегли кабинета си, отправяйки обвинения в предателство към партньорите, с които досега се преговаряше, и на свой ред отказа да обсъжда какъвто и да е друг вариант за управление. Какви юридически въпроси повдигна решението на Трифонов и по какъв начин "Има такъв народ" опитва да ги реши, четете в хронологията.
Личните причини на Пламен Николов: Не иска да се лишава от безспорни експерти в кабинета

Пламен Николов

© Юлия Лазарова

Пламен Николов


Чрез "Фейсбук" последният кандидат на "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов изброява какви са личните му мотиви, с които е поискал да оттегли кандидатурата си:

  • Не желая да завися от произвола на политически играчи, с които единственото, което ни свързва, е, че не искаме нови избори;
  • Вече нямаме естествени съюзници в този парламент, а изкуствени "борци" против системата;
  • Нямам намерение постоянно да се лишавам от безспорни експерти в правителството, заради неаргументираните прищевки на политически псевдопартньори.
Така Николов реагира на условието, което БСП постави - Петър Илиев да отпадне от проектосъстава на кабинета като силов вицепремиер и вътрешен министър и резервите, които останалите партии, с които "Има такъв народ" водеше разговори за подкрепа, изказаха към кандидата, за който има сигнал, че е плагиатствал.


Както лидерите на "Има такъв народ", така и Николов отправя нападки към политическите сили, от които партията му ултимативно беше поискала подкрепа, сравнявайки политическите преговори с игра: "Умните и красивите, елегантните и кресливите решиха, че келепира стои над всичко. Ние, от ПП "Има такъв народ", пък решихме, че това вече не е нашата игра. Не е, защото промяната трябва да бъде истинска, а не проста имитация или най-долно менте. Останалите показаха, че принадлежат към едно и също статукво и че разбират протеста просто като средство за осребряване на влияние".


Едновременно с това на собствената си формация, която поиска блезусловна подкрепа, приписва дипломатичност и диалогичност. "Колкото и човек да е дипломатичен и диалогичен в името на общото благо, когато границата на съвестта бъде прекрачена, е по-добре да си пожелаем да преминем през пречистващия огън на изборите", написа Николов в профила си. Преди това пред журналисти беше казал, че очаква "избори до дупка".


"Разочарован съм не в личен план, а за страната" - така коментира оттеглянето си предлаганият досега от "Има такъв народ" за министър-председател Пламен Николов, предаде БТА.


По-рано днес той оттегли съгласието си да бъде номиниран за министър-председател, с което предложи посока за разрешаването на юридическия казус, възникнал след като лидерът на формацията Слави Трифонов, който не е депутат, обяви, че оттегля проектокабинета въпреки вече издадения президентски указ, с който се предлага 46-тото Народно събрание да пристъпи към избора.


"Разочаровахме хората, че не можахме да осъществим идеята да направим единение, както е написано на тази сграда, точно когато е най-нужно на нашата страна", коментира Николов, цитиран от БТА. По думите му остават неизпълнени и заявените първи приоритети, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, мерките срещу ковид кризата и приемането на новата бюджетна рамка.


За спорната фигура на предложения за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, Николов каза, че не би могъл да коментира. Според Николов номинацията на Илиев не е основна причина за липсата на подкрепа от страна "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!"


На въпрос какво следва оттук нататък за страната, Пламен Николов отговори: "Избори до дупка". Той допълни, че онова, което го притеснява е, че така ще разочароват хората с поведението си, както и всички български избиратели, но от друга страна това ще консолидира техните избирател.

Христо Иванов: Когато тръгнеш срещу логиката, се получава зрелищен разпад

Христо Иванов

© Юлия Лазарова

Христо Иванов


Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в момента партиите в парламента се намират в поле, което конституцията не е предвидила: политическата сила, явила се на избори, се оказва, че няма капацитет да управлява.


В интервю за Би Ти Ви Иванов коментира последните ходове на "Има такъв народ" да оттеглят проектокабинета си с думите, че е време политиците да се върнат към институционалната отговорност, вместо да изобретяват демокрацията и парламентаризма по своя идея. "Когато тръгнеш срещу логиката, се получава зрелищен разпад," обобщи ситуацията той.


От "кой си ти, бе" главозамайващо бързо преминаха на "ти си предател".


Христо Иванов,

съпредседател на "Демократична България"


"Какво ще се случи аз вече не знам, чакам сценаристите каква поредна гротеска ще сервират, но е време да кажем "стига", заяви Иванов.


По повод обвинението в предателство, отправено от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, Иванов заяви: "Аз на Слави Трифонов никога нищо не съм му дължал. Аз съм се явил на избори с моите колеги. Не знам в "Има такъв народ" в какви формати са обсъждали решенията си. Ние обсъждаме нашите действия много внимателно и в нито един от форматите - в партиите и в парламентарната група, нямаше глас за подкрепа на това нещо, в което се изроди опитът на "Има такъв народ" да реализира мандата".


От "кой си ти, бе" главозамайващо бързо преминаха на "ти си предател", възмути се Иванов от квалификациите по свой адрес докато едновременно с това "Има такъв народ" твърдеше, че търси политическата подкрепа на "Демократична България".

Пламен Николов

© Юлия Лазарова

Пламен Николов


Предложеният от "Има такъв народ" за кандидат за министър председател Пламен Николов е оттеглил съгласието си да бъде предложен за премиер. За това той е уведомил Народното събрание и президентството, съобщи за "Дневник" председателят на парламента Ива Митева. Заради това в дневния ред за заседанието на парламента за сряда 11-ти август няма да има точка за гласуване на указа на президента за кандидатурата на Пламен Николов.


Подробности четете тук.

БСП няма да подкрепи кабинета на "Има такъв народ", ако Петър Илиев не бъде оттеглен

Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)


Националният съвет на БСП и общото събрание на парламентарната група на коалиция "БСП за България" взеха решение, ако кандидатурата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев не бъде оттеглена, да не подкрепят правителство, предложено от "Има такъв народ". Това съобщи пресцентърът на партията след събранието. Малко по-рано лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма да предложи за гласуване в Народното събрание утре проектокабинета начело с Пламен Николов.

Има такъв народ" оттегля кабинета си, отказва преговори и ще подкрепи президента на изборите

Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Скрийншот


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма да предложи за гласуване в Народното събрание утре проектокабинета, начело с Пламен Николов. В обръщение по телевизия "Седем осми", след като се разбра, че предложеното правителство няма да получи подкрепа от "Демократична България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", той обяви, че най-голямата група няма да участва в преговори за нов състав на Министерски съвет, излъчен с друг управленски мандат.


Направихме всичко възможно, за да има правителство, но това не се случи, заради предателството на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". При това положение утре няма да предлагаме кабинет, каза Трифонов. С решението си "Има такъв народ" създава


юридически казус,


тъй като досега не е имало ситуация, в която след успешно изпълнен управленски мандат предложеният кабинет да бъде оттеглен. Въпреки решението, гласуване в пленарната зала утре най-вероятно ще има, тъй като има издаден указ на президента, с който той предлага на Народното събрание да избере за министър-председател предложения от "Има такъв народ" Пламен Николов.


Трифонов посочи, че днешния развой на събитията - отказа за подкрепа и оттеглянето на проектоправителството, означава нови избори, освен ако останалите партии "не решат да управляват заедно, както са го правили". Въпреки анонсите за сформиране на експертен кабинет, който да работи ограничено време, "Демократична България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" нямат достатъчно гласове, за да го прокарат през парламента и при отказа за преговори от страна на "Има такъв народ", единствената възможност би била гласовете да дойдат от ГЕРБ и ДПС, които партиите посочиха като нежелани партньори.


Трифонов каза още, че "Има такъв народ"


ще подкрепи Румен Радев за президент


на предстоящия вот през есента. Той изрази надежда, че така Радев ще спечели още на първия тур. До момента единствено БСП е заявила подкрепа за втори мандат на държавния глава.


Още по темата четете тук.

Слави Трифонов коментира създалата се ситуация

Мая Манолова: оставаме отворени за разговори

"Изправи се.БГ! Ние идваме! остава с протегната ръка и партньорски чувства и към "Има такъв народ" и "Демократична България" за съставяне на правителство, каза пред "Нова телевизия" един от лидерите на формацията Мая Манолова. Според нея подобни разговори могат да започнат след утрешното гласуване в парламента на предложеното правителство от "Има такъв народ", в което всяка парламентарна група щяла да покаже къде стои. От "Изправи се.БГ! Ние идваме!" още вчера обявиха, че няма да подкрепят кабинета. Такова мнение изразиха и от "Демократична България". До края на деня се чака финалната позиция на БСП, но към момента и те са против.
Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Юлия Лазарова


По повод идеята за съставяне на временно програмно правителство Мая Манолова коментира, че в неговата основна е хубаво да бъдат успешните министри от служебния кабинет, но и това подлежало на разговори. На това мнение е и един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов.


"Рано е да се каже дали ще има избори две в едно, нека първо видим гласуването за правителството утре", каза още Манолова.

Мая Манолова обяснява защо няма да бъде подкрепен кабинета на Трифонов

И политическият съвет на "БСП за България" поиска оттегляне на Петър Илиев срещу подкрепа

Политическият съвет на коалицията "БСП за България" реши, че депутатите от обединението няма да подкрепят предложеното правителство на "Има такъв народ", ако в него присъства Петър Илиев като вицепремиер и министър на вътрешните работи. Вчера същото поискаха Изпълнителното бюро и парламентарната група на БСП. По-късно днес окончателното решение ще се вземе от Националният съвет на БСП.
Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Пресцентър на БСП

"Демократична България" също се обяви за преходно програмно правителство

"Демократична България" стана втората политическа сила, която призова за съставяне на програмно експертно правителство с хоризонт на работа няколко месеца. По-рано днес същото поиска и депутатът от "Изправи се.БГ! Ние идваме" Татяна Дончева.


В изявление в парламента днес съпредседателят на обединението Христо Иванов каза, че в експертното правителство трябва да бъдат поканени най-успешните министри от служебния кабинет, като то работи за срок от 6 до 8 месеца. Основните цели пред програмният кабинет трябвало да бъдат превеждането на страната пред новата вълна от коронавирус и икономическите трудности, свързани с нея, приемането на бюджет, актуализиране на пенсиите, започването на съдебната реформа и други.


"Длъжни сме да го направим. Нашият призив е към всички: "Дайте да сме конструктивни! Да направим крачка назад. Да сме смирени. Дайте да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение и подмяна, за диктат", призова Христо Иванов.


Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Велко Ангелов


Той подчерта, че ако токова правителство е с мандат на БСП "Демократична България" няма да го подкрепи и индиректно призова президентът да не възлага третият опит за съставяне на кабинет на левицата. По този повод, по-рано днес Татяна Дончева каза: "Ако Демократична България и БСП имат някакви предрасъдъчни бариери, мандатът може да е на "Изправи се.БГ! Ние идваме!".


Към момента позицията на БСП е, че ако получи мандат за кабинет, ще предложи състава на сегашното служебно правителство. Ако и третият мандат е неуспешен, ще има нови парламентарни избори, като не е изключено те да се заедно с президентските през октомври.

Защо "Демократична България" не подкрепя кабинета

И "Демократична България" няма да подкрепи правителството

"Демократична България" не може да подкрепи предложението на "Има такъв народ" за състав на Министерски съвет, каза днес съпредседателят на организацията Христо Иванов. Той поясни, че това решение е взето единодушно от всички членуващи в обединението политически субекти.
Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Пресцентър на Демократична България


"Този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който някога е излъчван в България. Най-доброто, което може да кажем за тези хора е, че ние не ги познаваме. А за някои и това не можем да кажем. Един от тях даде интервю и видяхте какво стана", подчерта Христо Иванов.


Като основен аргумент за липсата на подкрепа Христо Иванов посочи, че предложеното правителство не може да се нарече правителство на промяната. Той изрази и несъгласие с начина, по който се налага кабинета.


Иванов каза, че в декларацията на "Има такъв народ", която посочва приоритетите на правителството, няма ангажимент за смяна на главния прокурор Иван Гешев, реформа на съдебната система, смяна на шефа на антикорупционната комисия Сотир Цацаров и редица други приоритети, важни за "Демократична България".


Христо Иванов изтъкна като проблем, че от "Има такъв народ" на няколко пъти са влезли в колаборация с ДПС. Той повтори и тезата си, че в правителства с плаващи мнозинства, ДПС се ориентира най-добре. Съпредседателят на ДБ изрази съжаление, че от обединението не са реагирали по-остро по-рано, още при обявяването на състава на кабинета и начина, по който е направен опит той да бъде наложен.


Христо Иванов призова всички партии, извън ГЕРБ и ДПС, да не изгарят мостовете помежду си, за да може да се реализира третият мандат за правителство, което да изкара няколко месеца. Това можело да стане с коректно политическо споразумение. Иванов обаче уточни, че "Демократична България" не би подкрепила правителство на БСП и ако президентът връчи мандат на тази политическа сила, кабинетът ще е обречен.

Указът на президента Румен Радев, с който се предлага на Народното събрание да избере Пламен Николов за премиер, е публикуван днес в "Държавен вестник". Гласуването е утре, но шансовете кабинетът на "Има такъв народ" да събере нужните гласове е минимален, след като от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обявиха, че няма да го подкрепят, а от БСП искат смяна на министъра на вътрешните работи Петър Илиев.

Чуват се приказки за тайно гласуване на проектокабинета, каза Николай Хаджигенов

В парламента се чуват приказки за тайно гласуване на проектокабинета на "Има такъв народ", съобщи пред "Нова телевизия" адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Според него това ще означава, че е имало тайни договорки правителството да мине. Вчера коалицията взе решение да не подкрепи предложения кабинет, като дори намерението е да гласува против него.
Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Юлия Лазарова


Според Хаджигенов "Има такъв народ" трудно ще намери подкрепа. По думите му ДПС е "умен политически играч" и едва ли биха подкрепили кабинета. Хаджигенов каза още, че опитът за съставяне на правителство от партията, която посочи президентът Румен Радев ще бъде "чудесен политически лакмус" за това как ще реагира "Има такъв народ" и дали изобщо ще се включи в евентуални преговори. Адвокатът коментира и вчерашното интервю на номинирания за вътрешен министър Петър Илиев. Според него с изявата си Илиев е показал защо "Има такъв народ" не е имала предизборна кампания. "Представете си какви щяха да са резултатите на партията", допълни той.

Татяна Дончева: Който отговаря за Трифонов, да осигури подписа му за следващ кабинет

С третия мандат трябва да се направи правителство, което да изкара поне до следващата пролет, каза днес пред БНТ зам.-председателят на парламента, лидер на "Движение 21" и депутат от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Татяна Дончева. За нея това може да стане със споразумение, подписано от всички партии без ГЕРБ и ДПС.


Дончева намекна, че Слави Трифонов не взима сам решенията си. "Това споразумение трябва да бъде подписано от Слави Трифонов. Не говор"Демократична България" не може да подкрепи предложението на "Има такъв народ" за състав на министерски съветя на него, нито на Тошко Йорданов, говоря на този, който отговаря за него. Който отговаря за подписа на Слави Трифонов, да го осигури", бяха точните и думи.


Дончева посочи, че думата на "Има такъв народ" има все по-малко значение, а след телевизионните изяви на Тошко Йорданов, в които раздава квалификации, тя няма вече никакво значение. Както е известно "Изправи се.БГ! Ние идваме!" обяви, че няма да подкрепи правителството, предложено от партията на Слави Трифонов. В отговор последва обвинение в предателство от Трифонов и Йорданов. "Няма как да се сме предали някой, ние в никакви отношения в тях не сме, за да сме ги предали", каза още Дончева.

Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Юлия Лазарова


Според депутата това, което от "Има такъв народ" твърдят, че е програма и е изпратено на останалите партии за одобрение, е "несериозно съчинение, пълно с глупости". Дончева изрази недоумение, че партия с 65 депутата тръгва да налага диктат на останалите политически сили. "Те имаха безпрекословно изискване, независимо от програма, състав и всичко останало да се даде подкрепа, така не се прави", допълни тя.

Тошко Йорданов: досега партиите на протеста само плямпаха

До сега партиите на протеста само плямпаха и когато се стигна до действие, те предадоха и протеста, и идеята, и хората, гласували за тях. Така председателят на парламентарната група и зам.-председател на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира днес пред БНТ липсата на изразена подкрепа за правителството на партията.


Говорейки за позицията на БСП, които настояват да се смени номинираният за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев, той поясни: "Петър Илиев е повод, ако не е той щеше да е Пламен Николов, ако не е той щеше да е Дядо Мраз, ако не е той щеше да е Снежанка".


Тошко Йорданов коментира, че до момента "Има такъв народ" са направили няколко жестове на кооперативност - оттеглянето на първия кабинет и напускането на министъра на правосъдието Момчил Иванов, но подобни жестове повече няма да има.

Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Скрийншот от Би Ти Ви


Той допълни, че проект на правителство на БСП или партиите на протеста няма да получи подкрепа от депутатите от "Има такъв народ". "Те имат прекрасната възможност с останалите партии да се съберат, в това число и ДПС,и ГЕРБ, и да направят правителство, и без това са работили заедно", каза още Тошко Йорданов. Той обобщи, че трябва да се отиде на избори, ако кабинетът на "Има такъв народ" не бъде одобрен.


Няма напрежение и конфликт с президента, каза Йорданов в отговор на въпрос. Той обаче критикува служебният премиер за неговите коментира по темата бъдещо правителство.

Днес се очаква да стане окончателно известно дали проектокабинетът на "Има такъв народ" ще получи подкрепа от някой от партньорите, с които разговаряше в последните седмици, или ще остане сама в опита да състави управление на т.нар. партии на протеста.
Политическото напрежение: Пламен Николов прогнозира "избори до дупка" (хронология)

© Велко Ангелов


Вчера от "Изправи се БГ! Ние идваме!" съобщиха, че няма да подкрепят проектоправителството и с това намалиха възможните гласове за него с 13. Днес предстои решението си да обяви парламентарната група на "Демократична България", като повечето знаци до момента сочат, че тя най-вероятно също ще е против след отказа на мандатоносителя да обсъжда писмен документ с ангажименти за политики и промени в номинациите за министри.


През почивните дни депутатите от "Зелено движение", които са част от коалицията, обявиха, че ще гласуват против правителство на "Има такъв народ".


Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите биха гласували за правителство на партията на Слави Трифонов само ако бъде оттеглена кандидатурата на Петър Илиев, който е номиниран за министър на вътрешните работи и вицепремиер. След изявлението на БСП отново с публикация във "Фейсбук" Трифонов даде да се разбере, че няма намерения да оттегля номинацията на Илиев, и написа, че според него "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и БСП си търсят повод, за да не подкрепят правителството, защото са играчи от статуквото.


Миналата седмица ръководството на ГЕРБ реши депутатите от парламентарната група да присъстват в пленарната зала и да гласуват против. От ДПС отказват да коментират поведението си при гласуването.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK