Магистрати номинираха двама кандидати за членове на съдебния съвет

Съдийската колегия на ВСС остана с двама членове по-малко, след като пред юни Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки

© Велко Ангелов

Съдийската колегия на ВСС остана с двама членове по-малко, след като пред юни Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставкиСъдия от Върховния административен съд и магистрат от Окръжния съд във Варна са предложени от колегите си за членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки през юни заради проблемната реформа на съдилищата.


Марина Михайлова от ВАС и Деян Денев от Окръжния съд във Варна са единствените номинирани за членове на кадровия орган, а срокът за подаване на документи за процедурата изтече в понеделник (9 август).


Процедурата е дълга и започна с номинации на съдии, издигнати от съдии. На 9 и 16 октомври 2021 г. магистратите ще трябва да изберат нови двама членове на ВСС. Те ще работят до 3 октомври 2022 г., когато изтича мандатът на целия сегашен състав.
Първо бе обявена номинацията на съдия Деян Денев, който е дългогодишен магистрат и специалист по наказателно право. В номинацията му се акцентира на неговата изключителна професионална подготовка, на показаните качества като безпристрастност, безкористност, независимост, лоялност и коректност. Посочва се приносът му за утвърждаване на авторитета на правораздавателната система и за отстояване на независимостта на съдията.


За своите нравствени качества съдия Денев е високо ценен не само от колегите в съдебните структури, в които е работил, а и в други съдебни райони на страната, обръщат внимание вносителите на предложението. Според тях той "се е отличил като достоен български магистрат, притежаващ необходимите лични, професионални и нравствени качества за издигането му за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет".


Втората номинация е на съдия и доктор по право Марина Михайлова. В дългата си професионална кариера тя е била юрисконсулт, след което магистрат в Районен съд - Благоевград, Софийски районен съд, Софийски окръжен съд, а от 1 май 1997 г. и към момента във Върховния административен съд.


В предложението се обръща внимание, че от 1 февруари 2002 г. е председател на съдебен състав в пето отделение на ВАС, където се разглеждат окончателно спорове за прекратяване на служебни правоотношения с държавни служители, и е участвала във формирането на съдебна практика, свързана със статута на държавните служители, който има много общи характеристики с този на магистратите. Това според тях отличава нейната кандидатура с професионална компетентност от съществено значение за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт.


От 14 май 2019 г. до 2 юни 2021 г. съдия Михайлова е член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС и е запозната в детайли с правната уредба и практическото функциониране на ВСС като колективен административен орган, натоварен с управлението на съдебната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK