Магистрати номинираха двама кандидати за членове на съдебния съвет

Съдийската колегия на ВСС остана с двама членове по-малко, след като пред юни Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставки

© Велко Ангелов

Съдийската колегия на ВСС остана с двама членове по-малко, след като пред юни Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев подадоха оставкиСъдия от Върховния административен съд и магистрат от Окръжния съд във Варна са предложени от колегите си за членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки през юни заради проблемната реформа на съдилищата.


Марина Михайлова от ВАС и Деян Денев от Окръжния съд във Варна са единствените номинирани за членове на кадровия орган, а срокът за подаване на документи за процедурата изтече в понеделник (9 август).


Процедурата е дълга и започна с номинации на съдии, издигнати от съдии. На 9 и 16 октомври 2021 г. магистратите ще трябва да изберат нови двама членове на ВСС. Те ще работят до 3 октомври 2022 г., когато изтича мандатът на целия сегашен състав.
Първо бе обявена номинацията на съдия Деян Денев, който е дългогодишен магистрат и специалист по наказателно право. В номинацията му се акцентира на неговата изключителна професионална подготовка, на показаните качества като безпристрастност, безкористност, независимост, лоялност и коректност. Посочва се приносът му за утвърждаване на авторитета на правораздавателната система и за отстояване на независимостта на съдията.


За своите нравствени качества съдия Денев е високо ценен не само от колегите в съдебните структури, в които е работил, а и в други съдебни райони на страната, обръщат внимание вносителите на предложението. Според тях той "се е отличил като достоен български магистрат, притежаващ необходимите лични, професионални и нравствени качества за издигането му за кандидат за изборен член на Висшия съдебен съвет".


Втората номинация е на съдия и доктор по право Марина Михайлова. В дългата си професионална кариера тя е била юрисконсулт, след което магистрат в Районен съд - Благоевград, Софийски районен съд, Софийски окръжен съд, а от 1 май 1997 г. и към момента във Върховния административен съд.


В предложението се обръща внимание, че от 1 февруари 2002 г. е председател на съдебен състав в пето отделение на ВАС, където се разглеждат окончателно спорове за прекратяване на служебни правоотношения с държавни служители, и е участвала във формирането на съдебна практика, свързана със статута на държавните служители, който има много общи характеристики с този на магистратите. Това според тях отличава нейната кандидатура с професионална компетентност от съществено значение за работата на ВСС като кадрови орган на съдебната власт.


От 14 май 2019 г. до 2 юни 2021 г. съдия Михайлова е член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия на ВСС и е запозната в детайли с правната уредба и практическото функциониране на ВСС като колективен административен орган, натоварен с управлението на съдебната система.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  ,,Съдия от Върховния административен съд и магистрат от Окръжния съд във Варна са предложени от колегите си за членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки през юни заради проблемната реформа на съдилищата.”

  И да се менкате и да не се-никаква реформа няма да направите!
  ПРИ ВАС ВСИЧКО ОТЧАЙВАЩО ЗЛЕ

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  …освен да си вдигат заплатките и да подкрепят единодушно хора които БЕЗДЕЙСТВАТ- нищо друго не правят!…

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Сега ще има ли рев че са само двама за две места. :)

 4. 4 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Дали ще трябва да ходят на кастинг при пеефски? Той все още е шеф на ВСС.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Има рев че колкото и да са - НЕ ВИЖДАМЕ СМИСЪЛЪТ ОТ ТЯХНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ

 6. 6 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Я, колко учудващо, нямало много мераклии за потъващия кораб на ВСС...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Я, колко учудващо, нямало много мераклии за потъващия кораб на ВСС...
  —цитат от коментар 6 на rumen_s


  И него ли че чегъркате? ;)

  Ама да не стане като ГЕРБ само, после да дойде хаоса :)

  Те и мозъците на Запад мислеха че като изчегъркат Асад и Кадафи, ще настане мир, любов, шампанско, цветя и бонбони, ама дойде ИД и хаоса на тяхно място. :)

  Правилния въпрос е не "Да ги махнем" а "С какво ще ги сменим" :)

 8. 8 Профил на cds161075920
  cds161075920
  Рейтинг: 5 Неутрално

  All Justices are nominated by the President, confirmed by the Senate, and hold their offices under life tenure. Since Justices do not have to run or campaign for re-election, they are thought to be insulated from political pressure when deciding cases.

  https://www.myaccountaccess.bid/

 9. 9 Профил на zue451077778
  zue451077778
  Рейтинг: 5 Неутрално

  All Justices are nominated by the President, confirmed by the Senate, and hold their offices under life tenure. Since Justices do not have to run or campaign for re-election, they are thought to be insulated from political pressure when deciding cases.

  https://www.imessageapp.one/imessage-for-pc/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK