Мавзолей от IV век ще бъде отворен в края на август до Южния парк в София

Саркофазите в погребалната камера.

© Георги Кожухаров

Саркофазите в погребалната камера.Раннохристиянски мавзолей в кв. "Лозенец", до Южния парк, усилено се реставрира от Столичната община и до края на август трябва да е готов за посещения. Метални навеси са поставени над каменните саркофази, датирани от IV-V век. Стойността на поръчката е 990 000 лева като общината осигурява част от тях, а останалите са по проекта "Повишаване на туристическата активност на София и Ниш" от европрограмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.


В гробната камера са били положени мъже и жени на възраст между 45 и 65 години, живели през римския период на Сердика. В по-малък саркофаг са открити два детски скелета. На външната страна в комъка е изсечен надпис, който е открит неотдавна и още не е разчетен.


Каменните саркофази преди да започне реставрацията.

© Юлия Лазарова

Каменните саркофази преди да започне реставрацията.
"Разкрит е костен материал от мъже, жени и две деца, както и бронзови монети, златен коланен накрайник и стъклен съд, тип vas diatretum. Извън саркофазите, в голямото помещение на мавзолея, е открита златна монета - солид на император Теодосий II, сечена в 423-424 г. сл.Хр.", обясниха от Регионалния исторически музей-София за "Дневник". Тези находки са от първото проучване на мавзолея през 2001 г. на археолога Константин Шалганов от Регионалния исторически музей-София.


Мавзолеят е изграден върху древно тракийско светилище


Мястото на раннохристиянския мавзолей не е случайно. Там археолозите са открили следи от тракийско светилище, градено 800 години по-рано - през V-IV в. пр.Хр. При последните разкопки през миналата и тази година археолозите са открили вкопани структури - тракийски ритуални ями. В тях е намерена фрагментиран керамичен материал и бронзова фибула (брошка за захващане на облеклото). Екипът на д-р Александър Станев и Юниан Мешеков от Регионалния исторически музей-София е попаднал на 40 ритуални ями. Тракийските племена трери и тилатеи, населявали Софийското поле преди 2500 години, са извършвали в тях жертвоприношения към боговете.


Възможно ли е и тракийското светилище да бъде експонирано?


Ритуалните ями вече са зарити, обясни техническият ръководител на обекта инж. Георги Петров от фирмата-изпълнител "ЕМ-Емил Митев". Авторът на проекта арх. Борислав Богданов заяви за "Дневник", че когато го е изготвял не е знаел за тракийските находки. "Заданието за проекта беше преди 10 години и то бе да се покрие единствено саркофагът. Толкова години се чакаше финансиране и като започна реализацията първо мина археологическото проучване и се откриха доста неща, но нямам информация за тези тракийски находки", обясни той.


За експонирането им ще се наложи проектът да се преработва, за което ще е нужно дофинансиране, смята арх.Богданов. Сега стойността му е 990 000 лева като тази сума се оказва недостатъчна, защото цената на строителните материали скочила в последната година, а тя е калкулирана преди 10 години.


Парите не стигат и заради пропуски в проекта, смята инж.Петров. "Постоянно се налага да се добавят материали и дейности, които ще оскъпят проекта и най-вероятно ще се надхвърли тази сума", смята той. Доплащането обаче трябва да се одобри от Столичния общински съвет.


Мавзолейният комплекс е на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118

© Георги Кожухаров

Мавзолейният комплекс е на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118


Арх. Габриела Семова-Колева: Проектът е маниерен и претенциозен


Средствата за реализацията на проекта за мавзолея не стигат, защото "благоустройствените дейности следват грандоманията на композиционното решение и ненужно оскъпяват експонирането на комплекса", както отбелязва арх. Габриела Семова-Колева, председател на българската секция на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS).


Късноантичният мавзолей в кв. Лозенец е със статут на недвижима културна ценност с национално значение и в нея не се допуска ново строителство с изключение на свързано с опазването на разкритите археологически структури. В становището си като член на обществения експертен съвет към направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община тя дава следната оценка на проекта за реставрация на мавзолея:


"Проектната организационна структурна схема е твърде маниерна и претенциозна и по никакъв начин не произтича от структурата на мавзолея като по този начин напълно го подчинява и неглижира. Избраният архитектурен език на навесите и преместваемите обекти - магазин, информационен център, стая за охраната и тоалетна, по-скоро подхожда на бързо сковани временни дъсчени съоръжения с недодялана, но нарочно усложнена форма за да придаде важност единствено на себе си."


Предстои втори етап с реставрация на късноантична пещ


Реставрацията на обекта трябва да приключи до 31 август като дотогава ще е изпълнен само първият етап на проекта. Вторият ще се реализира, когато се намери финансиране и той включва реставрация и експониране на късноантична пещ за тухли, която ега е под земята до мавзолея, както и развиване и свързване на алейната мрежа с Южния парк, обясни арх. Богданов.


.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK