Мавзолей от IV век ще бъде отворен в края на август до Южния парк в София

Саркофазите в погребалната камера.

© Георги Кожухаров

Саркофазите в погребалната камера.Раннохристиянски мавзолей в кв. "Лозенец", до Южния парк, усилено се реставрира от Столичната община и до края на август трябва да е готов за посещения. Метални навеси са поставени над каменните саркофази, датирани от IV-V век. Стойността на поръчката е 990 000 лева като общината осигурява част от тях, а останалите са по проекта "Повишаване на туристическата активност на София и Ниш" от европрограмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.


В гробната камера са били положени мъже и жени на възраст между 45 и 65 години, живели през римския период на Сердика. В по-малък саркофаг са открити два детски скелета. На външната страна в комъка е изсечен надпис, който е открит неотдавна и още не е разчетен.


Каменните саркофази преди да започне реставрацията.

© Юлия Лазарова

Каменните саркофази преди да започне реставрацията.
"Разкрит е костен материал от мъже, жени и две деца, както и бронзови монети, златен коланен накрайник и стъклен съд, тип vas diatretum. Извън саркофазите, в голямото помещение на мавзолея, е открита златна монета - солид на император Теодосий II, сечена в 423-424 г. сл.Хр.", обясниха от Регионалния исторически музей-София за "Дневник". Тези находки са от първото проучване на мавзолея през 2001 г. на археолога Константин Шалганов от Регионалния исторически музей-София.


Мавзолеят е изграден върху древно тракийско светилище


Мястото на раннохристиянския мавзолей не е случайно. Там археолозите са открили следи от тракийско светилище, градено 800 години по-рано - през V-IV в. пр.Хр. При последните разкопки през миналата и тази година археолозите са открили вкопани структури - тракийски ритуални ями. В тях е намерена фрагментиран керамичен материал и бронзова фибула (брошка за захващане на облеклото). Екипът на д-р Александър Станев и Юниан Мешеков от Регионалния исторически музей-София е попаднал на 40 ритуални ями. Тракийските племена трери и тилатеи, населявали Софийското поле преди 2500 години, са извършвали в тях жертвоприношения към боговете.


Възможно ли е и тракийското светилище да бъде експонирано?


Ритуалните ями вече са зарити, обясни техническият ръководител на обекта инж. Георги Петров от фирмата-изпълнител "ЕМ-Емил Митев". Авторът на проекта арх. Борислав Богданов заяви за "Дневник", че когато го е изготвял не е знаел за тракийските находки. "Заданието за проекта беше преди 10 години и то бе да се покрие единствено саркофагът. Толкова години се чакаше финансиране и като започна реализацията първо мина археологическото проучване и се откриха доста неща, но нямам информация за тези тракийски находки", обясни той.


За експонирането им ще се наложи проектът да се преработва, за което ще е нужно дофинансиране, смята арх.Богданов. Сега стойността му е 990 000 лева като тази сума се оказва недостатъчна, защото цената на строителните материали скочила в последната година, а тя е калкулирана преди 10 години.


Парите не стигат и заради пропуски в проекта, смята инж.Петров. "Постоянно се налага да се добавят материали и дейности, които ще оскъпят проекта и най-вероятно ще се надхвърли тази сума", смята той. Доплащането обаче трябва да се одобри от Столичния общински съвет.


Мавзолейният комплекс е на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118

© Георги Кожухаров

Мавзолейният комплекс е на ул. "Димитър Хаджикоцев" 112-118


Арх. Габриела Семова-Колева: Проектът е маниерен и претенциозен


Средствата за реализацията на проекта за мавзолея не стигат, защото "благоустройствените дейности следват грандоманията на композиционното решение и ненужно оскъпяват експонирането на комплекса", както отбелязва арх. Габриела Семова-Колева, председател на българската секция на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ICOMOS).


Късноантичният мавзолей в кв. Лозенец е със статут на недвижима културна ценност с национално значение и в нея не се допуска ново строителство с изключение на свързано с опазването на разкритите археологически структури. В становището си като член на обществения експертен съвет към направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община тя дава следната оценка на проекта за реставрация на мавзолея:


"Проектната организационна структурна схема е твърде маниерна и претенциозна и по никакъв начин не произтича от структурата на мавзолея като по този начин напълно го подчинява и неглижира. Избраният архитектурен език на навесите и преместваемите обекти - магазин, информационен център, стая за охраната и тоалетна, по-скоро подхожда на бързо сковани временни дъсчени съоръжения с недодялана, но нарочно усложнена форма за да придаде важност единствено на себе си."


Предстои втори етап с реставрация на късноантична пещ


Реставрацията на обекта трябва да приключи до 31 август като дотогава ще е изпълнен само първият етап на проекта. Вторият ще се реализира, когато се намери финансиране и той включва реставрация и експониране на късноантична пещ за тухли, която ега е под земята до мавзолея, както и развиване и свързване на алейната мрежа с Южния парк, обясни арх. Богданов.


.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Ей сега някой римлянин ще се сети, че това е било имота на дядо му и ще иска реституция на Южния парк.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  на фона на тея сгъчкани коптори направо е класика.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  В Кърджали откриха навремето цял манастирски комплекс на брега на река Арда. Манастир "Св. Иоан Предтеча". И какво направиха? върху откритите основи вдигнаха нова църква и нови крепостни стени (които едно време са пазили манастира) и в една от стените направиха нещо като мини апартамент, където да може да се живее. Това в България се води реставрация. По света отдавна това е отхвърлено като начин на действие. По света като се открият автентични основи и се вадят и се реставрират и консервират. Всичко друго се води унищожаване на откритите основи. Надграждане е напълно недопустимо.
  А в България такова надграждане е практика.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":

  А Вие какво очаквате?
  Класикът с чаша и пура Вежди Рашидов го каза директно „Малко бутафория не е излишна, ще допринесе за туризма”.

 5. 5 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":
  "Всичко друго се води унищожаване на откритите основи."

  И тука е станало така.
  Изглежда сякаш някакви общаци са нахвърляли трошен камък и едър чакъл на циментов разтвор, върху оригиналните блокове.
  Така единственото автентично, което се вижда са каменните саркофази, но те са останали сбутани и не може човек поне тях да огледа....

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":

  Не че нещо, ама по чешко доста замъци и крепости са възстановени в последните стотина години по стара картина, описание или въз основа на предполагане какво би могло да бъде. И туристите са доволни. Малко са хората, които ще бият път да гледат разкопаните основи на нещо си надред полето. (освен ако не е създадена някаква легенда около него). Туриста иска да види нещо хубаво, да има къде да отмори на сянка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Помагал съм на реставратори в чужбина и те са ми казвали, че навремето това да се надгражда е било практика, но вече е отхвърлено в цял свят. В България обаче има пресни случаи на такова надграждане.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  По ефектно ще е панелките отсреща да ги "реставрират" по правилния начин. Средно-статистическият и не особено интелигентен турист нема да ги забележи тия работи. То и по такава програма е: "Повишаване на туристическата активност на София и Ниш". Демек за туризма, не за археологията...

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Любопитно

  До коментар [#7] от "anonimnii":

  Не знам колко и къде е отхвърлено, но е факт, че се надгражда и се прави така, че да е привлекателно за туристи после. Правят се най различни събития, които да привличат хората, да вдъхнат нов живот на мвстото и да дават поминък на местните.
  Между другото -колко човека щяха да знаят за Цари мали град и колко щяха да са го посетили, ако бяха само основите?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Това е фандъковщината - за неповторимата история, архитектура, култура пАри нема, за ремонт+ремонт милиони. Ако беше разкопано преди десетилетие, доста от настъпващите към парка билдинги нямаше да съществуват А сега -ямите са зарити, и тургаме едно покривче....
  "Заданието за проекта беше преди 10 години и то бе да се покрие единствено саркофагът. Толкова години се чакаше финансиране и като започна реализацията първо мина археологическото проучване и се откриха доста неща, но нямам информация за тези тракийски находки"

 11. 11 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако не сложат цимент и итонг нема да им стъпим.

 12. 12 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Проектната организационна структурна схема е твърде маниерна и претенциозна и по никакъв начин не произтича от структурата на мавзолея като по този начин напълно го подчинява и неглижира. Избраният архитектурен език на навесите и преместваемите обекти - магазин, информационен център, стая за охраната и тоалетна, по-скоро подхожда на бързо сковани временни дъсчени съоръжения с недодялана, но нарочно усложнена форма за да придаде важност единствено на себе си."


  Почти докрая, четох доста объркан. Все едно за ИТН говорят.

 13. 13 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Чудесна възможност за ДНК-изследване на намерения костен материал. Адано манадали.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3936 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonimnii":

  "В Кърджали откриха навремето цял манастирски комплекс на брега на река Арда. Манастир "Св. Иоан Предтеча". И какво направиха? върху откритите основи вдигнаха нова църква и нови крепостни стени (които едно време са пазили манастира) и в една от стените направиха нещо като мини апартамент, където да може да се живее. Това в България се води реставрация. По света отдавна това е отхвърлено като начин на действие. По света като се открият автентични основи и се вадят и се реставрират и консервират. Всичко друго се води унищожаване на откритите основи. Надграждане е напълно недопустимо.
  А в България такова надграждане е практика."

  Започвам да се чудя за реставрация ли говорим или за безвъзвратно унищожение на културното ни наследство от древността с подобни методи на действие !

 15. 15 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Всеки път се правят някакви неща с и дея за някакви велики пприходи от някакъв велик туризъм, които обаче все не идват. В случая е достатъчно да се разкрият и експонират останките и всичко да е просто част от Южния парк-който се разхожда там, може да разгледа и мавзолея.

 16. 16 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Любопитно

  "Проектната организационна структурна схема е твърде маниерна и претенциозна и по никакъв начин не произтича от структурата на мавзолея като по този начин напълно го подчинява и неглижира. Избраният архитектурен език на навесите и преместваемите обекти - магазин, информационен център, стая за охраната и тоалетна, по-скоро подхожда на бързо сковани временни дъсчени съоръжения с недодялана, но нарочно усложнена форма за да придаде важност единствено на себе си."

  Кой позволява тези волности, институционално?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#15] от "imar":

  Ами не се правят нещата както трябва. Няма ред, организация, компетентност. Няма план за това какво трябва да се прави. Няма стратегия.
  По течението и каквото стане... Комунизмът си продължава. Ако не си комунист като мислене, няма какво да правиш в България.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 18. 18 Профил на pkh07609293
  pkh07609293
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Айде сега ще реставрираме некви си римски останки! Откъде накъде? Кои са тия бе ?!!
  Ми ний нали сме азиатско племе......имали сме некви държави в неква паралелна вселена- на майната си в Азия.......теееее са мноо по-важни от некви си останки от неква си тъпа империя....която добре че сме дошли ние от Азията да ги цивилизоваме ! 🤪

 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Много стари са тези находки......ако не се лъжа там беше началото на тунела който излизаше чак на правителствена болница и американското посолство където е...... затапиха го мисля с някаква база на общинска полиция на времето..... още преди 60-70 г. се знаеше за тези находки ...... дори редица от тях бяха унищожени при строежа на двете кооперации от среща ..... Даже като се замисля, в дясно е била една от базите на тухларницата още от царско и тея неща много отдавна са били известни......

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Затова ли до Акропола в Атина има огромен каменоделски цех за реставрация и нови колони и скулптури. Спомням си че и Микеланджело е участвал в конкурс за възстановяване на повредена стара скулптура. Това е работа за професионалисти, не за фантоми, предлагащи най-ниска цена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Преди две години бях специално да огледам мавзолея и ми се доплака - буренище беше станал. Живея в района - малко нагоре поо Лозенския хълм.
  При следващо идване в България, ще ида да видя какво е дериджето.

  E PLVRIBVS VNVM
 22. 22 Профил на bvt26495605
  bvt26495605
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Да, наистина фокусът е повече на новоизградените съпътстващи постройки, отколкото на старите такива.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Неграмотни Осквернители!
  Мавзолей та Мавзолей та Мавзолей та Мавзолей...
  Научете Что е то!

  Нема то такова тука.
  Древна гробница и скелети.
  Нема место за раздувки и балони максимални.

  Четете бе!
  Внимателно.

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/08/11/4241446_restavriran_mavzolei_ot_iv_vek_shte_bude_otvoren_v/?ref=home_NaiNovoto

  Пишете внимателно!

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  На терена ще бъде оформено пространство тип „беседка“ за запознаване на посетителите с историята на мястото и детска площадка. Ще има паркова алейна мрежа и осветление, места за отдих и детски кът, както и ново озеленяване в околното пространство........ http://www.desant.net/files/images/лозенец2.jpg

 25. 25 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Единственото добре изглеждащо място, направено в последните години, е голямата базилика в Пловдив. Музеят е интересен, без да надстроява стените, използва компютърен модел, който да покаже на посетителите как е изглеждала оригиналната сграда, както и какво друго е имало на това място през вековете с макет. Същевременно има интересни и подробни описания и обяснения за най-важните части, защо те са ценни и какви изводи могат да се направят от тях за живота на хората по това време и цивилизацията им.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 26. 26 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  поздравления, че са подготвили проект и че го реализират. ако бяха умнокрасавците или феновете на миле китич нищо нямаше да има вече там.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1695 Неутрално
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#25] от "fpyyh":
  "Единственото добре изглеждащо място, направено в последните години, е голямата базилика в Пловдив. Музеят е интересен, без да надстроява стените, използва компютърен модел, който да покаже на посетителите как е изглеждала оригиналната сграда, както и какво друго е имало на това място през вековете с макет."

  Направено е с парите на мразената от русофилите Америка. Експозицията има за цел да покаже добре запазените великолепни римски мозайки , които на площ са едни от най-големите в Европа.

 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4205 Неутрално

  До коментар [#19] от "MPetr":
  " още преди 60-70 г. се знаеше за тези находки ...... дори редица от тях бяха унищожени при строежа на двете кооперации от среща ..... Даже като се замисля, в дясно е била една от базите на тухларницата още от царско и тея неща много отдавна са били известни......"

  Тогава архиологическите находки не са били никаква ценност и са били унищожавани безмилостно. Това става не само по комунистическо време , но и много преди него. Когато са строени сградите на главната пешеходна улица в Пловдив в началото на ХХ век са се натъквали на каменните пейки на римския стадион , но това не е правило впечатление на никого. Даже каменните редове от стадиона в мазетата на тези сгради са ползвани от обитателите им като етажерки за компоти и зимнина. Демонстрирали сме нулева култура по отношение на археологията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK