Панов спря работата на върховния съд с проблемната информационна система

Председателят на ВКС Лозан Панов е издал заповед, с която изпълнява решението на пленума на съда и спира работата с Единната информационна система за съдилищата.

© Георги Кожухаров

Председателят на ВКС Лозан Панов е издал заповед, с която изпълнява решението на пленума на съда и спира работата с Единната информационна система за съдилищата.Върховният касационен съд (ВКС) спря да използва Единната информационна система на съдилищата до отстраняване на пречките за пълноценното ѝ използване.


Решението се изпълнява от днес след заповед на председателя на съда Лозан Панов, съобразено и с решението на пленума на ВКС отпреди две седмици. Тогава пленумът на ВКС реши да предложи на Лозан Панов да издаде заповед за преустановяване на използването на ЕИСС във ВКС още от 2 август 2021 г. и съответно да бъде възобновена работата със старата система за управление на делата.


Решението беше взето, след като десетки върховни съдии посочиха какви са проблемите на системата и обясниха, че много от функционалностите противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони.
От днес новопостъпилите дела ще се образуват чрез Автоматизираната система за управление на делата (АСУД), а заведените в ЕИСС дела и преписки ще бъдат прехвърлени в АСУД, съобщават от съда.


В мотивите на заповедта се посочва, че ЕИСС не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие.


"Тя няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС, като не им предоставя пълноценно възможността да извършват необходимите процесуални действия и удостоверителни изявления, съобразно нормативните изисквания. При използването на ЕИСС също така са констатирани рискове относно нейната сигурност, които са от естество да засегнат обективната независимост на съда", се посочва в мотивите към заповедта.


Използването на системата трябва да бъде преустановено с оглед принципа за гарантиране на справедлив процес от независим и безпристрастен съд съгласно Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) бе внедрена пилотно за 17 съдилища през юли миналата година, а след това и в много други, но беше спряна, защото създаде хаос сред магистратите и доведе до протести, като затрудни работата в много съдилища.


В началото на ноември 2020 г. ВСС реши да назначи одит заради множество проблеми и сигнали. Оплакванията на съдиите доведоха до протести, внедряване, спиране и неколкократни "ремонти" на функционалностите още миналата година, но работата със системата продължи по план. ВКС беше последният съд, който започна да я използва от 1 юни.


Защо съдиите не са доволни от работата на Единната информационна система за съдилищата - тук
Защо ВСС спря системата малко след като я внедри в съдилищата - четете тук
Съдии и адвокати излязоха на протест пред ВСС срещу новата система - четете тук

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  ДБ-другарят Лозан Панов не допуска някакви компютри да разпределят делата на случаен принцип, иска той да го прави.

  Обаче е твърдо за машинното гласуване! Щом е за простолюдието - МОЖЕ!

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 2. 2 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1403 Весело

  В страна, в която, ако не друго, то поне гениални програмисти има, да имаш проблем от софтуерно естество си е ненормално....
  Най- добре ще е по съдилищата да се организират детски партита за хлапетата на служителите. Покрай забавлението дечицата могат да отметнат и малко работа, като например на случаен принцип да вадят от една шапка имена на съдии, от друга- номера на дела и да ги комбинират...

 3. 3 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Повсеместната реакция на съдиите още миналата година беше показателна. Лошото е, че и по това недоразумение заминаха едни пари.

 4. 4 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lilith":

  Нещата са до болка познати: след като има държавна пара за раздаване, то конкуренция на ниво професионализъм, умения, цена става невъзможна. Способните се спасяват към частния сектор, а мързеливите и продажните остават да цоцат.

  Отново, това не е български проблем, има го навсякъде по света, включително и в най-развитите "пазарни" икономики. Просто при нас, поради липса дори и на "кумова срама", поради липса на коректив от страна на обществото, всичко е съвсем на повърхността и съвсем под носовете ни и пред очите ни.

 5. 5 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  До коментар [#4] от "nocomnet":

  Не губя надежда, че в крайна сметка нещата ще завършат благополучно. Дължим го на децата, които в момента се раждат и растат.
  Само ние, "възрастните", трябва малко по-скоростно да се организираме, че младите хич не обичат да чакат, за да заживеят нормално в нормална страна, та ако не се вземем в ръце- самички ще си кукуваме на стари години...

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Способните се спасяват към частния сектор, а мързеливите и продажните остават да цоцат.
  —цитат от коментар 4 на nocomnet


  Където има корупция, продажните цоцат, а способните д*хат. Факт!
  Затова Запада е богат, а Балканите бедни.
  Не, че и на Запад няма корупция, но на Балканите има САМО корупция.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  От всички виновни, Българския СЪД е най-виновен за липсата на справедливост в обществото ни, за немотията, за ниския морал и престъпността, за ВСИЧКО ЗЛО, КОЕТО Е НАД ГЛАВИТЕ НИ!

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Весело

  До коментар [#1] от "kahles":

  "ДБ-другарят Лозан Панов не допуска някакви компютри да разпределят делата на случаен принцип, иска той да го прави."


  Не допуска някакви мутри с прокурорски протекции да разпределят делата на неслучаен принцип !!!🤦‍♂️😂👍

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Неутрално

  До коментар [#4] от "nocomnet":

  ".....Отново, това не е български проблем, има го навсякъде по света, включително и в най-развитите "пазарни" икономики. Просто при нас, поради липса дори и на "кумова срама", поради липса на коректив от страна на обществото, всичко е съвсем на повърхността и съвсем под носовете ни и пред очите ни."

  Най - трудното упражнение за човешката съвест е да разбере, че добрите неща, които иска да има около себе си в обществото - ред, законност, сигурност, постоянство.....всичко това се извоюва и защитава, иначе няма НИЩО ! Но пък когато се научи тази азбучна истина, е за дълго време и резултатите не закъсняват ! Ние, доколко виждам от протестите насам, сме все още в самото начало на пътя ( да не се бърка с т. нар преход!)........

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Неутрално

  До коментар [#11] от "pernikforbg":

  Да можеше да разбереш и че не си по темата...

 13. 13 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  За целта трябва да прочете и разбере статията а за мнозина това се оказва твърде трудно.

 14. 14 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#13] от "Калник":

  То от статията не се разбира всъщност какъв е проблема. Има някаква декларация, че тази система не трябва да се ползва, тъй като не допринася за осъществяването на електронното правосъдие, както е предвидено чрез Единния портал за електронно правосъдие, няма капацитета да осигури на гражданите и юридическите лица дължимия достъп до бързо и равнопоставено правосъдие и не допринася за ефективната работа на съдиите във ВКС, като не им предоставя пълноценно възможността да извършват необходимите процесуални действия и удостоверителни изявления, съобразно нормативните изисквания. Та това са изводи, не факти. Въпросът който възниква е, старата система по-добра ли е в това отношение, имам предвид дава еднакъв достъп ли, или не дава никакъв достъп на гражданите и ЮЛ, ако това ще гледаме. А също и трябва да знаем с какво новата система пречи на ефективността на работата на съдиите във ВКС, а на останалите съдии явно не пречи. Какви са тези процесуални и удостоверителни действия, с които съдиите от ВКС са натоварени, за разлика от съдиите от останалите съдилища, понеже аз съм на друго мнение - съдиите от останалите съдилища са натоварени с далеч повече удостоверителни функции и процесуални действия. Та колкото и да чета тази статия, не разбрах нищо.

 15. 15 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1544 Весело

  ..."електронно правосъдие"...????
  Не очаквах, че нещата са напреднали толкова у нас. Калкулаторите в служба на Темида...

  От идиоти отговор не чакам
 16. 16 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 676 Неутрално  Ами и него сикаджията си го избра.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  " много от функционалностите противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони."
  Тези задания не са ли писани от съда. Няма автори, които да си измислят правила, когато се създава някаква информационна система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK