Кратки новини

Кратки новини

© Юлия Лазарова"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Собствениците на "Ефбет" подадоха жалба в парламентарната комисия "Магнитски"

Собствениците на "Ефбет" Стефан и Цветомир Найденови са първите, подали жалба в новосъздадената парламентарна комисия за санкциите по глобалния закон "Магнитски". Стефан Найденов и синът му искат комисията да провери защо са попаднали в черния списък на българското финансово министерство и твърдят, че това е неправомерно. В жалбата се споменава и дружеството "Интралот" АД, което според тях е свързано с Васил Божков и е извадено неправомерно от черния списък. Те настояват депутатите да ги изслушат и да проверят дали включването им в списъка е законосъобразно, съобщава Offnews.bg. Санкциите по "Магнитски" бяха наложени на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а по-късно свързани с тях лица и фирми попаднаха в българския "черен списък".


Цветомир Найденов и баща му Стефан Найденов са първите, подали жалба в парламентарната комисия, създадена след санкциите по глобалния закон "Магнитски".

© Юлия Лазарова

Цветомир Найденов и баща му Стефан Найденов са първите, подали жалба в парламентарната комисия, създадена след санкциите по глобалния закон "Магнитски".

Остранен след акцията в Лясковец става зам.-шеф в Националната полиция

Старши комисар Атанас Илков поема поста зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция". Той е преназначен със заповед на министър Бойко Рашков и поема ресорите Криминална и Икономическа полиция, съобщават от ГДНП. Илков оглавяваше "Криминална полиция" през 2014 г., когато при акция в Лясковец бе убит командосът Емил Шарков. Илков бе уволнен, но спечели делото за отстраняването си от поста и се върна в системата на МВР. Той е магистър по право, а в официалната му биография пише, че работи от 34 г. в МВР, преминавайки през различни нива на професионално развитие.


Кратки новини

© Пресцентър на МВР


В понеделник (9 август) Илков е бил официално представен пред състава на главната дирекция от главния секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Енергийният регулатор проверява за нарушения покрай високата цена на тока

Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) работна група на регулатора е започнала предварително проучване за нарушаване на регламента на ЕС за търговия на едро с енергия. Проверката ще обхване периода 15 юли - 15 август 2021 г.
Кратки новини

© Анелия Николова


Във връзка с предварителното проучване комисията е изискала подробна информация от ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД, от ЕСО ЕАД и от "Българската независима енергийна борса" ЕАД, която да покаже дали неучастието на генериращи мощности на ТЕЦ "Марица-Изток 2" ЕАД на пазара "Ден напред" влияе върху динамиката на цените на едро на електроенергията. Трите дружества следва да предоставят информацията в 10-дневен срок. След получаване на исканите данни работната група на КЕВР ще направи анализ, въз основа на който ще бъде изготвен доклад за резултатите от извършеното предварителното проучване.

Пожарът в Рила се очаква да бъде овладян до края на деня

Пожарът в Рила, който гори от вчера вероятно ще бъде овладян днес до края на деня, съобщи на брифинг директорът главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов. Работата на огнеборците ще се улесни от очаквания днес следобед дъжд. Екипи на пожарната ще продължат да наблюдават района. По предварителна информация са засегнати около 15 декара клек и гора.
Кратки новини

© МВР

Военен самолет ще прибере от Австрия ученици под карантина

Военен самолет "Спартан" ще транспортира ученици и техни преподаватели от езиковия лагер в гр. Кнапенберг, Австрия, до София, съобщиха от Министерството на отбраната. При 13 ученици и техни преподаватели беше установена коронавирусна инфекция. Предвижда се самолетът да излети в 17.00 ч. за Австрия. При транспортирането ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки.
Кратки новини

© Велко Ангелов


Това е трета цивилна мисия на военен самолет "Спартан" за последните два дни. По-рано днес машина от същия тип транспортира 3-месечно бебе до Париж, Франция за операция. На 9 август военнослужещи от 16-а транспортна авиационна група със самолет "Спартан" транспортираха от Варна до София пациент с аневризма в мозъка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK